ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αλεξανδροπούλου Χαρίκλεια
Advertisements

Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Η δομή του ατόμου . ΙΙ. Το σύγχρονο ατομικό πρότυπο.
Κυματικός ή Σωματιδιακός Χαρακτήρας
ΣΧΗΜΑ 4.1 Σχηματική παρουσίαση των δυνάμεων που αναπτύσσονται στο μονοηλεκτρονικό άτομο Η (αριστερά) και στο πολυηλεκτρονικό άτομο He (δεξιά).
Οι σύγχρονες αντιλήψεις για το άτομο-κβαντομηχανική
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ.
ΔομΗ του ΑτΟμου.
H Mathematica στην υπηρεσία της Φυσικής
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ
Κβαντικοί αριθμοί Από την επίλυση της εξίσωσης Schrödinger προκύπτουν τρεις κβαντικοί αριθμοί (n, l, ml) οι οποίοι μπορεί να παίρνουν ορισμένες.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ   « Πάντα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς να μπαίνει τάξη σε μια μάζα δεδομένων. Το περιοδικό σύστημα ήταν υπέρτατο παράδειγμα.
2 Σ υ σ τ ή μ α τ α α ν α φ ο ρ ά ς κ α ι χ ρ ό ν ο υ
Σε ποια θεμελιώδη σημεία διαφέρει η θεωρία των μοριακών τροχιακών (ΜΟ) από τη θεωρία δεσμού σθένους (VB) 1. Η θεωρία των ΜΟ θεωρεί ότι όλα τα ηλεκτρόνια.
ΟΙ ΚΒΑΝΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Οι κβαντικοί αριθμοί, n, l και ml προκύπτουν από τις λύσεις των εξισώσεων R, Θ και Φ, αντίστοιχα, ως συνέπεια των απαιτήσεων που πρέπει.
Εξίσωση του Planck E = hn=hc/λ
Διανυσματικό πεδίο μεταβολής ηλεκτρονικής πυκνότητας
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
Συστήματα Συντεταγμένων
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Κεφάλαιο 23 Ηλεκτρικό Δυναμικό
Συστήματα Συντεταγμένων
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
Παλλόμενοι Μεταβλητοί Αστέρες
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
Εργαστηριακη ασκηση 7 νόμος του Hook.
Κεφάλαιο 22 Νόμος του Gauss
Οι σύγχρονες αντιλήψεις
Κεφάλαιο Η2 Ο νόμος του Gauss.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: ΣΗΜΕΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ.
Διανυσματική παράσταση. x1x1 x1x1 x2x2 x2x2 x3x3 x3x3 x4x4 x4x4 x5x5 x5x5 x6x6 x6x6 x7x7 x7x7 x8x8 x9x9 x9x9 x8x8 x 10 x 11.
Οι σύγχρονες αντιλήψεις για το άτομο-κβαντομηχανική
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
5.1 Παραμορφώσεις, Τροπές, Στροφές Το διάνυσμα της μετατόπισης: Θλίψη: Η τροπή ε -1, γιατί δε μπορούμε να κοντύνουμε ένα σώμα περισσότερο από το ίδιο του.
Σύνοψη Διάλεξης 2 Η Διαστολή του Σύμπαντος υπακούει στο νόμο του Hubble Το Σύμπαν περιλαμβάνει ποικιλία γνωστών σωματίων. Η πυκνότητα ενέργειας Ακτινοβολία.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Αντίσταση αγωγού.
(ηλεκτρικές, μαγνητικές, οπτικές και μηχανικές ιδιότητες)
ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι
Γενική Χημεία Δομή του ατόμου Δρ. Αθ. Μανούρας.
ΚΥΡΙΟΣ ΚΒΑΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
Κβαντικοί αριθμοί και χαρακτηρισμός ατομικών τροχιακών
Νόμος του Gauss.
ΙΞΩΔΟΜΕΤΡΙΑ VISCOMETRY.
ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΩΝ
Λιόντος Ιωάννης - Χημικός
Η δομή του ατόμου . ΙΙ. Το σύγχρονο ατομικό πρότυπο.
Πως φτιάχνουμε γραφική παράσταση
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Συστήματα Συντεταγμένων
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΑ ΣΦΑΙΡΙΚΑ ΤΕΜΑΧΙΔΙΑ
Η δομή του ατόμου . ΙΙ. Το σύγχρονο ατομικό πρότυπο.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΔομΗ του ΑτΟμου.
ΑΥΤΟΣΥΝΕΠΗ ΜΟΝΤΕΛΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΣΥΜΠΑΓΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ ΜΕ ΤΟΡΟ ΠΥΚΝΗΣ ΥΛΗΣ
Εμβαδομέτρηση Το εμβαδόν ενός κλειστού σχήματος μπορεί να υπολογιστεί με τις εξής μεθόδους: Αναλυτική μέθοδος Γραφική μέθοδος Μηχανική μέθοδος (εμβαδόμετρο)
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
ΔομΗ του ΑτΟμου.
ΔομΗ του ΑτΟμου.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ   « Πάντα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς να μπαίνει τάξη σε μια μάζα δεδομένων. Το περιοδικό σύστημα ήταν υπέρτατο παράδειγμα.
ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ   « Πάντα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να βλέπει κανείς να μπαίνει τάξη σε μια μάζα δεδομένων. Το περιοδικό σύστημα ήταν υπέρτατο παράδειγμα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ     ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ Ψ (r, θ, φ) = R(r).Θ(θ).Φ(φ) Όπου, R(r): η ακτινική κυματοσυνάρτηση. Θ(θ): η γωνιακή ζενιθιακή κυματοσυνάρτηση. Φ(φ): η γωνιακή αζιμουθιακή κυματοσυνάρτηση.

