πώς να βοηθήσω το παιδί μου με τη μελέτη στο σπίτι

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στο σχολείο Κάθε μέρα στο σχολείο, η δασκάλα ζητάει από τα παιδιά να διαβάσουν από το βιβλίο και να γράψουν στο τετράδιο. Τα παιδιά διαβάζουν από το βιβλίο.
Advertisements

Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Ευρωπαϊκή Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Παρουσίαση Περιστατικού
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Μάθημα Αγγλικής Γλώσσας 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (PROJECT) ΘΕΜΑ: “ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ” ΜΑΪΟΣ 2012 ΜΑΘΗΤΕΣ Α' ΤΑΞΗΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ ΒΥΡΩΝ,
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
Σχολική Ετοιμότητα Πρώιμη Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών
Η δομή του μαθήματος των μαθηματικών στο σύγχρονο ΤΕΙ Σάλτας Βασίλειος, Τσιάντος Βασίλειος Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών ΤΕΙ Καβάλας.
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
Γνωστικά εργαλεία είναι: οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τ. Π. Ε
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Η διαδικασία της αξιολόγησης
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Αξιολόγηση εκπαιδευτικού λογισμικού DT Trainer
ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ Βασικές δεξιότητες μελέτης. Β. Βασιλείου.
Αφροδίτη Τέλη Δασκάλα Ειδικής Αγωγής Τμήμα ένταξης 1ο Πεύκων
Σωφρ. Χατζησαββίδης Η διδασκαλία της Πρώτης Γραφής και Ανάγνωσης
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Μοντελοποίηση Έργα Μαθήματα Αξιολόγηση Αναστοχασμός Αναστοχασμός.
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ παρ – 2.2.5
Κέντρα Ξένων Γλωσσών ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ
Στην τάξη μου.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Επιμέλεια: Πουλημένου Ελένη
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Ορισμός της Αναπτυξιακής Δυσαριθμησίας
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
12/ Θ 1 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ Δ. Σ. Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ Παλάζογλου Μαρία Ντελή Βασιλική Υψηλού Ελισάβετ.
Επεξεργαστής κειμένου και γραμματισμός. Πιθανές θετικές επιδράσεις   Η διαδικασία της παραγωγής λόγου πλησιάζει στον τρόπο σκέψης του ανθρώπου που δεν.
Η δημιουργία εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων από τα ίδια τα παιδιά στο Τμήμα Ένταξης ΜΑΡΙΝΑ ΛΟΥΑΡΗ Υ π. Διδάκτωρ ΠΤΔΕ Πανε π ιστήμιο Θεσσαλίας ΜΑΡΙΤΑ.
Ο Γραμματισμός στην Προσχ. Εκπ/ση
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ;
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (Α’, Β’ & Γ’ Δημοτικού) ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΑΚΑΡΙΔΗΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Επεξεργαστής κειμένου και γλωσσική διδασκαλία. Πιθανές θετικές επιπτώσεις  Αντιμετώπιση του γραψίματος ως μιας δυναμικής – μη στατικής διδασκαλίας (αλληλοεγκιβωτισμός.
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΚΙΚΑΣ ΤΑΞΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ 1ο
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Επηρεάζοντας έμμεσα το πρόβλημα
Σειρά «Μαργαρίτα» Το αλφαβητάρι.
Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
Ενισχυτική Διδασκαλία: αποτελεσματικότερη εφαρμογή Φελούκα Βασιλική, Γιαννόπουλος Κων/νος Σχολικοί Σύμβουλοι 7 ης & 8 ης Περιφέρειας Π.Ε. Αχαΐας.
1 η Ενότητα 2 η Ενότητα 3 η Ενότητα.  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος.
Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης / Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.
Εκπαιδευτικές τεχνικές Π.Απόστολος. Προσχολική ηλικία Της Εύας της αρέσουν οι δραστηριότητες του νηπιαγωγείου αλλά καμιά φορά κολλάει στην αγαπημένη της.
Μοντέλο Ωριαίας Διδασκαλίας
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Γ΄2
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης A΄1
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
ΛΥΝΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Κ. Σαμαρά, Δασκάλα.
Προπονούμαι στην προπαίδεια
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Β΄1
Αποτελεσματικές Στρατηγικές Μάθησης
Δεν καπνίζω, ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΙ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Αναπτυξιακές διαταραχές μάθησης/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
Μεταγράφημα παρουσίασης:

