ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στάσιμα κύματα.
Advertisements

ΔΥΝΑΜΗ- ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ
Μηχανικά κύματα.
Β.ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΗΜΑΤΩΝ
Ταλάντωση & Αρμονική Κίνηση
Βάρος και βαρυτική δύναμη
Κεφάλαιο 7 Δυναμική Ενέργεια και Διατήρηση Μηχανικής Ενέργειας.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
η τροχιά το υλικού σημείου είναι ένας κύκλος
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
Ισορροπία υλικού σημείου
5.3 XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
3.2 ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
4.3 ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. Μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση
Πότε λέμε ότι δύο σώματα αλληλεπιδρούν;
4.2 ΜΕΓΕΘΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ
2ο΄ Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ
Δυναμική ενέργεια Ενέργεια ταλάντωσης.
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ νόμος NEWTON
Ελένη Γ. Παλούμπα Χημικός, Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια
Στροφορμή.
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ
Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Περιοδικές κινήσεις: Οι κινήσεις που επαναλαμβάνονται σε ίσα χρονικά διαστήματα. Το χρ. διάστημα που επαναλαμβάνο- νται ονομάζεται περίοδος (T). – π.χ.
1 Ενέργεια Έργο Ισχύς Ενέργεια Δυναμική ενέργεια Κινητική ενέργεια Θεώρημα έργου-ενέργειας Κινητική ενέργεια και ορμή Διατήρηση της Ενέργειας Μηχανές Απόδοση.
Απλή αρμονική ταλάντωση Περιοδική κίνηση όπου η δύναμη επαναφοράς είναι ανάλογη της απομάκρυνσης (απομάκρυνση είτε ως γραμμική ή ως γωνιακή μετατόπιση)
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ Μεταφορική κίνηση, Έργο, Ενέργεια.
1 Σύνθεση Ταλαντώσεων. 2 Αρχή της Ανεξαρτησίας ή Αρχή της Επαλληλίας των κινήσεων Όταν ένα κινητό εκτελεί ταυτόχρονα 2 ή περισσότερες κινήσεις, κάθε μία.
Α ΝΩΤΑΤΗ Σ ΧΟΛΗ ΠΑΙ ΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος.
ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
Ερωτήσεις Ένα αυτοκίνητο κινείται προς το Βορρά, σε οριζόντιο δρόμο. Ποια είναι η κατεύθυνση της στροφορμής των τροχών του; Η στροφορμή ενός συστήματος.
Η περίοδος της κίνησης είναι: α) 1 sec β) 2 sec γ) 3 sec
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
Μηχανικές Ταλαντώσεις
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Επανάληψη στις δυνάμεις
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Το φαινόμενο ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ.
ΣΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ Όταν δύο σώματα που βρίσκονται σε επαφή κάνουν κοινή Α.Α.Τ. τότε έχουν την ίδια κυκλική συχνότητα ω1=ω2=ω. Κάθε σώμα έχει τη δική του σταθερά.
Η έννοια της ΔΥΝΑΜΗΣ Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί:
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
Το εκκρεμές αφήνεται να ταλαντωθεί στη θέση Β.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
1. Ορμή– Γενίκευση νόμου Newton
Η έννοια της δύναμης Επιτέλους, κάτι δυνατό για να ασχοληθούμε!
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Κωστοπούλου Ειρήνη, Φυσικός ΠΕ04.01
Ταλαντώσεις Όλες οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις του βιβλίου.
(Θεμελιώδης νόμος της Μηχανικής)
Δύναμη και αλληλεπίδραση
Ισορροπία υλικού σημείου
Αδράνεια : μια ιδιότητα της ύλης
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

Τι κοινό έχουν οι παρακάτω κινήσεις; Η κίνηση της κούνιας Η κίνηση της Γης γύρω από τον ήλιο Η κίνηση των δεικτών του ρολογιού Η κίνηση του εκκρεμούς

Επαναλαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο σε ίσα χρονικά διαστήματα Επαναλαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο σε ίσα χρονικά διαστήματα. Οι κινήσεις αυτές ονομάζονται περιοδικές

Από τις προηγούμενες κινήσεις σε τι διαφέρουν η κίνηση της κούνιας και η κίνηση του εκκρεμούς από τις άλλες δύο;

Εκτελούνται ανάμεσα σε δύο ακραία σημεία Εκτελούνται ανάμεσα σε δύο ακραία σημεία. Οι περιοδικές αυτές κινήσεις ονομάζονται ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ .

Επομένως: ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ είναι η περιοδική κίνηση που γίνεται ανάμεσα σε δύο ακραία σημεία.

Στην ταλάντωση, το σώμα κινείται γύρω από μια θέση, που την ονομάζουμε θέση ισορροπίας. Στη θέση ισορροπίας η συνισταμένη όλων των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα είναι ίση με το μηδέν (Fολ=0).

