ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ενότητα 1 Το σχολείο ως κοινωνικό σύστημα
Advertisements

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Δουλεύοντας με Σχέδια Εργασίας – Η μέθοδος Project Γιάννης Ρουσσάκης / Μαρία Κουτάτζη.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΡΟΜΑ και κοινωνικη ενταξη
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης (β)
Με ποιoύς τρόπους ασκείται η εξουσία; 3.1. Εξουσία και πολιτική εξουσία Εξουσία είναι συνυφασμένη με τις Ανθρώπινες σχέσεις Ανάμεσα σε αυτόν που ασκεί.
ΟΙ «ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ» ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Dr
Ανάπτυξη και Λειτουργία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Κοινωνιολογία (Εισαγωγικές έννοιες)
1.4. Κοινωνικός έλεγχος Μορφές κοινωνικού ελέγχου
ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΑΓΚΩΝ Abraham Maslow
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 6-7
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ Λυκείου
Μοντέλα και μορφές αξιολόγησης
Γνωστική προσέγγιση: Μελέτη στην αφετηρία της νόησης
ΑΝΑΓΚΕΣ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γιάννης Πεχτελίδης 12/4/2017.
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο. Διαφορετικές ερμηνείες (θεωρίες) για τις αιτίες τους μηχανισμούς τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
Θεωρία Πολιτισμικού Κεφαλαίου
5 η διάλεξη: 30/3/2015 Ταυτότητες: Ατομική, Συλλογική, Εθνική, Πολιτισμική.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο (15/02/2013): ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ. ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΝΝΟΙΑΣ Θεσμός είναι ένα πλέγμα/σύνολο οργανωμένων και σταθερών σχεσεων που έχει ως σκοπό να ικανοποιήσει μία ή.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
Κοινωνιοδυναμική Συμβουλευτική (ΚΣ) για τη Σταδιοδρομία.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.  Η λέξη «κοινωνικοποίηση» εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Εμίλ Ντιρκέμ, θεμελιωτή της σύγχρονης κοινωνιολογίας.
Αξιολογηση εκπαιδευτικου εργου
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
Το μοντέλο δομής κοινωνικών παραγόντων του Κ. Roberts
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Η πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
Κοινωνιολογία (Εισαγωγικές έννοιες)
Φορεις και μορφες αξιολογησης: 2Ο Μαθημα
Συμμετοχική παρατήρηση Συστηματική παρατήρηση
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Ταξινόμηση του SCHIRO Ακαδημαϊκή θεωρία ΑΠ
Ενότητα 2_2 Η αρχή των επιδόσεων στην κοινωνία και στο σχολείο
Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Επαγγέλματα Ο όρος επαγγέλματα στη γενικότερη αντίληψη χαρακτηρίζει την κατά κλάδο ή αντικείμενο συνήθη ασκούμενη βιοποριστική ενασχόληση, (εργασία), του.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Η έννοια της επιχείρησης
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Χειμερινό εξάμηνο
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Παραπρόγραμμα / Λανθάνον ή κρυφό ΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου Εντεταλμένη Διδασκαλίας Φ.Π.Ψ. Ακαδημαϊκό έτος: 2017-2018

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ Ο κοινωνικός θεσμός ορίζεται με πολλούς τρόπους και κάθε φορά εξαρτάται από την έμφαση που δίνει ο κάθε ερευνητής σε κάποιες πλευρές της έννοιας ή από το θέμα που επιθυμεί να μελετήσει. Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι ο κοινωνικός θεσμός είναι ένα σύμπλεγμα κοινωνικά καθιερωμένων και οργανωμένων ρόλων, πρακτικών και σχέσεων που αφορούν στην ικανοποίηση κάποιου κοινωνικού σκοπού ή ανάγκης. Δύο βασικά χαρακτηριστικά: 1. Αναφέρεται ή εμπεριέχει σχηματοποιημένους και επαναλαμβανόμενους ρόλους που ασκούν τα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου και τις μεταξύ τους σχέσεις, 2. Αφορά συλλογική δραστηριότητα που ικανοποιεί κάποια βασική ανάγκη για την ύπαρξη και τη λειτουργία μίας κοινωνίας

