Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΨΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΨΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΨΗ
ΑΡΧΕΣ ΜΑΛΑΞΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΨΗ

2 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ: Η χρήση των χεριών στην θεραπεία των τραυματισμών και παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος εξασκήθηκε από τους αρχαίους Αιγύπτιους, όπως και στην αρχαία Ταϊλάνδη πριν από χρόνια. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε έλξη και μοχλικές τεχνικές στην θεραπεία σπονδυλικών παραμορφώσεων. Τον 20ο αιώνα ο John Mennell ήταν ιδρυτής της Ακαδημίας Manual Medicine Βορείου Αμερικής. Τον τελευταίο αιώνα παρατηρήθηκε εξαιρετικό ενδιαφέρον για την εφαρμογή του Manual Therapy.

3 Προετοιμασία δωματίου μάλαξης:
Πρέπει να πραγματοποιείτε σ ένα ζεστό (22 C), ήσυχο και καλά αεριζόμενο δωμάτιο καθώς έτσι ο ασθενής θα νοιώσει πιο άνετα και χαλαρός. Θερμοκρασία σημαντικό ρόλο καθώς το κρύο αυξάνει τη μυϊκή ένταση/τάση και εμποδίζεται η χαλάρωση του ασθενή. Μέσα στην αίθουσα πρέπει να έχουμε: Παραβάν Λιπαντικά μέσα Σαπούνι και πετσέτα Τουαλέτα για μπάνιο και ντουζ

4 Κρεβάτι θεραπείας: Ιδανικό κρεβάτι: μηχανικό και με τρύπα στο πρόσωπο.
Ιδανικό κρεβάτι: μηχανικό και με τρύπα στο πρόσωπο. Κρεβάτι με τρύπα στο πρόσωπο επιτρέπει στους μύες και στις δύο πλευρές του αυχένα και των ώμων να είναι χαλαροί. Όταν έχουμε ένα μη μηχανικό κρεβάτι το ύψος του πρέπει να είναι περίπου στο μεσαίο τμήμα του μηρού του φυσιοθεραπευτή. Αν είναι πολύ ψηλό ο φυσ/της δε μπορεί να χρησιμοποιήσει το βάρος του για κατάλληλη πίεση και έτσι φορτίζονται οι μύες του αυχένα και των ώμων του. Αν είναι χαμηλό ο φυσ/της θ αναγκαστεί να σκύψει παραπάνω και έτσι επιβαρύνεται η οσφυϊκή του μοίρα.

5 Μαξιλάρια θεραπείας: Βοηθούν τον ασθενή να αισθανθεί πιο άνετα και καθιστούν τους μύες πιο χαλαρούς για πιο αποτελεσματική μάλαξη.

6 Θέσεις Μάλαξης: ΥΠΤΙΑ ΘΕΣΗ:
Μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ώστε να διατηρήσουμε χαλαρούς τους μύες των ποδιών και τους κοιλιακούς. Μαξιλάρι στον αυχένα ώστε να διατηρείτε το φυσιολογικό κύρτωμα της. Μαξιλάρι στην οσφυϊκή μοίρα ώστε να διατηρείτε το φυσιολογικό κύρτωμα της.

7 Θέσεις Μάλαξης: ΠΡΗΝΗ ΘΕΣΗ:
Μαξιλάρι κάτω από την ποδοκνημική άρθρωση ώστε να χαλαρώσει το κάτω άκρο και δεν καμία μυϊκή σύσπαση. Μαξιλάρι κάτω από την οσφυϊκή μοίρα ώστε να διατηρείται το φυσιολογικό της κύρτωμα. Κεφαλή στη τρύπα του κρεβατιού ή σε ειδικό μαξιλάρι ώστε να διατηρείται το φυσιολογικό της κύρτωμα.

