ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:σύλληψη-αντισύλληψη-σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ
Advertisements

Σπερματογένεση 1η φάση Σπερματογόνια (Πρόδρομα γεννητικά κύτταρα)
Σπερματογένεση, δευτερεύοντα χαρακτηριστικά, συμπεριφορά
Αναπαραγωγή και Ανάπτυξη
Διάγραμμα μείωσης του αριθμού των χρωματοσωμάτων κατά την
Αναπαραγωγή και Ανάπτυξη
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
6.3 Η αναπαραγωγή στους ζωικούς οργανισμούς
Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας και του άνδρα
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης Τομή ωοθήκης ωάριο Σπερματοζωάρια.
Η επέμβαση της τύχης στη δημιουργία γαμετών Ε Κ Φ Ε Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν
Η αλλαγή από παιδί σε έφηβη
4 ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Αντισύλληψη είναι τα προληπτικά μέτρα που χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι για να αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Με άλλα λόγια, είναι.
ΕΜΜΗΝΟΡΥΣΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Ελεγχος γεννΗςεων ΟικογενειακΟς προγραμματιςμΟς
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης Πληροφορική & Επικοινωνιακή Τεχνολογία.
Αντισύλληψη.
Πως γεννιέται ένα παιδί
ΑΠΟ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ
ΣΑΓΩΝΑ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΙΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΜΑΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΚΟΥΡΤΕΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΙΟΛΟΓΟΣ.
Γονιμοποίηση & Σύλληψη
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ – Σ.Μ.Ν..
Η αρχή της ζωής.
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Η αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της ζωής
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ.
ΜΙΤΩΣΗ Η ζωή ξεκινά από το ζυγωτό που είναι το πρώτο κύτταρο του οργανισμού Δημιουργείται από την γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο Από το.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ- ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ Σε έρευνα που έγινε σε 200 άτομα 100 άνδρες και 100 γυναίκες. Το 80% των ατόμων μας απάντησαν ότι έχουν.
Αντισύλληψη Γενική ορολογία αντισύλληψης: είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων.
Οικογενειακός Προγραμματισμός
Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
6.2 Η αναπαραγωγη στα φυτά.
Σύλληψη , τοκετός και έμμηνος κύκλος
Γεννητικό σύστημα γυναίκας
ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΟΜΑΔΑ: ΤΣΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΙΦΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ.
ΟΡΜΟΝΕΣ. ΟΡΜΟΝΕΣ Οι ορμόνες είναι είτε μικρομόρια είτε πρωτεΐνες. Μικρομόρια  παράγωγα αμινοξέων (επινεφρίνη, θυροξίνη) ή  παράγωγα χοληστερόλης (οιστραδιόλη,
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Ειρήνη – Σπυριδούλα Παπαγεωργοπούλου. ΕΤΟΣ:
Εξωσωματική Γονιμοποίηση IVF - In Vitro Fertilization.
Τμήμα Α2 Έτος Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση; Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
 Παίρνουμε τα ωάρια από τις ωοθήκες της γυναίκας, τα τοποθετούμε σε ειδικά θρεπτικά υλικά που μιμούνται το περιεχόμενο της σάλπιγγας και προσθέτουμε.
12. Αναπαραγωγή & ανάπτυξη Βιολογία Α’ Λυκείου. Αναπαραγωγή Το μόνο σύστημα που δεν είναι απαραίτητο για επιβίωση Ύπαρξη 2 διαφορετικών φύλων Πρωτεύοντα.
Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος Παθολόγος-Διαβητολόγος C.D.A College Limassol 2015/2016.
Ανάπτυξη Εμβρύου - Τοκετός
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 35-36/ 13 Απριλίου 2016 Π.ΠαπαζαφείρηΑναπαραγωγή 1.Εισαγωγή 2.Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3.Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση.
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ –ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΣΥΛΛΗΨΗ Μαγδαληνή Αγγέλικα Γιώτα Γκαγιάννη Κατερίνα Καμβρογιάννη Μάτα Γεωργούδη Δήμητρα Ρούση ΓΕΛ ΖΑΓΟΡΑΣ ΤΑΞΗ : Α’
Γνωρίζοντας το σώμα μας
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ. Τ. Ε. Ι
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ Αμφιγονική αναπαραγωγή στα ανθόφυτα (φυτά που έχουν άνθη) Το άνθος παράγει τους γαμέτες και συνεπώς αποτελεί το αναπαραγωγικό όργανο.
Εργασία στη Φυσιολογία
ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ.
ΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣYΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΓYΝΑΙΚΑ
6.2 Η αναπαραγωγη στα φυτά.
6.4 Η αναπαραγωγή στoν άνθρωπο
Η αρχή της ζωής.
Αλλαγές φύλου στην αρχαία Ελλάδα
Κεφάλαιο 13 Αναπαραγωγικό σύστημα
12. Αναπαραγωγή & ανάπτυξη
Θεωρία Μέθοδοι Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Όταν μείνει έγκυος μία γυναίκα, εξακολουθεί να έχει εμμηνο ρύση κατα τη διάρκεια της κύησης; Ναι Όχι.
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Θεωρία Μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Η αναπαραγωγή στον άνθρωπο. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ; ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ;
ΣΑΓΩΝΑ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΙΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΜΑΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:σύλληψη-αντισύλληψη-σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα Ερευνητική εργασία των μαθητών της Β’ Λυκείου Γραμμένου Μάγδα Δελλή Αναστασία Δελλής Μιχάλης Καρύδη Στέλλα Κουρτέσης Ανδρέας Λουκά Βιβή Μοναστηριώτης Γιάννης Παπαδάτου Φωτεινή Παρίση Χριστιλένα Ποταμίτη Δήμητρα Πουλημένου Άννη Τσιτσόπουλος Φώτης Φαγογένη Φωτεινή Χαλίλ Υεμένη

