ΣΟΦΟΚΛΗΣ Βιογραφικά Βιογραφικό υλικό για το Σοφοκλή και συγκέντρωση των μαρτυριών για τον ίδιο και το έργο του S. Radt, Tragicorum Graecorum Fragmenta.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
MPI: Πολλαπλασιασμός Πινάκων
Advertisements

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ (PARALLEL COMPUTING) GAME OF LIFE
Science & medicine in fourth century BCE greece ch11 civilization, grk101.
Science & medicine in fourth century BCE greece ch11 civilization, grk102.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΩΤΟΝΙΚΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ Οι φωτονικοί.
Παράλληλη/Κατανεμημένη Επεξεργασία και Εφαρμογές
ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ Φ.Π.ΜΑΝΑΚΙΔΟΥ.
9 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ Παλαίωση – Ωρίμαση ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ 5 Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΤΗΤΙΚΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ Τα οξέα της αλειφατικής σειράς με μικρό αριθμό ατόμων άνθρακα (μυρμηκικό, οξικό, προπιονικό, βουτυρικό)
6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Διόρθωση γλεύκους και Αλκοολικός Τίτλος Οίνου ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ.
7ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το γλεύκος στο κρασί
Ενότητα 1: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ A' Εισαγωγή στο αρχαίο τραγικό θέατρο Γνωριμία με τον Αισχύλο (68Θ200) Αικατερίνη (Καίτη) Διαμαντάκου Φιλοσοφική.
Συστήματα Τηλεκπαίδευσης Ενότητα 6 : Μαθησιακές Θεωρίες I Δημήτριος Λιαροκάπης Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Εισαγωγή στη Βυζαντινή Λογοτεχνία Επιλογή Βιβλιογραφίας Μαρίνα Λουκάκη Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Φιλολογίας Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας.
5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αξιολόγηση ποιότητας oινοποιήσιμου σταφυλιού ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Ελένη Σπανίδου-Καρβούνη Παθολογοανατόμος Αρεταίειο Νοσοκομείο.
Ευσταθία Χριστοπούλου Σχολική Σύμβουλος 40 ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αττικής Ευρωπαϊκά Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και Προσχολική Εκπαίδευση.
Εναλλακτική διδακτική προσέγγιση για την ενότητα «Η Επιχείρηση ως Κοινωνική Οργάνωση» του μαθήματος Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων με προσανατολισμό.
ΔΙΠΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ- ZONING (ΖΩΝΕΣ) ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ.
Κοινωνική έρευνα για άτομα με αναπηρίες. Αύξηση ποσοστών αναπηρίας την τετραετία σε Δικαιούχους Μειωμένου Εισιτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας.
Τουριστική Διαφήμιση & Δημόσιες Σχέσεις Διάλεξη 3η Διαφήμιση και Προώθηση Τουριστικής Καμπάνιας Παρακαλώ μελετήστε τις πρακτικές ερωτήσεις 3, στο e-class.
Δρ. Σπυρούλα Σπύρου C.D.A. Κολλέγιο  Μάθημα
Συστήματα Τηλεκπαίδευσης Ενότητα 4 : Αρχές Παρουσίασης Περιεχομένου Δημήτριος Λιαροκάπης Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Τουριστική Διαφήμιση & Δημοσιές Σχέσεις Διάλεξη 10 η : Προσέγγιση Μεθόδων & Αποτελεσματικότητος των Δ.Σ στον Τουρισμό.
Εισαγωγή στη Βυζαντινή Λογοτεχνία Ενότητα 6: Ποίηση Υμνογραφία - Θρησκευτική ποίηση Μαρίνα Λουκάκη Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Φιλολογίας Τομέας Βυζαντινής.
Περιεχομενο σημερινου μαθηματοσ
Περιγραφή Ενότητας Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις απαραίτητες έννοιες ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν την τεχνολογία των βάσεων δεδοµένων.
Διδάσκουσα: Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου
Πρώτες βοήθειες Είναι οι πρώτες ενέργειες που κάνουμε στον τόπο
1970: Πρωτοπεριγράφονται συμπτώματα
State Diagrams.
Η Περιβαλλοντική Ευθύνη στην ελληνική έννομη τάξη:
KID’ S ATHLETICS «ΈΝΑ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ»
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ -ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Περιεχόμενα ΕΙΔΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ΓΕΝΙΚΑ) ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ (LOANS)
Διεργασίες Παραγωγής Υλικών
Τὸ ἆθλον, ἄθλου prize.
Δειγματοληψία.
Διδακτική της Πληροφορικής & των ΤΠΕ
Ανοιχτά Μαθήματα: Προσεγγίσεις και Προοπτικές
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΙ ΠΕΝΘΕΣΙΛΕΙΑ
Ευθανασία Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης
Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ο Ν Ι Κ Ο Σ Υ Ν Ε Δ Ρ Ι Ο “ Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας στη μεταμοντέρνα εποχή: έρευνα και συμβουλευτική πρακτική” 23 & 24 Νοεμβρίου.
Kids’ Athletics Seminar
Μελέτη του πεπτικού συστήματος
Ενότητα 5: Σχεδίαση βάσεων δεδομένων - Κανονικοποίηση Χ. Σκουρλάς
Δομή και Αξιολόγηση της Ερευνητικής Εργασίας
ΙΕΚ Λευκάδας Φεβρουάριος – Ιούνιος 2017
Workshop 1: Αναγνώριση τομεακό πρόγραμμα Erasmus
ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΛΚΟΟΛ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Το δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης ως δημοσιογραφικό εργαλείο
La tragédie grecque au 4ième siècle : PREMIER SéMINAIRE
ΣΧΗΜΑ Σχηματική παρουσίαση της περιοριστικής συνθήκης του Bohr
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΩΝ ΙI Δημήτριος Ι. Φωτιάδης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Λιβέρη Δήμητρα Επιβλέπων: Γκρίτζαλης Δημήτρης
Διαρρύθμιση Διδακτικού Χώρου
« Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση : Εξατομικευμένη και αυτορυθμιζόμενη μάθηση - Η Αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας Ανοικτού Κώδικα Moodle» Κερασοβίτης.
Εσπερίδα "ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" Αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ, 1ος όροφος, Νίκης 4, Σύνταγμα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017.
<<MOOCS AND WEBINARs>>
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Walk the Talk ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
الفصل السادس قوانين الغازات
Μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα (OpenDelos)
اـيلعلا تاـساردلا ةدامع
Λογισμικό Mahara e-portfolio
Παιδαγωγικού Ινστιτούτου & Εκπαιδευτικής Πύλης του Υ.Π.Ε.Θ.
Περί Ορμής.
Year UTI % Growth Public Sector (other than UTI) Private Overall
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Βιογραφικά Βιογραφικό υλικό για το Σοφοκλή και συγκέντρωση των μαρτυριών για τον ίδιο και το έργο του S. Radt, Tragicorum Graecorum Fragmenta (TrGF), vol. 4., Sophocles, Göttingen 1997 (σσ. 29-95) [Επιλογή μαρτυριών στα e-course για Ηλέκτρα]

