Αλυσωτές Αντιδράσεις Πολυμερισμού

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οξείδωση- γενικά.
Advertisements

Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά:
1.2. Ταξινόμηση οργανικών ενώσεων
Ομόλογες σειρές άκυκλων υδρογονανθράκων  Οι ενώσεις του πίνακα αυτού περιέχουν μόνο C και H και μπορεί να είναι κορεσμένες ή ακόρεστες. Ομόλογη σειρά Γενικός.
Διαλύματα αλάτων.
«Από την εθνογραφική πράξη στη μουσειακή αφήγηση. Λέξεις και αντικείμενα: μνήμες του παρελθόντος και μορφές αναπαράστασής τους.» Το παράδειγμα από την.
Ενότητα: Αγωγιμομετρικές Τιτλοδοτήσεις Διδάσκοντες: Σογομών Μπογοσιάν, Καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαούνης, Επίκουρος Καθηγητής Δ. Σωτηροπούλου, Εργαστηριακό.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.3.I: ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ–ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Η ουσία Χ μπορεί να είναι η Α ή η Β. ΔΙΑΚΡΙΣΗ.
Τα γενεσιουργά αίτια των ψυχικών διαταραχών Αθανάσιος Κανάκης Υπαστυνόμος Α΄ (ΥΓ) Ψυχολόγος Κ.Ι.Θ.
Εμφιαλωμένο νερό 1.Διαχείρηση πηγών 2.Κόστος 3.Ποιότητα και ασφάλεια για τον καταναλωτή 4.Το εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα-Απόστολος.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.1: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΟΙ ΤΥΠΟΙ LEWIS (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΘΕΝΟΥΣ (Kossel, Lewis)  Στους χημικούς.
ΧΗΜΕΙΑ Α ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.6:6.3 (ε) ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Λ.ΤΖΙΑΝΟΥΔΑΚΗ Να ονομασθούν οι ενώσεις: CH 3 CHCHCH=CH 2 :……………………
Χημικά φαινόμενα ή χημικές αντιδράσεις ονομάζονται οι μεταβολές κατά τις οποίες από ορισμένες αρχικές ουσίες (αντιδρώντα) δημιουργούνται νέες ουσίες (προϊόντα)
Αλκένια - αιθένιο ή αιθυλένιο Μοριακοί ΤύποιΣυντακτικοί Τύποι C2H4C2H4 CH 2 =CH 2 αιθένιο ή αιθυλένιο C3H6C3H6 CH 3 CH=CH 2 προπένιο ή προπυλένιο C4H8C4H8.
Κοινή Γεωργική Πολιτική και αγορές: τάσεις και προκλήσεις 1 ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής Η ελληνική γεωργία σε κρίσιμο σταυροδρόμι Αθήνα, 23 Μαρτίου.
5. Φυσικοχημικές διεργασίες στα εδάφη
Βιοχημεία Ενότητα 20: Λιπίδια: Ισοπρενοειδή και λιπαρά οξέα
Μια διαφορετική προσέγγιση...
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΙΙ: ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ
Αλκένια ή ολεφίνες 1/4 Χαρακτηριστική ομάδα: διπλός δεσμός.
Χημεία και Αέρια θερμοκηπίου
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Για τη Β Λυκείου.
Κυριότερες οξειδωτικές και αναγωγικές ουσίες.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΕ ΑΛΚΙΝΙΑ (Εδώ η προσθήκη ολοκληρώνεται σε 2 στάδια)
Ποιοί είναι οι δικαστικοί σχηματισμοί του Δικαστηρίου;
Είδη οργανικών χημικών αντιδράσεων
