Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μακροοικονομία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βασική πολιτική μικροοικονομία Μάνθος Ντελής. Ελεύθερη αγορά  Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλο βάρος στη σπουδαιότητα της έννοιας ελεύθερη αγορά.
Advertisements

Sun Proprietary/Confidential: Need to Know 1 Στρατηγικές επιλογές για μια αποδοτική προσέγγιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Γιάννης Κοτίνης Government.
Κεφάλαιο 2 Εθνικό Εισόδημα και Λογαριασμοί. Διαφορά μεταξύ Εθνικού και Προσωπικού Εισοδήματος Εθνικό Εισόδημα – κερδίζεται από όλους τους παράγοντες (συντελεστές)
ΟΠΑ-ΔΕΤ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Κεφάλαιο 8 Ανοικτή οικονομία σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Social Accounting Matrices and Applied Computable General Equilibrium (CGE or AGE) Models Course Development Microeconomics.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ & Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Με βάση τον Νόμο 4186 ( ΦΕΚ 193/ ), το ΠΔ 68/2014 ( ΦΕΚ 110/ ), τη Νομοθετική Ρύθμιση της και τη.
Tαυτότητα, αυτοεκτίμηση Όλα τα ανθρώπινα όντα, που είναι αρκετά ώριμα, για να αποκτήσουν έστω και μια υποτυπώδη εικόνα του εαυτού τους, έχουν ανάγκη να.
Ελεγκτικό Συνέδριο Επίκαιρα νομολογιακά ζητήματα από τον έλεγχο συμβάσεων παροχής υπηρεσιών των Δήμων. Ευτ. Κωνσταντάκου, Εισηγήτρια Ελ.Συν. Διημερίδα.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Μαρία Πεμπετζόγλου Eπίκουρη Καθηγήτρια Κομοτηνή ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ 2 o Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξαγωγική δραστηριότητα αποτελεί σήμερα την μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών.
«Κι εγώ στην ηλικία σου αποφάσισα ότι θέλω να γίνω Οικονομολόγος……!» Τσιτσιρίδη Ε. Ελπίδα Γενική Γραμματέας Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης.
Διάλεξη 1 Μακροοικονομία. Η Μακροοικονομική ασχολείται με τη συμπεριφορά και τα προβλήματα της οικονομίας σαν σύνολο. Άθροιση: από τη μικροοικονομική.
BOHEMIA & GREECE VIP’S GROUP ... ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΛΟΣ INTERNATIONAL REAL ESTATE & INVESTMENT GROUP.
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #8: Μοντέλα γένεσης των μετακινήσεων. Generation models. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος ( ΠΕ 02) Διαπολιτισμική Γλωσσική Αγωγή και Διαθεματικότητα Διαπολιτισμική Γλωσσική Αγωγή και Διαθεματικότητα.
Κεφάλαιο 1 ο Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1. Η ταξινόμηση των δημόσιων φορέων 1. Κεντρική Διοίκηση ( Βουλή, Κυβέρνηση, υπουργεία ). 2. Οργανισμοί τοπικοί.
22 ο Σχολείο Καλαμάτας Στ΄1 Άννα Μπαλίκου Σταυρίνα Ξυπολίτου.
Ρόλος του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη σύγχρονη οικονομία.
1 ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Σημειώσεις για το μάθημα: Επιτόκια Συμεών Καραφόλας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ιστορία Οικονομικών Θεωριών
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Ανάλυση του προβλήματος του περιπλανώμενου πωλητή και Υλοποίηση μεθόδων επίλυσης και βελτιστοποίησης ανάθεσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Η μεταβαση των μαθητων απο την οπτικη τησ β/θμιασ εκπαιδευσησ : Δυσκολιεσ – προβληματα- καθοριστικεσ παραμετροι Σ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ.
