Η ιστορία του Θεατρικού Μουσείου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΕΜΙΝΑΡΙ Α ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ποιοι είμαστε • To εργαστήριο in-design seminars λειτουργεί από το 2008 στο Χαλάνδρι, με κύριο στόχο την πρωτοτυπία στη σκέψη,
Advertisements

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ταξιδεύοντας από το χθες
Θόδωρος Αγγελόπουλος (Αθήνα, 27 Απριλίου Ιανουαρίου 2012) Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με.
Θίασος Σκιών Τάσου Γεωργίου Οργανωμένες παραστάσεις Καραγκιόζη
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΗΝΑΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ.
« Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Ζ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΑΠ.ΑΝΔΡΕΑ) - (Κ.Α) Π.Ι., ΛΕΜΕΣΟΣ, ΤΡΙΤΗ 21/02/2012.
ο Σύστημα Ψηφιακής Διαδραστικής Ξενάγησης σε ανοικτούς χώρους Το Xenagos city είναι ένα ισχυρό εργαλείο που αναβαθμίζει την αξία του Ασύρματου δικτύου.
Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΦΟΥ (ΝΕΟΦΥΤΕΙΟ)
Ι. Α. e- Portfolio Είναι παιχνίδια…
ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ 8-13 Απριλίου Θέατρο Νέας Σκηνής ΘΟΚ Δευτέρα, 10 Απριλίου Γυμνάσιο Αποστόλου Ανδρέα Έμπας Μολιέρου «Ταρτούφος» Κυριακή,9 Απριλίου Αγγλική Σχολή.
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
 Η Εθνική Πινακοθήκη δημιουργήθηκε κατόπιν δωρεάς του νομικού Αλεξάνδρου Σούτσου, που το 1896 άφησε την περιουσία του στο κράτος με σκοπό τη δημιουργία.
Θεατρικά Εργαστήρια για Εκπαιδευτικούς με τον James Thomas Bailey 29 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου 2008 Λευκωσία, Πάφος, Λεμεσός, Λάρνακα, Παραλίμνι.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΣΤΟΣ-ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΗΜΟΝΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ 7 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Τοπική Ιστορία Δράμα, 12/1/2011
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 – 2012 ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Π.Α.Κ.Π.Π.Α.)
ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΠΑΝΟΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΣΠΕΡΚΟΣ
Η σκηνοθετημένη φωτογραφία 1 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης Με αφορμή το φωτογραφικό έργο του Bernard Faucon, εξετάσαμε τη φωτογραφία σαν αφήγηση.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Οι μέρες της εβδομάδας Πάμε!. Δευτέρ α Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκ ευή Σάββατ ο Κυριακ ή.
Ερευνητική Εργασία ‘Σπάρτη, η πόλη που ζω’:
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ.
17-19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 Χώρος Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Μακεδονίτισσα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Nr. -1 © Stadtbibliothek am Salzstadel, Rosenheim 2005Susanne Delp Ένα σπίτι για τα παιδιά.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
2 ος ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η προαγωγή της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.
Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος ΕΜΕ
Διαθεματική Ανάλυση και Παρουσίαση Ποιήματος
 Με τον όρο θέατρο εννοούμε την παραγωγή απεικονίσεων και συμβάντων, παραδοσιακών ή φανταστικών, ανάμεσα σε ανθρώπους με σκοπό την τέρψη και την επιμόρφωση.
B΄ Δ ΗΜΟΤΙΚΟ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ : ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΘΕΜΑ « ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ - ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ »
ΜΑΡΘΑ-ΗΛΙΑΣ Το θέατρο «Απόλλων» βρίσκεται στην Πάτρα και κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι μικρογραφία.
2 ο ΓΕΛ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ’’Η μεγαλύτερη Κερά του κόσμου είναι η Τέχνη.’’ Κ. Καβάφης.
Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Δημοτικό Σχολείο Πέγειας
