Προτάσεις της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων και της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού Στρασβούργο, 7- 8 Οκτώβρη 2010 για τη συνάντηση των.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Advertisements

Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !
6 Μαρτίου 2013: ΑΦΟΡΜΗ για Δράσεις κατά της βίας στο σχολείο ΔΙ.Δ.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Μαρία Π. Δοντά Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων.
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ντία Γερμανού, Δασκάλα ΙΒ΄Δημοτικό Σχολείο Πάφου.
Χάρτης Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Νοσοκομείο
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ
ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΜΨΥ ΒΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΑΨΥ
Σχολές Γονέων. Φορέα Υλοποίησης • Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!! 54ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΑΜΙΓΟΥ
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Ένταξη Νέων Τεχνολογιών στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και Άτομα με Αναπηρία
Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Η. Ε. Κουρκούτας.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε.
Πέτρος Χαραβιτσίδης Διευθυντής στο 132ο Δημοτικό σχολείο Αθήνας
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Υπουργική Απόφαση: Φ.353.1/324/105657/Δ1) Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης 1.
Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη
Ενδοοικογενειακή Βία Λύσεις-Αντιμετώπιση
Πρόγραμμα Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο
Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Ο θεσμός.
Παρεμβάσεις ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό Εντοπίζονται σε τρία επίπεδα: Στοχευμένες παρεμβάσεις Ολιστικές παρεμβάσεις ή παρεμβάσεις βασισμένες στο σχολείο.
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ: Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΘΩΜΑΣ ΣΦΗΚΟΠΟΥΛΟΣ.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 2. ΘΕΜΑ:ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ -ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ.
«Δράσεις κατά της βίας στο σχολείο την 6η Μαρτίου 2012» 70ο Γυμνάσιο Αθήνας.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
… ένα σχολείο για όλους… μαθητές, γονείς, κοινότητα Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος Περιφερειακή Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ – ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ(bullying)
O/Η «ΘΕΤΟΣ/Η ΓΟΝΕΑΣ». Πρόκειται για γονέα ελληνικής καταγωγής που «υιοθετεί» έναν/μια μετανάστη/ιδα γονέα και συνεργάζεται μαζί του/της, με στόχο την.
Αγωγή Υγείας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας
SCHOOL MEDIATION ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Bullying Τρόποι Πρόληψης και Αντιμετώπισης
Ιχνηλατώντας το «καινούριο» στο σύγχρονο σχολείο.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ- ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
 Το 1978 τονίζεται ότι ο θεσμός του Επιθεωρητή είναι ξεπερασμένος, καθώς οι δάσκαλοι εκφράζουν την απαγοήτευσή τους απέναντι στο πρόσωπο του Επιθεωρητή,
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
 . Αρχές, ιδέες, πρωτοβουλίες, δράσεις της σχολικής κοινότητας του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Οι έφηβοι απαντούν Στην έρευνα πήραν μέρος αγόρια και κορίτσια ηλικίας ετών Εργασία από τον: Λάμπρο Ντινόπουλο.
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης:
6η Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.
Ένας Χρόνος ΠΕΑΠ Επίκουρη Καθηγήτρια Ευδοκία Καραβά
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Καθηκοντα και αρμοδιοτητεσ των Σχολικων συμβουλων
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Προτάσεις της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων και της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού Στρασβούργο, 7- 8 Οκτώβρη 2010 για τη συνάντηση των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού

Εκπαίδευση • Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι ειδικοί να επισκέπτονται και να υποστηρίζουν τα σχολεία • Οι εκπαιδευτικές ανάγκες ειδικών ομάδων παιδιών (όπως παιδιών με αναπηρίες, αλλοδαπών, μειονοτήτων, Ρομά κ.ά.) να αξιολογούνται και να καλύπτονται, με συστηματική και επαρκή στήριξη, (π.χ. ενισχυτική διδασκαλία, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, εκμάθηση ελληνικής ή/και μητρικής γλώσσας κ.ά.) • Οι καθηγητές να επιμορφώνονται σε θέματα ψυχολογίας των εφήβων, σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων, δικαιωμάτων και αναγκών των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων • Να αναπροσαρμοστούν οι αμοιβές των εκπαιδευτικών, ώστε να μη χρειάζεται να δουλεύουν φροντιστηριακά • Οι διευθυντές των σχολείων να επιλέγονται με κριτήρια όπως η ικανότητα να χειρίζονται παιδαγωγικά θέματα, να διοικούν δημοκρατικά το σχολείο κ.ά >>>

Εκπαίδευση • Οι καθηγητές να αξιολογούνται από αρμόδιους συμβούλους, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις των μαθητών (για θέματα όπως η ατμόσφαιρα στην τάξη, η μεταδοτικότητα κ.ά.), που θα καταγράφονται ανώνυμα. Τα μαθητικά συμβούλια των τμημάτων να μπορούν να προωθούν σχετικές παρατηρήσεις τους στους Διευθυντές των σχολείων • Να ενισχυθεί η συμμετοχή των μαθητών στα σχολικά δρώμενα: να εκφράζουν τις απόψεις τους για σημαντικά ζητήματα, να συμμετέχουν στον σχεδιασμό, την οργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων, διαγωνισμών, ομαδικών δραστηριοτήτων, κ.ά. • Να ενισχυθεί ο ρόλος των μαθητικών συμβουλίων, να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογής τους. Πριν από τις εκλογές μαθητικών συμβουλίων να γίνονται παρουσιάσεις των υποψηφίων. Στο μαθητικό συμβούλιο του σχολείου να μην υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία από καμία τάξη (π.χ. στην Ελλάδα, στο 15μελές μέχρι 7 μαθητές από κάθε τάξη)

