Πρακτική Άσκηση In vitro Δράση του Trichoderma sp εναντίων παθογόνων εδάφους Εργαστήριο 3ο.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
Advertisements

Τι είναι οι μικροοργανισμοί ;
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Δεύτερη γραμμή άμυνας 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου
Βιοτεχνολογία.
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
Μηχανισμοί ειδικής άμυνας
Στάδια ανάπτυξης καλλιεργούμενων φυτών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΕΞΕΛΙΞΗ.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: συνδυασμός Επιστήμης και Τεχνολογίας
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙ-ΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΙΑΣ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
ΜΙΚΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Λόγοι για την μελέτη συστημάτων μικτών καλλιεργειών 1.Ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες (π.χ. επεξεργασία αποβλήτων) χρησιμοποιούν.
Αντιβιοτικά Τα αντιβιοτικά (αντιμικροβιακά) φάρμακα είναι φάρμακα ενάντια των λοιμώξεων. Παράγονται από μικροοργανισμούς (μύκητες/βακτηρίδια) και κατευθύνονται.
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην γεωργία- κτηνοτροφία.
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Η ENAΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ξεκινά με τη δημιουργία του ζυγωτού κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο Το ζυγωτό είναι το πρώτο κύτταρο.
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Γενετική Τροποποίηση Οργανισμών
Κάθευγρό ή στερεό μέσο το οποίο μπορεί να καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες ενός μικροοργανισμού Κύρια στοιχεία που περιέχει ένα υπόστρωμα είναι Νερό, πηγή.
Ζύμες και μύκητες.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Χρώση ενδοσπορίων Dr ΣτΕλιοΣ ΛογοθΕτηΣ.
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Π ΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ A SPERGILLUS NIGER ΚΑΙ A SPERGILLUS CARBONARIUS ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΣΠΑ ΜΠΕΡΤΟΛΗ ΜΑΡΙΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ Α.Μ. Α17240 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.
1 Διατροφή και Πρόληψη Ι Περιβαλλοντική Υγεία. 2 Η Επιστήμη της Διατροφής & Τοξικολογία Τοξικολογία περιβάλλοντος.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗ, M.D., Ph.D.
Εγκεντρισμοί και ενοθφαλμισμοί. Ως εμβολιασμό εννοούμε την καλλιεργητική τεχνική με την οποία ενώνουμε τα μέρη δύο διαφορετικών φυτών με σκοπό την δημιουργία.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Εργαστήριο Ανθοκομίας & Αρχιτεκτονικής Τοπίου Πρακτική Εξάσκηση μέσω ΕΣΠΑ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ ΙΖΑΜΠΕΛΑ 1101.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ: ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΙΝΤΖΙΟΣ.
Τραπεζικό σύστημα Μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, οι ανάγκες χρηματοδότησης από την ΕΚΤ σταδιακά περιορίζονται Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής.
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ Αξιολόγηση Ζεολίθου και Agri-fos 600 στην αντιμετώπιση του.
ΕΥΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ /05/ /05/ /07/ /07/2012.
Κυτταρο-Ιστοκαλλιέργεια Ενότητα 9 η Παραγωγή βιοδραστικών ουσιών (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Σ. Κίντζιος Τμήμα: Βιοτεχνολογίας.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η μελέτη της μοριακής βάσης της ζωής.
Κουμάκη-Κωστάκη Βασιλική, MD, PhD Λέκτορας Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Πρακτική Άσκηση 2012 ΕΝΤΑ ΝΑΣΚΑ Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ Επιλογή από κάθε σπουδαστή ενός χώρου αστικού πρασίνου (πόλεις > κατοίκους) Καταγραφή των κλιματολογικών, γεωλογικών, εδαφολογικών.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Η έννοια της τοξικότητας Σ. Αθανασέλης Καθηγητής Τοξικολογίας
Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης
ΣΠΟΡΙΟΚΤΟΝΟΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΒΑΚΡΟΛΗΣ Καρίνου Ε. και Σιβροπούλου Α.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
Κύτταρο: η μονάδα της ζωής
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Gambusia holbrooki
ΑΓΓΕΝΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
Παραδόσεις εφαρμοσμένης Δασοκομικής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.
ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΚΑΣΤΙΚΟΥ ΝΕΦΟΥΣ (Spray drift)
Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Περί Διάθεσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στην Αγορά Κανονισμός 1107/2009 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2ο.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ.
Κομποστοποίηση και αναγκαιότητα της χρήσης κόμποστ στη γεωργική παραγωγή της Κύπρου Ερικ Σουκιούρογλου, 4/12/2017.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ
Οδηγίες…. Για να παίξουν τα video που υπάρχουν στην παρουσίαση, πρέπει πρώτα να τα κατεβάσετε από το site και μετά να τα ενσωματώσετε στη διαφάνεια ως.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πρακτική Άσκηση In vitro Δράση του Trichoderma sp εναντίων παθογόνων εδάφους Εργαστήριο 3ο

