ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Advertisements

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ.
Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου
ΤΟ ΔΕΡΜΑ Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.
ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΤΟ ΔΕΡΜΑ
Παύλος Σ. Σκλαβούνος MSc ΙΕΚ ΒΑΡΗΣ 25/10/2010
Τμήμα Αισθητικής Δερματολογία Μάθημα 20
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Από το κύτταρο στον οργανισμό
Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΕΚΦΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ 2011 Υποστηρικτικό υλικό
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
Μηχανισμοί άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού
Ενδοκρινικό σύστημα αδένες & ορμόνες.
ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2.
Το κύτταρο Αποτελεί την βασική δομική και λειτουργική μονάδα των οργανισμών. Διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι μορφές.
ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ.
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ I.
Η ENAΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ξεκινά με τη δημιουργία του ζυγωτού κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο Το ζυγωτό είναι το πρώτο κύτταρο.
ΚΥΤΤΑΡΑ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΜΕΛΑΝΙΝΟΚΥΤΤΑΡΑ-ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ
ΤΟ ΔΕΡΜΑ.
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί το εσωτερικό του περιβάλλον σταθερό ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος, 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΑΓΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΦΛΕΒΕΣ
ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΒΛΑΒΕΣ
ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ: απο τι αποτελείται
YΠΟΔΕΡΜΑ Η ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΛΙΠΟΣ
ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΞΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ
ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΚΥΡΤΑ ΗΜΙΔΙΑΦΑΝΗ ΠΕΤΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ : AΠΟ ΣΚΛΗΡΗ ΚΕΡΑΤΙΝΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
ΧΟΡΙΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΡΜΑ
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Το αισθητήριο της ακοής και της ισορροπίας – Το αυτί.
201 ΑΣΑΚ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΚΜΗΣ
Βλεννογόνος του στόματος. βλεννογόνος η υγρή επένδυση του πεπτικού σωλήνα, των αναπνευστικών οδών και άλλων κοιλοτήτων του σώματος που επικοινωνούν με.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ.
ΜΑΘΗΜΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΘΟΔΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η’ ΜΟΝΙΜΑ ΟΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΤΡΙΧΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. Με τον όρο αφυδάτωση του δέρματος εννοούμε την απουσία νερού από τις στιβάδες του σε μη παθολογικές καταστάσεις. Ο όρος αφυδάτωση.
302 ΑΣΑΚ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 1.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
Αποστολίδου Ευτέρπη Δεκέμβριος 2011 Φυσιολογία. ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΧΟΡΙΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Τρίχες Όνυχες Σμηγματογόνοι ΧΟΡΙΟ Κωνικές προσεκβολές θηλές.
“Human skin structure”, από CommonismNow με άδεια CC BY-SA 3.0
ΙΣΤΟΙ-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ - ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D..
ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΑΔΕΝΕΣ Αδένας ονομάζεται κάθε ζωικό όργανο που παράγει ουσίες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι αδένες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά.
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΝΥΧΙΑ.
1. Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., PhD. ΔΕΡΜΑ. Είναι το βαρύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος Αποτελεί το 16% περίπου του σωματικού βάρους Στον ενήλικα η ελεύθερη.
Τα επίπεδα οργάνωσης της ζωής
Προηγούμενες γνώσεις που θα χρειαστώ...
ΚΥΤΤΑΡΑ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΜΕΛΑΝΙΝΟΚΥΤΤΑΡΑ-ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ
Κεντρικό νευρικό σύστημα Μεταβολές περιβάλλοντος
Ανατομια και λειτουργιεσ δερματοσ & τριχων
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
ΜΑΣΤΟΣ.
Σκεφτείτε και απαντήστε…
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟ

ΤΟ ΔΕΡΜΑ Αποτελεί αισθητήριο όργανο της αίσθησης, της αφής, του πόνου, του θερμού, του ψυχρού, της πίεσης.

Η ανατομία του δέρματος Το δέρμα καλύπτει εξωτερικά όλο το σώμα και το πάχος του κυμαίνεται από 1 έως 2.5 mm. Είναι πιο παχύ στους άνδρες. Μαζί με τα εξαρτήματά του αποτελεί το καλυπτήριο σύστημα του οργανισμού.

Χρώμα του δέρματος Εξαρτάται από τους εξής παράγοντες: Ποσότητα των χρωστικών του ουσιών Την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα των περιφερικών αγγείων Τη φυλή Το φύλο Την ηλικία Την περιοχή του σώματος

Εξωτερική μορφολογία του δέρματος Η εξωτερική επιφάνεια του δέρματος εμφανίζει: Πόρους Δερματικές θηλές Πτυχές Αύλακες

ΤΟ ΔΕΡΜΑ Εμφανίζει τρεις στιβάδες: Την επιδερμίδα Το χόριο ΤΟ ΔΕΡΜΑ Εμφανίζει τρεις στιβάδες: Την επιδερμίδα Το χόριο Τον υποδόριο ιστό ή υποδερμάτιο πέταλο Επίσης περιέχει αδένες, τρίχες, νύχια, αγγεία και νεύρα

ΤΟ ΔΕΡΜΑ Η επιδερμίδα έχει μία επιφανειακή στιβάδα, την κερατίνη, η οποία διαρκώς πέφτει και ανανεώνεται και μία βαθύτερη στιβάδα, τη βλαστική η οποία ονομάζεται και μητρική

ΤΟ ΔΕΡΜΑ Η βλαστική στιβάδα αποτελείται από άλλες μικρότερες στιβάδες από τις οποίες, γίνεται η αναγέννηση του δέρματος και στις οποίες περιέχεται η χρωστική του δέρματος, δηλαδή η μελανίνη.

