Η χημεία του πορτοκαλιού
Αποχύμωση – Ενεργός άνθρακας Μαχαίρι και πιρούνι. Σουρωτήρι τσαγιού και ποτήρι 500 ml. 1 πορτοκάλι αρκεί. Δίνει 50 – 100 ml χυμό. Πλαστικό χωνί + πτυχωτό φίλτρο καφέ. 1 κουταλιά ενεργό άνθρακα + δοκ.σωλήνας Αργεί να ολοκληρωθεί.
filtration with activated carbon funnel
Ανίχνευση νερού CuSO4.5H2O ή γαλαζόπετρα Ύαλος ωρολογίου + γκαζάκι Με το σταγονόμετρο ρίχνουμε 3-4 σταγόνες από το χυμό πορτοκαλιού στην ύαλο.
Οξυμετρία - pH Φαινολοφθαλεϊνη + NaOH 1 M σε σταγονομετρικό φιαλίδιο 10 ml χυμός Χρειάζονται 24 σταγόνες NaOH Ο χυμός είναι 0,6% w/v σε τρυγικό οξύ. pH = 3,5
Βιταμίνη C Άμυλο ή άνθος αραβοσίτου Διάλυμα 0,5 % w/v 20 σταγόνες διάλ. αμύλου + 10 ml χυμού Διάλυμα Ι2 0,05 Μ – ΚΙ 0,12 Μ Αναμενόμενη τιμή 50 mg βιτ.C/100 ml χυμό (11 σταγόνες)
Βιταμίνη C Αμφίδρομη οξειδω-αναγωγική αντίδραση Οξειδωτικό ΚΙ 0,12 Μ – Ι2 0,5 Μ - Για χρήση του σταγονομετρικού φιαλιδίου - Για χρήση προχοῒδας αραίωση 1:5 Πρότυπο 1 ταμπλέτα βιταμίνης 1000 mg σε 1 lt νερό (1 gr/lt)
Οξείδωση = Αφαίρεση 2 ατόμων Η Αναγωγή Ι2 2Ι- Στοιχειομετρία 1:1 Αμφίδρομη
Αντίδραση Fehling Ογκομετρικός κύλινδρος 10 ml Σύριγγα 5 ml δοκ. Σωλήνας ποτηράκι 25 ml με νερό θερμόμετρο - γκαζάκι 1 ml Fehling A + 1 ml Fehling B + 10 σταγόνες χυμός Σε υδατόλουτρο στους 70ο C Περιμένουμε 30 sec
Αντίδραση Fehling Fehling A 35 gr τρυγικό κάλιο νάτριο + 10 gr NaOH σε 100 ml διάλυμα. Κρυσταλλώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία τη νύχτα Fehling B = 7 gr CuSO4.5H2O σε 100 ml διάλυμα 1 ml Fehling A + 1 ml Fehling B σε υδατόλουτρο 70ο C (ποτηράκι 25 ml). Βαθύ μπλε χρώμα. Προσθέτουμε 10 σταγόνες χυμό Περιμένουμε 30 ‘’
Αντίδραση Fehling
Αντίδραση Fehling στο Youtube https://www.youtube.com/watch?v=MsbDOF9vXD8