Από το χωράφι στο πιάτο μας Σκέψεις, εμπειρίες, ερευνητικά δεδομένα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκπαίδευση Leonardo da Vinci. Παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψη (1) • Η Παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι το αποτέλεσμα ομαδικών προσπαθειών αλλά και κοινωνικής.
Advertisements

Το παιδαγωγικό πλαίσιο ενός έργου eTwinning. Το eTwinning προσφέρει προστιθέμενη αξία στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από: •Τη Bιωματική Μάθηση •Τα.
8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
Ένας πατέρας με οικονομική άνεση, θέλοντας να διδάξει στο γιο του τι σημαίνει φτώχεια, τον πήρε μαζί του για να περάσουν λίγες μέρες στο χωριό, σε κάτι.
Ας διοργανώσουμε ένα πάρτι...
Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Γεωργία και Περιβάλλον» «Εναλλακτικές Καλλιέργειες – Αειφορική Γεωργία» Νάουσα 2011.
«Πουλώντας» την ύπαιθρο: αγροτικός τουρισμός
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Χαλκίδα 27 Φεβρουαρίου 2011.
Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Γεωργία και Περιβάλλον» «Εναλλακτικές Καλλιέργειες – Αειφορική Γεωργία» Νάουσα 2012.
Από τον Βαγγέλη Καπετανάκη, Γεωπόνο Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης
Περιβαλλοντική εργασία
Στάδια διεξαγωγής εκπ/κής έρευνας
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
1ο Γενικό Λύκειο Έδεσσας «Νικόλαος Οικονομίδης»
1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ : Η αυλή μας χώρος μόρφωσης, παιχνιδιού, δημιουργίας.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ Προκλήσεις και προοπτικές ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
Βασικοί παιδαγωγικοί όροι
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Σκοπός της εργασίας Κατά πόσο οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα Αν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, και ποια είναι αυτά. Η.
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Όψεις της Πραγματικότητας Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης Γενικό Λύκειο Σπήλιου Μελέτη Περίπτωσης με αποτελεσματικές πρακτικές.
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 02/02/2015 1
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Βιοποικιλότητα και Γεωργία Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και περιοχές Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Φύσης Τμήμα Περιβάλλοντος.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Οικονομία - Επιχειρηματικότητα , στη Β/θμια εκπαίδευση Επιστημονική Υπεύθυνη ‘Εργου ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ Δρ. Θεοχαρούλα Μαγουλά
1.Η σημασία των επιτόπιων μελετών - έρευνες με αποτελέσματα 2.Η κατάσταση σήμερα 3.Εφαρμογή της έρευνας πεδίου από μαθητές στην αλυκή της Λάρνακας Οι επιτόπιες.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
1 Δημόσιες σχέσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των δημοσίων σχέσεων στο (δημοκρατικό) Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόδρομος.
ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ … Μπορείς να σκεφτείς αν υπάρχει τίποτα άλλο που να μας δίνει χαρτί, φρούτα, καρπούς, ξυλεία, φωλιές για τα πουλιά και τα άλλα ζώα,
Μια σύγχρονη πόλη η οποία δεν κατασπαταλά τον ορυκτό πλούτο της Γης και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
Ένας πατέρας με οικονομική άνεση, θέλοντας να διδάξει στο γιο του τι σημαίνει φτώχεια, τον πήρε μαζί του για να περάσουν λίγες μέρες στο χωριό, σε μια.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ.
Η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΗΜΕΡΑ
’’Καιρός’’ για σωστή διατροφή!! 1 Παρακάτω ακολουθεί η μορφοποιημένη ενότητα «Ισορροπημένη διατροφή», (Φυσική Ε’ Δημοτικού, σελ 38-39).«Ισορροπημένη διατροφή»
Διατροφή και υγεία Πρόγραμμα Αγωγής υγείας Υπεύθυνη δασκάλα : Τσουλφά Μαρία Τάξη Δ΄ Σχ. έτος
Σεμιναριο 9 σεπτεμβριου 2014
Διαδικασία Αστικοποίησης - Αίτια Ανάπτυξης των Πόλεων n Δύο βασικές κατηγορίες αιτίων: –Αίτια απομάκρυνσης από την ύπαιθρο –Αίτια προσέλκυσης στην πόλη.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Δρ. Γεώργιος Καμπουρίδης
2. Άνθρωπος και περιβάλλον
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ερευνητική Εργασία. Στη πόλη μας ο τουρισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες και κατέχει κυρίαρχη θέση στον τριτογενή τομέα.
Οριζόντια Προτεραιότητα & Εγκάρσιος Στόχος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Συνεργασία νηπιαγωγείου -οικογένειας
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
του διαδικτύου Η ασφάλεια ΛΕΟΝΤΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ:
Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων σχολικού έτους
Οι απόψεις των μαθητών του σχολείου μας για τα βιντεοπαιχνίδια
Ανάλυση των πελατών Δρ. Μάλαμα Ελεονώρα Ιουλία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Από το χωράφι στο πιάτο μας Σκέψεις, εμπειρίες, ερευνητικά δεδομένα