Αναπ. Καθηγητής Γιώργος Πλειός
Επιχειρηματική Στρατηγική και Καινοτομία ΙΙ
Global imbalances and the paradox of thrift
ΔΙΑΛΕΞΗ 3 Επιχειρησιακοί Στόχοι Επιχειρησιακός Σχεδιασμός
ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Σε μια μελέτη καθορίστηκε η συχνότητα του αναπνευστικού καρκίνου για τον αντρικό πληθυσμό σε αστικές κι αγροτικές περιοχές αντίστοιχα (βλέπε.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 4η
«Άσκηση (1)» Στη διάρκεια μιας 4ετούς περιόδου υπήρξαν 532 τραυματισμοί του προσωπικού οφειλόμενοι σε ατυχήματα, σε κάποια ιατρικά εργαστήρια. Οι αριθμοί.
Η εποχή των άκρων. Ο σύντομος 20ος αιώνας ( )
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Επιμέλεια : Ιωαννίδου Νικολέτα
«ΑΣΚΗΣΗ 1» Κατά την διάρκεια της χρονικής περιόδου οι ετήσιοι αριθμοί θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες από ανήλθαν στις ,
ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΑΡΓΑΡΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Α4’ Π.Μ.Γ.Λ.Π.
Αντιπολεμικά Τραγούδια
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΕΣΜΟΙ και ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
(ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ,ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Α’,ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΓΡΑΦΗ Β’)
Ορισμένο Ολοκλήρωμα Τι εκφράζει το ορισμένο ολοκλήρωμα;
Οδηγίες αποστολής συνημμένων εντύπων στο σύστημα Icisnet
ESA 2010 vs ESA 95 Τμήμα Εσωτερικής Οικονομίας Τμήμα Οικονομετρικών Προβλέψεων (Γιάννης Παπαδογεώργης και Ζαχαρίας Μπραγουδάκης) Διεύθυνση Οικονομικής.
Ισοζύγιο Πληρωμών και Εθνικοί Λογαριασμοί
Κεφάλαιο 4 Οικονομική και τουρισμός
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οικονομική Ανάλυση.
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΨΗ
ANDREW B. ABEL,BEN S. BERNANKE, DEAN CROUSHORE
ANDREW B. ABEL,BEN S. BERNANKE, DEAN CROUSHORE
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΕΣ
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Εισαγωγή στις Κοινωνικές Επιστήμες
Ο φεμινισμός της «Εφημερίδος των Κυριών»
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
האם ניתן להגדיל את עוצמת המבחן?
Επαγγέλματα του μέλλοντος, σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας
Nέο Πρόγραμμα Αθήνα, Ιούνιος 2014.
نظریات مصرف و سرمایه گذاری
ΠΜΣ “Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου” Κατεύθυνση: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Θεωρητικές προσεγγίσεις του πολυπολιτισμικού φαινομένου.
Unit Circle.
John McMurry, ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2016,
Εθισμός Ηλιάνα Πούλου.
110 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ. Έτος Τμήμα A4 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Ανοιχτά Δεδομένα στην Ελλάδα: από το Παρόν στο Μέλλον
Διαχείριση της Περιουσίας Δημόσιων Ταμείων: Εμπειρία από την Ελλάδα και τον Κόσμο Νικόλαος Τεσσαρομάτης, ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ και ALBA Graduate Business School.
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ 2018
Στα διάφορα επαγγέλματα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μακροοικονομία Μάθημα 4ο Προσδιορισμός Προϊόντος & Εισοδήματος σε μια Οικονομία

