ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
H Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2012: Ασφάλεια νερού και τροφίμων
Advertisements

Μικροβιολογία του πόσιμου νερού
ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ-ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
1. Spirochaetafélék B17 Treponema, B17 Borrelia 2. Csavarodott, Gram-negatív baktériumok B12α Azospirillum, B12α Magnetospirillum, B12ε Campylobacter,
Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Λοιμώξεις Πεπτικού Συστήματος Οξείες Γαστρεντερίτιδες.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 6 ηΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ.
Δρ. Ε. Μαλισσιόβα DVetMed, MSc, MSc, PhD Καθηγήτρια Εφ/γών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας Επιστ. Συν/δα Εργ. Υγιεινής & Επιδημιολογίας Τμήμα.
GRAM (+) ΣΠΟΡΟΓΟΝΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ BACILLUS CLOSTRIDIUM Ε.Θ.Πιπεράκη.
1 Διερεύνηση μιας υδατογεγούς ή τροφικής επιδημικής έκρηξης Τάνια Αρβανιτίδου-Βαγιωνά Καθηγήτρια, ΑΠΘ.
ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ Βασιλική X. Πιτυρίγκα Ιατρός Βιοπαθολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΙΤΥΡΙΓΚΑ ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.
Ταξιδεύετε με το αεροπλάνο από την Αθήνα στο Παρίσι για να παρακολουθήσετε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο Μικροβιολογίας Μισή ώρα μετά την απογείωση, οι αεροσυνοδοί.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1η: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ Φραγκιαδάκης Γ. Α.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ.
ΦΛΕΓΜΟΝΗ Ιστοπαθολογικά Φαινόμενα και Χημικοί Μεσολαβητές Αφροδίτη Νόννη Επίκ. Καθ. Παθολογικής Ανατομικής.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ Ή ΒΟΤΟΥΛΙΣΜΟΣ.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 5 Η ΤΥΦΟΕΙΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ & ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ.
ΕΝΤΕΡΟΒΑΚΤΗΡΙΑΚΑ ΙΙ Σαλμονέλλες, Σιγκέλλες, Υερσίνιες Σπύρος Α. Πουρνάρας Καθηγητής.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 3 (Μέρος Α): Υγιεινή & Ποιότητα Γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών,
Τροπικά νοσήματα Πρόληψη - αντιμετώπιση Δρ Διονύσιος Βουτσινάς.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Οξέα και χρόνια διαρροικά σύνδρομα ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Aρεταίειο Νοσοκομείο.
ΚΥΤΤΑΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. In vitro καλλιέργεια κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες (διατήρηση ή πολλαπλασιασμός) κυττάρων, ιστών ή οργάνων.
Διφθερίτιδα Παράγοντας: Κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) που παράγει τη διφθεριτική τοξίνη. Παράγοντας: Κορυνοβακτηρίδιο.
Υπό αυστηρά άσηπτες συνθήκες και σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε φαρμάκου.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Η επιτραπέζια ελιά ως λειτουργικό προϊόν- Μια νέα προσέγγιση»
Υπευθ. μαθήματος : Ιωάννης Οικονομόπουλος Συνδιδάσκων: Ιωάννης Μπόσης
ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ(ΕΙΛΕΟ)
ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΟΙ, ΤΡΟΦΟΓΕΝΕΙΣ ΙΩΣΕΙΣ & ΑΛΛΕΣ ΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 12Η.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., PhD.
ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΙ
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Μηχανισμοί παθογένειας των μικροβίων
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Project Ομάδας (4 άτομα)
Βιολογία γενικής παιδείας Γ΄ Λυκείου Παυλίνα Κουτσοκώστα - Βιολόγος
3ο ΓΕΛ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΤΥΠΩΝ x + y A B -
ΠΤΥΧΕΣ ΜΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ - ΙΙ
Σχέδια Δειγματοληψίας
Παρακολούθηση επιπλοκών της εντερικής θρέψης
Ατομική υγιεινή Ενότητα 4.1.
Daniel C. Harris, ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2009
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ
Κατηγορίες Έμβιων όντων, Προκαρυωτικοί οργανισμοί-Βακτήρια
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 5-6/ Π.Παπαζαφείρη
Νοσηλευτική Φροντίδα ασθενών με προβλήματα από το ουροποιητικό
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
Τροφοτοξίνωση & τροφολοίμωξη.
ΔΙΓΟΥΑΝΙΔΙΑ Τα διγουανίδια αποτελούν μια άλλη κατηγορία υπογλυκαιμικών παραγόντων με κύρια δράση την αύξηση της ευαισθησίας των ιστών στην ινσουλίνη.
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 7: Shigella
Παθογόνοι μικροοργανισμοί στα τρόφιμα Ενότητα 1: Εισαγωγή
Βακτηριακές λοιμώξεις
Ενότητα 8: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται ακτινοβόληση
Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
Ο έλεγχος της αναπνοής Το ΚΝΣ προσαρμόζει τον κυψελιδικό
Υγιεινή εργοστασίων επεξεργασίας γάλακτος
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Εισαγωγή Είναι η ύπαρξη νόσου λόγω κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου Είναι η ύπαρξη νόσου λόγω κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου Προκαλούνται από ιούς, παράσιτα, μύκητες, βακτήρια και βακτηριακές τοξίνες Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν: Παιδιά Ηλικιωμένοι Έγκυες Γυναίκες Άλλα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό

Εισαγωγή Αίτια Εξάπλωσης: Αύξηση θερμοκρασίας περιβάλλοντος Κακή υγιεινή χειριστή τροφίμων Λάθη κατά το μαγείρεμα (32%) Επιμόλυνση από τον ίδιο τον καταναλωτή Κατανάλωση ωμών τροφίμων

Εισαγωγή Ποια Βακτήρια προκαλούν τέτοιες λοιμώξεις; Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Listeria Shigella, Vibrio, Yersinia

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Campylobacter Πήρε το όνομά του λόγω του σπειροειδούς- καμπυλωτού σχήματος Συνηθέστερο: Campylobacter jejuni 3,000 ασθενείς (4.000.000 χωρίς διάγνωση) Χαρακτηριστικά: Gram αρνητικό Δεν σχηματίζει σπόρια Έχει κινητικότητα (μαστίγιο) Μικροαερόφιλα

Πού βρίσκεται; Συνήθως στο ΓΣ πουλερικών (και τα αυγά τους) και σε άλλα είδη ωμού κρέατος Πιθανότητα μόλυνσης από άμεση επαφή με κόπρανα ζώων Βρίσκεται επίσης σε κατοικίδια ζώα (όπως πουλιά, γάτες, σκυλιά, χάμστερ και χελώνες) Σπανιότερα αναπτύσσεται σε στάσιμα νερά

Συμπτώματα Ασυμπτωματική φάση: 2-10 μέρες Διάρκεια νόσου: 1-3 εβδομάδες Κύριο Χαρακτηριστικό: Διάρροια με αίμα Άλλα συμπτώματα: πυρετός, ναυτία, έμετος, κολικοί πόνοι, πονοκέφαλος, μυαλγίες Ακίνδυνο αν δεν προκαλέσει Σκωληκοειδίτιδα ή βακτηριαιμία Πιθανότητα θανάτου 0,1%

Άλλες Επιπλοκές Αυξημένο κίνδυνο έχουν άτομα με προϋπάρχουσες νόσους Αυξημένο κίνδυνο έχουν άτομα με προϋπάρχουσες νόσους Μπορεί να προκαλέσει: Guillain-Barre Syndrome (GBS) Βλάβη νεύρων της περιφέρειας Ίσως αφήσει μόνιμη βλάβη Miller-Fisher Syndrome (MFS) Βλάβη νεύρων κεφαλής Reiter’s Syndrome Πάθηση των μεγάλων αρθρώσεων

Αντιμετώπιση Διάγνωση: Καλλιέργεια δείγματος κοπράνων Αντιμετώπιση: Έντονη ενυδάτωση Αντιβιοτικά: Ερυθρομυκίνη ή κλαρυθρομυκίνη

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Salmonella Πήρε το όνομά της από τον Daniel E. Salmon S. typhimurium Πουλερικά S. enteritidis Πουλερικά και χοίροι *Τα ζώα δεν είναι απαραίτητο να νοσούν Η μόλυνση συμβαίνει συχνά ΜΕΤΑ την προετοιμασία

Salmonella Χαρακτηριστικά: Gram αρνητικό Δεν σχηματίζει σπόρια Έχει κινητικότητα (βλεφαρίδες) Είναι προαιρετικά αναερόβια

Μετάδοση Συναντάται σε τροφές όπως κρέας, γάλα και αυγά Μόλυνση τροφών μετά από κακό χειρισμό Κατοικίδια όπως σαύρες, φίδια και χελώνες μπορεί να είναι φορείς Σκοτώνεται με καλό ψήσιμο

