Δομές Διακλάδωσης Μην ελπίζεις ότι θα ξεφύγεις αν κάνεις κάποιο κακό. Γιατί κι αν ξεφύγεις απ’ τη προσοχή των άλλων, θα υποπέσεις στην αντίληψη της συνείδησής.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
7.3.8 Μεταφραστές Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί - Τίκβα Χριστίνα.
Advertisements

Προγραμματισμός Ι Προτάσεις ελέγχου ροής Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εκτέλεσης είναι ο ακολουθιακός: δύο ή περισσότερες προτάσεις βρίσκονται διατεταγμένες.
Εντολές Διακλάδωσης ή Εντολές Υπό Συνθήκη
ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ.
Εισαγωγή στους Η/Υ Πίνακες.
Εντολες Επιλογης (Selection)
Προγραμματισμός PASCAL Πληροφορική Γ' Λυκείου μέρος γ
Δομές Διακλάδωσης.
ΗΥ-150 Προγραμματισμός Εντολές Ελέγχου Ροής.
Δομές Διακλάδωσης «εάν ης φιλομαθής, έσει πολυμαθής» Ισοκράτης
Προγραμματισμός PASCAL Πληροφορική Γ' Λυκείου μέρος δ
Γενική μορφή προγράμματος Pascal
Προγραμματισμός στο ΜatLab
Ενότητα Η Δομή Επανάληψης
ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΟΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 4. ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ Α ΠΡΟΤΑΣΗ Β ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ………………. ΠΡΟΤΑΣΗ n ΠΡΟΤΑΣΗ Α ΠΡΟΤΑΣΗ Β ΠΡΟΤΑΣΗ Γ ………………. ΠΡΟΤΑΣΗ n.
Τι θα κάνουμε Στο υπάρχον σενάριο θα προστεθούν 3 λειτουργίες : Όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εκτός πίστας η μέγιστη δυνατή μονάδα μετατόπισής του θα μειώνεται.
ΤΕΛΕΣΤΕΣ II ΜΑΘΗΜΑ 5.
Υποθετικός τελεστής Ο υποθετικός τελεστής (?:) αποτελείται από δύο σύμβολα. Ανήκει στην κατηγορία των τελεστών που αποτελούνται από συνδυασμό συμβόλων.
Προγραμματισμός ΙΙ Διάλεξη #6: Απλές Δομές Ελέγχου Δρ. Νικ. Λιόλιος.
1 Ολυμπιάδα Πληροφορικής Μάθημα 2. 2 Στόχοι μαθήματος Αριθμητικοί– Λογικοί Τελεστές Η εντολή IF.
Microsoft Excel 4.4 Τύποι και Συναρτήσεις
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Εισαγωγή στη Java II.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
Προγραμματισμός ΙΙ Διάλεξη #5: Εντολές Ανάθεσης Εντολές Συνθήκης Δρ. Νικ. Λιόλιος.
Μεταβλητές – εντολές εκχώρησης- δομή ακολουθίας
Eντολες Επαναληψης - Βροχοι (repetition and loops)
Eντολες Επαναληψης - Βροχοι (repetition and loops)
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Συγγραφείς Α.Βακάλη Η. Γιαννόπουλος Ν. Ιωαννίδης Χ.Κοίλιας Κ. Μάλαμας Ι. Μανωλόπουλος Π. Πολίτης Γ΄ τάξη.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 1 Κεφάλαιο 3 Η Σημασιολογία των Γλωσσών Προγραμματισμού Προπτυχιακό.
Δηλαδή οι σημαντικοί δεν ασχολούνται με μικροπράγματα.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 2 ΜΑΘΗΜΑ 8. ΑΠΑΛΟΙΦΗ ΔΙΠΛΟΕΓΓΡΑΦΩΝ DISTINCT Μπορούμε να απαλείψουμε τις διπλοεγγραφές που μας επιστρέφονται και που οφείλονται στην.
Επανάληψη.
Δομή επιλογής Η δομή επιλογής είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περικλείει μια συνθήκη και δύο ομάδες εντολών, από τις οποίες θα εκτελεστούν, η μεν.
Μεταγλωττιστές (Compilers) (Θ) Ενότητα 12: Παραγωγή Ενδιάμεσου Κώδικα (Σημασιολογικές ρουτίνες μετάφρασης-Μέρος Β) Κατερίνα Γεωργούλη Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 1 Κεφάλαιο 4 Σημασιολογία μιας Απλής Προστακτικής Γλώσσας Προπτυχιακό.
Διαφάνειες παρουσίασης #2
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Διδάσκοντες:Στάθης Ζάχος Νίκος Παπασπύρου