Ένας από τους κυριότερους στόχους της μακροοικονομικής ανάλυσης είναι η εξέταση του τρόπου προσδιορισμού του επιπέδου των βασικών μεγεθών σε μια οικονομία, το κυριότερο των οποίων είναι το προϊόν και το εισόδημα. Μακροχρόνια, το μέγεθος του προϊόντος και του εισοδήματος που μπορεί να παράγει μια οικονομία εξαρτάται από τις ποσότητες των παραγωγικών συντελεστών και από την τεχνολογία που διαθέτει. Στο βραχυχρόνιο διάστημα, η παραγωγική δραστηριότητα αυξομειώνεται και το μέγεθος του εισοδήματος και προϊόντος παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις γύρω από το μέγιστο προϊόν που είναι δυνατόν να παραχθεί.

Δυνητικό προϊόν είναι το προϊόν που παράγει η οικονομία σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης των συντελεστών παραγωγής.

Το Σχήμα δείχνει το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ του ΗΒ. Το δυνητικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξάνεται με σταθερό ρυθμό επειδή οι ποσότητες των παραγωγικών και η παραγωγικότητά τους αυξάνονται επίσης με σταθερό ρυθμό. Το πραγματικό ΑΕΠ κυμαίνεται γύρω από το δυνητικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Το ΔΥΝΗΤΙΚΟ ΑΕΠ είναι η αξία της παραγωγής όταν υπάρχει πλήρης απασχόλησης των συντελεστών παραγωγής και της επιχειρηματικής ικανότητας.

Προσδιορισμός Προϊόντος και Εισοδήματος (Κεϋνσιανή θεωρία) Σύμφωνα με τον John Maynard Keynes και το έργο του Η Γενική Θεωρία της Απασχόλησης, του Τόκου και του Χρήματος το οποίο δημοσιεύτηκε το 1936, το ύψος του προϊόντος και εισοδήματος σε μια οικονομία εξαρτάται από το επίπεδο στο οποίο θα επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ συνολικής δαπάνης και προϊόντος που σχεδιάζουν να παράγουν οι επιχειρήσεις. Όταν το μέγεθος της συνολικής δαπάνης γίνει ίσο με το προϊόν, επιτυγχάνεται ισορροπία. Το επίπεδο προϊόντος και εισοδήματος ισορροπίας είναι δυνατό να είναι χαμηλότερο από το μέγιστο προϊόν που μπορεί να παράγει η οικονομία

Προσδιορισμός Προϊόντος και Εισοδήματος (Κεϋνσιανή θεωρία) Αν υπάρχει πλήρης απασχόληση των παραγωγικών συντελεστών, η οικονομία μπορεί να παράγει ένα μέγιστο προϊόν που ονομάζεται προϊόν πλήρους απασχόλησης. Υπάρχει περίπτωση όμως, λόγω ανεπαρκούς ζήτησης, να μην απορροφηθεί το προϊόν αυτό και να μην επιτευχθεί ισορροπία. Τότε, η παραγωγή θα μειωθεί και το προϊόν της οικονομίας θα είναι μικρότερο από το μέγιστο που μπορεί να παραχθεί. Δηλαδή, η οικονομία θα βρεθεί σε ισορροπία σε επίπεδο προϊόντος και εισοδήματος χαμηλότερο από το επίπεδο πλήρους απασχόλησης.

Η κλασική προσέγγιση για την ισορροπία της οικονομίας Σύμφωνα με την Κλασική Θεωρία, που επικρατούσε πολύ πριν τον Κέυνς, η οικονομία τείνει αυτόματα σε ισορροπία με πλήρη απασχόληση των παραγωγικών συντελεστών της και, για το λόγο αυτό, δεν γεννιέται θέμα προσδιορισμού του επιπέδου του προϊόντος και του εισοδήματος, γιατί αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να παραχθεί με τους παραγωγικούς συντελεστές και την τεχνολογία που υπάρχουν. Η ευκαμψία των τιμών και μισθών είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της Κλασικής Θεωρίας.

Το υπόδειγμα του Keynes Το κεντρικό σημείο της θεωρίας του Κέυνς ήταν η απόρριψη της υπόθεσης για την ευελιξία του συστήματος των τιμών και μισθών. Για να υπάρξει ισορροπία στην αγορά προϊόντος, πρέπει η συνολική δαπάνη που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν οι φορείς της οικονομίας κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου να είναι ίση με το προϊόν που σχεδιάζουν να παράγουν οι επιχειρήσεις κατά την ίδια περίοδο.

