Διήγηση/αφήγηση ιστοριών από παιδιά

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γεωργία Αναστασίου Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΔΑΛΙΟΥ
Advertisements

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (BULLYING)
Νομισματικό Μουσείο της ΣΤ’ τάξης. Σκοποί Γνωστικοί Να γνωρίσουν τα παιδιά την έννοια του μουσείου και τη σπουδαιότητα του για τον πολίτη και το κοινωνικό.
Οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως προς την αποτελεσματικότητα της βιβλιοθεραπείας Μαρίνα Λουάρη Μαρίτα Παπαρούση.
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Α’ Λυκείου Ερευνητική εργασία
 Ερώτημα – Προβληματισμός: Περιέργεια- Πρόκληση-Εξερεύνηση  Χρόνος για ποιοτική εργασία μαθητών  Συζήτηση τρόπων εργασίας -σκέψης μαθητών Παρέμβαση.
ΞΑΝΘΗ 2013, 2ο ΣΕΚ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΙΔΗΣ Μαθηματικός.
2ο φύλλο εργασίας 1η δραστηριότητα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
Το παιδικό παιχνίδι Εισαγωγικά σχόλια και ερμηνευτικές υποθέσεις
Ατομικές και Ομαδικές εργασίες από τα παιδιά της Α3
8ο Δ.Σ. Κορίνθου Νέα Προγράμματα Σπουδών
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Γνωριμία με το Scratch.
Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση
Εισαγωγή στο σενάριο   Τι είναι το σενάριο. Α. H τέχνη του να σκέφτεσαι σε εικόνες. -Προ-σχεδιο της τελικής ταινίας Β.Στο σενάριο δεν μπορείς να περιγράψεις.
Δημιουργία εκπαιδευτικού κόμικ
Copyright ©: SAMSUNG & Samsung Hope for Youth. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος Εκπαιδευτικό υλικό Οθόνες: Δεξιότητες παρουσίασης Επίπεδο.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Γλώσσας
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
Όψεις της Πραγματικότητας Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης Γενικό Λύκειο Σπήλιου Μελέτη Περίπτωσης με αποτελεσματικές πρακτικές.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ Καλλιέργεια του προφορικού λόγου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης Καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Δημιουργική Απασχόληση
Η δημιουργία εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων από τα ίδια τα παιδιά στο Τμήμα Ένταξης ΜΑΡΙΝΑ ΛΟΥΑΡΗ Υ π. Διδάκτωρ ΠΤΔΕ Πανε π ιστήμιο Θεσσαλίας ΜΑΡΙΤΑ.
ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΑΣΟ 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑΣΟΥ
Η σκηνή στον κινηματογράφο
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Ταξίδι στον κόσμο της Γλώσσας Β’ Δημοτικού
Revelation Natural Art. εργαλείο γραφικών γενικής χρήσης με πολλαπλές σχεδιαστικές δυνατότητες δυνατότητες δημιουργικής γραφής σύνθεσης πρωτότυπων ιστοριών.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 1ο Δημ. Σχ. Βαγίων Τάξη : Γ’ Αριθμός μαθητών:12
Harry Potter Η μαγεία της ψυχολογίας
ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ, Τεύχος Α΄
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος
Στέκομαι, περπατώ…φρενάρω
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αρχές οργάνωσης εκπαιδευτικού προγράμματος.
Η συλλογιστική για το σχεδιασμό. Για το μάθημαΙ  « Παραδοτέα :  Ασκήσεις  Σχεδιασμός και κατασκευή ενός λογισμικού με το Αβάκιο  Ένα κείμενο
1 η Ενότητα 2 η Ενότητα 3 η Ενότητα.  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Δρ. Αθανάσιος Κόκορης Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης.
Εργασία στο μάθημα : Η Λογοτεχνία στο Νηπιαγωγείο Καραμπότη Μαίρη.
Eπεξεργασία βιβλίου «κατανόηση» «εμβάθυνση» «εμπλοκή» «συμμετοχή» «παράλληλες αναγνώσεις» 6/4/2016.
Οι μέθοδοι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη ΘΚ Χαράλαμπος Πουλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και.
1ο βήμα : επιλογή ενός θέματος από το Α.Π της γνωστικής περιοχής. 2 ο βήμα: καταγραφή των μαθησιακών στόχων- επιδιώξεων. 3ο βήμα : σχεδιασμός δράσεων.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Συνέντευξη με νήπια.
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου και η ευρεία του αποδοχή από τις νεαρές ηλικίες καλλιέργησαν την ιδέα της αξιοποίησής του ως ένα εργαλείο στην.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στο προηγούμενο μάθημα είχαμε μιλήσει για το παιχνίδι, τον ορισμό του, τη σημασία του, τα είδη του παιχνιδιού κατά τον Piaget , και το.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ.
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες και Δημόσιες Σχέσεις
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Φάκελος Αξιολόγησης για Νηπιαγωγείο
κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών
Το άγαλμα που κρύωνε του Χρ. Μπουλώτη
ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας «Αξίες Ζωής στην Εκπαίδευση»
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ α’
ΑΦΗΓΗΣΗ Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Νέες Τεχνολογίες Ι Ομάδα Story 3 Υπ. Καθ.
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωής
Ψυχοπαιδαγωγική του Αναδυόμενου Γραπτού Λόγου
Η ιστορία του γλωσσικού γραμματισμού.
Πώς διηγούμαστε ιστορίες από την Αγία Γραφή για να προκαλέσουν εντύπωση στα παιδιά; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να τις διηγηθούμε σε μια γλώσσα τόσο απλή και.
Eπεξεργασία βιβλίου /βιβλίων στο πλαίσιο της ανάπτυξης του γραμματισμού και των σύγχρονων προσεγγίσεων για τη μάθηση Μ. ΣΦΥΡΟΕΡΑ «κατανόηση» «εμβάθυνση»
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Εργασία στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Θεατρικές δραστηριότητες και τεχνικές
Ψυχοπαιδαγωγική του Αναδυόμενου Γραπτού Λόγου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διήγηση/αφήγηση ιστοριών από παιδιά Storytelling Διήγηση/αφήγηση ιστοριών από παιδιά