Ποιητική παραγωγή

Η συμβολή του στην εξέλιξη της τραγωδίας

Βίος § 4 Παρ’ Αἰσχύλῳ δὲ τὴν τραγωδίαν ἔμαθε. Καὶ πολλὰ ἐκαινούργησεν ἐν τοῖς ἀγῶσι, πρῶτον μὲν καταλύσας τὴν ὑπόκρισιν τοῦ ποιητοῦ διὰ τὴν ἰδίαν μικροφωνίαν (πάλαι γὰρ καὶ ὁ ποιητὴς ὑπεκρίνετο αὐτός), τοὺς δὲ χορευτὰς ποιήσας ἀντὶ ιβ΄ ιε΄· καὶ τὸν τρίτον ὑποκριτὴν ἐξεῦρε.

Η τύχη του κειμένου των τραγωδιών του Σοφοκλή Ποιες πληροφορίες αντλούμε από τα κείμενα που ακολουθούν σχετικά με την τύχη των κειμένων των 3 τραγικών;

[Plut.] Vit.XOr. 841f

Galen. In Hippocr. Epid. 3 Comm.2,4

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΦΟΚΛΗ [Τα κείμενα υπάρχουν στα e-course για την Ηλέκτρα] Ιλιάδα δεν γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός ότι στον οίκο των Πελοπιδών συμβαίνουν μια σειρά από εγκλήματα που οφείλονται στην κληρονομική κατάρα (Β 100-109  διαδοχή = ομαλά στον οίκο των Πελοπιδών) για την Κλυταιμνήστρα δεν διατυπώνεται καμιά αρνητική κρίση (Α 113-115  έπαινος)

το όνομα της Ηλέκτρας δεν μαρτυρείται στην Ιλιάδα βλ το όνομα της Ηλέκτρας δεν μαρτυρείται στην Ιλιάδα βλ. τα ονόματα των θυγατέρων του Αγαμέμνονα Ι 144-145: Τρεῖς δε μοί εἰσι θύγατρες ἐνὶ μεγάρῳ εὐπήκτῳ, / Χρυσόθεμις καὶ Λαοδίκη καὶ Ἰφιάνασσα

2. Οδύσσεια αναφέρεται πως ο Αγαμέμνων πριν φύγει για την Τροία ανέθεσε σ’ έναν αοιδό το καθήκον εἴρυσθαι ἄκοιτιν (γ 267-68), ενώ ο Αίγισθος αποτελεί πειρασμό για τη μοναχική γυναίκα.

Στις προσπάθειές του να κατακτήσει ερωτικά τη βασίλισσα συναντά για κάποιο διάστημα την αντίστασή της (γ 264-66). Όμως ο Αίγισθος απαλλάσσεται από τον αοιδό και τελικά κερδίζει τον έρωτα της Κλυταιμνήστρας (γ 272).

