Ο Γιάννης Ρίτσος και η Μονεμβασιά

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μάθημα 10. Οι κατακόμβες: τόπος καταφυγής και μνήμης
Advertisements

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ.
Γιάννης Ρίτσος ο «απαρηγόρητος παρηγορητής του κόσμου»
ΤΜΗΜΑ AΠ Δ. Στράτου και Δ. Σαμίου Η συμβολή τους στην Ελληνική παράδοση « Αντικριστός ».
Κωνσταντίνος Καβάφης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ
ΠΟΙΗΣΗ<<Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ>>
Εικόνες της Ελλάδας μέσα από την ποίηση!!!
Γιάννης Ρίτσος Κορυφαίος Έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος      Κορυφαίος Έλληνας ποιητής. Γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την Πρωτομαγιά του 1909 και πέθανε.
Σεφέρης.
Έλληνες Λογοτέχνες: Γιώργος Σεφέρης
Οδυσσεας Ελυτης.
Μάθημα:Η/Υ Από την Αναστασία Πετρουλάκη
ΟΙ ΔΙΑΛΑΜΠΑΔΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Οδυσσέας Ελύτης 1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΜΠΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΗΓΑΔΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΣ ΠΟΥΡΓΙΑΖΟΓΛΟΥ
 Το καλοκαίρι του 1928 πήρε το απολυτήριο του γυμνασίου με βαθμό 7,3/11.  Μετά από πιέσεις των γονέων του, αποφάσισε να σπουδάσει χημικός  Την ίδια.
ΓιΩργοΣ ΖογγολΟπουλοΣ
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Μενέλαος Λουντέμης.
Λευτέρης Δάλπης Ε΄2 1ο πρότυπο Πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΣΗ:ΑΘΗΝΑ ΓΚ.
Οδυσσέας Ελύτης Ο ποιητής του Αιγαίου
ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ.
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ’ Από Αντρέα Καρεσίου και Μαίρη Τσακαλίδου
Οδυσσέας Ελύτης, «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό», Ποίηση, Ίκαρος.
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ.
ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠ΄ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
Οδυσσέας Ελύτης  Ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί.
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Κώστας Μπάρτζης Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. 1 Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Το Κάστρο της Μονεμβασιάς
Γ. Ρίτσος Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε 2 ΠΤΔΕ - ΑΠΘ.
Γιάννης Ρίτσος.
Οδυσσέας Ελύτης Πρώτο Πειραματικό Δημοτικό σχολέιο Θεσσ/νικης
.. H πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι η μοναδική πραγματική πλατεία στη Βενετία (οι υπόλοιπες ανοιχτές περιοχές θεωρούνται campi). Η πλατεία του Αγίου.
Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές.
Η γειτονιά μου ΟΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ Το όνομά της η οδός πήρε από τον Ανδρέα Κάλβο. Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1792 και πέθανε 3 Νοεμβρίου το 1890 στο Λάουθ.
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΣΗ:ΑΘΗΝΑ ΓΚ.
ΣΕΦΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΣ Μαρία Ιγγλέζου Α1 – Β Αρσάκειο Ψυχικού (Λύκειο)
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με τον Μάνο Λοΐζο: Γιάννης Πάριος
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ:ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ > ΣΤ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ 2004 ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ : ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ.
Η καστροπολιτεια της Μονεμβασίας
Γ. Ρίτσος Ανυπόταχτη Πολιτεία. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ για την ενότητα «Παράδοση και μοντερνισμός στην ποίηση» ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ - ΥΠΕΥΘΥΝΗ.
Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός μας ποιητής
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Λαμπρινή Μαγαλιού
Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΜΕΡΟΠΗ ΒΟΥΔΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΙΝΗ ΕΡΙΕΤΤΑ.
Νορβηγικά Φιόρδ Αγγελική Κουρτικάκη & Μαργαρίτα Κουρουνιώτη Β1 
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το Μάνο Λοΐζο: Γιάννης Νεγρεπόντης Τάξη:ΣΤ’1 Αγγέλα Π. Άννα Κ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ.
ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Γιάννης Ρίτσος Γραμματολογικά στοιχεία Γεννήθηκε το 1909 στη Μονεμβασιά της Λακωνίας και πέθανε το 1990.
ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την.
ΣΔΕ ΝΑΟΥΣΑΣ Σχέδιο Δράσης Β’ Τετραμήνου Μελοποιημένη ποίηση.
Ζωρζ Σαρή Δημήτρης.Σ Σχολ. 1 ο Δημοτικό σχολείο Σκύδρας Τάξη Ε
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του, εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη το 1840.
Μουσική παράσταση μνήμης για τον αγώνα του Οκτώβρη του 1940 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 27 Οκτώβρη 2016 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Γιαννούτσος Παναγιώτης Επιμέλεια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ( ). Βιογραφία Ο Γιώργος Σεφέρης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ
Φανή Λαζάρου-Τρανού 1ο Π.Π.Δ.Σ. Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ- ΑΠΘ Ε
Μεγαλοι ελληνεσ ποιητεσ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Λευτέρης Δάλπης 1ο Πειραματικό σχολείο
Μαρία Αμπατζή, Ε2, 1ο Π.Τ.Δ.Ε. – Α.Π.Θ.,
Οδυσσεας Ελυτης.
30β. Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο Γιάννης Ρίτσος και η Μονεμβασιά Ο Γιάννης Ρίτσος και η Μονεμβασιά Κατερίνα-Δέσποινα Ζαχαρή (A7) & Χριστίνα Λούη (A8) ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πληροφορίες για το Γιάννη Ρίτσο Ο Γιάννης Ρίτσος (Μονεμβασιά 1 Μαΐου 1909 - Αθήνα 11 Νοεμβρίου 1990) ήταν Έλληνας ποιητής. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν το έργο του. Το 1921 άρχισε να συνεργάζεται με τη «Διάπλαση των Παίδων». Συνεισέφερε επίσης ποιήματα στο φιλολογικό παράρτημα της «Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας» του Πυρσού. Το 1934 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Τρακτέρ», ενώ ξεκίνησε να δημοσιεύει στο «Ριζοσπάστη» τη στήλη «Γράμματα για το Μέτωπο». Την ίδια χρονιά γίνεται μέλος του ΚΚΕ στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του. Κατερίνα-Δέσποινα Ζαχαρή (A7) & Χριστίνα Λούη (A8) ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πληροφορίες για το Γιάννη Ρίτσο Το 1935 κυκλοφορούν οι «Πυραμίδες», το 1936 ο «Επιτάφιος» και το 1937 «Το τραγούδι της αδελφής μου». Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ κατά το χρονικό διάστημα 1948-1952 εξορίστηκε σε διάφορα νησιά. Συγκεκριμένα συλλαμβάνεται τον Ιούλιο του 1948 και εξορίζεται στη Λήμνο, κατόπιν στη Μακρόνησο (Μάης 1949) και το 1950 στον Άι Στράτη. Μετά την απελευθέρωση του τον Αύγουστο του 1952 έρχεται στην Αθήνα και προσχωρεί στην ΕΔΑ. Το 1954 παντρεύεται με την παιδίατρο Γαριφαλιά (Φαλίτσα) Γεωργιάδη κι ένα χρόνο αργότερα γεννιέται η -μοναδική- κόρη τους Ελευθερία (Έρη). Το 1956, τον ίδιο χρόνο δηλαδή, τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος». Το 1968 προτάθηκε για το βραβείο Νομπέλ . Το 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1977 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης του Λένιν. Κατερίνα-Δέσποινα Ζαχαρή (A7) & Χριστίνα Λούη (A8) ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πληροφορίες για τη Μονεμβασιά Η Μονεμβάσια, ή Μονεμβασία, ή Μονεμβασιά, ή Μονοβάσια, γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβασία, είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, στο Νομό Λακωνίας. Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου "Βράχου της Μονεμβασιάς", που αποτελεί στη κυριολεξία μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων, με την σημερινή παράλια κατ΄ έναντι πόλη επί της λακωνικής ακτής. Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες. Κατερίνα-Δέσποινα Ζαχαρή (A7) & Χριστίνα Λούη (A8) ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πληροφορίες για τη Μονεμβασιά Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Εμβασία. Πολλές από τις οδούς είναι στενές και κατάλληλες μόνο για τους πεζούς. Ο κόλπος της Παλαιάς Μονεμβασιάς βρίσκεται στο Βορρά. Το παρωνύμιο της Μονεμβασιάς είναι «Γιβραλτάρ της ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση παρομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του. Κατερίνα-Δέσποινα Ζαχαρή (A7) & Χριστίνα Λούη (A8) ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου «Τρακτέρ », «Πυραμίδες», «Επιτάφιος», «Το τραγούδι της αδελφής μου», «Εαρινή συμφωνία», «Το εμβατήριο του ωκεανού», «Παλιά μαζούρκα σε ρυθμό βροχής», «Δοκιμασία», «Ο σύντροφός μας», «Γειτονιές του κόσμου», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», «Αγρύπνια», «Πρωινό άστρο», «Η σονάτα του σεληνόφωτος», «Χρονικό», «Πέτρινος χρόνος», «Αποχαιρετισμός», «Υδρία », «Χειμερινή διαύγεια», «Οι γειτονιές του κόσμου», «Η αρχιτεκτονική των δέντρων», «Όταν έρχεται ο ξένος», «Ανυπόταχτη πολιτεία», «Οι γερόντισσες κ' η θάλασσα», «Το παράθυρο», «Η γέφυρα», «Ο Μαύρος Άγιος», «Το νεκρό σπίτι», «Κάτω απ' τον ίσκιο του βουνού», «Το δέντρο της φυλακής και οι γυναίκες», «12 ποιήματα για τον Καβάφη», «Μαρτυρίες Α», «Παιχνίδια τ‘ ουρανού και του νερού», «Φιλοκτήτης», «Ρωμιοσύνη», «Ορέστης», «Μαρτυρίες Β», «Όστραβα», «Πέτρες, Επαναλήψεις, Κιγκλίδωμα», «Η Ελένη», «Χειρονομίες», «Τέταρτη διάσταση», «Η επιστροφή της Ιφιγένειας», «Ισμήνη», «Χρυσόθεμις», «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», «Γκραγκάντα», «Διάδρομος και σκάλα», «Σεπτήρια και Δαφνηφόρια», «Καπνισμένο τσουκάλι», «Ο αφανισμός της Μήλος», «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο», «Κωδωνοστάσιο», «Χάρτινα », «Ο τοίχος μέσα στον καθρέφτη», «Η Κυρά των Αμπελιών», «Η τελευταία προ Ανθρώπου Εκατονταετία», «Τα επικαιρικά», «Ημερολόγιο εξορίας», «Μαντατοφόρες», «Θυρωρείο», «Το μακρινό», «Το ρόπτρο, «Γραφή Τυφλού, «Τα ερωτικά, «Ανταποκρίσεις» Κατερίνα-Δέσποινα Ζαχαρή (A7) & Χριστίνα Λούη (A8) ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Βίντεο: Γιάννης Ρίτσος – Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις Βίντεο: Γιάννης Ρίτσος – Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις Κατερίνα-Δέσποινα Ζαχαρή (A7) & Χριστίνα Λούη (A8) ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Βίντεο: Γιάννης Ρίτσος – Πρωινό άστρο Κατερίνα-Δέσποινα Ζαχαρή (A7) & Χριστίνα Λούη (A8) ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Γιάννης Ρίτσος και η Μονεμβασιά ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ο Γιάννης Ρίτσος και η Μονεμβασιά Κατερίνα-Δέσποινα Ζαχαρή (A7) sweetkadena@ultimate-luxury-community.com http://sweetkadena.ultimate-luxury-community.com & Χριστίνα Λούη (A8) ca-lewis@biotrek.gr