Πότε ένα ελατήριο θεωρείται ιδανικό; Ένα ελατήριο θεωρείται ιδανικό, όταν: Η μάζα του είναι αμελητέα. Για τη δύναμη που ασκεί ισχύει ο νόμος του Hooke ( Fελ=Κ χ, όπου χ η συμπίεση ή η επιμήκυνση του ελατηρίου και Κ μια σταθερά που μας δείχνει πόσο σκληρό είναι το ελατήριο).

Ας θυμηθούμε… Όταν το ελατήριο βρίσκεται στο φυσικό του μήκος, δεν ασκεί δύναμη στο σώμα που είναι δεμένο σ’ αυτό (Fελ=0). Όταν το ελατήριο έχει επιμηκυνθεί, η δύναμη από το ελατήριο έχει φορά προς το ελατήριο. Όταν το ελατήριο έχει συμπιεστεί, η δύναμη από το ελατήριο έχει φορά προς το σώμα.

Για την ταλάντωση του συστήματος ελατήριο-μάζα της διπλανής εικόνας, στη θέση ισορροπίας το ελατήριο έχει το φυσικό του μήκος (Fελ=0).Το βέλος παριστάνει τη δύναμη του ελατηρίου.

Όταν το ελατήριο είναι οριζόντιο, η δύναμη του ελατηρίου είναι η μόνη δύναμη που ασκείται στο σώμα στην οριζόντια διεύθυνση. Η δύναμη αυτή, τείνει να επαναφέρει το σώμα στη θέση ισορροπίας και γι’ αυτό λέγεται δύναμη επαναφοράς. Η απόσταση του σώματος από τη θέση ισορροπίας ονομάζεται απομάκρυνση (χ).

Σύμφωνα με το νόμο του Hooke, η δύναμη από το ελατήριο είναι ανάλογη με την επιμήκυνση ή τη συμπίεση του ελατηρίου. Στην περίπτωση που το ελατήριο είναι οριζόντιο, η επιμήκυνση ή η συμπίεση του ελατηρίου είναι και η απομάκρυνση. Επομένως, η δύναμη επαναφοράς είναι ανάλογη με την απομάκρυνση. Η ταλάντωση αυτή ονομάζεται απλή αρμονική ταλάντωση.

Ποια είναι τα φυσικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση; Η περίοδος (Τ) : είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει μια πλήρης ταλάντωση (από μια θέση πίσω σ’ αυτή). Στο SI μετριέται σε δευτερόλεπτα (s). To σφαιρίδιο ενός εκκρεμούς εκτελεί 2 ταλαντώσεις σε 4s.Ποια είναι η περίοδος της ταλάντωσης; Είναι 2s.

Η συχνότητα (f): είναι ο αριθμός των ταλαντώσεων (Ν) που εκτελεί το σώμα σε χρονικό διάστημα Δt προς το χρονικό διάστημα αυτό. f=N/ Δt Mονάδα συχνότητας στο SI είναι το 1Hertz (Hz). Το εκκρεμές έκανε 2 ταλαντώσεις σε 4s.Βρείτε τώρα τη συχνότητα της ταλάντωσης. Είναι 0.5 Hz.Τι παρατηρείτε; Τα μεγέθη περίοδος και συχνότητα είναι αντίστροφα: Τ=1/f ή f=1/T

Η μονάδα μέτρησης της συχνότητας πήρε το όνομά της από το Γερμανό φυσικό Heinrich Hertz (1857-1894) που ανακάλυψε τα ραδιοκύματα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του ραντάρ.

Το πλάτος (χο) :είναι η μέγιστη απόσταση του σώματος από τη θέση ισορροπίας (μέγιστη απομάκρυνση).

Ταλάντωση και ενέργεια Στις ακραίες θέσεις, η ταχύτητα του σώματος είναι ίση με το μηδέν, ενώ παίρνει τη μεγαλύτερη τιμή της όταν το σώμα περνά από τη θέση ισορροπίας. Έτσι, στις ακραίες θέσεις η κινητική του ενέργεια (K) είναι μηδέν ενώ στη θέση ισορροπίας έχει μέγιστη κινητική ενέργεια.

Αντίθετα, η δυναμική του ενέργεια (U) είναι μέγιστη στις ακραίες θέσεις και μηδέν στη θέση ισορροπίας. Κατά τη διάρκεια της ταλάντωσης, η δυναμική ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική και αντίστροφα. Η ολική (μηχανική )ενέργεια (E) της ταλάντωσης διατηρείται σταθερή. E=U+K=σταθερή Στην πραγματικότητα, εξαιτίας της τριβής ή της αντίστασης του αέρα, η μηχανική ενέργεια μετατρέπεται σταδιακά σε θερμότητα, το πλάτος συνεχώς μειώνεται και η ταλάντωση σταματά.

Θέση 1:ακραία θέση Κ=0, U=μέγιστη, Ε=U

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ ΕΛΑΤΗΡΙΟ-ΜΑΖΑ