Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΣΕ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ  ΚΟΚΚΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Υδατάνθρακες.
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Ενότητα 4.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
Σχολείο:10ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης Τομέας: Υγείας Πρόνοιας Τάξη:Βυπ3
ΣΙΤΗΡΑ,ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
 Πλεονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Μειονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Οδηγίες για τη σωστή χρήση φαγητών εύκολης χρήσης  Θρεπτική.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Βασίλης Κασόλας Α’1 Καθηγήτρια κα Ε. Μπίσα 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Δημητριακά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα δημητριακά
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Γαλακτοκομικά προϊόντα
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΑΛΕΥΡΙ (σιτάλευρο): Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία. Το σιτάλευρο διαφέρει από.
9Ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Σχολικό έτος: Τάξη Α΄4
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
ΕΝΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΡΥΖΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΜΕΤΑΛΛΑ
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 5: Ακρυλαμίδιο στα προϊόντα άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
1 Τα δημητριακά Από την Παρασκευή Καραγιώργη-Μάγου.
Σιτάρι Triticum durum Tr. aestivum e. Σκοπός καλλιέργειας 1.Παραγωγή καρπού - αλευροποιία (γλιαδίνη / γλουτελίνη ) γλουτένη……. …..αντοχή αλεύρου - ζυμαρικά.
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ) Ενότητα 20: Υδατάνθρακες Σπύρος Παπαγεωργίου, Χημικός MSc, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διαιτητικές ίνες Συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης (κυρίως των κυτταρικών τοιχωμάτων) τα οποία δεν αποδομούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. είναι.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Προσδιορισμός ακατέργαστων ινών σε τρόφιμα
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Διαιτητικές ίνες Συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης (κυρίως των κυτταρικών τοιχωμάτων) τα οποία δεν αποδομούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. είναι.
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή Ενότητα 16: Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους
Διατροφή-Διαιτολογία
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Η δίαιτα στην κοιλιοκάκη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους Δημητριακά Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους

Ορισμός Δημητριακά ή δημητριακοί καρποί ή σιτηρά νοούνται οι ώριμοι καρποί ορισμένων ειδών αγρωστοειδών, οι οποίοι έχουν αποξηρανθεί και έχουν απαλλαγεί από τις πάσης φύσεως προσμίξεις, ανόργανες και οργανικές.

Είδη δημητριακών Τα κυριότερα είδη δημητριακών, οι καρποί των οποίων χρησιμοποιούνται ως τρόφιμα, είναι τα εξής: Ο σίτος (σιτάρι) Σίτος μαλακός Triticum aestivum (αρτοποιεία) Σίτος σκληρός Τriticum durum (ζυμαρικά, σιμιγδάλι) Η βρίζα (σίκαλη) Η κριθή (κριθάρι) Η βρώμη Ο αραβόσιτος (αραποσίτι) Η όρυζα (ρύζι) – Oryza sativa

Μορφολογία δημητριακών Οι κόκκοι των δημητριακών αποτελούνται από τέσσερα μέρη, τα οποία παρόμοια για τα διάφορα είδη: Φλοιός (πίτουρο) Στιβάδα αλευρόνης Ενδόσπερμα Φύτρο ή έμβρυο

Ο φλοιός ή πίτουρο αποτελείται από κυτταρίνη και λιγνίνη, που του δίνουν ξυλώδη μορφή. Μετά το άλεσμα ο φλοιός απομακρύνεται, με εξαίρεση τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο φλοιός αποτελεί την κυριότερη πηγή φυτικών ινών των δημητριακών.

Το ενδόσπερμα είναι το μέρος στο οποίο είναι συγκεντρωμένες οι θρεπτικές ουσίες του καρπού, οι αμυλόκοκκοι και τα λευκώματα. Κάθε είδος δημητριακού έχει αμυλόκοκκους χαρακτηριστικού σχήματος και μεγέθους, από τους οποίους μπορεί να αναγνωριστεί. Το φύτρο περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών, ενζύμων και των ανόργανων συστατικών. Αποτελείται από 80% νερό.

