Ισοδύναμα Τροφίμων Αποτελούν τη βάση για το σχεδιασμό των γευμάτων και αναπτύχθηκαν από μια επιτροπή του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων και του Αμερικανικού.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 22/01/2015 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ 22/01/2015 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ.
Advertisements

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνέχεια ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία μας και ότι πρέπει να την ακολουθούμε αν.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ
Food and Beverage Operations and Management.  Food: Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στυλ και είδη κουζίνα  Beverages: Περιλαμβάνει όλα τα αλκοολούχα και.
1 Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ελλάδα. 2 ΠΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Σύνδεση περιβάλλοντος και εκπαίδευσης 1913…καθιερώνεται με νόμο η σύνδεση περιβάλλοντος και.
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΙΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 15 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΙΠΙΔΙΑ.
1 ΔΗΜΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2 Η ΘΕΩΡΙΑ.
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 10: Μεταβολισμός των θρεπτικών συστατικών Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά Ακαδημαϊκά.
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ Δ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 1 (1- Εισαγωγή στο μάθημα) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα.
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Διατροφή Ενότητα 19: Λίπη, έλαια, λαχανικά και πατάτες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα ενεργητικό ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.
Υδατάνθρακες C – H - O. ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ Παροχή ενέργειας Δίνουν ενέργεια στα κύτταρα αφού πρώτα μετατραπούν σε γλυκόζη στο ήπαρ. 4 Kcal(θερμίδες)
Ασβέστιο τροφών, βιταμίνη D και οστεοπόρωση Μάκρω ΣΟΝΙΚΙΑΝ Σισμανόγλειο ΓΠΝΑ.
«Διατροφή – Τρόφιμα» Ερευνητική Εργασία Α’ τάξης Επιβλέποντες καθηγητές: Μπόσμος Ιωάννης (ΠΕ06) Πολύζου Αγλαΐα (ΠΕ11) Πολύζου Αγλαΐα (ΠΕ11) 1.
Εισαγωγή. Κ. Γαλανάκης Ορισμός «Management είναι να γίνονται ορισμένα πράγματα μέσω άλλων ατόμων» … American Management Association «Management.
Σκευάσματα Εντερικής Σίτισης
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους ΠΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Επιλογή τοποθεσίας και προγραμματισμός των εγκαταστάσεων
Τοξικότητα των θρεπτικών συστατικών
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΙΕΚ Ελληνικού
Διατροφική σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο
Συμβάματα κατά την Ορθοδοντική θεραπεία
Εργομετρια 4 Πηγές μυικης ενέργειας
Προσαρμογή Το νεογνό προσαρμόζεται στην πρόσληψη τροφής από το στόμα
Πίνακας Ουσιαστικότητας
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Οι Μεταβλητές και η λειτουργία τους
Διατροφή Ενότητα 22: Διατροφή και άθληση
Διατροφή- Διαιτολογία
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ-Ι
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΡΜΟΫΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Άσκηση Ενεργειακά Ισοζύγια
Διατροφή-Διαιτολογία
Το θέμα «έφηβοι και διατροφή» τέθηκε από τους μαθητές του προγράμματος προκειμένου να διαπιστωθεί η σημασία και ο ρόλος της διατροφής στη ζωή και την καθημερινότητα.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΕΥΘΥΒΟΥΛΟΥ (21041)
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Γνωρίζετε ότι: Το πρωινό γεύμα πριν από το σχολείο βοηθά την καλή φυσική και πνευματική κατάσταση; Ένα σωστό πρόγευμα μπορεί να είναι: γάλα και δημητριακά.
Ποικιλία επισιτιστικών υπηρεσιών
Νερό Πηγή ζωής.
Νερό Πηγή ζωής.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.
Για μια ευέλικτη, αποδοτική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση)
Οι μαθήτριες του Β2: Παρουσιάζουν το πρότζεκτ με θέμα: Μακρή Θεοδώρα
Για να γίνει το γεύμα σας πιο ισορροπημένο...
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2014.
Food and Beverage Operations and Management
الوحدة الثانية : المادة والحرارة
1- محلول در چربي: A, D, E, K 2 - محلول در آب: B complex, C
Μορφές συστημάτων Υγείας των χωρών: Τα επιμέρους χαρακτηριστικά των συστημάτων υγείας των χωρών εξαρτώνται από: -Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της.
Τράπεζα Τροφίμων Food Bank   Οι Εκκλησίες της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο διοργανώνουν για 4η συνεχή χρονιά Τράπεζα Τροφίμων   Η συλλογή τροφίμων έχει.
Μοντέλο Kaiser Το μοντέλο στηρίζεται στην αρχή της προληπτικής δράσης.
ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
Τηλεόραση και Παιδί!!!.
Ισοδύναμα Τροφίμων Αποτελούν τη βάση για το σχεδιασμό των γευμάτων και αναπτύχθηκαν από μια επιτροπή του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων και του.
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΕΙΔΗ ΔΙΑΙΤΩΝ Δίαιτες χαμηλών υδ/κων
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
Θερμότητα ή Θερμοκρασία Η Θερμότητα και η θερμοκρασία,Οι Θερμικές Διαστολές, Η Διάδοση της θερμότητας ΕΦΕΙΑ 10ο μάθημα.
ΔΙΓΟΥΑΝΙΔΙΑ Τα διγουανίδια αποτελούν μια άλλη κατηγορία υπογλυκαιμικών παραγόντων με κύρια δράση την αύξηση της ευαισθησίας των ιστών στην ινσουλίνη.
Κατάρτιση διαιτολογίου
Αγωγή Καταναλωτή Τζίκα Ευαγγελία Υπεύθυνη Έρευνας & Ανάπτυξης ΚΡΙΚΡΙ
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Διαδικτυακός Εκφοβισμός
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