HY100 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ Αντώνιος Σαββίδης, Χρήστος.
Δημιουργία προγράμματος ερωτηματολογίου Πολλαπλής Επιλογής Α. Σχεδίαση Φόρμας.
Βασικά στοιχεία της Java
2) Aν δανειστούμε ένα ποσό Α με επιτόκιο Τ=Ε% και υποχρεωθούμε να το ξεχρεώσουμε σε Ν χρόνια, τότε το ποσό της μηνιαίας δόσης Μ θα δίνεται από τον τύπο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Διδάσκοντες:Γιάννης Μαΐστρος Στάθης Ζάχος Νίκος Παπασπύρου
1 Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 4ο Πράξεις με μπιτ.
Βασικές έννοιες προγραμματισμού Κεφάλαιο 7 ο. Βασικές έννοιες προγραμματισμού Αλφάβητο και τύποι δεδομένων Σταθερές και μεταβλητές Τελεστές, συναρτήσεις.
Καθηγητής Νίκος Λορέντζος Προγραμματισμός & Εφαρμογές Υπολογιστών Κωδικός Μαθήματος: 2890 Κωδικός Διαφανειών: MKT130 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον
Βρόχος Do … Loop Σκοπός Μαθήματος Χρήση Do… Loop για την εκτέλεση μιας ομάδας εντολών μέχρι να εκπληρωθεί μια συγκεκριμένη συνθήκη. Αθήνα, 2015.
Δομή επιλογής Πολλές φορές για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να ελεγχθεί αν ισχύει κάποια συνθήκη Παράδειγμα 2: Να διαβαστεί ένας αριθμός και να επιστραφεί.
Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός Ι
Δομή Επιλογής Χρησιμοποιείται σε προβλήματα όπου χρειάζεται να ληφθούν κάποιες αποφάσεις με βάση κάποια δεδομένα κριτήρια. Περιλαμβάνει τον έλεγχο κάποιας.
Βρόχος Do … Loop Σκοπός Μαθήματος Χρήση Do… Loop για την εκτέλεση μιας ομάδας εντολών μέχρι να εκπληρωθεί μια συγκεκριμένη συνθήκη.
Η Γλώσσα Pascal Εντολή If
ΔΟΜΗ ΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝ συνθήκη_ισχύει ΤΟΤΕ εντολές ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
Αρχεσ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ ΤΑξη Β΄
ΔΟΜΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ(if-else, switch) και Λογικοί τελεστές / παραστάσεις
ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ «ΓΙΑ» Για μτ από ατ μέχρι ττ [με_βήμα β] εντολές Τέλος_επανάληψης : περιοχή εντολών μτ : η μεταβλητή της.
Οι διάφορες εκδοχές της
ΜΟΡΦΕΣ ΔΟΜΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
Αν συνθήκη_ισχύει τότε εντολές Τέλος_Αν
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τελεστές και ή όχι Για την εκτέλεση αριθμητικών πράξεων
Δομημένος Προγραμματισμός - Κεφάλαιο 4 - Ανάπτυξη αλγορίθμων
Δομή Επιλογής Μάθημα 4ο Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τάξη Γ Οικονομίας & Πληροφορικής Θετικών Σπουδών 2ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου |
ΒΙΒΛΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σελίδες 2ο Κεφάλαιο - Παράγραφο 2.7 ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Μανασσάκης Βασίλης Καθηγητής Πληροφορικής
Select Case Σκοπός: Εκμάθηση της εντολής (δομής) Select Case ώστε να μπορείτε να διαλέγετε μια επιλογή ανάμεσα σε πολλές διαθέσιμες στον κώδικα του προγράμματος.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ Η/Υ
Κυριάκου Νικόλαος Πληροφορικής ΠΕ-20
Λήψη Αποφάσεων και Συναρτήσεις Ελέγχου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Δομές Διακλάδωσης Μην ελπίζεις ότι θα ξεφύγεις αν κάνεις κάποιο κακό. Γιατί κι αν ξεφύγεις απ’ τη προσοχή των άλλων, θα υποπέσεις στην αντίληψη της συνείδησής σου. Ισοκράτης