Συμπτώματα Ασυμπτωματική Φάση: 12-72 ώρες Διάρκεια νόσου: 4-7 ημέρες Κύριο Σύμπτωμα: Διάρροια Άλλα συμπτώματα: πυρετός, κολικοί πόνοι Σπανιότερα περνάει στην κυκλοφορία και προκαλεί βακτηριαιμία και να προκαλέσει θάνατο

Άλλες Επιπλοκές Μπορεί να προκαλέσει Reiter’s Syndrome

Αντιμετώπιση Συνήθως αρκεί η ενυδάτωση Δεν χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο Διάγνωση: Εύρεση βακτηρίου στα κόπρανα Σε περίπτωση βακτηριαιμίας, χορηγείται αμπικιλλίνη ή τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα με ανοσοκαταστολή

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Escherichia Πήρε το όνομά της από τον Γερμανό βακτηριολόγο Theodor Escherich Escherichia coli O157:H7εντεροαιμορραγικό (βεροτοξινογόνο) στέλεχος Χαρακτηριστικά: Gram αρνητικό Δεν σχηματίζει σπόρια Κινητικότητα Αερόβιο

Μετάδοση Παράγει την Βεροτοξίνη (VT) Συμβαίνει συνήθως σε ιδρύματα και νοσοκομεία Κατανάλωση μολυσμένων ωμών κρεάτων και μη παστεριωμένων λαχανικών και φρούτων Μεταδίδεται και άμεσα μεταξύ ατόμων

1996 Μόλυνση από χυμό μήλου 2006 Μόλυνση από σπανάκι

Επιπλοκές Αιμορραγική κολίτιδα (ισχαιμική κολίτιδα) Διάρροια με αίμα, έμετος, κολικοί πόνοι, πυρετός Διάγνωση: καλλιέργεια κοπράνων Πρόγνωση: 5-7 ημέρες χωρίς θεραπεία

Άλλες επιπλοκές Οξύ αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο Στο 5-10%, ανεξαρτήτου ηλικίας, στη φάση ανάρρωσης Νεφρική ανεπάρκεια Αιμολυτική αναιμία Μόνιμη νεφρική βλάβη Θάνατος

Αντιμετώπιση Συνήθως δεν χορηγείται φάρμακο Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο Αντιβιοτικό

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Clostridium Προέρχεται από τη λέξη «κλωστήρας», εργαλείο για την παραγωγή πολλαπλών κλωστών Clostridium botulinum (botulus=λουκάνικο) Χαρακτηριστικά: Gram Θετικό Κινητικότητα (Βλεφαρίδες) Παράγει σπόρια Αναερόβιο *Είναι πολύ ανθεκτικός οργανισμός

Μετάδοση Βρίσκεται: τροφή, νερό, έδαφος, λύματα, ρούχα κλπ Βρίσκεται: τροφή, νερό, έδαφος, λύματα, ρούχα κλπ Συνήθως μολύνονται φαγητά σε κονσέρβες (φασόλια) και καπνιστά προϊόντα Παράγει σπόρια και νευροτοξίνη C. botulinum: αλάτι και pH Τοξίνη: Θερμοκρασία Σπόρια: Αντέχουν στους 100C για 3-4h!

Αλλαντική Νευροτοξίνη Είναι η νευροτοξίνη που απελευθερώνεται από το C. botulinum Στελέχη που την παράγουν: A, B, Ca, Cb, D, E, F, G.

Αλλαντική Νευροτοξίνη Μηχανισμός Δράσης: Σύνθεση στο C. botulinum Απελευθέρωση ως προτοξίνη, μετά τη λύση του βακτηρίου (αντοχή στο pH του στομάχου) Είσοδος στο νευρικό κύτταρο από τις απολήξεις του Αναστολή απελευθέρωσης Ακετυλοχολίνης Μυϊκή Παράλυση (Αρχικά στους μυς των κρανιακών νεύρων) *Περιφερική Δράση

Παθογένεια Ασυμπτωματική Φάση: 18-36h (6h-10d) Συμπτώματα (Αλλαντίαση): Διπλή και θολή όραση Βλεφαρόπτωση Δυσκολία στην ομιλία και την κατάποση Ξηρότητα στόματος Αδυναμία Γαστρεντερικές Διαταραχές Προκαλεί παράλυση των αναπνευστικών μυών με συνέπεια Αναπνευστική Ανεπάρκεια

Άλλες Επιπλοκές Μπορεί να αφήσει χρόνια συμπτώματα: Κόπωση Μικρές και συχνές αναπνοές *Αποκατάσταση μετά από χρόνια θεραπεία