Ισοδύναμα Τροφίμων Αποτελούν τη βάση για το σχεδιασμό των γευμάτων και αναπτύχθηκαν από μια επιτροπή του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων και του Αμερικανικού Διαβητολογικού Συλλόγου. Το σύστημα ισοδυνάμων, έχει δημιουργηθεί για το σχεδιασμό διατροφής διαβητικών ατόμων, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από υγιή άτομα στη προσπάθεια ρύθμισης του βάρους τους . Το σύστημα ισοδυνάμων κατηγοριοποιεί τις τροφές σε έξι κατηγορίες ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Τα τρόφιμα που κατατάσσονται στην ίδια ομάδα έχουν παρόμοια σύνθεση και θερμιδική περιεκτικότητα.

Πλεονεκτήματα της χρήσης των ισοδυνάμων τροφίμων Κατατάσσει σε μία ομάδα τα τρόφιμα που έχουν παρόμοια σύνθεση και θερμιδική περιεκτικότητα Χορηγεί ένα σύστημα με το οποίο τα γεύματα μπορούν να καθοριστούν, επιτρέποντας τη χρησιμοποίηση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων Αναπτύσσει ένα βασικό όργανο διδασκαλίας το οποίο εφαρμόζεται σε όλους σχεδόν τους ασθενείς με διαιτητικά προβλήματα Προσφέρει ένα χρήσιμο όργανο το οποίο οι γιατροί και οι διαιτολόγοι μπορούν να το τροποποιήσουν ανάλογα με της ανάγκες τους.

Ισοδύναμα τροφίμων - Ιστορική Αναδρομή The American Dietetic Association, the American Diabetes Association, and the US Public Health Service. Ο στόχος ήταν να αναπτυχθεί ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για τα άτομα με διαβήτη που θα παρείχε ομοιομορφία στον προγραμματισμό των γευμάτων και θα επέτρεπε την ένταξη μιας ευρύτερης ποικιλίας τροφίμων. 1950 (1) οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της σύνθεσης της δίαιτας, ήταν παρατεταμένοι και ανακριβής, (2) υπήρχαν πολλές ανακολουθίες στην ένταξη ή στον προσδιορισμό των τροφίμων και (3) τα μεγέθη των συνιστώμενων ποσοτήτων, συχνά αναφέρονταν σε ποσά που ήταν δύσκολο να μετρηθούν.

Πίνακας Ισοδυνάμων 1950

1976 Η πρώτη σημαντική αναθεώρηση Οι στόχοι ήταν: να είναι πιο ακριβής στην θερμιδική περιεκτικότητα των εισηγμένων τροφίμων, στην τροποποίηση του λίπους, καθώς και στην παροχή εξατομικευμένου σχεδίου για τα γεύματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις ομάδες των τροφίμων. Η επόμενη αναθεώρηση των ισοδυνάμων συνέβη το 1986. Οι στόχοι αυτής της αναθεώρησης ήταν να εξασφαλίσει ισοδύναμα τροφίμων που θα αντανακλούν τις αρχές της διατροφής και να αναπτύξει μια βάση δεδομένων της θρεπτικής σύστασης των εισηγμένων τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, η λίστα φρούτων άλλαξε από 10 γραμμάρια υδατάνθρακα σε 15 γραμμάρια, με αύξηση των θερμίδων από 40 σε 60.