Συστατικά των δημητριακών Τα κύρια συστατικά των δημητριακών καρπών είναι: Το νερό (30% κατά το θερισμό, έως και 12% μετά την ξήρανση)-> και<14% για ασφαλή αποθήκευση Οι υδατάνθρακες (50-65%, κυρίως άμυλο, κυτταρίνη και λίγες δεξτρίνες -> μαλτόζη-γλυκόζη) Οι πρωτεΐνες (10-16%)

Άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα δημητριακά είναι τα εξής: Λιπαρά (1-2%) Ένζυμα Ανόργανα συστατικά (φωσφορικό κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρος, θειικό οξύ, χλώριο) Βιταμίνες (Α,Ε,Β1 και άλλες της ομάδας Β)

Η γλουτένη Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που συνήθως στο σιτάρι και στα προϊόντα του. Επίσης υπάρχει στη σίκαλη, το κριθάρι, και -σε μικρότερο βαθμό- στη βρώμη. Σε αυτή οφείλεται το φούσκωμα της ζύμης. Λόγω της κολλοειδούς δομής της δημιουργεί συσσωματώματα με τους κόκκους του αμύλου και σε πλήρη συμβολή με τη μαγιά δημιουργούν μικρούς θύλακες αέρα (διοξειδίου του άνθρακα). Αποτελεί αλλεργιογόνο ουσία για ορισμένους ανθρώπους (αλλεργία στη γλουτένη, δυσανεξία στη γλουτένη-κοιλιοκάκη). Η γλουτένη δεν υπάρχει στο ρύζι ή στον αραβόσιτο (καλαμπόκι).

Η δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη), αν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί με κατάλληλη δίαιτα, απαλλαγμένη πλήρως από γλουτένη, προκαλεί: Ατροφία των λαχνών και δυσαπορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και άλλων θρεπτικών ωχρότητα, χαλαρά και λιπαρά κόπρανα(στεατόρροια)  καχεκτική ανάπτυξη στα παιδιά και/ ή καθυστερημένη έναρξη εφηβείας  Επαναλαμβανόμενες αποβολές και ανεξήγητη υπογονιμότητα Υποσπληνισμός (μικρή και υπολειτουργική σπλήνα) Δυσπεψία, επίμονα πεπτικά συμπτώματα που μοιάζουν με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου Οστεοπόρωση Αυξημένο ποσοστό άγχους, κόπωσης και μυοσκελετικών πόνων Αναιμία Ελκώδης φλεγμονή της νήστιδας Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Που βρίσκεται η γλουτένη; Σε τρόφιμα που περιέχουν: HVP - υδρολυμένη πρωτεΐνη λαχανικών HPP - υδρολυμένη πρωτεΐνη φυτών Μαλτοδεξτρίνες (κάποιες προέρχονται από σιτάρι) Βύνη Ξίδι (ξίδι βύνης) Σάλτσα σόγιας Χρώμα καραμέλας Υποείδη σιταριού (όπως όλυρα, σιμιγδάλι και σιτάρι) και συναφών ειδών, όπως κριθάρι, σίκαλη, τριτικάλε και Kamut Ποτά που προέρχονται από ζύμωση του σιταριού, του κριθαριού κλπ

Τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν κρυμμένη γλουτένη Τρόφιμα που παρασκευάστηκαν από τα ίδια μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για προϊόντα που περιέχουν γλουτένη π.χ. άλευρα που η επεξεργασία τους έγινε σε μύλο ο οποίος επεξεργαζόταν αλεύρι σίτου. Τρόφιμα που μαγειρεύτηκαν το λάδι που χρησιμοποιήθηκε για το τσιγάρισμα άλλων τροφίμων π.χ. σε ταχυφαγεία (fast food). Τρόφιμα που βράζουν στο νερό που χρησιμοποιείται για άλλα προϊόντα π.χ. για βράσιμο ζυμαρικών στα εστιατόρια. Τρόφιμα που μαγειρεύτηκαν σε σχάρα που χρησιμοποιείται για άλλα τρόφιμα π.χ. σε ταχυφαγεία (fast food). Τέλος οποιαδήποτε εργαλεία π.χ. μαχαίρια ή εγκαταστάσεις π.χ. πάγκοι που δεν καθαρίστηκαν καλά.

Ασφαλή τρόφιμα Καλαμπόκι (αραβόσιτος) Κεχρί Σόργο Teff Ρύζι Άγριο ρύζι Άγριο ρύζι  Μη δημητριακά, όπως ο αμάραντος, το quinoa ή ο φαγόπυρος πατάτες και μπανάνες, που δεν περιέχουν γλουτένη αλλά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες

Προϊόντα σιτηρών Τα δημητριακά σπανίως χρησιμοποιούνται αυτούσια (πχ. βρασμένο σιτάρι, ψητό καλαμπόκι κλπ) Κυρίως χρησιμοποιούνται σε μορφή αλεύρων στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Άλευρα σίτου (από άλεση του μαλακού σίτου) Τύπου 85%, όπου το 15% του βάρους του σιτηρού έχει απομακρυνθεί ως πίτουρο Τύπου 70%, όπου το 30% του βάρους του σιτηρού έχει απομακρυνθεί ως πίτουρο Άλλοι τύποι αλεύρων Σεμίγδαλις ή σιμιγδάλι, προϊόν άλεσης του σκληρού σίτου. Αναφέρεται σε θραύσματα του κόκκου τα οποία παρασκευάζονται με την άλεση κόκκων που είχαν αρχικά διαβραχεί, ξηρανθεί και κοσκινιστεί. Ο όγκος των κόκκων ποικίλει από πολύ μικρός (όπως ένας κόκκος αλατιού, ψιλό σιμιγδάλι) έως αρκετά μεγάλος (όπως ένας κόκκος ζάχαρης, χονδρό σιμιγδάλι). Το σιμιγδάλι διακρίνεται σε αυτό που προέρχεται από την περιφέρεια του κόκκου και είναι γνωστό ως ντυμένο και σε αυτό που προέρχεται από το κέντρο του κόκκου, το οποίο δεν φέρει μέρος τού περιβλήματος και είναι γνωστό ως γυμνό. Εξαιτίας του περιβλήματος το πρώτο είναι πιο σκουρόχρωμο από το δεύτερο. Άμυλο, λεπτή σκόνη που συνίσταται αποκλειστικά από αμυλόκοκκους, μετά από ειδική επεξεργασία διάφορων δημητριακών Λοιπά άλευρα δημητριακών (αραβοσίτου κα)

Άρτος «Άρτος σίτου» ή «άρτος» ή κοινώς «ψωμί», προϊόν που παρασκευάζεται από αλεύρι σίτου, νερό, αλάτι και ζύμη (μαγιά) και ψήνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες μέσα σε ειδικούς κλιβάνους (φούρνους) «Άρτος δημητριακών» ή «μίγματος δημητριακών», προϊόν που παρασκευάζεται από άλευρα των αντίστοιχων δημητριακών ή μίγματα τους, τα πρέπει να αναφέρονται (πχ άρτος αραβοσίτου, άρτος σίκαλης-σίτου κ.λπ.)

Τα στάδια της παρασκευής άρτου

Αρτοσκευάσματα Αρτοσκευάσματα καλούνται γενικώς τα προϊόντα που παρασκευάζονται με διαδικασία παρόμοια με αυτή του άρτου, με μονό ή διπλό κλιβανισμό, αλλά διαφέρουν στα εξής: Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή) Υφή Μπορεί να περιέχουν επιπλέον βελτιωτικές ύλες (γάλα κ.α., αυγά, φυσικές γλυκαντικές, αρωματικές και χρωστικές ύλες, γλεύκος (μούστος), λιπαρές ύλες)

Τα αρτοσκευάσματα διακρίνονται σε: Απλά αρτοσκευάσματα (πχ φρυγανιές, αρτίδια, κουλούρια, λαγάνες, πίτες για σουβλάκια κλπ) Τα αρτοσκευάσματα ζαχαροπλαστικής, τα οποία περιέχουν υποχρεωτικά 10% λιπαρές ύλες, και έχουν γλυκιά ή γλυκίζουσα γεύση (πχ κουλούρια, τσουρέκια, μπισκότα, κέικ, βουτήματα κλπ)

Ζυμαρικά Ζυμαρικά ορίζονται τα προϊόντα που κατασκευάζονται από σιμιγδάλι πλούσια σε γλοιίνη και νερό, χωρίς προσθήκη ζύμης, τα οποία ξηραίνονται με αέρα ή ελαφριά θέρμανση χωρίς ψήσιμο. Επιτρέπεται επίσης η προσθήκη αυγών, γάλακτος, λαχανικών, μελανιού σουπιάς κ.α.

Τα καλής ποιότητας ζυμαρικά (παρασκευή και διατήρηση) πρέπει κατά το βράσιμο να εμφανίζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Να διογκώνονται τουλάχιστον στο διπλάσιο Να μη διασπώνται περισσότερο από 5% Να μη χυλώνουν Να μην αναδίδουν δυσάρεστη οσμή Να μην εμφανίζουν θολό ζωμό βρασμού (όσο καθαρότερος τόσο πιο φρέσκα και ανώτερης ποιότητας)

Άλλα προϊόντα δημητριακών Δημητριακά πρωινού Μπάρες δημητριακών Muesli (μούσλι) Ριζογκοφρέτες (rice cakes) Popcorn κ.α.