Αρχιτεκτονική Προσωπικού Υπολογιστή

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Λειτουργικό Σύστημα (Operating System) 1o μέρος
Advertisements

5 Οργάνωση υπολογιστών Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών ã Εκδόσεις Κλειδάριθμος.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΝΗΜΗ (RAM – ROM).
Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Λειτουργικό Σύστημα ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ENOTHTA B.1.3 (1)
Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή
Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής
Δομή Μαθήματος Υπεύθυνος: Δρ Ν. Πετρέλλης, ΠΔ407
ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.
ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (2).
Εφαρμογές Πληροφορικής A’ Λυκείου
Το υλικό του Υπολογιστή
Το υλικο του Υπολογιστη
ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (1).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Το υλικό των υπολογιστών.
Οργάνωση και Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Διάδρομοι Μεταφοράς Δεδομένων
Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 2: Το Υλικό του Υπολογιστή
Ημιαγωγοί – Τρανζίστορ – Πύλες - Εξαρτήματα
Λογισμικο συστηματοσ Κεφάλαιο 4ο
ΕΣ 08: Επεξεργαστές Ψηφιακών Σημάτων © 2006 Nicolas Tsapatsoulis Η Αρχιτεκτονική των Επεξεργαστών Ψ.Ε.Σ Τμήμα Επιστήμη και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών.
Εικόνα 2.1: Η Κεντρική Μονάδα.
By Τζέρυ, Κώστας και Λέντι. είναι όρος που χρησιμοποιούμε για ηλεκτρονικές διατάξεις προσωρινής αποθήκευσης ηλεκτρονικές οι οποίες επιτρέπουν πρόσβαση.
Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας
Το εσωτερικό του Υπολογιστή
To υπολογιστικό σύστημα
Ομάδα: Αλέξανδρος & Νίκος
Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΗ ΑΠ’ ΤΟΝ Η/Υ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δ.ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ.
Το τμήμα της Β τάξης του ηλεκτρονικού τομέα Σας παρουσιάζει την εργασία του στα πλαίσια της ειδικής θεματικής δραστηριότητας με τίτλο.
Τα θέματα μας σήμερα Ηλεκτρονικοί υπολογιστές Υλικό και λογισμικό
ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Μνημη τυχαιας προσπελασης (Random Access Memory - RAM)
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή
Α’ Γυμνασίου Βιβλίο «Σημειώσεις» σελίδες Α2
Στο μάθημα αυτό θα περιγραφεί η βασική εσωτερική δομή ενός συστήματος υπολογιστή και ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας.
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
Κεφάλαιο 2 Το Εσωτερικό του υπολογιστή
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Πληροφορική, Β Γυμνασίου
Το Υλικό Μέρος του Υπολογιστή
Το Υλικό του Υπολογιστή
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΑΤΩΝ
ΕΣ 08: Επεξεργαστές Ψηφιακών Σημάτων © 2006 Nicolas Tsapatsoulis Αρχιτεκτονική Μνήμης Τμήμα Επιστήμη και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Ο προσωπικός υπολογιστής εσωτερικά
Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Εισαγωγή στις Νέες Τεχνολογίες και Εργαστηριακές Εφαρμογές, Το εσωτερικό ενός υ π ολογιστή Κεφάλαιο 3.
ΕΝΟΤΗΤΑ 10 η Τεχνικές Ι/Ο: Η θύρα USB  Χαρακτηριστικά της θύρας USB  Τοπολογία διαύλου USB  Κλάσεις συσκευών USB, Endpoints, pipes  Tύποι μετάδοσης.
Κρυφή μνήμη (cache memory) (1/2) Εισαγωγή στην Πληροφορκή1 Η κρυφή μνήμη είναι μία πολύ γρήγορη μνήμη – πιο γρήγορη από την κύρια μνήμη – αλλά πιο αργή.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 2: Το εσωτερικό του Υπολογιστή Β΄ τάξη Λέξεις Κλειδιά: Μητρική πλακέτα, κάρτες επέκτασης, κάρτα οθόνης, κάρτα ήχου, τροφοδοτικό, Κεντρική.
Η Κεντρική Μονάδα Συστήματος Εισαγωγή στην Πληροφορκή 1 Η κεντρική μονάδα του συστήματος (base unit ή system unit) αποτελεί τον πυρήνα ενός υπολογιστή.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΥΛΙΚΟΥ – ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.
Κύρια Μνήμη Διάφοροι τύποι μνήμης RAM Από πάνω προς τα κάτω, DIP, SIPP, SIMM (30-pin), SIMM (72-pin), DIMM (168-pin), DDR DIMM (184-pin). Μνήμη RΟM.
Καταχωρητές (Registers) (1/3) Εισαγωγή στην Πληροφορκή1 Οι Καταχωρητές (Registers) είναι ειδικές θέσεις μνήμης υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιούνται για.
Η Kύρια Μνήμη Η Κύρια ή Κεντρική Μνήμη του υπολογιστή χρησιμοποιείται για προσωρινή αποθήκευση των δεδομένων που δίνουμε στον υπολογιστή να επεξεργαστεί.
Το τροφοδοτικό είναι μία συσκευή που είναι υπεύθυνη για δύο λειτουργίες: 1. Μετατρέπει το εναλλασσόμενο σε συνεχές. 2. Παρέχει τις κατάλληλες τάσεις 5.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 2: Το εσωτερικό του Υπολογιστή Το εσωτερικό της Κεντρικής Μονάδας.
Το εσωτερικό ενός υπολογιστή
στην Επιστήμη των Υπολογιστών Κωδικός Διαφανειών: MKT110
Κατηγορίες και Προδιαγραφές Λογισμικού Η/Υ (Software)
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Β΄ ΕΠΑΛ ΚεφΑλαιο 2: ΠροδιαγραφΕΣ ΥλικοΥ Η/Υ 2.8 Μνήμη.
ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (2).
1 Αρχιτεκτονική Προσωπικού Υπολογιστή Marios Achilleos Anastasis Anastasiou Ioannis Kyprianou A5’
Με τι ασχολείται η πληροφορική; Η πληροφορική μελετά με επιστημονικό τρόπο: 1.Τον αποτελεσματικό τρόπο επεξεργασίας των πληροφοριών με τη βοήθεια του υπολογιστή.
Υλικό Υπολογιστών (Hardware)
TO BIOS βρίσκεται στην μητρική πλακέτα και τα αρχικά του σημαίνουν: Βασικό Σύστημα Εισόδου-Εξόδου.
Το εσωτερικό ενός υπολογιστή
B' ΤΑΞΗ Το εσωτερικό του Η/Υ
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Βασικές έννοιες (Μάθημα 2) Τίτλος: Η Συσκευή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αρχιτεκτονική Προσωπικού Υπολογιστή

Εσωτερικό Προσωπικού Υπολογιστή

Δομή του Υπολογιστή

Ερωτήματα Πως η ΚΜΕ ειδοποιείται από τις άλλες μονάδες προκειμένου να τις εξυπηρετήσει; Μήπως μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις οι μονάδες να μη διακόπτουν τον επεξεργαστή; Πως μπορεί ο ίδιος διάδρομος να εξυπηρετεί πολλές μονάδες; Γιατί κατά τη μεταφορά δεδομένων από το διάδρομο, αυτά πάνε στον σωστό και όχι σε άλλο παραλήπτη; Που μπορεί μια μονάδα να αποθηκεύει πληροφορίες προσωρινά κατά τη λειτουργία της;

Διάδρομος ή Αρτηρία (BUS) Ένας διάδρομος αποτελείται από 3 μέρη: Το διάδρομο Διευθύνσεων (Address Bus) Το διάδρομο Δεδομένων (Data Bus) Το διάδρομο Ελέγχου (Control Bus)

Πόροι - ρυθμίσεις Για να μπορεί κάθε μονάδα του Η/Υ να επικοινωνεί σωστά με τον επεξεργαστή και τη μνήμη θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί σωστά ώστε να χρησιμοποιεί συγκεκριμένους πόρους του Η/Υ.

Η ρύθμιση των μονάδων γίνεται με 3 τρόπους: Με βραχυκυκλωτήρες (jumpers) πάνω στις μονάδες Μέσω του BIOS, αν οι μονάδες είναι πάνω στη μητρική Μέσω του λειτουργικού συστήματος, με ειδικά προγράμματα

Οι πόροι ενός Η/Υ Σήματα διακοπών IRQs Κανάλια DMA Διευθύνσεις εισόδου/εξόδου Περιοχές μνήμης

1. Σήματα διακοπών IRQs Τα σήματα διακοπών ή διακοπές (IRQ-Interrupt ReQuests) χρησιμοποιούνται από τις περιφερειακές συσκευές ώστε να διακόπτουν τη λειτουργία του επεξεργαστή προκειμένου να τις εξυπηρετήσει. (π.χ. να αναλάβει τη μεταφορά δεδομένων από την περιφερειακή συσκευή στη μνήμη). Η ΚΜΕ μόλις δεχτεί ένα σήμα διακοπής από μια περιφερειακή συσκευή, διακόπτει την εργασία που έκανε και ξεκινά να εξυπηρετεί τη συσκευή που έστειλε το σήμα διακοπής. Στη συνέχεια η ΚΜΕ συνεχίζει την εργασία που είχε διακόψει.

