Έκφραση και ρόλος της α5 ιντεγκρίνης στο πρώιμο έμβρυο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Αλέξανδρος Δημηρόπουλος, Μαρία Χριστοπούλου, Νικόλας Ζάγκρης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΝΕΦΡΙΚΗ ΙΝΩΣΗ Ερευνητικό Πρόγραμμα Αριστείας. Στατιστικά Στοιχεία Αριστείας Ι Υποβλήθηκαν 1497 προτάσεις σε όλα τα γνωστικά πεδία Στα πεδία Ιατρικές Επιστήμες.
Advertisements

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ – Ι Το Κυκλοφορικό Σύστημα
Κώστα Μαρία ΑΕΜ  Οι ιοί του απλού έρπητα 1 και 2 (HSV-1 και HSV- 2), είναι δύο μέλη της οικογένειας του ιού του έρπητα, herpesviridae, που μολύνει.
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ιωάννης Π. Τρουγκάκος, Ph.D.
ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Ν. ΓΡΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ
"ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ", Μαργαρίτης & συνεργάτες, Εκδ.Λίτσα, 2004
ΛΕΙΟΣ ΜΥΪΚΟΣ ΙΣΤΟΣ Ο λείος μυϊκός ιστός ελέγχει την διάμετρο (και την κινητικότητα) όλων των σωληνόμορφων οργάνων του σώματος, όπως π.χ. τα αγγεία και.
Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Β
Από το κύτταρο στον οργανισμό
Οι λειτουργίες του γενετικού υλικού.
ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στην Ιατρική.
Το κύτταρο Αποτελεί την βασική δομική και λειτουργική μονάδα των οργανισμών. Διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι μορφές.
Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική
ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΑΚΕΤΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ DNA ΣΕ ΜΙΤΩΤΙΚΟ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑ
Μονοκλωνικά αντισώματα
Μαρία Αλεξάνδρου ΑΕΜ HSV-1 και HSV-2 Είναι δύο μέλη της οικογένειας των ιών του έρπητα που μολύνουν τον άνθρωπο. HSV-1:υπεύθυνος για τον επιχείλιο.
...για περισσότερα... Τμήμα Βιολογίας.
ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ Το λεπτό σύνορο ανάμεσα στην άβια ύλη και στη ζωή Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος – 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
Βιολογικός ρόλος της Απολιποπρωτεΐνης J/Clusterin σε ανθρώπινα καρκινικά ηπατικά και παγκρεατικά κύτταρα. Άννα Γιοράν Τομέας Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής,
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡIOΣ
ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ
ΑΥΞΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ microRNA-34a ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΝΕΥΡΩΝΩΝ.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιατρική Σχολή Ακαδημαϊκό Έτος: Βιοτεχνολογία Υπεύθυνη μαθήματος : Μαρία Φράγκου Φοιτητής/ρια : Παναγιώτα Παναγιώτου Α.Μ.
...για περισσότερα... Τμήμα Βιολογίας.
Βιοτεχνολογία Ονοματεπώνυμο: Βασίλειος Μπουρατζής Α.Μ: 4893 Έτος: Εξάμηνο: δ’ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Φράγκου.
S1 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ.
ΚΥΤΤΑΡΟΚΙΝΕΣ ή ΚΥΤΤΟΚΙΝΕΣ. Είδαμε ότι οι ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΣΙΑΣ είναι… 1.Ανατομικοί φραγμοί - Δέρμα - Βλεννώδεις μεμβράνες 2. Φυσιολογικοί φραγμοί.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΙΟΣ 2012 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
1.  Τα κύματα δημιουργούνται όταν ένα σύστημα διαταράσσεται από την κατάσταση ισορροπίας και η ενέργεια ταξιδεύει από μια περιοχή του συστήματος σε.
Ανάπτυξη Εμβρύου - Τοκετός
ΔΙΑΛΕΞΗ 9η Οργανωτική Δομή και Ανάλυση Γραφειοκρατία Οργανογράμματα
Μέθοδος του Εσωτερικού Συντελεστή Απόδοσης. (Ε.Σ.Α.)
HIF-1α and p53: the ODD couple?
ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Αλληλεπιδράσεις γονιδίων και διατροφικών συστατικών
Έτσι είναι ένα νευρικό κύτταρο
Βιοτεχνολογία Χρίστος Κόρτας
S1 ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ.
Βασικες Εννοιες Φυσικης
ΑΔΕΝΕΣ Αδένας ονομάζεται κάθε ζωικό όργανο που παράγει ουσίες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι αδένες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Κατασκευή cDNA βιβλιοθήκης.
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ADIPOR1, APPL1 ΚΑΙ RAB5 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΠΟΝΕΚΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΣΕ ΛΕΠΤΟΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΠΑΙΔΙΑ Αλίκη Παππά1, Αλεξία.
Μέθοδος της Καθαράς Παρούσας Αξίας. (Κ.Π.Α.)
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΒΡΥΪΚΟΥ DNA ΣΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Ν. Δάβανος και Δ. Χ. Σπάθας Εργαστήριο Γενικής Βιολογίας, Τμήμα Ιατρικής,
ΚΥΤΤΑΡΟΚΙΝΕΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ Εισαγωγικά στοιχεία Ιδιότητες των κυτταροκινών
Κλωνοποιηςη και χαρακτηριςμος του γονιδιου της περφορινης ςτην ιριδιζουςα πεςτροφα Εισαγωγή Η περφορίνη ανήκει στην τάξη των Pore Forming Toxins(PFTs),οι.
ΕΚΦΡΑΣΗ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ α ΚΑΙ β ΣΤΟ ΗΠΑΡ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΑΡΟΥΡΑΙΩΝ WISTAR. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΦΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ Χη Αγαπίου.
Τα επίπεδα οργάνωσης της ζωής
Βασιλική Ε. Γκρέκα-Σπηλιώτη1.
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ PDLF ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΙΚΡΙΩΜΑΤΑ»
ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΠΙΠΕΔΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ
Αναστασία Μυρίσσα, Ιωάννα Πέττα και Κωνσταντίνος Φλυτζάνης
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ NUCKS ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΜΒΡΥÏΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥ Παύλου Μ1, Δρόσος Γ1, Γεωργούλης Αν2, Χαβάκη Σ2, Østvold AC3, Παταργιάς.
ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ Τ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΒΑΠΤΙΣΗ Π.Γ.Ε.Σ.Σ. Τάξη: Γ2
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό
ΣΥΝΑΠΤΙΚΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ.
Τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας
ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ Τ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Έκφραση και ρόλος της α5 ιντεγκρίνης στο πρώιμο έμβρυο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Αλέξανδρος Δημηρόπουλος, Μαρία Χριστοπούλου, Νικόλας Ζάγκρης Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα 26500 Ιντεγκρίνες Είναι ετεροδιμερείς διαμεμβρανικοί υποδοχείς Αποτελούνται από μία α και μία β υπομονάδα Η α5 ιντεγκρίνη ετεροδιμερίζεται με τη β1 υπομονάδα σχηματίζοντας την α5β1 ιντεγκρίνη και είναι ο κύριος υποδοχέας της ινονεκτίνης Οι ιντεγκρίνες λειτουργούν ως αμφίδρομα μόρια-σηματοδότες και συνδέουν πρωτεΐνες της εξωκυττάριας ουσίας με τον κυτταροσκελετό και με πρωτεΐνες των μονοπατιών μεταγωγής σημάτων από και προς τον πυρήνα.

Πότε εκφράζεται το mRNA της α5 ιντεγκρίνης Υλικά και μέθοδοι Πότε εκφράζεται το mRNA της α5 ιντεγκρίνης Μέθοδος RT-PCR Ηλεκτροφόρηση προϊόντων RT-PCR σε πήκτωμα πολυακρυλαμιδίου 5% (0,75mm) Σε ποιούς κυτταρικούς πληθυσμούς εκφράζεται η α5 ιντεγκρίνη Απομόνωση εμβρύων σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης (μορίδιο έως οργανογένεση) Μονιμοποίηση (Carnoy’s fixation) και μικροτόμηση (7μm) εμβρύων Μέθοδος ανοσοφθορισμού με χρήση μονοκλωνικού Αb (D71E2) και 2γενούς Ab-FITC Ποιος ο ρόλος της α5 ιντεγκρίνης κατά την ανάπτυξη του εμβρύου Καλλιέργεια εμβρύων απουσία και παρουσία μονοκλωνικού αντισώματος (D71E2) για ~17h και 36h, 37,5ο C Μονιμοποίηση (Carnoy’s fixation), έγκλειση σε μπλοκ παραφίνης, μικροτόμηση (7μm) εμβρύων Χρώση με Alcian Blue και Nuclear Fast Red RT-PCR / Έκφραση mRNA α5 ιντεγκρίνης

Έκφραση της α5 ιντεγκρίνης στο πρώιμο έμβρυο Έκφραση της α5 ιντεγκρίνης στο πρώιμο έμβρυο XIII (blastula) HH3-4 (primitive streak) HH5-6 (early neurula) Abbreviations: a, aortic arch; c, cardiac primordia; ca, endocardium; d, diencephalon; da, dorsal aorta; dm, dermomyotome; e, epiblast; ec, ectoderm; en, endoderm; g, gut; h, hypoblast; lr, liver rudiment; m, mesoderm; mc, myocardium; mp, myelencephalon; n, notochord; nc, neural crest; ne, neuroectoderm; nt, neural tube; p, pharyngeal arch; ps, primitive streak; pv, precardinal vein; sc, sclerotome; sv, sinus venosus; v, vitelline membrane HH9-10 (10 somites) HH17 (29 somites)

Ρόλος της α5 ιντεγκρίνης κατά την ανάπτυξη του πρώιμου εμβρύου Abbreviations: c, cardiac primordia; ca, endocardium; d, diencephalon; ec, ectoderm; em, extracellular matrix; en, endoderm; g, gut; m, mesoderm; mc, myocardium; n, notochord; np, neural plate; nt, neural tube; o, optic stalk

Συμπεράσματα Η α5 ιντεγκρίνη αρχικά ανιχνεύεται στο στάδιο του μοριδίου και η έκφραση της ρυθμίζεται αναπτυξιακά. Στα έμβρυα στα οποία αναστείλαμε τη λειτουργία της α5 ιντεγκρίνης επηρεάστηκαν οι ιστοί και τα όργανα στα οποία είχαμε ανιχνεύσει την έκφραση της α5. Στα πειραματικά έμβρυα δεν έγιναν φυσιολογικά οι μορφογενετικές κινήσεις της γαστριδί-ωσης. Τα κύτταρα της νευρικής πλάκας δεν ήταν επιθηλιοποιημένα αλλά εμφάνιζαν μεσεν-χυματικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σχηματίσουν το νευρικό σω-λήνα. Τα τοιχώματα του διεγκεφάλου ήταν αποδιοργανωμένα και τα τοιχώματα των οπτικών κυστιδίων είχαν καταρρεύσει. Τα τοιχώματα του καρδιακού σωλήνα ήταν επίσης αποδιορ-γανωμένα και ανεστάλη η μορφογένεση της καρδιάς