Οι στόχοι της αναθεώρησης του 1995 ήταν: (1) στην ομάδα αμύλου, ένα τμήμα με πηγές τροφίμων για να παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή των τροφίμων (2) να ενημερωθούν οι κατάλογοι των τροφίμων και η βάση δεδομένων, κυρίως για το πρόσθετο λίπος σε τροποποιημένα τρόφιμα, τρόφιμα για χορτοφάγους και fast foods και (3) να επιτρέψει τον ακριβέστερο υπολογισμό των ισοδυνάμων από διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες, συνταγές, και προπαρασκευασμένες τροφές. Η πιο σημαντική αλλαγή στο πλαίσιο της αναθεώρησης του 1995 ήταν της τάξης και της ομαδοποίησης των καταλόγων. Επίσης εντάχθηκε και η λίστα με του λοιπούς υδατάνθρακες. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία και η Αμερικανική Διαιτητική Ένωση δημοσίευσε την προτελευταία έκδοση του Exchange Lists for Meal Planning, τον Ιανουάριο του 2003.

Πίνακας Ισοδύναμων 2003

Στην πιο πρόσφατη έκδοσή του, το 2008 η λίστα των ισοδυνάμων είναι ανανεωμένη και στηρίζεται σε στοιχεία που βασίζονται σε διατροφικές συστάσεις για τα άτομα με διαβήτη, καθώς και οι αλλαγές στην αγορά τροφίμων και τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών. Βασικές διατροφικές συστάσεις για τους διαβητικούς περιλαμβάνουν την προσαρμογή δόσεων ινσουλίνης για να ταιριάζει με την πρόσληψη υδατανθράκων, η διατήρηση της συνοχής της πρόσληψης υδατανθράκων, διαχείριση του βάρους, αύξηση των φυτικών ινών για την αντιμετώπιση της επαρκούς πρόσληψης (14g/1000kcal) που συνιστώνται από τα DRIs περιοριστήκαν τα κορεσμένα λίπη σε <7% των συνολικών θερμίδων, ελαχιστοποιώντας trans λιπαρά, μείωση της χοληστερόλης σε <200 mg / ημέρα, και τη μείωση της πρόσληψης νατρίου σε <2.300 mg / ημέρα. Όσον αφορά τις επιλογές τροφίμων, η αυξημένη χρήση των φρούτων, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κρέας, και ακόρεστα λίπη προτείνεται.

Ο κατάλογος των ομάδων των τροφίμων είναι παρόμοια σε μακροθρεπτικά συστατικά και θερμίδες ανά μερίδα αλλά έχουν υποστεί εκτεταμένη αναθεώρηση: Το άμυλο: Η κατηγορία "άμυλο + Λίπος" έχει διαγραφεί από τη λίστα αμύλου. Αντ 'αυτού, τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας έχουν επανατοποθετηθεί σε άλλες λίστες άμυλου και επισημαίνονται με μια ετικέτα με την ένδειξη "έξτρα λίπος ή παρασκευάζεται με προστιθέμενο λίπος." Για παράδειγμα, τα πατατάκια που βρέθηκαν στο τμήμα κράκερς και σνακ, που σημειώνονται με ένα σύμβολο που δηλώνει ότι 9-13 κομμάτια θα πρέπει να υπολογίζονται ως άμυλο 1 + 1 λίπος. Φρούτα: Αποξηραμένα φρούτα, όπως τα μούρα, τα κεράσια, τα βατόμουρα, και μείγματα φρούτων, έχουν προστεθεί, με 2 κουταλιές της σούπας υπολογίζονται ως μία επιλογή φρούτων.