Η γραφική παράσταση Ψ(r,θ, φ) προϋποθέτει τετραδιάστατο γράφημα α. τη γραφική παράσταση R(r) – r, της ακτινικής συνάρτησης R(r) σε σχέση με την απόσταση του ηλεκτρονίου από τον πυρήνα. Το διάγραμμα αυτό συσχετίζεται με το μέγεθος του τροχιακού. β. τη γραφική παράσταση Α(θ,φ) – θ-φ, της γωνιακής συνάρτησης Α(θ,φ) σε σχέση με τις σφαιρικές γωνιακές συντεταγμένες θ, φ. Το διάγραμμα αυτό συσχετίζεται με το σχήμα του τροχιακού.

Με ανάλογο σκεπτικό η γραφική παράσταση των ηλεκτρονιακών νεφών (συναρτήσεων πυκνότητας πιθανότητας) |Ψ|2 περιλαμβάνει: α. τη γραφική παράσταση του R2(r)-r β. τη γραφική παράσταση της συνάρτησης Α2(θ, φ)-θ-φ

ΣΧΗΜΑ 3.1: Γραφική παράσταση ακτινικών συναρτήσεων R(r) για n =1, 2.

ΣΧΗΜΑ 3.1: Γραφική παράσταση ακτινικών συναρτήσεων R(r) για n =3.

ΣΧΗΜΑ 3.2 Γραφική παράσταση της συνάρτησης πιθανότητας R2 (r) για τα τροχιακά 2s και 2p.

Όπως βλέπουμε η ακτινική συνάρτηση R2(2s) διαπερνά τον πυρήνα, καθώς στον πυρήνα έχει τη μέγιστη πιθανότητα εύρεσης. Αντίθετα, η R2(2p) έχει μηδενική πιθανότητα να βρεθεί στον πυρήνα. Τα σημεία στα οποία η πιθανότητα εύρεσης του ηλεκτρονίου είναι μηδενική, χαρακτηρίζονται ως κομβικά (nodes) ή ακριβέστερα ακτινικοί κόμβοι (radial nodes).

ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΙΚΗΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ 4πr2R2(r) Ένας πιο συνηθισμένος τρόπος εξέτασης της κατανομής του ηλεκτρονιακού νέφους είναι να θεωρήσουμε ότι το άτομο συγκροτείται από «φλοιούς», όπως είναι το κρεμμύδι. Με βάση το σκεπτικό αυτό, η πιθανότητα να βρεθεί το ηλεκτρόνιο στο φλοιό όγκου dV εσωτερικής ακτίνας r και εξωτερικής ακτίνας r+dr είναι: R2dV =R2d(4πr3/3) = R24πr2dr

ΣΧΗΜΑ 3.3 Ο όγκος φλοιού πάχους dr είναι: dV = d(4πr3/3) = 4πr2dr

ΣΧΗΜΑ 3.4 Γραφική παράσταση της συνάρτησης ακτινικής πιθανότητας 4πr2R2 για τα τροχιακά 1s, 2s και 3s και σχηματική παρουσίαση της αντίστοιχης κατανομής της ηλεκτρονιακής πυκνότητας (με τις λευκές περιοχές απεικονίζονται. οι κομβικές επιφάνειες).

ΣΧΗΜΑ 3.5 Γραφική παράσταση της συνάρτησης ακτινικής πιθανότητας 4πr2R2 για τα τροχιακά 2p, 3p και σχηματική παρουσίαση της αντίστοιχης κατανομής της ηλεκτρονιακής πυκνότητας (με τις λευκές περιοχές απεικονίζονται. οι κομβικές επιφάνειες).

ΓΩΝΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Α(θ,φ) Η γωνιακή συνάρτηση Α(θ,φ) καθορίζει τη μορφή και τον προσανατολισμό του ηλεκτρονιακού νέφους στο χώρο. Για τα s τροχιακά η γωνιακή συνάρτηση Α(θ,φ) είναι ανεξάρτητη από τις γωνίες θ και φ και έχει σταθερή τιμή. Αντίθετα, στα p τροχιακά, η γωνιακή συνάρτηση Α(θ,φ) εξαρτάται από τις γωνίες θ και φ.

ΣΧΗΜΑ 3.8: Γραφική παράσταση της γωνιακής συνάρτησης Α(θ, φ) για τα τροχιακά s και p.

ΣΧΗΜΑ 3.9 Γραφική παράσταση της γωνιακής συνάρτησης Α(θ, φ) για τα τροχιακά d.

Τα τροχιακά ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες: 1. τα συμμετρικά ή άρτια (gerade) στα οποία η κυματοσυνάρτηση Ψ έχει το ίδιο αλγεβρικό πρόσημο σε σημεία συμμετρικά ως προς το κέντρο (σημείο τομής των αξόνων x, y, z), όπως συμβαίνει στα τροχιακά s και dz2 2. τα ασύμμετρα ή περιττά (ungerade) στα οποία η κυματοσυνάρτηση Ψ έχει το αντίθετο πρόσημο σε σημεία συμμετρικά ως προς το κέντρο, όπως συμβαίνει στα τροχιακά p. Δηλαδή, στις περιπτώσεις αυτές η κυματοσυνάρτηση αλλάζει πρόσημο από τον ένα λοβό του ατομικού τροχιακού στον άλλο.

ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΓΩΝΙΑΚΗΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ Α2(θ, φ) Όπως η συνάρτηση 4πr2R2 εκφράζει την πιθανότητα εύρεσης του ηλεκτρονίου στο φλοιό r - r+dr, το ίδιο και η συνάρτηση Α2(θ, φ) καθορίζει την πιθανότητα εύρεσης του ηλεκτρονίου στο χώρο με βάση τις  συντεταγμένες θ και φ. Για τα τροχιακά s η ύψωση στο τετράγωνο δεν προκαλεί καμιά μεταβολή. Έτσι, το Α2(θ, φ) παρίσταται και πάλι με σφαίρα. Για τα p τροχιακά η ύψωση στο τετράγωνο προκαλεί μια επιμήκυνση των σφαιρών (αποκτούν κωδωνοειδή μορφή), ενώ οι τιμές των Α2(θ, φ) είναι προφανώς μόνο θετικές.

ΣΧΗΜΑ 3.11 Γραφική παράσταση της συνάρτησης γωνιακής πιθανότητας Α2(θ, φ) για τα τροχιακά s και p.

ΣΧΗΜΑ 3.13 Εικονογραφημένη παράσταση της συνάρτησης Ψ2 (ηλεκτρονικού νέφους) για ορισμένα τροχιακά p και d, όπως έχει προκύψει από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ισόπυκνες ηλεκτρονιακής κατανομής του τροχιακού 3pz για το άτομο Cl

Σχηματική παρουσίαση του τροχιακού 2pz με οριακές επιφάνειες που περικλείουν το 99% του ηλεκτρονιακού νέφους.

ΣΧΗΜΑ 3.17 Σχηματική παρουσίαση των f τροχιακών με οριακές επιφάνειες ηλεκτρονιακής πυκνότητας.

ΣΧΗΜΑ 3.18 Σχηματική παρουσίαση του 1s τροχιακού με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: α. με περίγραμμα καμπύλης, β. με κουκκίδες, γ. με γραφική παράσταση της ακτινικής πιθανότητας δ. με τρισδιάστατη απεικόνιση της κατανομής πιθανότητας.

ΣΧΗΜΑ 3.19 Σχηματική παρουσίαση του 2s τροχιακού με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: α. με περίγραμμα καμπύλης, β. με κουκκίδες, γ. με γραφική παράσταση της ακτινικής πιθανότητας δ. με τρισδιάστατη απεικόνιση της κατανομής πιθανότητας.

ΣΧΗΜΑ 3.20 Σχηματική παρουσίαση του 2p τροχιακού με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: α. με περίγραμμα καμπύλης, β. με κουκκίδες, γ. με γραφική παράσταση της ακτινικής πιθανότητας δ. με τρισδιάστατη απεικόνιση της κατανομής πιθανότητας.