ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ Είναι φάρμακα που αυξάνουν τον όγκο των ούρων.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»
Advertisements

«Από την εθνογραφική πράξη στη μουσειακή αφήγηση. Λέξεις και αντικείμενα: μνήμες του παρελθόντος και μορφές αναπαράστασής τους.» Το παράδειγμα από την.
Αγχολυτικά & Υπνωτικά φάρμακα. Το άγχος είναι μια δυσάρεστη κατάσταση έντασης και ανησυχίας. Tα συμπτώματα σοβαρού άγχους είναι παρόμοια με αυτά του.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ, ΟΔΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ, ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ.
Σαββίνα - Μανώλης Έτος Μάθημα Πληροφορικής Τάξη Δ΄
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 2 (Μέρος Β): Χημική σύσταση & φυσικοχημικές ιδιότητες του γάλακτος. Ελένη.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.1 (Β): ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (α) Η χημική συμπεριφορά των στοιχείων είναι περιοδική συνάρτηση του ατομικού τους αριθμού. (Περιοδικός.
ΜΑΘΗΜΑ 1. ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟΜΙΑ (ΣΤΟΜΑ, ΜΥΤΗ, ΜΑΤΙΑ, ΠΡΩΚΤΟΣ, ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ) ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΛΕΝΝΟΓΟΝΟΥΣ.
Ρύθμιση του ενδοκυττάριου pH Σπ. Μιχαήλ. Επίδραση του ενδοκυττάριου pH στις κυτταρικές λειτουργίες Κυτταρικός μεταβολισμός Μυϊκή συστολή Κυτταροσκελετός.
Χημικά φαινόμενα ή χημικές αντιδράσεις ονομάζονται οι μεταβολές κατά τις οποίες από ορισμένες αρχικές ουσίες (αντιδρώντα) δημιουργούνται νέες ουσίες (προϊόντα)
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ - ΕΝΖΥΜΑ. Θέματα Διάλεξης Δομή, αριθμός και διαχωρισμός των αμινοξέων Ένωση αμινοξέων με τον πεπτιδικό δεσμό για τη δημιουργία πρωτεΐνης Λειτουργίες.
Κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού : Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο.
Αποστολίδου Ευτέρπη Φυσιολογία Νοέμβριος ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΩΝ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΕΡΟΥ: cc καθημερινά.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΥΡΟ. ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Είναι από τα σπουδαιότερα συστήματα απέκκρισης του οργανισμού.
Διαταραχές Na + και K + από τη χρήση αντιβιοτικών Θεόδωρος Ελευθεριάδης Επίκουρος Καθηγητής Νεφρολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Φυσιολογικά της οξεοβασικής ισορροπίας Κ. Μαυροματίδης Νεφρολόγος.
Oξεία Νεφρική Βλάβη Χρόνια Νεφρική Νόσος Διαταραχές Ύδατος – Ηλεκτρολυτών I.Ν.Μπολέτης Νεφρολογική Κλινική & Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού, Ιατρική Σχολή,
Μια διαφορετική προσέγγιση...
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Πετράς Δημήτριος, MD, PhD Νεφρολόγος
ΜΕΡΟΣ 2. Η Νευρική ώση Τώρα που κατανοήσαμε την κατάσταση ηρεμίας του νευρώνα, ας δούμε πως δημιουργούνται τα ηλεκτρικά μηνύματα στο νευρώνα αυτό, ξεκινώντας.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
3. Μοντέλα κατανομής Μοντέλο κατανομής ενός διαμερίσματος
Γεωργική Χημεία Ενότητα 8: Χημικές αντιδράσεις, θερμοδυναμική/κινητική
Κουλυμπούδη Λ., Παπαφιλίππου Α., Τζανουδάκη Μ. και Χατζησαββίδης Χρ.
Τι είναι οξείδωση και αναγωγή;
Φαρμακοκινητική και υποδοχείς φαρμάκων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Ισοζύγιο νατρίου στην αιμοκάθαρση
Τμήμα κολύμβησης Ολυμπιακού
Έλεγχος νεφρικών λειτουργιών
To ατομικό Πρότυπο του Bohr
