Χημική Ισορροπία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Advertisements

Νόμοι αερίων.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μιας αντίδρασης
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση» Ισορροπίες Οξέων - Βάσεων
Αρχή LeChatelier: Όταν µεταβάλλουµε έναν από τους συντελεστές ισορροπίας (συγκέντρωση, θερµοκρασία, πίεση), η θέση της ισορροπίας µετατοπίζεται προς την.
TEST ΑΈΡΙΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Σταθερά χηµικής ισορροπίας Kc:
Σταθερά χημικής ισορροπίας Kc.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
(νόμος δράσης-αντίδρασης)
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Χημική ισορροπία.
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Εργ. Μεταλλουργίας
Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Εργ. Μεταλλουργίας
Επίδραση κοινού ιόντος Πώς επηρεάζει το βαθμό ιοντισμού ενός ασθενούς ηλεκτρολύτη η διάσταση ενός ισχυρού ηλεκτρολύτη με κοινό ιόν;
Περιεχόμενα : Χημική ταυτότητα στοιχείου Χημικές αντιδράσεις Ταχύτητα αντίδρασης Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα αντίδρασης Γενική εξίσωση ισοζυγίου.
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΙΟΝΤΩΝ ΝΕΡΟΥ Kw
Νόμοι αερίων.
Ποιο είδος διαμοριακών δυνάμεων έχουμε: α. Σε υδατικό διάλυμα CaCl 2 β. Σε αέριο μίγμα ΗCl και ΗΒr γ. Σε αέριο μίγμα CO 2 και HCl Λύση: α. Στο υδατικό.
6ο ΓΕΛ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννακης Μανωλης (ΠΕ-04)
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
6.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ & ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Παράγοντες που επιδρούν στην ταχύτητα μίας αντίδρασης
4. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Παράγοντες που επηρεάζουν την θέση της χημικής ισορροπίας.
8. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
Χρήση Αναλογικών Μodels στη διδασκαλία της Χημείας.
6. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ Περιεχόμενα: Σύγκριση ΑΡΠΑ και ΑΕΡ Χρόνος παραμονής και χώρος χρόνου για ε Α ≠0 Σύγκριση μεγέθους ΑΡΠΑ και ΑΕΡ Η στοιχειώδης.
3. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
2. ΒΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
ΜΑΘΗΜΑ 3°. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΟΞΕIΔIΩΝ ΤΟΥ ΣIΔΗΡΟΥ Αναγωγικά μέσα: CO, H 2, C. Στάδια αναγωγής Fe 2 O 3 από CO 1. Όταν Τ > 560 o C 1º στάδιο.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.2:2.1 (α) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΝΘΑΛΠΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Ποιες από τις παρακάτω μεταβολές είναι εξώθερμες;
ΧΗΜΕΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.4: 4.1 (α) ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΧΗΜ. ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 1Είναι σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ) οι διατυπώσεις των προτάσεων που.
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.

ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
Διδακτικές ενέργειες Επίδραση της θερμοκρασίας
Οι καταστάσεις (ή φάσεις) της ύλης
ΚΕΦ.3: 3.2 ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΤΜΟΙ. ΟΡΙΣΜΟΙ  Στερεοποίηση ή πήξη  Λανθάνουσα θερμότητα τήξης.
Επανάληψη στις δυνάμεις
Χημική Ισορροπία Α. ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.
Θερμοχημεία.
Χημική ισορροπία.
ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΔΙΑ
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 17 Μαρτίου 2017
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Σε 500 mL διαλύματος HCl 1M θερμοκρασίας 25.
Άσκηση 5. Σε βιομηχανία παραγωγής H2SO4 η οξείδωση του SO2 σε SO3 λαμβάνει χώρα σε αντιδραστήρα με τέσσερις κλίνες και καταλύτη V2O5. Η κατ’ όγκο σύσταση.
Εισαγωγή στα αέρια. Τα σώματα σε αέρια κατάσταση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σωμάτων που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στη Γη. Η ατμόσφαιρα της Γης.
Fe2O3(S) + 3C(S) + 1/2O2(G) → 2Fe(S) + CO2(G) + 2CO(G)
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΙ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Μονόδρομη αντίδραση: 1.Είναι η αντίδραση που γίνεται προς μια μόνο κατεύθυνση. 2.Μετά το τέλος ένα τουλάχιστον από τα αντιδρώντα σώματα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Χημική Ισορροπία