Ομόλογες σειρές άκυκλων υδρογονανθράκων  Οι ενώσεις του πίνακα αυτού περιέχουν μόνο C και H και μπορεί να είναι κορεσμένες ή ακόρεστες. Ομόλογη σειρά Γενικός.
ΠΟΛΥΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΡΙΖΑ ΒΙΝΥΛΙΟ (CH2=CH-).
Ηλεκτρονικά Φαινόμενα
Λιόντος Ιωάννης - Χημικός
Φασματοσκοπία Μάζας The masses have boundless creative power……
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΜΘ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΤΕ Βιομάζα.
Χρόνος καί αἰωνιότητα στόν Πλωτῖνο Ενότητα 10η: Χρόνος ΙI Ελένη Περδικούρη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών Τμήμα Φιλοσοφίας.
Ονοματολογία οργανικών ενώσεων. 1 ο συνθετικό (αριθμός ατόμων C) 2 ο συνθετικό (είδος δεσμού ανάμεσα στα άτομα C) 3 ο συνθετικό (χαρακτηριστική ομάδα)
Άτομα , μόρια , ιόντα Λιόντος Ιωάννης Lio.
Χρωματογραφία-Chromatography
ΑΛΚΑΝΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ Α. Υδρογόνωση Αλκενίων
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ – ΓΕΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ SUPERLEAGUΕ
ΚΑΝΟΝΑΣ 18 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ
Λιόντος Ιωάννης - Χημικός
2. Αντίδραση οργανισμού επηρεάζει τη σχέση
Σύμβολα χημικών στοιχείων και χημικών ενώσεων
Οι φυσικές καταστάσεις.
الكيمياء العضوية الصف الثاني عشر العلمي إعداد : راجح شعبان.
Παντείου Πανεπιστημίου
מבנה האטום (היסודות ומבנה האטום)
Κεφάλαιο 1ο Το άτομο Το άτομο είναι το πιο μικρό κομμάτι ενός στοιχείου. Στο κέντρο βρίσκεται ο πυρήνας με τα πρωτόνια p+, που είναι θετικά φορτισμένα.
Φασματομετρία Μαζών, MS: Μοριακό Βάρος (Μοριακός Τύπος)
Ομόλογες σειρές άκυκλων υδρογονανθράκων  Οι ενώσεις του πίνακα αυτού περιέχουν μόνο C και H και μπορεί να είναι κορεσμένες ή ακόρεστες. Ομόλογη σειρά Γενικός.
النسبة الذهبية العدد الإلهي
Δρ. Στεφανόπουλος Γ. Βασίλειος
Ονοματολογία οργανικών ενώσεων
Ομόλογες σειρές άκυκλων υδρογονανθράκων  Οι ενώσεις του πίνακα αυτού περιέχουν μόνο C και H και μπορεί να είναι κορεσμένες ή ακόρεστες. Ομόλογη σειρά Γενικός.
מבוא לכימיה שיעור מס' 8 h.m..
Αιθέρες.
Κοβάλτιο Co βιταμίνη B12.
Η επιγραφή στο πίσω θυρόφυλλο αναγράφει: Η επιγραφή στο μεγάλο κομμάτι αναγράφει τα εξής : (με κόκκινο τα αποκαταστημένα τμήματα της επιγραφής) 
Κινητική Χημικών Αντιδράσεων
№207 “Жаңатұрмыс” орта мектебі
Διουρητικα τησ αγκυλησ
Эксперыментальныя метады ядзернай фізікі
Εισαγωγή στην Οργανική Χημεία
ΕΕΕΕΚ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ονοματολογία οργανικών ενώσεων
ΚΑΝΟΝΑΣ 18 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αλυσωτές Αντιδράσεις Πολυμερισμού Βασική παρατήρηση: Με αλυσωτές αντιδράσεις πολυμερίζονται τα βινυλικά (CH2=CΧΨ) και τα διενικά μονομερή (CH2=CH-CX=CH2). Οι αντιδράσεις αυτές γίνονται μόνο παρουσία χημικών ενώσεων (βενζοϋλοϋπεροξείδιο, βουτυλολίθιο, τριφθοριούχο βόριο κλπ.) και ονομάζονται απαρχητές

