Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μικροσκοπική παρατήρηση μόνιμων παρασκευασμάτων ανθρωπίνων ιστών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μικροσκοπική παρατήρηση μόνιμων παρασκευασμάτων ανθρωπίνων ιστών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μικροσκοπική παρατήρηση μόνιμων παρασκευασμάτων ανθρωπίνων ιστών.
Βιολογία ΑΣΚΗΣΗ Ι Χρήση μικροσκοπίου: Μικροσκοπική παρατήρηση μόνιμων παρασκευασμάτων ανθρωπίνων ιστών.

2 12 Κανόνες ασφαλείας στο εργαστήριο 
στο εργαστήριο Φοράμε πάντοτε την εργαστηριακή ποδιά Φοράμε όπου χρειάζεται τα προστατευτικά γιαλιά και γάντια Δεν φοράμε ανοικτά πέδιλα ή σαντάλια Μαζεύουμε τα μαλιά μας αν είναι μακρυά Ακολουθούμε τις εργαστηριακές οδηγίες, δεν αυθαιρετούμε Δεν τρώμε, Δεν καπνίζουμε στο εργαστήριο Δεν πιάνουμε με γυμνά χέρια τα χημικά, δεν τα μυρίζουμε, ούτε τα γευόμαστε Αν πέσει επάνω μας κάποιο χημικό αντιδρστήριο πλενόμαστε αμέσως με άφθονο νερό της βρύσης Η χρήση των σιφωνίων γίνεται με πουάρ όχι με το στόμα Δεν τρώμε, Δεν καπνίζουμε στο εργαστήριο Όχι απότομες, ούτε βιαστικές ή βίαιες κινήσεις, Φεύγοντας, αφήνουμε το εργαστήριο καθαρό πλένουμε και τακτοποιούμε τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε

3 Οπτικό μικροσκόπιο Προσοφθάλμιος φακός Βραχίονες κινητής τράπεζας
Περιστρεφόμενο δίσκο Αντικειμενικός φακός Τράπεζα Αδρός κοχλίας Συμπυκνωτής Μικρομετρικός κοχλίας Μοχλός Βάση

4 Φωτονικό μικροσκόπιο Ηλεκτρονικό 1mm (10-3 m) ψύλλος Διακριτικό όριο
ματιού 1mm (10-3 m) ψύλλος 100μ (10-4 m) Αυγό αχινού 10μ (10-5 m) Ερυθρά αιμοσφαίρια 1μ (10-6m) βακτήρια 1000 Α (10-7 m) Ιοί-φάγοι 100 Α (10-3 m) Πρωτεΐνες 10 Α (10-9 m) Αμινοξέα ‘Άτομα 1Α (10-10 m) Ορατή Ακτινοβολία Φωτονικού μικροσκοπίου ηλεκτρονικού Φωτονικό μικροσκόπιο Ηλεκτρονικό

5 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΆΣΚΗΣΗΣ Εξοικείωση με την χρήση του φωτονικού μικροσκόπιο Παρατήρηση μονίμων και νωπών παρασκευασμάτων φυτικών και ζωικών κυττάρων.

6 ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΗΣΗ Το μικροσκόπιο κατά την έναρξη όσο και μετά το πέρας της μικροσκόπησης θα πρέπει να βρίσκεται στην αρχική θέση παρατήρησης: 1) Το φώς να είναι κλειστό και η ένταση στη μέγιστη ένδειξη 2) Η σταθερή τράπεζα να βρίσκεται στο κατώτατο σημείο 3) Η ίριδα να είναι ανοικτή στο μέγιστο 4) Στη θέση παρατήρησης να βρίσκεται ο μικρότερος αντικειμενικός φακός.

7 Παρατήρηση του παρασκευάσματος
Ανάβουμε την λάμπα Τοποθετούμε την αντικειμενοφόρα πλάκα στην τράπεζα με την καλυπτρίδα προς τα πάνω, ανάμεσα στους τους βραχίονες της κινητής τράπεζας Με τους δύο κοχλίες που κινούν την τράπεζα φέρουμε το προς παρατήρηση αντικείμενο πάνω ακριβός από την δέσμη φωτός που διέρχεται από την σταθερή τράπεζα. Με τη στροφή του περιστρεφόμενου δίσκου τοποθετούμε στην θέση μικροσκόπησης τον μικρότερο αντικειμενικό φακό (x10).

8 Παρατηρούμε από τους προσοφθάλμιους φακούς και, εάν βλέπουμε δύο κυκλικά φωτεινά οπτικά πεδία, μετακινούμε τους φακούς δεξιά – αριστερά επάνω στην βάση τους μέχρι η μεταξύ τους απόσταση να αντιστοιχεί στην απόσταση των ματιών μας, έτσι ώστε να βλέπουμε μόνο ένα πεδίο. Παρατηρώντας από τους προσοφθάλμιους φακούς μετακινούμε την σταθερή τράπεζα αργά πάνω, γυρίζοντας το αδρό κοχλία, μέχρι να εντοπίσουμε στο οπτικό πεδίο το αντικείμενο. Εάν εξακολουθήσουμε να ανεβάζουμε την τράπεζα θα χάσουμε το αντικείμενο από το οπτικό μας πεδίο, οπότε θα πρέπει να κατεβάσουμε την τράπεζα μέχρι τι σημείο όπου θα μπορέσουμε και πάλι να δούμε καθαρά το αντικείμενο.

9 Εάν το οπτικό πεδίο είναι πολύ φωτεινό ή πολύ σκοτεινό ρυθμίσουμε το φωτισμό με το συμπυκνωτή.
Για να αυξήσουμε τη μεγέθυνση στρέψουμε τον περιστρεφόμενο δίσκο και τοποθετούμε στην θέση μικροσκόπησης τον αμέσως μεγαλύτερο αντικειμενικό φακό. Με τους αντικειμενικούς φακούς 40Χ και 100Χ δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τον αδρό κοχλία για εστίαση, αλλά μόνον το μικρομετρικό κοχλία, ενώ συχνά απαιτείται να κλείσουμε λίγο την ίριδα. Μπορούμε να παρατηρήσουμε διάφορα τμήματα του αντικειμένου μετατοπίζοντας την κινητή τράπεζα δεξιά-αριστερά και εμπρός πίσω με τους αντίσοιχους κοχλίες

10 Στην μεγέθυνση 100X (καταδυτικός φακός) πρέπει πρώτα να εστιάσουμε με μικρότερη μεγέθυνση
θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κεδρέλαιο μεταξύ του αντικειμενικού φακού και τις καλυπτρίδας του παρασκευάσματος, (Μετά τη χρήση του κεδρέλαιο πρέπει να αφαιρέσουμε από το καταδυτικό φακό το λάδι με ένα βαμβάκι διαποτισμένο με ξυλόλιο η με οινόπνευμα) Μετά από κάθε πλήρη μικροσκόπηση, επαναφέρουμε το μικροσκόπιο στην αρχική θέση παρατήρησης, προκειμένου να αρχίσουμε τη μικροσκόπηση του επόμενου παρασκευάσματος.

11


Κατέβασμα ppt "Μικροσκοπική παρατήρηση μόνιμων παρασκευασμάτων ανθρωπίνων ιστών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google