Ισορροπία Εισοδήματος Η συνολική δαπάνη προέρχεται από την κατανάλωση (C) και την επένδυση (I), άρα η συνολική δαπάνη εκφράζεται από το άθροισμα C+I. Επομένως, η συνθήκη ισορροπίας του εισοδήματος είναι:

Y =C+I Y = C + I +G + (E – M) Όπου C = Κατανάλωση (consumption) I = Επένδυση (investment) Όταν στην οικονομία περιλαμβάνονται οι δημόσιες δαπάνες (Δημόσιος τομέας) και η καθαρή δαπάνη από το εξωτερικό για την αγορά προϊόντων (ανοικτή οικονομία), τότε ισχύει η παρακάτω ισότητα: Y = C + I +G + (E – M) G = Δαπάνη του Δημοσίου (government) Ε = Εξαγωγές (exports) Μ = Εισαγωγές (imports)

Παράδειγμα Υποθέτουμε μια κλειστή οικονομία χωρίς δημόσιο τομέα. Έστω ότι η συνάρτηση κατανάλωσης και η συνάρτηση επενδύσεων είναι οι εξής: C = 100+ 0.8Y και I= 500 Η συνθήκη ισορροπίας είναι Y=C+I, όπου με αντικατάσταση έχουμε Y = 100+0.8Y+500. Επομένως, προκύπτει ότι σε κατάσταση ισορροπίας το εισόδημα είναι Y = 3000, η C=2500 και η επένδυση I=500.

Διαγραμματική παρουσίαση

Μεταβολή της συνολικής δαπάνης

Διαφορετική προσέγγιση προσδιορισμού προϊόντος και εισοδήματος ισορροπίας Το εισόδημα ισορροπίας ισούται με τη ζήτηση για επένδυση και κατανάλωση Y = C + I Η επένδυση ισούται με το εισόδημα ισορροπίας μείον την κατανάλωση. Δηλ. I = Y –C . Αυτό ισχύει μόνο όταν το προϊόν και το εισόδημα βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο ώστε να επιτυγχάνεται προϊόν ισορροπίας. Η αποταμίευση S είναι πάντοτε εκείνο το τμήμα του εισοδήματος Y που δεν προσδιορίζεται για κατανάλωση C. Συνεπώς, S = Y – C. Άρα, το Y-C ισούται με την προγραμματισμένη επένδυση αλλά και με την προγραμματισμένη αποταμίευση.

Διαφορετική προσέγγιση προσδιορισμού προϊόντος και εισοδήματος ισορροπίας Το προϊόν ισορροπίας προκύπτει όταν η προγραμματισμένη επένδυση ισούται με την προγραμματισμένη αποταμίευση: I = S

Παράδειγμα Σύμφωνα με το προηγούμενο αριθμητικό παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ισοδύναμη συνθήκη ισορροπίας I=S. Η συνάρτηση αποταμίευσης είναι S = Y-C = Y-100-0.8Y = -100+0.2Y Σύμφωνα με τη συνθήκη ισορροπίας 500 = -100 +0.2Y Όπου προκύπτει ότι Y=3000. Επίσης, S=500 και I=500.

Διαγραμματική παρουσίαση

Ισορροπία στην αγορά προϊόντος με δημόσιο τομέα Υποθέτουμε τώρα την επίδραση του δημόσιου τομέα στη συνολική δαπάνη. Επιβάλλεται δηλαδή φόρος εισοδήματος (Τ). Θα υπολογίσουμε το διαθέσιμο εισόδημα με την αφαίρεση από το εισόδημα του φόρου εισοδήματος

Ισορροπία στην αγορά προϊόντος με δημόσιο τομέα

Αν υπάρχουν δημόσιες δαπάνες, η συνθήκη ισορροπίας θα είναι Y = C + I + G Άρα, έχουμε: Υ = C + I + G C = α + β (Y – T) Αντικαθιστώ το C στην πρώτη εξίσωση και έχω: Y = α + β (Υ – Τ) + Ι + G