Στόχοι Μαθήματος Οι μαθητές να μπορούν : να χρησιμοποιούν τους λογικούς τελεστές AND και OR. να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της διαδοχικής δομής και της δομής διακλάδωσης. να χρησιμοποιούν την εντολή If / Then. να χρησιμοποιούν την εντολή If / Then / Else. να χρησιμοποιούν την εντολή Case / Of / Else.

Η Εντολή If … Then Η εντολή αυτή χρησιμοποιείται, όταν ο προγραμματιστής επιθυμεί να εκτελέσει μια ή περισσότερες εντολές του προγράμματος, στην περίπτωση που ισχύει μια συνθήκη ή και περισσότερες. εάν ο καιρός είναι βροχερός τότε θα πάρω ομπρέλα.

Η Εντολή If … Then Η γενική μορφή σύνταξης της εντολής είναι: <Διαδικασία> End If όπου: IF, THEN, END : είναι δεσμευμένες λέξεις <Συνθήκη> : καθορίζει τη ροή εκτέλεσης των εντολών που ακολουθούν. <Διαδικασία> : αποτελείται από τις εντολές που εκτελούνται σε περίπτωση που η συνθήκη είναι αληθής.

Η Εντολή If … Then If grade >= 50 then print “επιτυχία” end if Αληθής Τύπωσε “επιτυχία” Ψευδής If grade >= 50 then print “επιτυχία” end if

Η Εντολή If … Then … Else Με την εντολή αυτή ο προγραμματιστής δεν ορίζει μόνο τη <Διαδικασία> που ο Η.Υ. θα εκτελέσει στην περίπτωση που η συνθήκη ελέγχου της δομής διακλάδωσης είναι αληθής, αλλά επίσης ορίζει και τη <Διαδικασία> που ο Η.Υ. θα εκτελέσει στην περίπτωση που η συνθήκη της δομής διακλάδωσης είναι ψευδής. εάν ο καιρός είναι βροχερός τότε θα πάω θέατρο αλλιώς θα πάω στο γήπεδο.

Η Εντολή If … Then … Else Η γενική μορφή σύνταξης της εντολής είναι: <Διαδικασία 1> ELSE <Διαδικασία 2> End If όπου: IF, THEN, ELSE : είναι δεσμευμένες λέξεις. <Συνθήκη> : καθορίζει τη ροή εκτέλεσης των εντολών που ακολουθούν. <Διαδικασία 1> : αποτελείται από τις εντολές που εκτελούνται σε περίπτωση που η συνθήκη είναι αληθής. <Διαδικασία 2> : αποτελείται από τις εντολές που εκτελούνται σε περίπτωση που η συνθήκη είναι ψευδής.

Η Εντολή If … Then … Else Grade>=50 Display Display “επιτυχία” Ψευδής Grade>=50 Αληθής Display “επιτυχία” Display “αποτυχία” If grade>= 50 then print “επιτυχία” else print “αποτυχία” end if

Περιπτωσιακή Δομή

Πολλαπλή Διακλάδωση Χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν πολλές επιλογές με την εντολή Select/Case/Else. Η γενική μορφή της εντολής είναι: Select Case <Έκφραση επιλογής> Case <Τιμή επιλογής 1> <Διαδικασία 1> Case <Τιμή επιλογής 2> <Διαδικασία 2> Case <Τιμή επιλογής ν> <Διαδικασία ν> Case Else <Εναλλακτική διαδικασία> End Select

Πολλαπλή Διακλάδωση όπου: Select Case, Else: είναι δεσμευμένες λέξεις. <Έκφραση επιλογής>: είναι μια μεταβλητή στην οποία έχει δοθεί προηγουμένως μια τιμή. <Τιμή επιλογής>: είναι η τιμή με βάση την οποία θα γίνει η επιλογή της αντίστοιχης διαδικασίας. Εάν μια ομάδα τιμών επιλογής αποτελείται από περισσότερες της μιας τιμές τότε μεταξύ τους οι τιμές χωρίζονται με κόμμα. <Διαδικασία>: είναι η διαδικασία που θα εκτελεστεί στην περίπτωση που έχει επιλεγεί η αντίστοιχη τιμή επιλογής. <Εναλλακτική Διαδικασία>: είναι η διαδικασία που θα εκτελεστεί στην περίπτωση που καμιά από τις τιμές επιλογής δεν ισούται με την τιμή της έκφρασης επιλογής, εφόσον υπάρχει τμήμα Else. Δεν είναι υποχρεωτικό και μπορεί να παραλειφθεί. End Select: είναι δεσμευμένη λέξη με την οποία τελειώνει η εντολή Case.

Πολλαπλή Διακλάδωση Select Case Operator Case “+” Result = A + B End Select

Λογικοί τελεστές – AND & OR Η πιο πάνω διαδικασία είναι αληθείς μόνο εάν και οι δύο συνθήκες είναι αληθείς. Λογικός τελεστής OR εάν <συνθήκη1> OR <συνθήκη2> τότε Η πιο πάνω διαδικασία είναι αληθείς εάν τουλάχιστο μία από τις δύο συνθήκες είναι αληθείς.

Σύνθετες Συνθήκες A B A OR B A AND B NOT A True False (6 = 9) AND (8 = 8)  FALSE (5 >= 8) OR TRUE  TRUE