Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανατομια και λειτουργιεσ δερματοσ & τριχων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανατομια και λειτουργιεσ δερματοσ & τριχων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανατομια και λειτουργιεσ δερματοσ & τριχων

2 Το δερμα Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του ανθρώπινου σώματος. Το βάρος του είναι περίπου 4,8 κιλά στους άνδρες και 3,2 κιλά στις γυναίκες και καλύπτει επιφάνεια 1,6m2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Άμυνα Θερμορύθμιση Αισθητική λειτουργία Αποταμίευση λίπους Προστασία από αφυδάτωση Σύνθεση βιταμίνης D η οποία βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου.

3 Το δέρμα αποτελείται από πάνω προς τα κάτω από τρείς στοιβάδες:
Επιδερμίδα Χόριο Υπόδερμα

4 Η επιδερμίδα από πάνω προς τα κάτω αποτελείται από τις εξής στοιβάδες:
Την κεράτινη Τη διαυγή (μόνο σε παλάμες & πέλματα) Την κοκκώδη ή κοκκιώδη Την ακανθωτή ή μαλπιγιανή Την βασική ή μητρική

5 Τα εξαρτηματα του δερματοσ
Τα εξαρτήματα του δέρματος είναι: Οι τρίχες Τα νύχια Οι αδένες (ιδρωτοποιοί & σμηγματογόνοι)

6 Δομη και λειτουργια τριχων
Οι τρίχες αποτελούνται από κερατίνη και έχουν σχήμα κυλινδρικό και νηματοειδές. Υπάρχουν σε όλο το σώμα εκτός από τις παλάμες τα πέλματα, τη θηλή του μαστού και τους βλεννογόνους. Ανάλογα με το μέγεθος διακρίνουμε τα εξής είδη τριχών: Τις χνοώδεις (χνούδι) Τις ενδιάμεσες Τις τελικές Ανάλογα με το χρώμα οι τρίχες διακρίνονται σε: Μαύρες Καστανές Κόκκινες Ξανθές Λευκές

7 Κάθε τρίχα αποτελείται από 2 τμήματα:
Το στέλεχος (ορατό τμήμα) Τη ρίζα (βρίσκεται μέσα στο δέρμα) Σε εγκάρσια τομή διακρίνουμε 3 στοιβάδες από έξω προς τα μέσα: Το περιτρίχιο Το φλοιό Το μυελό Η ρίζα στο κάτω μέρος της είναι διογκωμένη και αποτελεί τον βολβό της τρίχας. Στη βάση του βολβού υπάρχει ένα εγκόλπωμα που λέγεται θηλή και εκεί βρίσκονται τα αγγεία που τρέφουν την τρίχα και τα νεύρα.

8 Δομή τρίχας Τρίχες σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

9 Κυκλοσ ζωησ τησ τριχασ Κάθε τρίχα από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι να πέσει διέρχεται από τα εξής στάδια: Αναγενές (στάδιο ανάπτυξης) Καταγενές (παύση ανάπτυξης) Τελογενές (πτώση της τρίχας) Αναγενές (δημιουργία νέας τρίχας)

10 Παραγοντεσ που επηρεαζουν την τριχοφυια
Γενετικοί παράγοντες Φυλετικοί Φύλο Ηλικία Φυλή Ασθένειες Λήψη φαρμάκων Ψυχολογικοί παράγοντες

11 Λειτουργιεσ των τριχων
Προστασία από το κρύο. Οι τρίχες του κεφαλιού προστατεύουν από ηλιακό έγκαυμα το κεφάλι. Λειτουργούν ως αισθητήριο όργανο για την αφή Τα πλούσια μαλλιά ομορφαίνουν το πρόσωπο. Οι τρίχες στο πρόσωπο και το σώμα προσδίδουν τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου.


Κατέβασμα ppt "Ανατομια και λειτουργιεσ δερματοσ & τριχων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google