8 Θέσεις Μάλαξης:

9 Θέσεις Μάλαξης:

10 Προετοιμασία φυσικοθεραπευτή:
Καταρχήν πρέπει να φροντίζει την προσωπική του εμφάνιση και την καθαριότητα. Το ντύσιμο πρέπει να είναι άνετα ώστε να μην τον εμποδίζουν και να μην ζεσταίνεται. Φοράμε πάντα ποδιά. Τα μαλλιά πρέπει να μαζεύονται πίσω αν είναι μακριά. Βραχιόλια, ρολόι και δαχτυλίδια πρέπει να αφαιρούνται. Τα χέρια πρέπει να είναι: Ζεστά Καθαρά Με κομμένα νύχια Δυνατά και ευλύγιστα

11 Θέση Φυσικοθεραπευτή:
Σε θέση βηματισμού και το σώμα του να βρίσκεται πάνω από το κέντρο βάρους της περιοχής που μαλάζει. Να μπορεί να μετατοπίζει το βάρος του προς τα εμπρός με αγκώνες σε έκταση. Μερική κάμψη γονάτων και ποδοκνημικής ‘ώστε να έχω μικρή κίνηση στα ισχία και τη σπονδυλική στήλη. Όσο πιο άνοιχτα είναι τα πόδια έχουμε μεγαλύτερη βάση στήριξης άρα μεγαλύτερη ισορροπία και το σώμα μας είναι χαλαρό.

12 Λιπαντικά μέσα: Παραφινέλαιο Σαπούνι Βαζελίνη Παιδικές κρέμες
Αιθέρια έλαια Θερμαντικές αλοιφές Πούδρα Προτιμάτε το παραφινέλαιο διότι είναι φθηνό, άοσμο και διευκολύνει τις κινήσεις. Το σαπούνι αυξάνει την μεταδοτικότητα της θερμότητας και εξατμίζεται γρήγορα. Τα μοντέρνα λάδια μπορεί να ερεθίσουν την κυκλοφορία και να ερεθιστούν τα χέρια του φυσικοθεραπευτή.

13 Ενδείξεις Γενικής Μάλαξης:
Σε διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος. Σε καταστάσεις σωματικής και μυϊκής αδυναμίας για τόνωση του οργανισμού. Σε διαταραχές του μεταβολισμού Σε καταστάσεις που βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης. Σε περιπτώσεις νευρασθένειας, αϋπνίας και στρες.

14 Αντενδείξεις Γενικής Μάλαξης:
Σε σοβαρές καταστάσεις που επιβάλλεται πλήρης ανάπαυση. Σε πυρετικές καταστάσεις. Σε καταστάσεις αρτηριοσκλήρυνσης. Σε λοιμώδη νοσήματα όπως ιλαρά, οστρακιά. Σε περιπτώσεις αιμοφιλίας.

15 Ενδείξεις Τοπικής Μάλαξης:
Μετατραυματικές καταστάσεις Τοπικές παραλύσεις, παρέσεις μυών Νευραλγίες, μυαλγίες Ρευματικές παθήσεις αρθρώσεων, συνδέσμων και μυών Συσπασμένους μύες Παθήσεις σπονδυλικής στήλης Πονοκεφάλους, ημικρανίες Καταστάσεις ατονίας του εντέρου Χρόνιο στάδιο φλεγμονωδών καταστάσεων (αρθρίτιδες, θηλακίτιδες)

16 Αντενδείξεις Τοπικής Μάλαξης:
Κιρσούς Θρομβώσεις Πρόσφατα τραύματα Μολύνσεις Κακοήθεις όγκοι Δερματικές παθήσεις Οξύ στάδιο φλεγμονωδών καταστάσεων Καρδιακά νοσήματα Εγκεφαλικά αιμορραγία Σκωληκοειδίτιδα ή έλκος Διάρροια

17 Χειρισμοί Κλασικής Μάλαξης:
Γλιστρήματα Επί πολής Εν τω βάθει Θωπείες Κατευναστική Διεγερτική Ζυμώματα Επίπεδο ζύμωμα Κυκλικές Ρολάρισμα Ανατρίψεις Κρούσεις Πελεκισμοί Πλήξεις με κοίλη παλάμη Πλήξεις με κλειστή παλάμη Ελαφρά χτυπήματα τσιμπήματα Δονήσεις

18 Σειρά Εφαρμογής Χειρισμών:
Γλίστρημα επί πολής Γλίστρημα εν τω βάθει Θωπείες Ζυμώματα Ανατρίψεις Κρούσεις Δονήσεις

19 Συχνότητα Εφαρμογής της Μάλαξης:
Πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά όταν γίνεται για θεραπευτικούς λόγους Μπορεί και 2 φορές την ημέρα αν είναι απαραίτητο. Διαρκεί από 30 έως 45 λεπτά όταν δε συνοδεύεται από κάποια άλλη θεραπευτική μέθοδο. Για την θεραπεία είναι απαραίτητες ημέρες.

20 Κατεύθυνση χειρισμών.

21


Κατέβασμα ppt "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΨΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google