Ιοντικός Πολυμερισμός Ανιοντικός Πολυμερισμός Κατιοντικός Πολυμερισμός Ομολυτική ανόρθωση: κάθε άνθρακας του διπλού δεσμού έχει από ένα π-ηλεκτρόνιο Ετερολυτική ανορθωση: ο ένας από τους δύο άνθρακες του διπλού δεσμού έχει και τα δύο π-ηλεκτρόνια Ιοντικός Πολυμερισμός Ανιοντικός Πολυμερισμός το παραγόμενο μακρομόριο είναι φορτισμένο αρνητικά Κατιοντικός Πολυμερισμός είναι φορτισμένο θετικά

Η εκλογή του απαρχητή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους υποκαταστάτες Χ και Ψ. Συνήθως Χ= -Η ή –CH3, η επιλογή καθορίζεται από τον υποκαταστάτη Ψ. Λαμβάνονται υπόψη: Α). Ηλεκτρονιακή συμπεριφορά του Ψ, δέκτης ή δότης e- B). Η πιθανότητα συντονισμού του Ψ με τον διπλό δεσμό

Αν ο Ψ είναι δέκτης e- π.χ. –NO2, -CN, -OR, -CONH2, ευνοείται ο ανιοντικός πολυμερισμός και χρησιμοποιείται ως απαρχητής αλκυλολίθιο (RLi) Αν ο Ψ είναι δότης e- π.χ. αλκύλιο, ευνοείται ο κατιοντικός πολυμερισμός και χρησιμοποιείται ως απαρχητής BF3OH(-)H(+) Αν ο Ψ συμπεριφέρεται ουδέτερα, ούτε είναι δέκτης ούτε δότης e- ευνοείται ο ριζικός πολυμερισμός και χρησιμοποιείται ως απαρχητής ένωση ικανή να δώσει ελεύθερες ρίζες, π.χ. βενζοϋλοϋπεροξείδιο.

Αν ο Ψ είναι δέκτης e- αλλά ταυτόχρονα συντονίζεται με τον διπλό δεσμό: Αν (Α) > (Β) επικρατεί η δομή (Α) και το μονομερές πολυμερίζεται με ανιοντικό πολυμερισμό Αν (Α) < (Β) επικρατεί η δομή (Β) και το μονομερές πολυμερίζεται με κατιοντικό πολυμερισμό Αν (Α) = (Β) ο Ψ δεν είναι ούτε δέκτης, ούτε δότης e- και το μονομερές πολυμερίζεται με ριζικό πολυμερισμό

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Τα 1,1-διαλκυλοαιθυλένια πολυμερίζονται μόνο με κατιοντικό, αφού οι αλκυλομάδες είναι δότες e- Οι βινυλοαλκυλοαιθέρες πολυμερίζονται μόνο με κατιοντικό, αν και η ομάδα –OR είναι δέκτης e-, το φαινόμενο συντονισμού όμως υπερνικά την τάση της ομάδας –OR να παίρνει e- Τα 1-νιτρο-1-αλκένια πολυμερίζονται μόνο με ανιοντικό, διότι η τάση της ομάδας –NO2 να είναι δέκτης e-, εξουδετερώνει το φαινόμενο συντονισμού της –NO2 με τον διπλό δεσμό, καθώς και την τάση της ομάδας –R να δίνει e-

Τα βινυλοαλογονίδια πολυμερίζονται κυρίως με ριζικό, διότι η τάση της ομάδας –Χ να είναι δέκτης e-, εξουδετερώνεται από το φαινόμενο συντονισμού της –Χ με τον διπλό δεσμό, οπότε η Χ δεν είναι ούτε δέκτης ούτε δότης e- Τo στυρένιο πολυμερίζεται πολύ εύκολα και με τα τρία είδη αλυσωτού πολυμερισμού, διότι η φαινυλομάδα έχει την δυνατότητα να συμπεριφέρεται ως δότης ή δέκτης e-, ή και εντελώς ουδέτερα ανάλογα με τον απαρχητή

Ανιοντικός πολυμερισμός Κατιοντικός πολυμερισμός Μονομερές Ριζικός Πολυμερισμός Ανιοντικός πολυμερισμός Κατιοντικός πολυμερισμός Αιθυλένιο CH2=CH2 + - 1,1-διαλκυλοαιθυλένια CH2=CR1R2 Βινυλαλογονίδια CH2=CHX (X: Cl, Br, F, I) Βινυλεστέρες CH2=CH(OCOR) Μεθακρυλικοί εστέρες CH2=C(CH3)COOR Ακρυλονιτρίλιο CH2=CHCN Στυρένιο CH2=CHΦ 1,3-βουταδιένιο CH2=CH-CH=CH2