CAMPBELL – REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010
ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΖΑΣ (1 amu)
ΔΙΑΛΕΞΗ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ - ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
Στέφανος Κ. Ρουμελιώτης
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
To ατομικό Πρότυπο του Bohr
Διατροφή-Διαιτολογία
2ο μάθημα βιολογίας Ομοιόσταση: το μοναδικό χαρακτηριστικό των ζωντανών οργανισμών Γεώργιος Κ. Παπαδόπουλος.
ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ SUPERLEAGUΕ
ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Μετουσίωση πρωτεϊνών (ωολευκωματίνης)
Σύμβολα χημικών στοιχείων και χημικών ενώσεων
Οι φυσικές καταστάσεις.
ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ Για να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες πρέπει προσεισμικά: Na εμπεδώσουμε την αντισεισμική συμπεριφορά Να γίνουν βίωμα κάποιοι βασικοί.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Σαπούνι από λάδι ελιάς Επιμέλεια: Λίνα Μαρματσούρη, 2ο ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου.
Σπύρος Ευθυμιόπουλος Ιωάννα-Κατερίνα Αγγελή Αθηνά Μαρμάρη
Διαλύματα ασθενών μονοπρωτικών οξέων ή βάσεων
ΙΝΟΠΥΡΙΤΙΚΑ ΠΥΡΟΞΕΝΟΙ
מבנה האטום (היסודות ומבנה האטום)
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΥΙΚΗ ΣΥΣΤΟΛΗ.
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ.
راهسازي حجم عمليات خاكي میقات حبیبیان.
Η επιγραφή στο πίσω θυρόφυλλο αναγράφει: Η επιγραφή στο μεγάλο κομμάτι αναγράφει τα εξής : (με κόκκινο τα αποκαταστημένα τμήματα της επιγραφής) 
№207 “Жаңатұрмыс” орта мектебі
τι σημαίνει να είσαι παντρεμένος
Электролиттік диссоциациялану теориясы тұрғысынан қышқылдардың, негіздердің және тұздардың қасиеттері.
Διουρητικα τησ αγκυλησ
Διαλύματα ασθενών μονοπρωτικών οξέων ή βάσεων
Л.11. Фізіка малекул 1. Паняцце аб хімічнай сувязі 2. Валентнасць
К.Әзірбаев атындағы жалпы орта мектеп
ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΖΑΣ (1 amu)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ Είναι φάρμακα που αυξάνουν τον όγκο των ούρων. Υπήρξαν τα βασικά αντιϋπερτασικά φάρμακα στο παρελθόν Είναι τα πρώτα που έδειξαν παράταση της ζωής και μείωση των αγγειακών εγκεφαλικών και των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η εισαγωγή νέων ομάδων αντιϋπερτασικών φαρμάκων μείωσε σημαντικά τη χρήση τους. ‘Όμως εξακολουθούν και σήμερα να παραμένουν βασικά φάρμακα στην αντιϋπερτασική φαρέτρα είτε ως μονοθεραπεία είτε κυρίως σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Τα διουρητικά διαφέρουν στη χημική τους σύνθεση, το μηχανισμό δράσης, το μέρος του νεφρού όπου επενεργούν, τη δοσολογία και τη διάρκεια δράσης τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΩΝ Υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες διουρητικών: 1) Θειαζιδικά διουρητικά και συγγενή διουρητικά θειαζιδικά: υδροχλωροθειαζίδη, χλωροθειαζίδη, βενζοθειαζίδη, μπεντροφλουμεθειαζίδη, τριχλωρομεθειαζίδη, μεθυλχλωροθειαζίδη, πολυθειαζίδη συγγενή θειαζιδών: χλωροθαλιδόνη, μετολαζόνη, ινδαπαμίδη, κιναιθαζόνη 2) Διουρητικά της αγκύλης φουροσεμίδη (Lasix), βουμετανίδη (Burinex), αιθακρινικό οξύ, τορσεμίδη 3) Καλιοσυντηρητικά (προστατευτικά της απώλειας καλίου) σπιρονολακτόνη (Aldactone), αμιλορίδη, τριαμτερένη Οι δύο πρώτες κατηγορίες (θειαζιδικά και διουρητικά αγκύλης) προκαλούν απώλεια καλίου, ιδιότητα που αποτελεί και την κύρια ανεπιθύμητη ενέργειά τους.

ΤΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΩΝ Τα διουρητικά της αγκύλης δρουν στο παχύ ανιόν σκέλος της αγκύλης του Henle. Τα θειαζιδικά διουρητικά και τα καλιοσυντηρητικά δρουν στα άπω εσπειραμένα σωληνάρια.

ΘΕΙΑΖΙΔΙΚΑ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ Αναστέλλουν την επαναρρόφηση νατρίου και χλωρίου στην αρχή του άπω εσπειραμένου σωληναρίου (που επιτελείται μέσω ενός ευαίσθητου στις θειαζίδες συμμεταφορέα Na-Cl, η δράση του οποίου αναστέλλεται από τα θειαζιδικά διουρητικά ) . Μέσω της απώλειας αυτών των ιόντων αυξάνεται ο όγκος των απεκκρινόμενων ούρων. Είναι όλα οργανικά οξέα, παράγωγα των σουλφοναμιδών, με μητρική ουσία την ακεταζολαμίδη. Έχουν ισχυρή πρωτεϊνική σύνδεση, δεν διέρχονται τη βασική μεμβράνη του σπειράματος και φτάνουν στο σημείο δράσης τους από τα νεφρικά σωληνάρια (μέσω μηχανισμού έκκρισης οργανικών οξέων , που είναι κοινός και για την έκκριση ουρικού οξέος, εκκρίνονται στο εγγύς σωληνάριο και μεταφέρονται μέσα από τον αυλό των σωληναρίων στο αρχικόι τμήμα του άπω εσπειραμένου σωληναρίου όπου ασκούν τη δράση τους μέσω αναστολής του συμμεταφορέα Na-Cl) Η βιοδιαθεσιμότητά τους ποικίλλει, ενώ η απορρόφησή τους από το ΓΕΣ αυξάνει όταν χορηγούνται μαζί με τροφή.

ΘΕΙΑΖΙΔΙΚΑ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ Χάνουν τη διουρητική τους δράση όταν η κάθαρση κρεατινίνης είναι <30 ml/min. Επομένως, σε νεφρική ανεπάρκεια δεν θα πρέπει να χορηγούνται και στην περίπτωση αυτή φάρμακα εκλογής είναι τα διουρητικά της αγκύλης. Εμφανίζουν μικρότερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα διουρητικά της αγκύλης. Η άναλος δίαιτα ισχυροποιεί την αποτελεσματικότητα των διουρητικών, ενώ η συγχορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων την εξασθενίζει. Προκαλούν υποκαλιαιμία. Προκαλούν υπερασβεστιαιμία, γιατί αυξάνουν την επαναρρόφηση ασβεστίου στο άπω εσπειραμένο σωληνάριο και μειώνουν την απέκκριση ασβεστίου με τα ούρα (ιδιότητα που τα καθιστά χρήσιμα φάρμακα για την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης που προκαλείται από λίθους ασβεστίου και πιθανώς για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης) Είναι βασικά αντιϋπερτασικά φάρμακα (επιλέγονται για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς υπέρτασης). Ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε ηλικιωμένους και αφροαμερικάνους. Χρησιμοποιούνται επίσης στην καρδιακή ανεπάρκεια.

ΘΕΙΑΖΙΔΙΚΑ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ Τα θειαζιδικά διουρητικά δεν χορηγούνται στην υπέρταση της κύησης. Ανεπιθύμητες ενέργειες: Υποκαλιαιμία Υπομαγνησιαιμία Υπερουριχαιμία Υπεργλυκαιμία Υπερλιπιδαιμία Υπονατριαιμία Υπερασβεστιαιμία Ανικανότητα