γάλα κεφίρ (1/3) Μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
Advertisements

γάλα κεφίρ (3/3) Χημική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
Τι είναι οι μικροοργανισμοί ;
Ερευνώ & ανακαλύπτω στ δημοτικου
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Τα μέρη του μικροσκοπίου
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
γάλα κεφίρ (2/3) Μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος κεφίρ
Αλατότητα των εδαφών Μελέτη των επιπτώσεων της αλάτωσης στις καλλιέργειες. Project : To αλάτι στη ζωή μας EKΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ.
Τι είναι οι Μικροοργανισμοί;.
ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Α΄ΕΠΑΛ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ
Εργαστηριακές Ασκήσεις Βιολογίας Γ΄ Γυμνασίου
Ε Κ Φ Ε Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Επιμέλεια-φωτογραφίες:
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης Όργανα-Συσκευές Όργανα-Συσκευές ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Αντιδραστήρια Υλικά Αντιδραστήρια Υλικά 200 ml νερό αποσταγμένο.
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Χωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον σε ενότητες
Σύνταξη κειμένου-φωτογράφιση: Νικοδήμου Ναταλία - βιολόγος
Ερωτήματα για …πρόσθετη διερεύνηση:
2.5 Διαχωρισμός μειγμάτων
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Μείγματα.
1.2 ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1. Ποιοι Είναι;
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Aπομόνωση DNA από φυτικά κύτταρα Επιμέλεια: Καπασά Μαρία Βιολόγος, MSc, PhD.
ΕΚΦΕ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Θέμα: Μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών και ζωϊκών κυττάρων Εισηγήτρια: Παντερή Ειρήνη, Βιολόγος, συνεργάτης ΕΚΦΕ Αγ. Αναργύρων.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ : ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΣΑΛΙΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, A.M :16677 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΕΜΑ : ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ.
Εργασία για την Πρακτική άσκηση του φοιτητή Αντώνη Κουφάκη.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ 1.1 Τα μόρια της ζωής. 27 στοιχειά είναι απαραίτητα για τη σύσταση των οργανισμών. Το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο απαντώνται σε μικρή ποσότητα.
ΤO ΒΙΒΛΙΟ TOY ROBERT HOOKE ΛΟΝΔΙΝΟ 1665
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΙΔΗΡΟΥ - ΧΑΛΚΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Καλλιέργεια βακτηρίων
Copyright© 2007 (Ν. 2121/93), Αριστέα Βελεγράκη.
Μικροσκοπική παρατήρηση μόνιμων παρασκευασμάτων ανθρωπίνων ιστών.
Απομόνωση DNA από φυτικούς οργανισμούς!.
1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Ε. Φανουράκη
Παρατήρηση φυτικών και ζωικών ιστών
Μικροσκοπική παρατήρηση πυρήνων μετά από ειδική χρώση
Μείγματα.
Μικροσκοπική παρατήρηση στομάτων φύλλων, καταφρακτικών κυττάρων και χλωροπλαστών Άσκηση 4 εργαστηριακού οδηγού Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Βιολογία Γ.Παιδείας.
Μείγματα.
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΑΣΚΗΣΗ Να σχεδιαστούν (α) η Πρόσοψη, (β) η Πλάγια όψη σε τομή Β-Β και
Μεταγράφημα παρουσίασης:

γάλα κεφίρ (1/3) Μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ Project : Αξιοποίηση μικροοργανισμών στην παραγωγή τροφίμων ΕΚΦΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : BATΣΙΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

μικροοργανισμοί Γενικά, ως μικροοργανισμούς ή μικρόβια χαρακτηρίζουμε εκείνους τους οργανισμούς τους οποίους δεν μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι, γιατί έχουν μέγεθος μικρότερο από 0,1 mm. Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί, αντίθετα με την κυριαρχούσα άποψη, όχι μόνο δεν είναι βλαβεροί για τον άνθρωπο, αλλά αντίθετα είναι χρήσιμοι ή και απαραίτητοι, καθώς συμμετέχουν σε σημαντικές διεργασίες ή χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για την παραγωγή ουσιών χρήσιμων σε διάφορους τομείς (πχ διατροφή).

κόκκοι κεφίρ Οι κόκκοι κεφίρ είναι μια αποικία φιλικών βακτηρίων και μυκήτων, που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός γαλακτοκομικού ποτού, του κεφίρ, το οποίο οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα.

μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ μικροβιολογική ανάλυση των κόκκων κεφίρ Ένα «τσαμπί» με κόκκους κεφίρ έχει βυθιστεί σε απιονισμένο νερό για δύο ημέρες. Παίρνοντας μια σταγόνα απ΄αυτό το νερό και παρατηρώντας την στο μικροσκόπιο, θα προσπαθήσουμε να βρούμε ορισμένα είδη μικροοργανισμών που συνθέτουν τους κόκκους αυτούς.

υλικά - αντιδραστήρια ποτήρι ζέσης με απιονισμένο νερό όπου βρίσκονται βυθισμένοι για δύο ημέρες οι κόκκοι κεφίρ αντικειμενοφόρο πλάκα καλυπτρίδες πιπέτα ανατομική βελόνα οπτικό μικροσκόπιο διηθητικό χαρτί

διαδικασία Με την πιπέτα παίρνουμε από το ποτήρι ζέσης, μικρή ποσότητα νερού.

Βάζουμε μια σταγόνα από το νερό που πήραμε, σε μια αντικειμενοφόρο πλάκα.

Καλύπτουμε το δείγμα με μια καλυπτρίδα Καλύπτουμε το δείγμα με μια καλυπτρίδα. Ακουμπούμε την άκρη της καλυπτρίδας στην άκρη της σταγόνας και κατεβάζουμε την καλυπτρίδα σιγά – σιγά, με την βοήθεια της βελόνας.

Με ένα κομμάτι διηθητικού χαρτιού προσροφούμε το τυχόν πλεόνασμα νερού στα όρια της καλυπτρίδας.

Παρατηρούμε το παρασκεύασμα στο οπτικό μικροσκόπιο ξεκινώντας από την μεγέθυνση Χ4 και προχωρώντας στην Χ10 και Χ40.

τι παρατηρούμε

Lactobacillus cauvasius

Saccharomyces florentinus

Streptococcus lactis

μικροοργανισμοί των κόκκων κεφίρ Τρεις κυρίως μικροοργανισμοί συμμετέχουν στον σχηματισμό των κόκκων κεφίρ. Είναι το βακτήριο Lactobacillus cauvasius, με το χαρακτηριστικό ραβδοειδές σχήμα, το βακτήριο Streptococcus lactis, που φαίνεται στο δείγμα σαν μικρός κόκκος και ο μύκητας Saccharomyces florentinus, με μέγεθος μεγαλύτερου του Streptococcus lactis και παρουσιάζει βλαστήματα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί αξιοποιώντας τον υδατάνθρακα «κεφιράν» χτίζουν τους κόκκους κεφίρ.