ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΙΙ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή σε Διαβήτη τύπου Ι
Διατροφικές Συστάσεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη Πλιάκας Τριαντάφυλλος Μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Διατροφής
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ»
ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ MEIKΤΗ ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
ΕΦΗΒΕΙΑ Γρήγορη ανάπτυξη και αύξηση καθώς και η πλήρης μεταμόρφωση του σώματος από το παιδικό στο ώριμο του ενήλικα.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Των Γιάννος Κορφιάς Αλέξανδρος Κουφουγεωργίου Μαρία Μεταξωτού
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
Σαρηγιάννη Μ, Τσάπας Α, Τσιόκα Α, Αθανασιάδου Ε, Παλέτας Κ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ .
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
Συμμαχία για την υγεία : ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πρόληψη και θερα π εία εκφυλιστικών π αθήσεων ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ «ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΩ:Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ»
BABY BOOM. HOW THE FIRST NINE MONTHS SHAPE THE REST OF YOUR LIFE.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Διαιτητική και φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Παχυσαρκία και Επιπλέον σωματικό βάρος
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΙΙ Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ Τμήμα Διατροφής Γιαννουλάκη Παρθένα ΜSc. Kλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ ΠΡΠ Κλινική Καθ. Καραμήτσος Τακτικό εξωτερικό Διαβητολογικό Ιατρείο Υπ. Διδάγγελος Τ.

ΓΕΝΙΚΑ Έτος 2025: επιπολασμός 5,4% (300 εκατομμύρια διαβητικοί παγκοσμίως) Επιδημία διαβήτη = επιδημία παχυσαρκίας Τεράστιο κόστος = 132 δις $ το 2002 Ακρογωνιαίος λίθος πρόληψης = δίαιτα και τρόπος ζωής

ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΔ ΙΙ ΔΜΣ < 25 Δίαιτα= ↑ φυτικές ίνες δημητριακών και πολυακόρεστα λ.ο., ↓ trans λ.ο. και γλυκαιμικό φορτίο Μέτρια →υψηλή σωματική δραστηριότητα (μισή ώρα/ημέρα) Διακοπή καπνίσματος Κατανάλωση ½ ισοδύναμου αιθανόλης/ημέρα

Σωματικό βάρος και προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου Σωματικό βάρος και ενεργειακή ισορροπία Σωματικό βάρος και φυσική δραστηριότητα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ποσότητα και είδος λίπους - η συνολική πρόσληψη λίπους - το είδος του λίπους - αντικατάσταση κορεσμένου λίπους από ακόρεστα λίπη ή υδατάνθρακες ? - ω-3 λιπαρά οξέα (↓TG, ↑ LDL-chol, ↓ΣΔ) - trans λιπαρά οξέα (↑LDL-chol + TG, ↓HDL- chol, ↑ΣΔ) - αντικατάσταση trans λ.ο. και κορεσμένα λ.ο.

ποιότητα και ποσότητα υδατανθράκων - ποσότητα υδατανθράκων - είδος υδατανθράκων - φυτικές ίνες - γλυκαιμικό φορτίο και γλυκαιμικός δείκτης

συγκεκριμένα τρόφιμα Αλκοόλ Καφές Επεξεργασμένο κρέας Γαλακτοκομικά προϊόντα Ξηροί καρποί (καρύδια) Φρούτα και λαχανικά Δημητριακά ολικής αλέσεως Γλυκά ηδύποτα

ΔΙΑΙΤΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ δίαιτες χαμηλές σε λίπος(25% λίπος) Δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες (Atkins) Δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη (Zone, Protein Power, CSIRO) (30:30:40) Υποκατάστατα γεύματος (Optifast, Kickstart)

ΔΙΑΙΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΕ ΛΙΠΟΣ  το βάρος 3,6 Kg μέχρι 3 χρόνια 4 έρευνες = ποσοστά διαβήτη +αντιυπερτασική θεραπεία μέχρι 3 χρόνια Όχι μακροχρόνια διατήρηση απώλειας βάρους

ΔΙΑΙΤΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 3,3 κατά μέσο όρο μέχρι 6 μήνες Καμία διαφορά με low-fat δίαιτα στους 12 μήνες (όχι δεδομένα μετά 12 μήνες)  TG,  HDL-chol,  LDL-chol 2-3% Πιθανή δυσκοιλιότητα (χορήγηση συμπληρωμάτων φυτικών ινών) Όχι σε παιδιά (νεφρολιθίαση= 6 % επι/5 χρ) Εφαρμογή για καιρό = έλειψη βιτ. + ιχνοστ.+ κίνδυνος γαστρεντερικού καρκίνου Παραλλαγή της Atkins = αντικατάσταση κορεσμένων λ.ο με ακόρεστα   ΣΒ + καλύτερη LDL

ΔΙΑΙΤΕΣ ΥΨΗΛΕΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ Λίπος (καλό) 30%, πρωτ30%, υδατ40% κορεσμός λόγω πρωτ+TG + HDL ΣΒ +3kg/12 μήνες επιπλέον + TG δίαιτα CHO Ασθενείς με TG  ΣΒ + λίπος + κοιλιακό λίπος (3 μήνες) Πραγματική αύξηση της πρωτ είναι 10-15% Δίαιτα CHO + PRO απώλεια λίπους +απώλεια μυϊκής μάζας Πρέπει: επεξεργασμένο κρέας ψάρι + κοτόπουλο, + φυτικές ίνες (28γρ/ημέρα)

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Σκεύασμα σε σκόνη= 220Kcal/d, χαμηλά σε λιπαρά, 3/ημέρα.  ΣΒ μέχρι 20kg μακροχρόνια ίδια αποτελέσματα με δίαιτες αδυνατίσματος 10% της απώλειας βάρους = 5 χρόνια με 1 γεύμα=υποκατάστατο Δεν προωθούν το μοντέλο της αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΩΝ καλύτερες ενδείξεις = δίαιτες με CHO και δίαιτες με PRO + μέτρια μείωση CHO Ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, (TG +GLU)  CHO Ασθενείς με ΣΔ ή ΚΝ  Kcal + CHO Αποφυγή δίαιτας Atkins σε ασθενείς με LDL υποθερμιδικές δίαιτες = κατανομή θερμίδων σε 3 γεύματα

Advanced Glycation End products (AGEs) Το είδος του διατροφικού υδατάνθρακα δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο Το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό +  θ0 C μαγειρέματος +  χρόνους μαγειρέματος  γεύματα  AGEs Πράσινο τσάι, ταυρίνη και α- λιποϊκό οξύ  συσσώρευση AGEs

ΣΔ- 1200 kcal LAGE = 433,74 KU HAGE = 1117 KU Πρωινό - 250 ml γάλα 0% (1 ποτήρι) - 30γρ. λευκό ψωμί - 1 μικρό μήλο (100γρ) δεκατιανό - 150γρ. μήλο μεσημεριανό - 60γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα, βρασμένο για 1 ώρα - 200γρ. πατάτες ψητές για 45 λεπτά με 10 ml ελαιολάδο (2 κ. του γλυκού) - 200γρ. καρότα στο γκριλ απογευματινό - 150γρ μήλο βραδινό - 30γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα, βρασμένο για 1 ώρα με 10 ml ελαιόλαδο (2 κ. του γλυκού) - 250 ml γάλα 0% (1 ποτήρι) στο φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτά - 30γρ. ψωμί φρυγανισμένο - 1 μικρό μήλο ψητό στο φούρνο (100γρ) - 150γρ. μήλο ψητό στο φούρνο - 60γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα, τηγανιτό για 8 λεπτά - 200γρ. γλυκοπατάτες ψητές για 1 ώρα - 200γρ. καρότα σε κονσέρβα - 2 κ. του γλυκού ελαιόλαδο - 150γρ μήλο ψητό στο φούρνο - 30γρ. κοτόπουλο στήθος χωρίς πέτσα, τηγανιτό για 8 λεπτά - 200γρ. γλυκοπατάτες ψητές για 1 ώρα - 200γρ. καρότα κονσέρβα