Μέχρι το 2015 το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτιμάται ότι θα ζει στα αστικά κέντρα Όλοι αυτοί θα εξαρτώνται από τους καλλιεργητές της γης και όσους εργάζονται στην ύπαιθρο για την παραγωγή τροφής και άλλων ειδών που θεωρούνται αναγκαία ή επιθυμητά

Η διαπίστωση: Η γνώση του αστικού πληθυσμού για την παραγωγή της τροφής και για θέματα διαχείρισης της αγροτικής γης είναι ανεπαρκής Το 1998 ο Παρασκευόπουλος έκανε μια έρευνα σε 686 δημοτικά σχολεία και διαπίστωσε ότι: «οι μαθητές είναι ανίδεοι για την επίδραση των αγροτικών πρακτικών στην τροφική αλυσίδα και στην παραγωγή τροφής»

Η γνώση των νέων για το πώς παράγεται η τροφή τους και πως φτάνει στο πιάτο τους είναι περιορισμένη. Στόχος μας είναι η επανασύνδεση τους με τη γνώση του τι τρώνε και πως αυτή παράγεται. Με … επισκέψεις σε φάρμες καλλιεργητών ώστε να αναπτύξουν τα σχολεία ισχυρότερους δεσμούς με τα αγροκτήματα. Τα παιδιά ωφελούνται από τις άμεσες εμπειρίες τους με τα φυτά και τα ζώα όταν επισκέπτονται αγροκτήματα.

Η σύνδεση του χαμένου δεσμού των καταναλωτών με τη γνώση της παραγωγής της τροφής θα βοηθήσει στο να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις και να χρησιμοποιούν τους φυσικούς πόρους σωστά

Τι γνωρίζουν οι μαθητές Οι μαθητές δε γνωρίζουν ή γνωρίζουν ελάχιστα τι σημαίνει φυτοπροστασία και τι είναι τα παράσιτα των φυτών 2. Δε γνωρίζουν τη διαφορά συμβατικής και ολοκληρωμένης γεωργίας 3. Δεν μπορούν να περιγράψουν την έννοια της γεωργίας αλλά και να αναφέρουν τις καλλιέργειες της περιοχής τους. 4. Δε γνωρίζουν αν ο τρόπος καλλιέργειας έχει αρνητική επίδραση στο περιβάλλον

Τι γνωρίζουν οι μαθητές 2 5. Οι γνώσεις τους για τη βιοτεχνολογία και τη γενετική μηχανική στην παραγωγή τροφίμων είναι σχεδόν ανύπαρκτη 6. Δεν αναζητούν πληροφορίες για το τρόφιμο που αγοράζουν και δεν ενδιαφέρονται να αναζητήσουν 7. Είναι πιθανό να γνωρίζουν περισσότερα για το δάσος του Αμαζονίου και την τρύπα του όζοντος παρά για τα τρόφιμα που τρώνε 8. Η έννοια της τροφικής αλυσίδας κατανοείται γραμμικά και όχι ως πλέγμα τροφικό όπου γίνεται μεταφορά ενέργειας