πώς να βοηθήσω το παιδί μου με τη μελέτη στο σπίτι Αλεξάνδρα Ευαγγέλου Μ.Εd. Δασκάλα Ειδικής Αγωγής Θεσσαλονίκη / Καλαμαριά 28.11.2011

Η εργασία στο σπίτι από τους/τις δασκάλους/ες σχεδιάζεται, επειδή Οι μαθητές πρέπει να ενισχύσουν βασικές έννοιες που έχουν διδαχθεί Να επεξεργαστούν και να απομονώσουν νέες πληροφορίες Να έχουν χρόνο για περισσότερη πρακτική εξάσκηση Κυρίως όμως για να διαπιστώσουν, τι έχουν μάθει

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του με τις εργασίες στο σπίτι Οργάνωση χώρου. (Βρείτε το κατάλληλο μέρος φωτισμός, ησυχία, αντικείμενα που χρειάζονται και άλλα που ενοχλούν). Οργάνωση χρόνου. (Βάλτε πρόγραμμα, πότε θα μελετήσει και πώς, σε σχέση πάντα με τον τρόπο που το παιδί μαθαίνει αποτελεσματικότερα. - Όχι σε < τηλεόραση, τηλεφωνήματα, παιχνίδια στον υπολογιστή, επισκέψεις φίλων >

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του με τις εργασίες στο σπίτι Ιεραρχήστε τις εργασίες τους (ποσοτικά, ποιοτικά, τετράδιο καθηκόντων, λίστες ελέγχου δεξιοτήτων) Βάλτε χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των εργασιών ( να μη σέρνονται ώρες ατέλειωτες ) Να είστε στο σπίτι την ώρα που κάνουν εργασίες, όχι όμως κολλημένοι δίπλα τους ΄΄ επειδή αλλιώς δεν γράφουν ΄΄

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του με τις εργασίες στο σπίτι Προσέξτε τα μη λεκτικά μηνύματα που τους στέλνετε Επιβραβεύετε και ενθαρρύνετε λεκτικά τα παιδιά, όταν εργάζονται και συνεργάζονται μαζί σας Ελέγξτε πρώτα τις σωστές απαντήσεις και μετά τις λανθασμένες

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του με τις εργασίες στο σπίτι Χρησιμοποιήστε τις στρατηγικές που έχουν τα βιβλία π.χ ερωτήσεις στο τέλος του κεφαλαίου, για να διευκολυνθούν στις απαντήσεις Μην κάνετε εσείς τις καθημερινές εργασίες τους, ούτε και τις μεγαλύτερες που μπορεί να ζητούν οι εκπαιδευτικοί.

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του με τη μελέτη στο σπίτι Αναδυόμενος γραμματισμός Φωνολογική ενημερότητα Ανάγνωση - Κατανόηση Ορθογραφία Ζευγαρωτή Ανάγνωση

Γραπτός λόγος Παραγωγή γραπτού λόγου Μαθηματικά – μνημονικά τρικ (προπαίδεια του 9 ασανσέρ 2.9=18 3.9=27 4.9-36 , πρόσθεση του 9 ένας αριθμός κάτω 59+24=73 39+17=16 αφαίρεση του 9 ένας αριθμός πάνω π.χ.84-39=45 96-49=47 )

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του με τη μελέτη στο σπίτι Στρατηγικές μάθησης με τον όρο αυτό εννοούμε τις διαδικασίες που τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν για να μάθουν με τρόπο πιο οργανωμένο και συστηματικό, δηλαδή τα παιδιά διδάσκονται πώς να -Θυμούνται -Οργανώνουν -Μαθαίνουν -Ελέγχουν -Σκέφτονται