ΙΙ) Κάτω από την επιδερμίδα βρίσκεται το κυρίως δέρμα ή χόριο ΙΙ) Κάτω από την επιδερμίδα βρίσκεται το κυρίως δέρμα ή χόριο. Έχει ως κύριο συστατικό το κολλαγόνο, που εξασφαλίζει δομική υποστήριξη στο δέρμα. Περιλαμβάνει υποδόριο λίπος, αισθητήρες, αιμοφόρα αγγεία (τα οποία θρέφουν τόσο το δέρμα όσο και τα τριχοθυλάκια που περικλείει), νευρικές ίνες, καθώς και τους ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες. Στο χόριο βρίσκεται και η κεφαλή των τριχοθυλακίων.

Τρίχες

Κεράτινα όργανα του δέρματος Κεράτινα όργανα του δέρματος Σε κάθε τρίχα, διακρίνουμε Το στέλεχος της τρίχας Τη ρίζα της τρίχας Η ρίζα τελειώνει με μία διόγκωση που λέγεται βολβός της τρίχας.

Οι τρίχες βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του δέρματος και λείπουν εντελώς στις επιφάνειες των παλαμών και των πελμάτων, στην επιφάνεια των φαλαγγών των δακτύλων, στα χείλη, στη θηλή του μαστού και σε κάποια σημεία στα γεννητικά όργανα.

Η ρίζα της τρίχας περιβάλλεται από έλυτρα, όπου εκβάλλουν οι σμηγματογόνοι αδένες και όπου προσφύονται λείοι μύες, οι ορθωτήρες μύες των τριχών. Με τις τρίχες αντιλαμβανόμαστε και την πιο ελάχιστη επαφή.

Το χρώμα των τριχών οφείλεται στη μελανίνη Το χρώμα κληρονομείται Σε μεγάλες ηλικίες καταστρέφεται και τα μαλλιά ασπρίζουν.

Νύχια

Κεράτινα όργανα του δέρματος Κεράτινα όργανα του δέρματος Τα νύχια είναι κεράτινα πέταλα που καλύπτουν τη ραχιαία επιφάνεια της ονυχοφόρας φάλαγγας των δακτύλων των χεριών και των ποδιών

Κεράτινα όργανα του δέρματος Κεράτινα όργανα του δέρματος Κάθε νύχι αποτελείται από το ριζωνύχιο (ρίζα) το σώμα και Την κορυφή.

Αδένες του δέρματος Σμηγματογόνοι αδένες Ιδρωτοποιοί αδένες Οσμηγόνοι αδένες

Αδένες του δέρματος 1. Σμηγματογόνοι αδένες Το σμήγμα μαλακώνει και αδιαβροχοποιεί την τρίχα και την επιφάνεια του δέρματος Δεν υπάρχουν στις παλάμες και στα πέλματα.

Αδένες του δέρματος 2. Ιδρωτοποιοί αδένες Εκκρίνουν ιδρώτα. Φυσιολογικά η εξατμιζόμενη ποσότητα ιδρώτα είναι 1 lt/τ 24h. Μπορεί να φτάσει και τα 10 lt/24h Ο ιδρώτας έχει όξινη αντίδραση,

Αδένες του δέρματος 2. Ιδρωτοποιοί αδένες Λειτουργίες : Ρύθμιση θερμοκρασίας Εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων

Αδένες του δέρματος Οσμηγόνοι αδένες Δίνουν στον άνθρωπο την χαρακτηριστική του οσμή

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΕΙΝΑΙ: Α. Προασπιστικό όργανο. Προστατεύει από εξωτερικές μηχανικές επιδράσεις. Προστατεύει από την βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, με τη βοήθεια της μελανίνης. Με την κερατίνη στιβάδα, εμποδίζει την εξάτμιση του νερού από τους ιστούς, καθώς και την είσοδο μικροβίων και βλαβερών ουσιών στον οργανισμό. Β. Θερμορρυθμιστικό όργανο. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος με τα αγγεία, το υποδόριο λίπος και την έκκριση και εξάτμιση του ιδρώτα. Γ. Αποταμιευτικό όργανο. Αποταμιεύει νερό και λίπος. Δ. Απεκκριτικό όργανο. Απεκκρίνει τις βλαβερές ουσίες της ανταλλαγής της ύλης με τον ιδρώτα και το σμήγμα. Ε. Αναπνευστικό όργανο. Άδηλος αναπνοή. Στ. Εκτεταμένο αισθητήριο όργανο. Για την αφή, την θερμοκρασία, την πίεση και τον πόνο. Ζ. Εκκριτικό όργανο. Εκκρίνει το γάλα. Η. Παραγωγικό όργανο : παράγει βιταμίνη D

Ονομάστε τα τμήματα του δέρματος που αντιστοιχούν στην εικόνα που ακολουθεί.