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «O ΑΡΔΗΤΤΟΣ» Έτος ιδρύσεως 1927 Συγκρότηση Επιτροπών Φωτογραφίες-επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΟΥ.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ,
Γιάννης Βάρης Ε2’ 1 ο πρότυπο πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ
Αρχαία θέατρα Γιώργος Καρανάσιος Ε ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 14ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΡΑΛΛΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: 155 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ.
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε -Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
Μουσεία και Θέατρα της Λεμεσού Ηλιάνα Αχιλλέως. Μουσεία Αρχαιολογικό επαρχιακό μουσείο: Το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού ιδρύθηκε στα 1948 και.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αρχές οργάνωσης εκπαιδευτικού προγράμματος.
«Το Ελιξήριο των Χριστουγέννων» Δράση Προβολής Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Αθηνών.
«Μες του κάστρου τη σιγή, ιστορία ν΄ακουστεί…» τάξη: Ε΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΜΕΣΟΥ) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.
Νικόλας-Κωνσταντίνος Μπαρτζώκας Ε ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ.
Όμιλοι παραδοσιακών τραγουδιών. Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού Το "Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού" είναι ένας σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. H μόνιμη έκθεση των Ολυμπιακών Μαραθωνίων παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό την ιστορία των Ολυμπιακών Μαραθωνίων,
«Στο δρόμο για την αειφορία».  Βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Κυψέλης, στην οδό Δοϊράνης 43.  Μετρά 90 χρόνια λειτουργίας.  Έχει πλούσια συμμετοχή.
Το Θέατρο της Επινόησης Devised Theatre Άννα Τσίχλη Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών -Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναύπλιο
Στόχος Υπουργείου Παιδείας για τον Πολιτισμό
Μεγάλο Ορφανό Νομού Ξάνθης
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Γ΄2
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης A΄1
Στέφανος Σκαρπέλλος (Φιλόλογος) Σωτηρία Διαμαντοπούλου (Φιλόλογος)
Αύγουστος 2009 ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
2010 Μηνιαίο ημερολόγιο Μπορείτε είτε να εκτυπώσετε αυτό το πρότυπο για να το χρησιμοποιήσετε ως ημερολόγιο τοίχου είτε να αντιγράψετε τη σελίδα ενός μήνα.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Ημερολόγιο ακαδημαϊκού έτους
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Β΄2
Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 Οργανώθηκαν σταθμοί-εργαστήρια Ιστορικά γεγονότα, Χορός, Μουσική-Τραγούδι, Κατασκευές 27 Οκτωβρίου 2017.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Β΄1
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΑΡΙΣΤΟΤEΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ιστορία του Θεατρικού Μουσείου Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, ένα όραμα ζωής για τους ανθρώπους του θεάτρου, άνοιξε και επίσημα τις πύλες του στις 26 Μαρτίου 2012, για να προσφέρει μαγικές εμπειρίες και γνώσεις σε ότι αφορά το θεατρικό σανίδι και τα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα τον τελευταίο αιώνα. Το 1987 ο Νίκος Σ. Νικολαΐδης (1909-1989), οπτικός στο επάγγελµα αλλά και ερασιτέχνης ηθοποιός, δωρίζει το σπάνιο θεατρικό του αρχείο στο Δήµο Λεµεσού. Αυτή του η πράξη αποτέλεσε και την απαρχή µιας µακροχρόνιας έρευνας και προσπάθειας που έκαναν από κοινού ο Δήµος Λεµεσού και ο Θεατρικός Οργανισµός Κύπρου για την ίδρυση ενός Θεατρικού Μουσείου, διαβλέποντας την ανάγκη για διαφύλαξη της θεατρικής ιστορίας του τόπου. Μετά από τη γενναιόδωρη δωρεά του Πάνου Σολοµωνίδη προς τον Δήµο Λεµεσού, αγοράστηκε το λιθογραφείο Κουβά, το οποίο µετατράπηκε σε Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολοµωνίδης, χώρος που στεγάζει και το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου.