ΣΥΛΛΗΨΗ Η ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι αποτέλεσμα της ένωσης του σπερματοζωαρίου με το ωάριο. Τα ωάρια παράγονται από τις ωοθήκες και τα σπερματοζωάρια από τους όρχεις. Από την ένωση τους θα προκύψει το έμβρυο που θα αναπτυχθεί στη μήτρα για να γεννηθεί το παιδί. Εάν υπάρξει σεξουαλική επαφή τις γόνιμες ημέρες, το σπέρμα εναποτίθεται στον κόλπο.

Τα σπερματοζωάρια ξεκινούν τη διαδρομή τους από το έξω τραχηλικό στόμιο και πορεύονται δια μέσου του αυλού του τραχήλου και της κοιλότητας της μήτρας προς τις σάλπιγγες. Η σάλπιγγα παραλαμβάνει με τη βοήθεια των κροσσών, του ακραίου τμήματός της, το ωάριο το οποίο πρόσφατα απελευθερώθηκε με την ωοθυλακιορρηξία.

Στη σάλπιγγα θα γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου από ένα μόνο σπερματοζωάριο. Το γονιμοποιημένο ωάριο (ζυγώτης) παραμένει στη σάλπιγγα για τις επόμενες 5-6 ημέρες όπου και διαιρείται σε 2,4,8,16 κ.ο.κ. κύτταρα, καθώς η σάλπιγγα το καθοδηγεί προς την κοιλότητα της μήτρας.

Στη συνέχεια, με τη μορφή της βλαστοκύστης (που απαρτίζεται από 60-120 περίπου κύτταρα) το έμβρυο μεταναστεύει στην κοιλότητα της μήτρας, εμφυτεύεται στο ενδομήτριο («σύλληψη») και συνεχίζει την ανάπτυξή του.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ Εάν υπάρξει σύλληψη, το έμβρυο αρχίζει να δημιουργεί τον πλακούντα του στο σημείο της εμφύτευσής του. Ο πλακούντας εκκρίνει ορμόνες, οι οποίες σταθεροποιούν το ενδομήτριο και αποτρέπουν την εκφύλισή του. Η έμμηνος ρύση (περίοδος) δεν έρχεται και το έμβρυο συνεχίζει κανονικά την ανάπτυξή του, πράγμα που η γυναίκα αντιλαμβάνεται με την καθυστέρηση της εμμήνου ρύσεως.

Αντιθέτως, εάν κάποιο από τα προηγούμενα στάδια δεν λειτουργήσει (και μάλιστα στην κατάλληλη χρονική στιγμή), δεν εγκαθίσταται εγκυμοσύνη: η ωχρινική φάση του κύκλου τελειώνει με την εκφύλιση των κυττάρων του ενδομητρίου (απόπτωση), περίπου 14 ημέρες μετά την ωοθυλακιορρηξία. Το ενδομήτριο εκφυλίζεται και αποπίπτει μαζί με αίμα. Το αίμα παροχετεύεται δια μέσου του τραχήλου προς το εξωτερικό του σώματος, οπότε γίνεται αντιληπτή από τη γυναίκα η έμμηνος ρύση (περίοδος).

Σχηματική παράσταση του ωοθηκικού κύκλου, της γονιμοποίησης του ωαρίου στη σάλπιγγα, της διαίρεσης του εμβρύου και της διαδρομής του προς την κοιλότητα της μήτρας.