Εισαγωγή Ο κλασσικός τρόπος καταπολέμησης με χημικά μέσα αποτελεί μη αποτελεσματικό μέθοδο δεδομένου της ανάπτυξης της ανθεκτικότητας των παθογόνων σε μυκητοκτόνα Επιπλέον το περιβάλλον - στο οποίο επιβιώνουν (έδαφος) αποτελεί δύσκολο μέσω στη ομοιόμορφη κατανομή του ψεκαστικού διαλύματος στο επιθυμητό βάθος.

Εισαγωγή Διάφοροι μικροοργανισμοί (μύκητες, βακτήρια) έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον παθογόνων εδάφους αλλά το κατά 90% των περιπτώσεων έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες φυλές (strains) του μύκητα Trichoderma

Εισαγωγή Η αποτελεσματικότητα του Trichoderma οφείλεται: στη υψηλή αναπαραγωγική ικανότητα την ικανότητα παραμονής στο έδαφος κάτω από αντίξοες συνθήκες, χρήση θρεπτικών ουσιών που έχει ως αποτέλεσμα τη αλλαγή της ριζόσφαιρας προς όφελος του ίδιου επιθετικότητα εναντίον φυτοπαθογόνων μυκήτων. στην ικανότητα στην προώθηση ανάπτυξης και ενίσχυση της άμυνας του φυτού.

Ταξινόμηση Διαίρεση: Ascomycota Υποδιαίρεση: Pezizomycota Κλάση: Sordariomycetes Τάξη: Hypocreales Οικογένεια: Hypocreaceae Γένος: Trichoderma

Trichoderma κονιδιοφόρος

Φυλές μυκήτων - strains

Μηχανισμοί δράσης του Trichoderma sp. Με το ανταγωνισμό σε θρεπτικά στοιχεία Θετική επίδραση στην ανάπτυξη των φυτών (βιολίπανση) και ενίσχυση του μηχανισμού άμυνας του φυτού. την ικανότητα να νεκρώσει κύτταρα άλλου οργανισμού (αντιβίωση) την ικανότητα να παράγει μεταβολίτες που να εμποδίζει την βλάστηση σπορίων του παθογόνου (μυκόσταση) με άμεση επαφή του ΒΠ με το παθογόνο (μυκοπαρασιτισμός) κατά την οποία παράγει υδρολυτικά ένζυμα ή τοξικές ενώσεις, είτε αντιβιοτικά που μπορούν να δράσουν συνεργιστικά με τα ένζυμα. την ικανότητα να τροποποιήσει την χημική σύνθεση της ριζόσφαιρας (αύξηση της οξύτητας του εδάφους)

Βιο - λίπανση

Ανταγωνισμός

Αντιβίωση

Παρασιτισμός

Παρασιτισμός

Πρακτική Άσκηση - Εργασία Σε petri dish Θρεπτικό υπόστρωμα PDA (Potato Dextrose Agar) Τοποθέτηση στο ίδιο δίσκο Trichoderma απέναντι σε παθογόνο μύκητα. Μέτρηση Ακτίνα Ανάπτυξης των 2 μυκήτων Σύγκριση με τον/ τους μάρτυρες Γράφημα Αξιολόγηση Μηχανισμού δράσης εναντίον των παθογόνων.