Υγεία • Όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατρική περίθαλψη • Να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας στην περιφέρεια σε υποδομές, εξειδικευμένο προσωπικό κ.λπ. • Οι έφηβοι/ες να μπορούν να επισκέπτονται μόνοι/ες τους έναν γιατρό (ιδίως γυναικολόγο), ψυχολόγο ή ψυχίατρο, για να εξεταστούν ή να ενημερωθούν σχετικά με ασθένειες και προτεινόμενες θεραπείες

• Να εισαχθούν μαθήματα υγείας στο σχολείο (σωματική υγεία, ψυχική υγεία, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, χρήση ουσιών, αλκοόλ, κάπνισμα κ.λπ.) με σύγχρονες μεθόδους, ελαστική ύλη και δυνατότητα παρουσιάσεων από διάφορες ειδικότητες • Να δημιουργηθούν χώροι άθλησης και αναψυχής σε όλες τις γειτονιές, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των παιδιών και εφήβων • Να τακτοποιηθεί η προσβασιμότητα των παιδιών με αναπηρίες σε όλους τους δημόσιους χώρους (εκπαίδευσης, άθλησης, ψυχαγωγίας κ.λπ.) και να εξασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινά Υγεία

Ίντερνετ • Οι γονείς να μαθαίνουν πως να καθοδηγούν και να υποστηρίζουν τα παιδιά τους για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο • Το σχολείο να δίνει ενημέρωση και συμβουλές στα παιδιά μέσα από το μάθημα, με ευχάριστο τρόπο • Να εγκαθίστανται φίλτρα προστασίας στους υπολογιστές, όταν υπάρχουν παιδιά μικρής ηλικίας, και ύστερα από ενημέρωση από τους γονείς και διάλογο μαζί τους • Τα παιδιά και οι γονείς τους να ενημερώνονται σχετικά με τη δυνατότητα καταγγελίας ηλεκτρονικών παρενοχλήσεων (σε ποιον μπορούν να απευθυνθούν)

Ίντερνετ  Τα παιδιά να ενθαρρύνονται να μιλούν σε πρόσωπα εμπιστοσύνης τους, όταν νοιώθουν ότι παραβιάζονται δικαιώματά τους στο διαδίκτυο • Να υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στα ίντερνετ καφέ, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών • Να υπάρχει δυνατότητα χρήσης των υπολογιστών και του διαδικτύου στο σχολείο και εκτός μαθημάτων, με διακριτική εποπτεία ενηλίκων, σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες που θα ενδιαφέρουν τα παιδιά • Να οργανώνονται εναλλακτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στις γειτονιές, ώστε τα παιδιά να μην εξαρτώνται από τους υπολογιστές και το διαδίκτυο

Βία • Το σχολείο να ενημερώνει μαθητές και γονείς για τις υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν για την προστασία των παιδιών από τη βία και να επικοινωνεί τακτικά με τους γονείς • Να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων και των υπηρεσιών της κοινότητας και να διευκρινιστεί ο ρόλος των επαγγελματιών τους • Να δημιουργηθούν κέντρα εκπαίδευσης και υποστήριξης γονέων σε τοπικό επίπεδο • Να βελτιωθεί η φύλαξη των δημόσιων χώρων, χωρίς όμως να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. • Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του bullying και της βίας στο σχολείο, να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ευχάριστης και ασφαλούς σχολικής ατμόσφαιρας, κλίματος σεβασμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Να διαδοθεί ο θεσμός των συνομηλίκων διαμεσολαβητών και να ενισχυθεί ο ρόλος των μαθητικών συμβουλίων

Βία • Να αναδειχθεί η σωματική τιμωρία των παιδιών ως πρόβλημα που χρειάζεται ουσιαστικότερη αντιμετώπιση. Να ενημερωθούν σχετικά οι γονείς • Οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνονται και να επιμορφώνονται για την αναγνώριση της ενδοοικογενειακής βίας και για το πώς θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να συζητούν αυτά τα θέματα με ειδικούς • Να υπάρχουν υπηρεσίες που να διερευνούν καταγγελίες σχετικά με την άσκηση βίας στην οικογένεια, να υποστηρίζουν τα μέλη της και, όταν απαιτείται, να ενεργούν για την προσωρινή απομάκρυνση και την φιλοξενία των ανηλίκων σε κατάλληλο περιβάλλον • Να αποφεύγεται ο στιγματισμός παιδιού και οικογένειας, κατά τη δημοσιοποίηση σχετικών γεγονότων, και να δίνεται έμφαση μόνο στην περιγραφή του εκάστοτε περιστατικού • Να αναπτυχθούν εκστρατείες ενημέρωσης για τη βία, με φυλλάδια, εκθέσεις φωτογραφίας, ειρηνικές διαδηλώσεις, συναυλίες κ.λπ.