Γάλα: Μια νέα κατηγορία έχει προστεθεί στη λίστα Γαλακτοκομικών: “Dairy-Like Food" Σε αυτή την κατηγορία δίδονται τρόφιμα, όπως τα ποτά από ρύζι, smoothies, και το γάλα σόγιας. Τα γιαούρτια έχουν επεκταθεί για να συμπεριλάβουν εκείνα με φρούτα και γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Γλυκά, επιδόρπια, και άλλους υδατάνθρακες: Αυτή η λίστα έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό να περιλαμβάνει τροφές που καταναλώνονται πιο συχνά από τους καταναλωτές και σήμερα, όπως ενεργειακά/ αθλητικά ποτά, το παγωμένο γιαούρτι, κ.α.

Το κρέας και τα υποκατάστατα: Αναθεωρήσεις σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση του Πολύ άπαχου κρέας στο άπαχο Κρέας, καθώς και η προσθήκη μιας νέας κατηγορίας: "πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης," στο οποίο είναι τα όσπρια, προϊόντα σόγιας, άλειμμα ξ. καρπών, και tofu . Λιπών: Συστάσεις για τη μείωση των κεκορεσμένων και trans λιπαρά, καθώς και την αύξηση σε ακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μπέικον (1 φέτα) και το φυστικοβούτυρο (1½ κουταλάκια του γλυκού) σε μικρές ποσότητες υπολογίζονται ως λίπος επιλογές, σε μεγαλύτερες ποσότητες (2 φέτες μπέικον, 1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο), υπολογίζονται ως υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κρέατα.

Βασικές Ομάδες τροφίμων Ομάδα γάλακτος Ομάδα λαχανικών Ομάδα φρούτων Ομάδα αμύλου Ομάδα κρέατος Ομάδα λίπους

(γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα) ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα) 1 ποτήρι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι Άπαχο: 12γρ CHO, 8γρ PRO, 2γρ LIP, 100 kcal ημιάπαχο:12γρ CHO, 8γρ PRO, 5γρ LIP, 130 kcal πλήρες: 12γρ CHO, 8γρ PRO, 8γρ LIP, 150 kcal Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, λίπος κατά περίπτωση και υδατάνθρακες

ΟΜΑΔΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ½ φλ λαχανικά : 5γρ CHO, 2γρ PRO, 25 kcal Περιέχουν υδατάνθρακες(φυτικές ίνες), πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. Μπρόκολο, μαϊντανό, αντίδια, σέλινο, πράσινα χορταρικά, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, σπανάκι, μαρούλι, ντομάτα, ραδίκια (βιτ. Α) Μπρόκολο, μαϊντανό, αντίδια, πράσινη πιπεριά, σπανάκι , λάχανο, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμυδάκια, ραδίκια (βιτ. C) Ελεύθερα: άγρια χόρτα, αντίδια, μαρούλι, ώμο σπανάκι, ρόκα

ΟΜΑΔΑ ΦΡΟΥΤΩΝ 1 μέτριο φρούτο (~120γρ) : 15γρ CHO, 60 kcal Περιέχουν υδατάνθρακες (σάκχαρα, φυτικές ίνες) Βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινο, δαμάσκηνα, σταφίδες (βιτ. Α) Βερίκοκα, κεράσια, πεπόνι, φράουλες, σταφύλια, βανίλιες, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ (βιτ. C)

(ψωμί, αμυλούχες τροφές, δημητριακά και όσπρια) ΟΜΑΔΑ ΑΜΥΛΟΥ (ψωμί, αμυλούχες τροφές, δημητριακά και όσπρια) 15γρ CHO, 3γρ PRO, 1γρ LIP, 80 kcal Πηγές αμύλου, σακχάρων και φυτικών ινών, πρωτεΐνες 1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές = 2 κράκερ 90γρ πατάτα = 60γρ ρύζι ή ζυμαρικά ½ φλ. δημητριακά ½ φλ. όσπρια (υπολογίζουμε και 1 ισοδ. Άπαχου κρέατος)

(Κρέας, ψάρι, τυρί, αυγό, θαλασσινά) ΟΜΑΔΑ ΚΡΕΑΤΟΣ (Κρέας, ψάρι, τυρί, αυγό, θαλασσινά) Παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας Άπαχο: 7γρ PRO, 2γρ LIP, 45 kcal Μέτρια λιπαρό: 7γρ PRO, 5γρ LIP, 75 kcal Υψηλά λιπαρό: 7γρ PRO, 8γρ LIP, 100 kcal 30 γρ κρέας ή τυρί