Σήματα διακοπών IRQs Ο προσωπικός υπολογιστής υποστηρίζει μέχρι 16 διακοπές που αριθμούνται ως εξής: IRQs: 0, 1, 2, 3, 4, …, 15 Κάποιες από τις διακοπές είναι δεσμευμένες (χρησιμοποιούνται) για συγκεκριμένες λειτουργίες, π.χ Ρολόι συστήματος Πληκτρολόγιο Ελεγκτές Οι υπόλοιπες είναι διαθέσιμες για τις περιφερειακές μονάδες που διαθέτει ο υπολογιστής μας.

Πίνακας διακοπών υπολογιστή ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ IRQ0 Ρολόι συστήματος IRQ1 Πληκτρολόγιο IRQ2 Ελεγκτής διακοπών IRQ3 Διαθέσιμο IRQ4 IRQ5 IRQ6 Ελεγκτής floppy drive IRQ7 Παράλληλη θύρα IRQ8 Ρολόι πραγματικού χρόνου IRQ9 IRQ10 IRQ11 IRQ12 IRQ13 Μαθηματικός επεξεργαστής IRQ14 Πρωτεύων ελεγκτής IDE IRQ15 Δευτερεύων ελεγκτής IDE

2. Κανάλια DMA – Direct Memory Access Χρησιμοποιούνται από μονάδες όπως τα αποθηκευτικά μέσα, οι κάρτες ήχου, κ.α.

Χρήση καναλιών DMA Χρησιμοποιώντας τα κανάλια DMA απελευθερώνεται ο επεξεργαστής από συχνές διακοπές που προκαλούν οι μονάδες.

Κανάλια DMA Οι προσωπικοί υπολογιστές διαθέτουν 8 συνολικά κανάλια DMA για μεταφορά δεδομένων από και προς τη μνήμη. Υπεύθυνοι για τη λειτουργία των καναλιών είναι οι ελεγκτές καναλιών DMA Υπάρχουν 2 ελεγκτές DMA O 1ος ελέγχει τα 4 κανάλια DMA με εύρος 8bits Τα κανάλια αυτά είναι : Κανάλι 0, 1, 2, 3 Ο 2ος ελέγχει τα 4 κανάλια DMA με εύρος 16bits Τα κανάλια αυτά είναι : Κανάλι 4, 5, 6, 7

3. Διευθύνσεις εισόδου/εξόδου 3. Διευθύνσεις εισόδου/εξόδου Ο επεξεργαστής διαθέτει 65536 διευθύνσεις εισόδου/εξόδου (θύρες) για επικοινωνία με περιφερειακές μονάδες. Έτσι οι διάφορες μονάδες χρησιμοποιούν αυτές τις διευθύνσεις για να επικοινωνούν με τον επεξεργαστή. Κάθε μονάδα ξεχωρίζει από τις άλλες αφού χρησιμοποιεί διαφορετικές διευθύνσεις.

4. Περιοχές μνήμης Είναι περιοχές διευθύνσεων της κύριας μνήμης που παραχωρούνται στις διάφορες μονάδες του Η/Υ, ως προσωρινός χώρος αποθήκευσης. Αυτό κυρίως γίνεται για γρηγορότερη πρόσβαση του επεξεργαστή στα δεδομένα των μονάδων και λόγω του ότι ορισμένες από αυτές δεν έχουν επαρκή διαθέσιμη μνήμη.

Σύγκρουση ή διένεξη (Conflict) Όταν 2 ή περισσότερες μονάδες χρησιμοποιούν τον ίδιο πόρο (IRQ, DMA, I/O, μνήμη), τότε έχουμε σύγκρουση ή διένεξη. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι μονάδες ή και ο Η/Υ να μη μπορούν να λειτουργήσουν. ΕΞΑΙΡΕΣΗ: IRQs Επιτρέπεται σε παραπάνω από 2 συσκευές να χρησιμοποιούν την ίδια διακοπή χωρίς διένεξη. (Το πολύ μέχρι 4 μονάδες).