Διήγηση ιστοριών Είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο Το βρίσκουμε σε όλους τους λαούς Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα, μέρος με ή χωρίς υλικά Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να διηγούνται ιστορίες πριν ακόμα μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν Λένε ιστορίες για τις καθημερινές τους εμπειρίες- την μέρα που ξέφυγε το σκυλάκι και πάτησε τα λουλούδια της ιδιότροπης γειτόνισσας και έγινε ο αξέχαστος καβγάς…

Δραστηριότητα Σε τι ακριβώς βοηθά τα παιδιά η διήγηση ιστοριών; Τι ικανότητες μπορείτε να επισημάνετε στις ιστορίες που σας είπαν τα παιδιά;

Αφηγηματική ικανότητα: Παράθυρο ανάπτυξης Η διήγηση ιστοριών είναι ένα παράθυρο στη σκέψη των παιδιών Οι Προσωπικές ιστορίες των παιδιών μας λένε για τις γλωσσικές τους ικανότητες- γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί διηγηματικά: θυμόμαστε καλύτερα πληροφορίες τις οποίες μάθαμε μέσα από μια ιστορία παρά απλή συλλογή γεγονότων

Πλεονεκτήματα της διήγησης στην ανάπτυξη των παιδιών Κοινωνικός τομέας: μέλος μιας κοινότητας-ομάδας- διατήρηση και ενίσχυση αυτής της σχέσης-ταυτότητα (προσωπικές εμπειρίες) Συναισθηματικός: εξωτερίκευση συναισθημάτων-πνευματικών, φανταστικών Γνωστικός: γλώσσα, σκέψη, φαντασία

Γραμματική της ιστορίας: απαραίτητα στοιχεία Αρχή, μέση, τέλος Ήρωες Σκηνικό Πρόβλημα-Στόχος Δράση Εξεύρεση λύσης – ολοκλήρωση στόχου

Ικανότητες παιδιών στη διήγηση Αρχικά όμως δεν υπάρχει μια ροή στην ιστορία Δεν υπάρχει ξεκάθαρη πλοκή και ασύνδετα γεγονότων Οι ιστορίες τους περιλαμβάνουν πολλά συνδετικά: και ε,ε, Αρχίζουν με τις ιστορίες του ενός γεγονότος (2χρ.) Στην ηλικία των 5 μπορούν να φτιάξουν ιστορίες με την κατάλληλη δομή: χαρακτήρες, σκηνικό, πλοκή, πρόβλημα κ.ά

Εργαλεία για ενίσχυση Δραματικό παιχνίδι Στην ομάδα-αυτοβιογραφίες Ανάγνωση ιστοριών Κουκλοθέατρο Τεχνολογία

Δραστηριότητα 2 Σκεφτείτε δημιουργικούς τρόπους να προκαλέσετε το ενδιαφέρον των παιδιών να σας πουν μια ιστορία Δίνω μια αρχική πρόταση Π.χ. Ήταν μια φορά και 2 καιρούς τρία ζουζούνια και 4 κουκούτσια…

Ιδέες δραστηριοτήτων Τσάντα ιστορίας (π.χ. άγνωστα ή προσωπικά αντικείμενα) Περιγραφή ενός μικρού αντικειμένου (χρήση λεξιλογίου) Αυτοβιογραφία κάποιου αντικειμένου (π.χ. γάλα – να πάμε πίσω στη φάρμα-στην αγελάδα…)