Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ
ΓΕΝΙΚΑ Αύξηση βάρους: δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12-13 κιλά (ανάλογα με τον αρχικό ΔΜΣ) 2.000 - 2.500 θερμίδες ημερησίως Πλήρης ισορροπημένη διατροφή Συχνά μικρά γεύματα (5 ημερησίως) Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, μέταλλα, βιταμίνες
(κρέας, ψάρι, αυγά, φασόλια, δημητριακά) Υδατάνθρακες 200γρ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Πρωτεΐνες 75-120 γρ (κρέας, ψάρι, αυγά, φασόλια, δημητριακά) Υδατάνθρακες 200γρ (πατάτες, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά) Άφθονο νερό
ΜΕΤΑΛΛΑ Σίδηρο (κόκκινο κρέας, συκώτι, κρόκος αυγών, στρείδια, φρούτα, σπανάκι) Ιώδιο (ψάρια, θαλασσινά) Φώσφορος - Ασβέστιο (γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα)
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Βιταμίνη Β - σύμπλεγμά της το φυλλικό οξύ (συκώτι, αυγά, λαχανικά, ξηρούς καρπούς) Βιταμίνη C (φρούτα, λαχανικά) Βιταμίνη D (κρόκος αυγών, βούτυρο, μουρουνέλαιο)
ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ Γλυκά - ζάχαρη Αναψυκτικά Κονσερβοποιημένες τροφές Τηγανητά-Πικάντικα (δυσπεψία) Ωμά αυγά, ψάρια, κρέας (σαλμονέλα) Μεγάλα ψάρια (βαρέα μέταλλα) Άπλυτα λαχανικά-φρούτα (τοξόπλασμα) «Η διατροφή πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε εγκύου»
ΚΑΦΕΪΝΗ Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG, Ιούλιος 2010), οι εγκυμονούσες μπορούν να καταναλώνουν καφέ με ασφάλεια, εφόσον δεν ξεπερνούν το ημερήσιο ασφαλές όριο Η κατανάλωση καφεΐνης πρέπει να περιορίζεται στα 150-300mg καφεΐνης, με ασφαλή την ποσότητα των 200–250mg ημερησίως (μία κούπα καφέ)
Κάπνισμα Αλκοόλ Δεν επιτρέπεται Άσθμα στην παιδική ηλικία Χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά Αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού Συγγενείς ανωμαλίες (λυκόστομα, λαγώχειλο) Αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ελλειμματικής προσοχής – Υπερκινητικότητα Αλκοόλ Αποβολή Πρόωρος τοκετός Εμβρυϊκή νοσηρότητα Προγεννητική θνησιμότητα Νεογνικό στερητικό σύνδρομο Αναπτυξιακή ανεπάρκεια εμβρύου Χαμηλό βάρος γέννησης του βρέφους Αναπτυξιακές δυσκολίες κατά την παιδική ηλικία
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ AngueiraAR, Ludvik AE, ReddyTE, WicksteedB, Et al. New insights into gestational glucose metabolism: lessons learned from 21st century approaches. Diabetes 2015; 64: 327–334. Asif, M. (2014). The prevention and control the type-2 diabetes by changing lifestyle and dietary pattern. Journal of Education and Health Promotion, 3, 1. http://doi.org/10.4103/2277-9531.127541 Axe J, (2017) Top 10 Vitamin A Foods, https://draxe.com/top-10-vitamin-foods/ Benetou, V., et al., Mediterranean diet and incidence of hip fractures in a European cohort.Osteoporos Int, 2013. 24(5): p.1587-98 Berti C, Fekete K, Dullemeijer C, Trovato M, Souverein OW, Cavelaars A, Dhonukshe-Rutten R, Massari M, Decsi T, Van‘t Veer P, Cetin I. Folate intake and markers of folate status in women of reproductive age, pregnant and lactating women: a meta-analysis. J Nutr Metab. 2012;2012:470656. Berti C, Decsi T, Dykes F, Hermoso M, Koletzko B, Massari M, Moreno LA,Serra -Majem L, Cetin I. Critical issues in setting micronutrient recommendations for pregnant women: an insight. Matern Child Nutr. 2010 Oct;6 Suppl 2:5-22.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Bojar I, Szymańska J. Environmental exposure of pregnant women to infection with Toxoplasma gondii-state of the art. Ann Agric Environ Med.2010 Dec;17(2):209-14 Buppasiri P, Lumbiganon P, Thinkhamrop J, Ngamjarus C, Laopaiboon M. Calcium supplementation (other than for preventing or treating hypertension) for improving pregnancy and infant outcomes. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Oct 5;(10):CD007079. Brewer CJ, Balen AH. The adverse effects of obesity on conception and implantation. Reproduction. 2010Sep;140(3):347-64 Care Study group, 2008 Maternal caffeine intake during pregnancy and risk of fetal growth restriction: a large prospective observational study, BMJ2008; 337 doi:https://doi.org/10.1136/bmj.a2332(Published 03 November 2008)Cite this as: BMJ 2008;337:a2332 Carson G, Cox LV, Crane J, Croteau P, Graves L, Kluka S, Koren G, Martel MJ, Midmer D, Nulman I, Poole N, Senikas V, Wood R, Society of Obstetricians and Gynaecologists of Canada. Alcohol use and pregnancy consensus clinical guidelines. J Obstet Gynaecol Can. 2010 Aug;32(8 Suppl 3):S1-31