Παρά την προειδοποίηση των θεών (α 37-39) ο Αίγισθος με τη βοήθεια της Κλυταιμνήστρας (δ 92)δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και παίρνει την εξουσία στις Μυκήνες. Για επτά χρόνια το ανόσιο ζευγάρι βασιλεύει στις Μυκήνες αλλά τον όγδοο χρόνο ο Ορέστης επιστρέφει από την Αθήνα και κατὰ δ’ ἔκτανε πατροφονῆα, / Αἴγισθον δολόμητιν (γ 304-308). Το θάνατο βρήκε και η Κλυταιμνήστρα αλλά το κείμενο δεν μας πληροφορεί με ποιον τρόπο (γ 309-310).

Τα στοιχεία που προβάλλουν στην Οδύσσεια είναι: α) Ο ρόλος του Αίγισθου στη σύλληψη και εκτέλεση της δολοφονίας είναι κυρίαρχος σε αντίθεση με τον μάλλον βοηθητικό ρόλο της Κλυταιμνήστρας (γ 194 Αἴγισθος ἐμήσατο λυγρὸν ὄλεθρον, δ 529 Αἴγισθος δολίην ἐφράσσατο τέχνην, λ 409 Αἴγισθος τεύξας θάνατόν τε μόρον τε). β) Η εκδίκηση του Ορέστη εμφανίζεται ως πράξη ανταποδοτικής δικαιοσύνης γ) Δεν αναφέρεται αν ο Ορέστης διέπραξε μητροκτονία ή αν η Κλυταιμνήστρα υπό το βάρος της ενοχής αυτοκτόνησε. δ) Η αξία του Ορέστη ως εκδικητού προβάλλεται ιδιαίτερα από την ίδια την Αθηνά, η οποία καλεί τον Τηλέμαχο να μιμηθεί τον Ορέστη (α 298 κ.ε.)

Να σχολιάσετε τους στίχους 421-434 από τη λ της Οδύσσειας ως προς το ρόλο που αποδίδεται από τον αφηγητή στην Κλυταιμνήστρα

3. Κύπρια έπη  θυσία Ιφιγένειας 4. Νόστοι  τονίζεται η συμβολή της Κλυταιμνήστρας στο φόνο και για πρώτη φορά μνημονεύεται ο Πυλάδης και η βοήθεια που προσέφερε στον Ορέστη Κύπρια έπη – Νόστοι  Κύκλια έπη

Κύπρια έπη Σε 11 βιβλία περιέγραφαν τα γεγονότα που προηγούνται από την Ιλιάδα. Συγγραφείς τους ονοματίζονται ο Στασίνος και ο Ηγησίας ή Ηγησίνος

Νόστοι Συγγραφέας ο Αγίας ο Τροιζήνιος Ιστορίες γυρισμού στην πατρίδα. Για τα έπη του τρωικού κύκλου πληροφορίες αντλούμε από τις περιλήψεις που δίνει ο Πρόκλος (νεοπλατωνικός φιλόσοφος, 412-485 μ.Χ.) στη Χρηστομάθειά του.

5. Γυναικῶν Κατάλογος του Ησιόδου: όνομα Ηλέκτρας αναφορά στο φόνο Κλυταιμνήστρας και Αίγισθου από τον Ορέστη 6. Για το όνομα της Ηλέκτρας και τον ετυμολογικό του συσχετισμό με το ἄλεκτρος βλ. Ξάνθος = λυρικός ποιητής

Αιλιανός, Ποικίλη Ἱστορία, ΙV. 26

7. Ορέστεια του Στησίχορου Υιοθετεί την εμφάνιση της τροφού του Ορέστη που έσωσε τον ήρωα από τους φονιάδες. Η τροφός του Ορέστη εμφανίζεται και στον Πίνδαρο, με το όνομα Αρσινόη και στον Αισχύλο με το όνομα Κίλισσα. Στο έργο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο γέροντας Ταλθύβιος στον οποίο η τροφός εμπιστεύτηκε τον Ορέστη.

Γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο δυσοίωνο όνειρο της Κλυταιμνήστρας. Η σκηνή της αναγνώρισης κατέχει κεντρική θέση. Ο Ορέστης καταδιώκεται από τις Ερινύες (το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι έχει διαπράξει μητροκτονία), αλλά προστατεύεται με τα βέλη που του χάρισε ο Απόλλων

8. Πίνδαρος Πυθ. ΧΙ: Ποια η χρονολογική του σχέση με την Ορέστεια του Αισχύλου; (αβέβαια χρονολογία Πυθ. 474 ή 454 π.Χ.;) Αναφορά στον Πυλάδη Ρόλος της Κλυταιμνήστρας και κίνητρο του φόνου του Αγαμέμνονα