Θεματικές Ενότητες του Μουσείου Η Ιστορία Πρόκειται για µια αναδροµή στους σηµαντικούς σταθµούς της θεατρικής δραστηριότητας στην Κύπρο, µε έµφαση στις περιόδους που σηµατοδοτούν τις αλλαγές στην εξέλιξη του θεατρικού γίγνεσθαι.

Αφίσα του έργου Βαβυλωνία του Δημήτριου Βυζάντιου που παρουσιάστηκε το 1879 στο θέατρο Απόλλων της Σύρου από τον θίασο Μένανδρος, με κορυφαίους ηθοποιούς της εποχής, κι ένα κοστούμι του χορού, σχεδιασμένο από τη Λίζα Ζαϊμη για το έργο Αίαντας (ΘΟΚ, 1973) είναι μερικά από τα παλαιότερα αντικείµενα της συλλογής του µουσείου που εκτίθεται στην ενότητα αυτή.

Θεματικές Ενότητες του Μουσείου Συντελεστές Φωτογραφίες, µακέτες, σκίτσα, κοστούµια, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό αποτελούν το περιεχόµενο της συγκεκριµένης ενότητας. Μέσα από τα εκθέµατα διαφαίνεται η συνάντηση όλων εκείνων των τεχνών που συνθέτουν την τέχνη του θεάτρου. Η σύµπραξη δηµιουργών, όπως συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι, ενδυµατολόγοι, µουσικοί, φωτιστές, χορογράφοι και τεχνικοί, καταλήγει στη δηµιουργία της θεατρικής παράστασης. Σκίτσα του Τηλέµαχου Κάνθου από την δεκαετία του 1940 είναι µερικά από τα παλαιότερα εκθέµατα της συγκεκριµένης ενότητας.

Αφίσα από τη συλλογή της ενότητας Συντελεστές του Μουσείου για την παράσταση του έργου Πλούτος του Αριστοφάνη από τον Οργανισμό Θεατρικής Ανάπτυξης Κύπρου (ΟΘΑΚ, 1961-62). Δυο σκίτσα του Τηλέμαχου Κάνθου από τη δεκαετία του 1940.

Θεματικές Ενότητες του Μουσείου Η παράσταση Το κεντρικό µέρος του µουσείου, στο οποίο παρουσιάζονται κοστούµια από σηµαντικές και εµβληµατικές παραστάσεις της θεατρικής πορείας του τόπου.

Το κοστούµι της Μάνας Κουράγιο από την παράσταση του ΘΟΚ Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της (1977). Ενδυματολόγος: Γκλυν Χιούζ Κοστούμι της αγελάδας από το έργο Zoo (Paravan Proactions, 2007). Τα κοστούμια της παράστασης τιμήθηκαν με βραβείο ΘΟΚ (2005-7). Ενδυματολόγοι: Μελίτα Κούτα, Χάρης Καυκαρίδης

Θέατρο για παιδιά Συλλογή από κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα, μακέτες σκηνικών και κοστουμιών από παραστάσεις παιδικού θεάτρου.

Το καμαρίνι «Δοκιμάζω ένα κοστούμι, μπαίνω σ’ενα ρόλο!»

Εκπαιδευτικά προγράμματα με κατασκευές Εκπαιδευτικά προγράμματα με κατασκευές Νηπιαγωγείο (4-5 ετών και Προδημοτική) - Διάρκεια 60΄ A΄- Γ΄ Δημοτικού - Διάρκεια 80΄ Δ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού - Διάρκεια 90΄ A΄- Γ΄ Γυμνασίου - Διάρκεια 90΄ A΄- Γ΄ Λυκείου - Διάρκεια 100΄

Βιβλιοθήκη και Αρχείο του Μουσείου Η βιβλιοθήκη του Μουσείου, εκτός από το αρχείο του Νίκου Σ. Νικολαΐδη, περιλαµβάνει το αρχείο του Γεώργιου Φιλή αναφορικά µε τον Οργανισµό Θεατρικής Ανάπτυξης Κύπρου (ΟΘΑΚ), το φωτογραφικό αρχείο του Γιώργου Βατυλιώτη, υλικό από το αρχείο του Θεατρικού Οργανισµού Κύπρου, καθώς και υλικό από επαγγελµατίες του θεάτρου και θιάσους που δώρισαν ή παραχώρησαν επί δανείω αντικείµενα από το αρχείο τους.

Φωτογραφικό υλικό από εκδηλώσεις του Μουσείου Εκδήλωση Χριστουγέννων – Δεκέμβριος 2012

Αποσπάσματα παραστάσεων στο χώρο του Μουσείου στα πλαίσια των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου – Μάρτιος 2013

Παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή από τον ΘΟΚ στο χώρο του Μουσείου στα πλαίσια των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρο– Μάρτιος 2013

Από την επίσκεψη και ξενάγηση των εταίρων του προγράμματος ‘Songs of my Neighbours’ το οποίο συντονίζεται από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και με Asssociate partner το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου - Νοέμβριος 2013

Παράσταση και εργαστήρι για παιδιά της θεατρικής ομάδας ‘Πλαστελίνη’ – Δεκέμβριος 2013

Ανάγνωση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών και εργαστήριο δραματοποίησης - Δεκέμβριος 2013

Θεατρικό Μουσείο Κύπρου Πάνου Σολoµωνίδη 2-8 (πρώην Ανδρούτσου) 3032 Λεμεσός Τ: 25343464, Φ: 25343464 theatre.museum@cytanet.com.cy www.cyprustheatremuseum.com Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00 -13:00 Τρίτη, Παρασκευή 9:00-13:00 και 16:00-19:00 Κυριακή 10:00-14:00