Τι γνωρίζουν οι μαθητές 3 9. Δε γνωρίζουν το θέμα της τοπικής παραγωγής τροφίμων 10. Γενικά είναι υπέρ των βιολογικών και των τοπικών αγορών ως μια αφηρημένη ιδέα αλλά δεν κατανοούν στην πράξη της αναγκαιότητα να αγοράζει κάποιος τρόφιμα από τον τόπο του. 11. Όπως και πολλοί γονείς ενδιαφέρονται περισσότερο για τη γεύση του τροφίμου, τη δυνατότητα να έχουν το αγαπημένο τους τρόφιμο όλο το χρόνο, ενώ δεν ασχολούνται με το που και πως παράγεται το τρόφιμο αυτό

Δεν γνωρίζουμε και δεν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε 1. Για το ρόλο των τροφίμων στις ζωές των ανθρώπων 2. Για την επιρροή της διαφήμισης και του σχολείου στις αποφάσεις των νέων για το τι θα φάνε. 3. Για τους παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τους μαθητές στην επιλογή του φαγητού τους και φαίνεται να είναι: το σπίτι, το οικογενειακό - φιλικό περιβάλλον και τα μέσα ενημέρωσης

Είναι ανάγκη να γίνουν ξεκάθαρες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πρακτικών παραγωγής τροφίμων μέσω γνωστικών και βιωματικών προσεγγίσεων. Οι νέοι θα πρέπει να μάθουν για τα τρόφιμα μέσω επισκέψεων σε τοπικές αγορές Σε βιολογικά και συμβατικά αγροκτήματα Να μαθαίνουν τους τρόπους καλλιέργειας και να συνομιλούν με τους αγρότες Θα πρέπει να εμπλέκονται και οι γονείς σ αυτές τις διαδικασίες συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές επισκέψεις

Τι θα συνέβαινε αν.. Αν αφήναμε τους μαθητές ενός λυκείου να αναζητήσουν την τροφή τους σ’ ένα ελεγχόμενο φυσικό περιβάλλον ώστε να έρθουν σε επαφή με την τοπική βιοποικιλότητα και τη φύση;

Οι παράγοντες που εμποδίζουν ή διευκολύνουν τη μάθηση 1.Εκπαιδευτικοί και μαθητές αισθάνονται φόβο ότι θα χαθούν στο ύπαιθρο, φοβούνται δηλητηριώδη φυτά, έντομα ή δηλητηριώδη φίδια. Επίσης θεωρούν ότι το χώμα είναι βρωμιά και το φοβούνται. 2.Το αίσθημα της σιχασιάς τους εμποδίζει να πιάσουν οργανισμούς ή την οργανική ύλη. 3.Προτιμούν δραστηριότητες που δε συνεπάγεται χειρισμό οργανικής ύλης αλλά καθαρό νερό χωρίς χόρτα, ξύλα και με εύκολη πρόσβαση 4.Στη θέα ενός γυμνοσάλιαγκα, ενός σαλιγκαριού ή γαιοσκώληκα αισθάνονται αηδία και φόβο. 5.Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι εξοικειωμένοι με τη μελέτη πεδίου. Αν κάποιος μάθει να εργάζεται σ’ ένα κλειστό περιβάλλον τότε μια πρακτική στο πεδίο μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη εμπειρία.

Είμαστε ενήμεροι για τις σύγχρονες προσεγγίσεις των ζητημάτων; Πόσοι γνωρίζουμε:

Αγοράζουμε τα τοπικά προϊόντα;

Πόσοι γνωρίζουμε; Bios Coop Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

Η τροφή είναι μια πολιτική πράξη είναι ανταλλαγή γνώσης με ανθρώπους κάθε ηλικίας, που έχουν πάθος για το καλό φαγητό και αγάπη για τη μάνα γη.