(λάδια, σπορέλαια, βούτυρο, μαργαρίνη, ελιές, ξ. καρπούς) ΟΜΑΔΑ ΛΙΠΟΥΣ (λάδια, σπορέλαια, βούτυρο, μαργαρίνη, ελιές, ξ. καρπούς) 5γρ LIP, 45 kcal 1 κ.γλ ελαιόλαδο, σπορέλαιο, μαγιονέζα, dressing 5-8 ελιές

κατανομή ισοδυνάμων με βάση τη πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής Καθημερινά Γαλακτοκομικά (και τυρί) ≥ 2 ισ./ημέρα Φρούτα ≥ 3 ισ./ημέρα Λαχανικά ≥ 6 ισ./ημέρα Ψωμί & Δημητριακά ≥ 8 ισ./ημέρα κυρίως μη επεξεργασμένα Ελαιόλαδο ≥ 3 κ.γλ. Εβδομαδιαία Ψάρι 10ισ./εβδ.~300γρ./εβδ.~2-3 μερίδες /εβδ →1,5-2ισ./ημέρα Πουλερικά 8ισ./εβδ.~240γρ./εβδ.~2 μερίδες /εβδ →1ισ./ημέρα Όσπρια 6-8ισ./εβδ.~ 1-2 μερίδες /εβδ →1 ισ./ημέρα Ελιές, ξηροί καρποί 6-8 ισ./εβδ.~ 1 ισ./ημέρα Πατάτες 3 ισ./εβδ.~ ½ ισ./ημέρα αυγά 3 ισ./εβδ Μηνιαία Κόκκινο κρέας 8ισ./μήνα ~240γρ. ~2 μερίδες το μήνα →2ισ./ εβδ

διατροφικές συστάσεις για υγιείς ενήλικες Ημερισίως Γάλα ≥ 2άπαχο ή ημιάπαχο (εκτός αν χρησιμοποιηθεί τυρί –προσοχή στα κορεσμένα λιπαρά) Φρούτα + Λαχανικά ≥ 5 Φρούτα ≥ 2 ωμά ή φρέσκος χυμός, και ≥ 1 πλούσιο σε βιταμίνη C Λαχανικά ≥ 4 (εκτός αν βάλετε 2 και προσθέσετε ≥2 από τα ελεύθερα) Άμυλο ≥ 5 αν είναι λίγα κυρίως ολικής Κρέας και υποκατάστατα ≥ 3 άπαχο ή ημιάπαχο ή μέτρια λιπαρό – προσοχή σε κορεσμένα λιπαρά Λίπος ≥ 5, ≥ 3 από ελαιόλαδο – προσοχή σε κορεσμένα και trans λιπαρά

Διατροφικές συστάσεις USDA Κcal/ Ομάδα 1000 1200 1400 1600 1800 2000 2200 2400 2600 2800 3000 3200 Γαλ/κά1 2 3 Φρούτα 4 5 Λαx/κά2 6 7 8 Σκούρα Πράσ.3 2/ε 3/ε 4/ε 6/ε Πορτοκαλί4 1/ε 5/ε Όσπρια5 7/ε Αμυλ. Λαχ/κά6 12/ε 14/ε 18/ε Άλλα λαχ/κά7 9/ε 11/ε 13/ε 17/ε 20/ε Δημητριακά8 9 10 Ολικής 1.5 2.5 3.5 4.5 Άλλα Άπαχο κρέας & υποκατ9 5.5 6.5 Λίπη(ελαιόλαδο) 7.5 λοιπές θερμίδες 165 171 132 195 267 290 362 410 426 512 648

1Περιλαμβάνεται και το τυρί 2Ωμά, βρασμένα, κονσέρβα 3Μπρόκολο σπανάκι, ρόκα, χόρτα κλπ 4Καρότο, γλυκοπατάτα, κολοκύθα κλπ 5Μώβ φασόλια, φακές, ρεβίθια, σόγια κλπ 6Πατάτα, καλαμπόκι, φρέσκος αρακάς κλπ 7Τομάτα, τοματοχυμός, μαρούλι, φασολάκια, κρεμμύδια κλπ 8Περιλαμβάνονται: ρύζι μακαρόνια, δημητριακά πρωινού, ψωμί 9Περιλαμβάνονται: κρέας, πουλερικά, ψάρι, και θαλασσινά, αρακάς, φασόλια, αυγά, ξεροί καρποί. Δεν περιλαμβάνεται το τυρί