Εφαρμογές στην Ιατρική Botulin + Toxin = Botox Μέση Θανατηφόρος Δόση 1ng/kg ενδοφλεβίως 3ng/kg εισπνεόμενη

Εφαρμογές στην Ιατρική Θεραπευτικές Χρήσεις Κοσμητική Ιατρική Βλεφαρόσπασμο Στραβισμό Χάλαση Κάτω Οισοφαγικού Σφιγκτήρα Ανεπιθύμητες ενέργειες Θάνατος: Λόγω ικανότητας διάχυσης πολύ μακριά από τη θέση που χορηγήθηκε

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Άλλα Αίτια Listeria monocytogenes Βρίσκεται σχεδόν παντού στο περιβάλλον και σε τρόφιμα με μακρά ημ/νία λήξης Αντέχει σε χαμηλή θερμοκρασία, pH και συντηρητικά Προσβάλλει συνήθως έγκυες (και έπειτα κάθετα τα νεογνά) και ανοσοκατεσταλμένους Προκαλεί μηνιγγίτιδα, δερματίτιδα, σηψαιμία και πνευμονία Είναι ευαίσθητη σε αμπικιλλίνη ή γενταμικίνη+πενικιλλίνη

Vibrio cholerae Ασυμπτωματική μέχρι σοβαρή λοίμωξη Διάρροια, έμετοςαφυδάτωσηShock--> Θάνατος Κοπροστοματιική οδός, στάσιμα νερά, ωμά θαλασσινά Πρόληψη για ταξιδιώτες: Βρασμένο και ιωδιωμένο νερό Καλά μαγειρεμένο φαγητό (ζεστό) Αναψυκτικά χωρίς πάγο Χορήγηση ύδατος και αλάτων και δευτερευόντως αντιβιοτικά

S. flexneri, S. sonnei, S. dysenteriae Shigella S. flexneri, S. sonnei, S. dysenteriae Μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο έμμεσα (μέσω νερού/τροφής) ή άμεσα, με επαφή Μπορεί να παράγει Σιγκατοξίνη και να προκαλέσει: Δυσεντερία (φλεγμονη/καταστροφή ενδοθηλίου του Παχέος εντέρου) Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο Τα συμπτώματα εμφανίζονται 3 μέρες μετά και περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία έμετο και ταχυπαλμία Σοβαρές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αμπικιλλίνη ή φθοριοκινολόνες

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Προφύλαξη Γιατί; Όλοι μπορεί να μολυνθούν Μόνο το 2005, 1.800.000 άτομα πέθαναν από διαρροϊκή νόσο Ετησίως νοσεί το 30% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών Αν και συνήθως σποραδικές, μπορεί να πάρουν μαζικές διαστάσεις

Τι Προτείνει ο WHO… Τα 5 κλειδιά για Ασφαλή Τρόφιμα: Να υπάρχει καθαριότητα Να διαχωρίζεται μαγειρεμένο από ωμό φαγητό Πολύ καλό μαγείρεμα Διατήρηση του φαγητού σε σωστές θερμοκρασίες Χρήση ασφαλών υλικών και νερού

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Τροφικές Δηλητηριάσεις Εισαγωγή Campylobacter Salmonella Escherichia Clostridium Άλλα αίτια Προφύλαξη Περιστατικά

Clostridium botulinum 1ο Περιστατικό Τορόντο, 10 Οκτωβρίου 2006 6 άτομα παρέλυσαν ξαφνικά Μεταφορά στο νοσοκομείο Κοινό χαρακτηριστικό: Είχαν πιεί χυμό καρότου Αίτιο: Clostridium botulinum

Salmonella typhimurium 2ο Περιστατικό Νέα Νότια Ουαλία, Μάρτιος 2007 136 άτομα νοσηλεύτηκαν και 165 έλαβαν ιατρική βοήθεια Συμπτώματα: Διάρροια, έμετος και ναυτία Βρέθηκε μολυσμένη μαγιονέζα που περιείχε ωμό αυγό και κακές συνθήκες υγιεινής Αίτιο: Salmonella typhimurium

3ο Περιστατικό Ινδία, Ιούνιος 2004 Νεαρό ζευγάρι τουριστών νοσηλεύεται με διάρροιες και πολύ έντονη αφυδάτωση Η δίαιτα των προηγούμενων ημερών βασιζόταν κυρίως σε θαλασσινά Αίτιο: Vibrio cholerae

Ευχαριστώ για την προσοχή σας ΤΕΛΟΣ Ευχαριστώ για την προσοχή σας