Βασικοί Θεσμοί Εκπαίδευση Παράγωγα των θεσμών Σχολείο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ Βασικοί Θεσμοί Εκπαίδευση Παράγωγα των θεσμών Σχολείο Οι θεσμοί είναι αλληλεξαρτώμενοι με την έννοια ότι ο τρόπος που λειτουργεί ένας θεσμός επηρεάζεται και ρυθμίζεται από τις λειτουργίες ή τις πρακτικές κάποιου άλλου θεσμού. Οι αλληλεξαρτήσεις αυτές δεν είναι πάντα ισότιμες μεταξύ τους. Οι λειτουργίες του κάθε θεσμού εξαρτώνται από τον τρόπο οργάνωσης και το επίπεδο ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Οι θεσμοί μπορεί να είναι μονολειτουργικοί ή πολυλειτουργικοί με πρωτεύουσες και δευτερεύουσες λειτουργίες. Το εύρος και η σημασία των λειτουργιών καθορίζουν τη σπουδαιότητα του θεσμού για την κοινωνία.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Κοινωνική διαφοροποίηση: διάκριση των μελών μιας κοινωνίας ή κοινωνικής ομάδας, ανάλογα με τις θέσεις που κατέχουν, καθώς και τους ρόλους, των οποίων αυτά είναι φορείς. Κοινωνική στρωμάτωση: εμπεριέχει το στοιχείο της αξιολόγησης αυτών των θέσεων και της ταξινόμησής τους σε μια ιεραρχική κλίμακα, ανάλογα με τα κριτήρια που κάθε κοινωνία θεσπίζει. Αποκαλούνται «κοινωνικές» γιατί παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική οργάνωση και γιατί επιτελούν κοινωνικές λειτουργίες. Είναι συνδεδεμένες με την ομάδα ή τις ομάδες στις οποίες κάθε άτομο ανήκει και διαμορφώνονται ανάλογα με τον τρόπο που είναι οργανωμένες και λειτουργούν.

Η κοινωνική θέση και ο κοινωνικός ρόλος είνια έννοιες ταυτόσημες; ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Ένα άτομο πόσες κοινωνικές θέσεις έχει; όσες και οι ομάδες στις οποίες συμμετέχει. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την κοινωνική θέση κάποιου; είναι είτε βιολογικά προσδιορισμένες, είτε κατανέμονται με βάση την καταγωγή, είτε κατακτώνται από τα άτομα μέσω της δράσης τους ως αποτέλεσμα προσωπικής πορείας και επιλογής. Κοινωνικός ρόλος: είναι οι απαιτήσεις της κοινωνίας από τους φορείς των κοινωνικών θέσεων Από την κοινωνική θέση των ατόμων απορρέουν βασικές προσδοκίες, που στην ουσία είναι έκφραση των κοινωνικών αξιών και κανόνων που διέπουν τη συγκεκριμένη θέση. Η κοινωνική θέση και ο κοινωνικός ρόλος είνια έννοιες ταυτόσημες;

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Πρόκειται για έννοιες αλληλεξαρτώμενες και συμπληρωματικές. Ο κοινωνικός ρόλος είναι η δράση, η συμπεριφορά που αντιστοιχεί και εκφράζει την εκάστοτε κοινωνική θέση. Οι κοινωνικοί ρόλοι σήμερα είναι το ίδιο σαφής με το παρελθόν; Οι κοινωνικοί ρόλοι διακρίνονται σε άτυπους και τυπικούς, όμως επειδή η διάκριση δεν είναι πάντα σαφής μπορεί να προβάλλουν περισσότερο ως μικτοί ρόλοι. Τι αντιλαμβάνεστε ως σύγκρουση ρόλων; Η συμμετοχή των υποκειμένων σε πολλές κοινωνικές θέσεις ή η κατοχή μίας κοινωνικής θέσεις που εμπεριέχει αντιφατικούς μεταξύ τους ρόλους μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική ή εξωτερική σύγκρουση ρόλων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Πώς τα άτομα γνωρίζουν και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις μιας κοινωνικής θέσης και του ρόλου που αντιστοιχεί σ’αυτήν; Κανονιστικό υπόδειγμα (Durkheim, Parsons, Shils) Λέξεις κλειδιά: αφομοίωση και συμμόρφωση Η ανθρώπινη συμπεριφορά γίνεται αντιληπτή ως αυτονόητη προσαρμογή στις απαιτήσεις του ρόλου, ως συμμόρφωση στους κανόνες που προσδιορίζουν το περιεχόμενο του ρόλου. Συμβολική Αλληλέπίδραση (Goffman) Λέξεις κλειδιά: ερμηνεία και προσαρμογή Η ανθρώπινη συμπεριφορά γίνεται αντιληπτή ως αναγνώριση των προσδοκιών, ερμηνεία του ρόλου και προσαρμογή του υποκειμένου στα κοινωνικά αποδεκτά πρότυπα.