Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφή και υγεία.
Advertisements

Τι είναι οι μικροοργανισμοί ;
Αντιβιοτικά και Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΗΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Βιοτεχνολογία.
Τι είναι οι Μικροοργανισμοί;.
Σήμερα θα μιλήσουμε για τη Φωτοσύνθεση
Οι ενότητες του φυσικού περιβάλλοντος είναι:
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Αιματοεγκεφαλικός Φραγμός και Σκλήρυνση κατά Πλάκας Μικροβίωμα
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
Χωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον σε ενότητες
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Οι οργανισμοί μετατρέπουν τα φυτικά υλικά σε οργανική ουσία. Η οργανική ουσία δίνει: Βελτίωση εδάφους 1.Αυξάνει σταθερότητα συσσωματωμάτων εδάφους 2.Καλύτερος.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:
ΑΙΜΑ Σύσταση του αίματος Το αίμα αποτελείται από: Κύτταρα Πλάσμα
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
IB Topic: 3.8 Photosynthesis
Φωτοσύνθεση Φυσική ΣΤ΄ τάξης.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Η ENAΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ξεκινά με τη δημιουργία του ζυγωτού κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο Το ζυγωτό είναι το πρώτο κύτταρο.
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) οινόπνευμα ή C2H5OH.
ΦΤΙΑΞΑΜΕ «ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ» ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ… «ΧΗΜΕΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
BIOΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κεφάλαιο 3ο Μεταφορά και αποβολή ουσιών
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Ανταλλαγή αερίων οξυγόνου & διοξειδίου του άνθρακα
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
Ζύμες και μύκητες.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Ζυμομύκητες – Βακτήρια
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 8 Η ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
3.4 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ
Ασθένειες του Οίνου Με τον όρο «Ασθένειες του οίνου » ονομάζουμε διάφορες προσβολές του κρασιού από παθογόνους μικροοργανισμούς από τους οποίους άλλοι.
Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΥΚΗΤΕΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΙΟΙ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΣΤ΄1
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι είναι : κάθε τι που βρίσκετε στη φύση είτε πρόκειται για άψυχα υλικά είτε πρόκειται για οργανισμούς. π.χ. βουνά ,ποτάμια , ο αέρας.
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
Η διαδικασία δέσμευσης ενέργειας από τον ήλιο
Τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους από μόνα τους
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;; Ωφέλιμα Μικρόβια Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;

Ωφέλιμα Μικρόβια Υπάρχουν δισεκατομμύρια μικρόβια και πολύ περισσότερα, που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει Τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια είναι είτε: Απαραίτητα για την επιβίωση μας Ωφέλιμα σε εμάς Μπορούν να χρησιμεύσουν στην βιομηχανία

Στην Φύση Αλληλεπίδραση μικροβίων - φυτών Πολλά μικρόβια βρίσκονται στην φύση και βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν Τα ριζοβακτήρια, που βρίσκονται στο έδαφος δεσμεύουν το άζωτο, προσφέροντας το στα φυτά, ώστε να αναπτυχθούν Ρίζες Μικρόβια

Στην Φύση Παραγωγή οξυγόνου Τα κυανοβακτήρια ή ‘γαλαζοπράσινα φύκη’ παράγουν οξυγόνο στους ωκεανούς

Στην Φύση Αποσύνθεση Ορίζεται σαν η αποδόμηση οργανικών ουσιών σε λίπασμα Οι μύκητες εισχωρούν στις οργανικές ουσίες στο έδαφος αρχικά, ακολουθούμενοι από βακτήρια. Χωρίς αυτή την ανακύκλωση, η πρωτογενής παραγωγή στον πλανήτη μας θα σταματούσε.

Στη Βιομηχανία Τροφίμων Τυρί και γιαούρτι Η ζύμωση του γαλακτικού οξέος παράγει τυρί και γιαούρτι. Επίσης, κάποιοι μύκητες μετατρέπουν το τυρί σε μπλέ! Προιόντα ψωμιού και ζύμης Ο ζυμομύκητας χρησιμεύει στην παραγωγή ψωμιού και ζύμης. Παραγωγή οινοπνεύματος Ο ζυμομύκητας παράγει επίσης αλκοόλη, όταν η ζύμωση γίνεται απουσία αέρα Οι Lactobacilli είναι βακτήρια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή γιαουρτιού και τυριού Ο ζυμομύκητας Saccharomyces cerevisiae χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζύμης και αλκοόλης

Στη Βιομηχανία Τροφίμων Ζύμωση Μία διαδικασία κατά την οποία τα βακτήρια αποδομούν σάκχαρα σε απλές ενώσεις, όπως διοξείδιο του άνθρακ ακαι αλκοόλη. Η ζύμωση μετατρέπει το προϊόν, από ένα τρόφιμο σε άλλο.

Ο μύκητας Penicillium παράγει το αντιβιοτικό πενικιλλίνη Στη Θεραπευτική Πενικιλλίνη Ανακαλύφθηκε από τον Αλέξανδρο Φλέμινγκ το1928 Παράγεται από τον μύκητα Penicillium notatum Ένα από τα περισσότερο χρησιμοποιημένα αντιβιοτικά, σήμερα Εμβόλια Ανακαλύφθηκαν από τον Εδουαρδο Τζέννερ το 1976 Συνήθως παρασκευάζονται από εξασθενημένα ή αδρανή τμήματα των ίδιων μικροβίων, που μας αρρωσταίνουν Ο μύκητας Penicillium παράγει το αντιβιοτικό πενικιλλίνη

Προβιοτικά Τι είναι; Ζωντανοί οργανισμοί που όταν χορηγούνται σε ικανοποιητική ποσότητα ωφελούν τον ξενιστή Τι τύπος βακτηρίων είναι; Λακτοβάκιλλοι, οι οποίοι είναι μέρος της ευεργετικής φυσικής μικροχλωρίδας και βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο.

Προβιοτικά Πώς δρουν; Αλληλεπιδρούν άμεσα με μικρόβια που προκαλούν ασθένεια, δυσκολεύοντας τα να την προκαλέσουν Ενδυναμώνουν τον φυσικό φραγμό του γαστρεντερικού, προστατεύοντας από παθογόνα μικρόβια «Εκλεκτικός αποκλεισμός”, όπου τα χρήσιμα μικρόβια άμεσα ανταγωνίζονται τα παθογόνα στην λήψη θρεπτικών και άλλων συστατικών, αποδεκατίζοντας τα Αλληλεπιδρώντας και ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα