Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
Advertisements

ΑΣΚΗΣΗ 8 Ελαστικές και μη ελαστικές κρούσεις Αρχή διατήρησης της ορμής ΑΣΚΗΣΗ 8 Ελαστικές και μη ελαστικές κρούσεις Αρχή διατήρησης της ορμής Σκοπός είναι.
Κεφάλαιο 5 Ενέργεια συστήματος. Εισαγωγή στην ενέργεια Οι νόμοι του Νεύτωνα και οι αντίστοιχες αρχές μας επιτρέπουν να λύνουμε μια ποικιλία προβλημάτων.
ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Πανεπιστημιακή Παιδοχειρουργική Κλινική Διευθυντής : Kαθηγητής Σ. Γαρδίκης.
ΥΛΙΚΑ:  2 κιλά περίπου άγρια χόρτα για πίτα, όχι για βράσιμο  Άνηθο  Κρεμμυδάκια φρέσκα  5 Αυγά  2 ντομάτες ώριμες  Ελαιόλαδο.
Αισθητήρια Όργανα και Αισθήσεις 1.  Σύστημα αισθητηρίων οργάνων: αντίληψη μεταβολών εξωτερικού & εσωτερικού περιβάλλοντος  Ειδικά κύτταρα – υποδοχείς.
Φυσική Α γυμνάσιου. Φυσικά Φαινόμενα Έκρηξη ηφαιστείου Βροχή κεραυνός Έκρηξη ηφαιστείου Βροχή κεραυνός.
Πως γίνεται η δειγματοληψία: Πως γίνεται η δειγματοληψία: Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί δείγματα ελαιολάδου από τρεις ελαιοκομικές περιόδους ( )
Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Αρδεύσεις – Στραγγίσεις.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι Μάθημα 5 ο Διδάσκει : Βασίλης Τσελφές.
Στην άσκηση αυτή μετρούμε την πυκνότητα ρ του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένος ένας κύλινδρος. Η μέτρηση της πυκνότητας ρ θα γίνει με τη βοήθεια της.
Εργαστηριακή άσκηση.  Ο Ρόμπερτ Χουκ (Robert Hooke, 28 Ιουλίου Μαρτίου 1703) ήταν Άγγλος φυσικός και αρχιτέκτονας, ο οποίος διαδραμάτισε πολύ.
Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής
Μυριούνη Ελένη-Νέλλη Κακοσίμου Ευαγγελία
ΑΣΚΗΣΗ 4: Θεμελιώδης Νόμος της Μηχανικής
Εισηγητής: δρ. Χρήστος Λεμονάκης
ΔΙΠΛΟΘΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Περιεχόμενα Εισαγωγή Είδη κίνησης Αρχή λειτουργίας μηχανισμών
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Συνταγεσ δρυμου ΜΥ.ΛΕ., ΜΥ.ΛΕ. που γυρίζεις…!
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ- ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΡΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ ΜΑΤΙΝΑ.
ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΜΕΤΣΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ 1.
Παίζω – Μαθαίνω – Αποφασίζω
Το φάσμα του λευκού φωτός
Μέτρηση Μήκους – Εμβαδού - Όγκου
Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου
Πως σχεδιάζουμε δυνάμεις
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ(6)
Ο Κύκλος του Νερού (Φυσική) Μεταβιτσιάδου Ελένη Σελίδα 1
Ο άνθρωπος πάντα αισθανόταν εγκλωβισμένος στη γη…
Διαφορές μάζας - βάρους
Δύναμη και κίνηση Γιατί το κιβώτιο σταματά;
Νέα Ιωνία Βόλου: ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
Άσκηση 4 (7η Άσκηση εργαστηριακού οδηγού) Β Γυμνασίου
Νόμος του Hooke.
ΚΑΤΑΚΛΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΌ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ήλιος Απόσταση από τη Γη : 1A.U. Ακτίνα : 6,966x10E8 m
Συγχώνευση.
Β1 Κωνσταντίνα Θεοδωροπούλου
ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Βασικες Εννοιες Φυσικης
Συνέντευξη με μια ομάδα μαθητών
Άσκηση 3 Σώμα μάζας m=2kg ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Κάποια στιγμή ασκούνται ταυτόχρονα στο σώμα δύο δυνάμεις F1=10N και F2=5N, όπως φαίνεται στο σχήμα.
Βαρύτητα Αστέριος Μπλιώνας Η Βαρύτητα.
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΗΣ, ΥΨΟΥΣ, ΒΑΡΟΥΣ & ΟΓΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)
ΑΙΜΑ Με γυμνό μάτι φαίνεται σαν ένα απλό υγρό
Отпор кретању тела.
Ώθηση δύναμης – Μεταβολή Ορμής
Μορφολογική μελέτη ΑΣΑ Δήμου Σύρου
Πειράματα Φυσικής για το Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ Σχολ. έτος
Αποτελέσματα μορφολογικής μελέτης σύστασης ΑΣΑ Δήμου Σύρου
نشــــــــاط ( 1 ) قوله تعالى : ( قل أرأيتم إنّ جعل الله عليكم الليل سرمدا إلى يوم القيامة ، من إله غير الله يأتيكم بضياءٍ أفلا تسمعون ) عزيزتي الطالبة.
ΓΡΑΜΜΕΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ (χρήση αντισταθμιστή)
منطقة العاصمة التعليمية اختبارات الفروض الاحصائية
العنوان الحركة على خط مستقيم
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕρΓΑΣΤΗΡΙΟ 2018
ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΑΣΚΗΣΗ 4: Θεμελιώδης Νόμος της Μηχανικής
Ελαστικές και μη ελαστικές κρούσεις Αρχή διατήρησης της ορμής
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο μαθητής να μπορεί να τοποθετεί ορθά τις διαστάσεις και κάμνει σωστή χρήση της κλίμακας.
Ισορροπία Στερεών Σωμάτων
ΑΣΚΗΣΗ 11: Υπολογισμός των συντελεστών κινητικής και στατικής τριβής .
1ος νΟμος του ΝεΥτωνα Αν η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα είναι ίση με μηδέν (ΣF=0N) τότε το σώμα ή θα ηρεμεί (υ=0) ΣF= 0 F υ=0 B.
Ταλάντωση & Αρμονική Κίνηση
Διατροφικές διαταραχές και νοσηλευτική παρέμβαση
ΟΡΜΗ –ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΡΜΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου ΑΣΚΗΣΗ 5 Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου Σκοπός είναι ο υπολογισμός της σταθεράς k ενός ελατηρίου. Θα γίνει με δύο τρόπους: Από το νόμο του Hooke F = kx, βρίσκοντας την κλίση μιας πειραματικής καμπύλης, M m+ 3 και από τον τύπο της περιόδου                               μιας γραμμικής αρμονικής ταλάντωσης. Τ=2π k M m+ F = kx 3 Τ=2π k

Φωτογραφία της Διάταξης Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου με το νόμο του Hooke. Φωτογραφία της Διάταξης Η/Υ- Data Studio Το ελατήριο Τη κλίμακα του μέτρου Aισθητήρας δύναμης

Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου με το νόμο του Hooke. Το πείραμα Ανοίγω το αρχείο του Data Studio που αντιστοιχεί στην άσκηση 5. Το magos_5

Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου με το νόμο του Hooke. Το πείραμα Στην οθόνη, βλέπω το όργανο που μετρά τη δύναμη που εφαρμόζεται στο ελατήριο, σε Νιούτον (Ν) .

Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου με το νόμο του Hooke. Το πείραμα Πάνω στο ελατήριο βλέπω τη σταθερά του, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, 7 N/m.

Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου με το νόμο του Hooke. Το πείραμα Ρυθμίζω την κλίμακα του οργάνου πατώντας το Meter Settings. Στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγω Scale και στη θέση Maximum βάζω το μισό της σταθεράς που αναγράφεται πάνω στο ελατήριο, στην περίπτωση μας 3,5.

Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου με το νόμο του Hooke. Το πείραμα Στη συνέχεια πατάμε το Start στην οθόνη και μετά μηδενίζουμε τον αισθητήρα δύναμης.

Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου με το νόμο του Hooke. Το πείραμα Ενδείξ (mm) Δύναμ F(N) 370 Σημειώνουμε τότε την αρχική ένδειξη στην κλίμακα του μέτρου 370 mm.

Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου με το νόμο του Hooke. Το πείραμα Ενδείξ (mm) Δύναμ F(N) 370 470 0,8 Τραβάμε το ελατήριο με τον αισθητήρα δύναμης, μέχρι το μήκος του να αυξηθεί κατά 100 mm. Άρα μέχρι την ένδειξη 470 mm. Καταγράφουμε τότε την ένδειξη της δύναμης 0,8 Ν

Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου με το νόμο του Hooke. Το πείραμα Ενδείξ (mm) Δύναμ F(N) 370 470 0,8 570 1,6 670 2,3 770 3,0 770 670 570 Συνεχίζουμε έτσι το πείραμα και καταγράφουμε  τις μετρήσεις.

Μετρήσεις - αποτελέσματα Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου με το νόμο του Hooke. Μετρήσεις - αποτελέσματα Με βάση τις ενδείξεις βρίσκω τις επιμηκύνσεις σε mm και μετά σε m. Ενδείξ (mm) Επιμηκύνση Δl(mm) Επιμήκ Δl(m) Δύναμ F(N) 370 370-370=0 470 470-370=100 0,1 0,8 570 570-370=200 0,2 1,6 670 670-370=300 0,3 2,3 770 770-370=400 0,4 3,0 Κάνω τη γραφική παράσταση της δύναμης F σε σχέση με την επιμήκυνση Δl

Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου με το νόμο του Hooke. Μετρήσεις - αποτελέσματα Επιμήκ Δl(m) Δύναμ F(N) 0,1 0,8 0,2 1,6 0,3 2,3 0,4 3,0 Η κλίση της ευθεία 7,6 N/m είναι ίση με τη σταθερά k του ελατηρίου. Άρα k=7,6 N/m.

¦k - kΤ.Β ¦ ¦7,6 N/m - 7,0 N/m¦ Χ = ________ ×100 = _________________ Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου με το νόμο του Hooke. Μετρήσεις - αποτελέσματα Βρήκα λοιπόν τη σταθερά k του ελατήριου k=7,6 N/m Η τιμή της βιβλιογραφίας kΤ.Β είναι kΤ.Β=7,0 N/m Άρα η εκατοστιαία διαφορά Χ  της πειραματικής τιμής k ως προς τη τιμή της βιβλιογραφίας είναι kT.B , είναι: ¦k - kΤ.Β ¦ ¦7,6 N/m - 7,0 N/m¦ Χ = ________ ×100 = _________________ ×100= 9 % kΤ.Β 7,0 N/m

Φωτογραφία της Διάταξης Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου από τη γραμμική αρμονική ταλάντωση. Φωτογραφία της Διάταξης Ελατήριο μάζας Μ Σώμα μάζας m Χρονόμετρο

Μέτρηση της μάζας Μ του ελατηρίου Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου από τη γραμμική αρμονική ταλάντωση. Μέτρηση της μάζας Μ του ελατηρίου Ζυγίζουμε τη μάζα M του ελατηρίου, Μ= 51,39 g= 51,39 * 10-3 kg.

Μέτρηση της μάζας m του σώματος Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου από τη γραμμική αρμονική ταλάντωση. Μέτρηση της μάζας m του σώματος Ζυγίζουμε και τη μάζα m του σώματος, m= 199,37 g= 199,37 * 10-3 kg.

Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου από τη γραμμική αρμονική ταλάντωση. Το πείραμα Θέτουμε το σύστημα ελατήριο - μάζα σε ταλάντωση και μετράμε το χρόνο t, για Ν ταλαντώσεις. Βρήκα για Ν =9 ταλαντώσεις  χρόνο t= 9,95 s.

Μετρήσεις - αποτελέσματα Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου από τη γραμμική αρμονική ταλάντωση. Μετρήσεις - αποτελέσματα t 9,95 s 1,11 s T = = _______ = m= 199,37 * 10-3 kg M= 51,39 * 10-3 kg ___ N 9 M m+ Απο τον τύπο 3 Τ=2π υπολογίζω τη σταθερά  kΤ =6,9 N/m k Υπόδειξη: M 2 M M m+ m+ m+ 3 Τ 2 = 4π2 3 T 2 =  2π k= 4π2 3 k k T2 51,39 * 10-3 kg 199,37* 10-3 kg + 3 k = 4*3,142 =6,9 N/m (1,11 s)2 (6,9 kg/s2=6,9 kg*m/(s2*m)=6,9 N/m)

Μετρήσεις - αποτελέσματα Υπολογισμός της σταθεράς του ελατηρίου από τη γραμμική αρμονική ταλάντωση. Μετρήσεις - αποτελέσματα Βρήκα τη σταθερά kΤ του ελατηρίου από τη γραμμική αρμονική ταλάντωση kΤ= 6,9 N/m . Η τιμή βιβλιογραφίας kΤ.Β είναι kΤ.Β=7,0 N/m Άρα η εκατοστιαία διαφορά Χ  της πειραματικής τιμής kΤ ως προς τη τιμή της βιβλιογραφίας είναι kT.B , είναι: ¦kΤ - kΤ.Β ¦ ¦6,9 N/m - 7,0 N/m¦ Χ = ________ ×100 = _________________ ×100= 1,4 % kΤ.Β 7,0 N/m