Χημική Ισορροπία Ένα σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας όταν οι συγκεντρώσεις των αντιδραστηρίων παραμένουν σταθερές με την πάροδο του χρόνου. 3Fe + 4H2O Fe3O4 + 4H2  Σε κλειστό δοχείο το σύστημα φθάνει σε ισορροπία  Οι ταχύτητες των δύο αντίθετων αντιδράσεων είναι ίσες

Ομογενής και Ετερογενής Ισορροπία Ομογενής ισορροπία : N2 + O2 2NO Ετερογενής ισορροπία : Zn(s) + 2H(aq)+ Zn(aq)+++ H2(g)

Σταθερά Ισορροπίας (1) αΑ + βΒ γΓ + δΔ Κ = Σταθερά Χημικής Ισορροπίας αΑ + βΒ γΓ + δΔ Κ = Σταθερά Χημικής Ισορροπίας Η Κ είναι πάντα η ίδια για δεδομένη αντίδραση και σταθερή θερμοκρασία, ανεξάρτητα από τις αρχικές συγκεντρώσεις των συστατικών του συστήματος. Νόμος Δράσεως των Μαζών Το γινόμενο των συγκεντρώσεων των προϊόντων της αντίδρασης προς το γινόμενο των συγκεντρώσεων των αντιδρώντων είναι σταθερό. Η τιμή της Κ είναι ανεξάρτητη από τα στάδια που γίνεται η αντίδραση και εξαρτάται μόνο από τα αρχικά και τελικά προϊόντα.

Σταθερά Ισορροπίας (2) Η τιμή της Κ είναι ανεξάρτητη από τα στάδια που γίνεται η αντίδραση και εξαρτάται μόνο από τα αρχικά και τελικά προϊόντα. 2Α + Β Γ + Δ Σε ένα στάδιο : Σε δύο στάδια : 2Α Α2 Α2 + Β Γ + Δ

Όταν όλα τα συστατικά βρίσκονται στην αέρια φάση… Σταθερά Ισορροπίας (3) Όταν όλα τα συστατικά βρίσκονται στην αέρια φάση… αΑ + βΒ γΓ + δΔ PA, PB, PΓ, PΔ : οι μερικές πιέσεις των συστατικών Α, Β,Γ, Δ, αντίστοιχα. Δεδομένου ότι: Δng=γ+δ-α-β

Ca(HCO3)2(s) CaCO3(s) + CO2(g) + H2O(g) Σταθερά Ισορροπίας (4) Ετερογενής Ισορροπία Στην έκφραση της σταθεράς ισορροπίας των ετερογενών αντιδράσεων δεν περιλαμβάνονται οι συγκεντρώσεις των καθαρών στερεών ή υγρών συστατικών. Ca(HCO3)2(s) CaCO3(s) + CO2(g) + H2O(g)

Αρχή του Le Chatelier (1) Αν, σε ένα σύστημα που βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας, μεταβάλλουμε τις συνθήκες, που επηρεάζουν την ισορροπία, η θέση της ισορροπίας θα μετατοπισθεί προς εκείνη την κατεύθυνση, που θα έχουμε εξουδετέρωση της μεταβολής. Παράγοντες που επηρεάζουν την ισορροπία ενός συστήματος… Μεταβολή της πίεσης Μεταβολή της συγκέντρωσης Μεταβολή της θερμοκρασίας

Αρχή του Le Chatelier (2)  Μεταβολή της πίεσης  Η μεταβολή της πίεσης επηρεάζει το σημείο ισορροπίας μόνο όταν: α) έχουμε αέρια συστατικά β) έχουμε μεταβολή όγκου  Η μεταβολή της πίεσης, σε σύστημα που βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας, δεν επηρεάζει την τιμή της σταθεράς ισορροπίας, Κ.

Αρχή του Le Chatelier (3)  Μεταβολή της συγκέντρωσης  Οι μεταβολές των συγκεντρώσεων των συστατικών ενός συστήματος, που βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας, δεν επηρεάζουν την τιμή της σταθεράς ισορροπίας, Κ.  Μεταβολή της θερμοκρασίας  Οι μεταβολές της θερμοκρασίας επηρεάζουν τις ταχύτητες των αντιδράσεων και προς τις δύο πλευρές, αλλά σε διαφορετικό βαθμό, επομένως οδηγούν σε μεταβολή της τιμής της σταθεράς ισορροπίας, Κ.