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του με τη μελέτη στο σπίτι Στρατηγικές μελέτης - Εντοπισμού πληροφοριών - Ρυθμού ανάγνωσης Απομνημόνευσης Οργάνωσης Αποτελεσματικής μελέτης (για εξετάσεις)

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του με τη μελέτη στο σπίτι Στις Στρατηγικές Μελέτης Οργάνωσης, αναπτύσσουμε γνωστικά πλαίσια, όπως (χάρτες ιστορίας, γνωστικούς χάρτες, νοηματικούς χάρτες και ιστούς, μνημονικά βοηθήματα ) ξανθό τσακάλι με σκουφί, Γ.Α.Λ.Α., ΔΙ.Ψ.Α.Λ.Α.

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του με τη μελέτη στο σπίτι Βιβλιογραφία Μαυρομάτη Δώρα(1995) η κατάρτιση του προγράμματος αντιμετώπισης της δυσλεξίας, Αθήνα, Αθήνα. Σουζάνα Παντελιάδου(2000) Μαθησιακές Δυσκολίες και εκπαιδευτική πράξη, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα. Φλωράτου Μαρία Μάρθα(1992) Μαθησιακές Δυσκολίες και όχι τεμπελιά, Οδυσσέας, Αθήνα. Ρηγοπούλου Τερψιθέα(2006) Στρατηγικές μελέτης για τους μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, eduportal.gr

Ζευγαρωτή Ανάγνωση Ζευγαρωτή Ανάγνωση Παιδί- γονιός(βοηθός) Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της Ζευγαρωτής Ανάγνωσης είναι, το παιδί να επιλέξει μόνο του το αναγνωστικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί. Η Ζ. Α. καλό είναι να γίνεται καθημερινά για 15 λεπτά. Είναι αποτελεσματική σε μαθητές πρώτης τάξης που ξεκινούν την ανάγνωση αλλά και σε μαθητές μεγαλύτερων τάξεων που στερούνται αναγνωστικής ευχέρειας.

Ζευγαρωτή Ανάγνωση Τα τέσσερα βήματα Τα τέσσερα βήματα γονιός και παιδί αρχίζουν να διαβάζουν μαζί δυνατά το κείμενο- βιβλίο που επέλεξε το παιδί. Ο γονιός κατευθύνει την ανάγνωση, χρωματίζοντας τη φωνή και ακολουθώντας τα σημεία στίξης. όταν το παιδί νιώσει ότι θέλει, ότι είναι έτοιμο να διαβάσει μόνο του, χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι ( κάτι που έχει συμφωνηθεί από πριν ) ο γονιός σταματά και το παιδί συνεχίζει.

Ζευγαρωτή Ανάγνωση Αν το παιδί ΄΄ κολλήσει ΄΄ ή κάνει λάθος ενώ διαβάζει μόνο του, ο γονιός αφήνει 5-6 δευτερόλεπτα στην πρώτη περίπτωση για περισσότερη προσπάθεια, ενώ στη δεύτερη αν δεν το καταλάβει, του το λέει. Αν το παιδί μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα συνεχίζει πάλι την ανάγνωση. Αν το παιδί δεν μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα τότε ο γονιός συμπληρώνει τη σωστή λέξη, το παιδί επαναλαμβάνει και ξαναγυρίζουν στο βήμα 1 μέχρι το παιδί να ξαναχτυπήσει. μεταφορά από τα Αγγλικά Αλεξάνδρα Ευαγγέλου

Μελέτη στο σπίτι Όλοι, εκπαιδευτικοί και γονείς πρέπει να θυμόμαστε πάντα, ότι δεν προσαρμόζουμε τα παιδιά στις μεθόδους, αλλά τις μεθόδους στα παιδιά. Σας ευχαριστώ