Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

6.4 Η αναπαραγωγή στoν άνθρωπο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "6.4 Η αναπαραγωγή στoν άνθρωπο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 6.4 Η αναπαραγωγή στoν άνθρωπο

2 Κατά την αναπαραγωγή στον άνθρωπο πολλά σπερματοζωάρια «σπεύδουν» να γονιμοποιήσουν το ωάριο.
Μόνο ένα τα καταφέρνει. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία του ζυγωτού, από το οποίο θα προκύψει το έμβρυο και θα γεννηθεί το παιδί. Από το ζυγωτό, με διαδοχικές διαιρέσεις, θα προκύψει το έμβρυο

3 ΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣYΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

4 Οι όρχεις περιβάλλονται και προστατεύονται από το όσχεο.
Το όσχεο επιπλέον εξασφαλίζει την κατάλληλη θερμοκρασία για την παραγωγή των σπερματοζωαρίων (34οC). Τα σπερματοζωάρια αρχίζουν να παράγονται κατά την εφηβεία (μεταξύ 12 και 15 ετών)

5 Οι όρχεις κατά την εμβρυική ζωή βρίσκονται μέσα στην κοιλιακή περιοχή και κατεβαίνουν για να εγκατασταθούν στο όσχεο λίγο πριν την γέννηση. Στην περίπτωση που ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν κατέβουν, έχουμε την κρυψορχία, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μικρή ηλικία. Αν αυτό δεν γίνει , η υψηλή θερμοκρασία της κοιλιακής περιοχής (περίπου 37ο C) θα καταστρέψει τα σπερματοζωάρια. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι από τους πιο σημαντικούς εχθρούς της ανδρικής γονιμότητας. Οι όρχεις, για να λειτουργήσουν, βρίσκονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτήν του σώματος. Η φύση λοιπόν, έχει προνοήσει να τους προστατέψει, περικλείνοντας τους στο όσχεο, το οποίο είναι από τις λίγες περιοχές του δέρματος που δεν καλύπτεται με λίπος. Όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δηλαδή τα στενά παντελόνια και τα σλιπάκια, τους εκτείθει σε υψηλές θερμοκρασίες, προκαλώντας μείωση της κινητικότητας του σπέρματος.

6 Τα σπερματοζωάρια βρίσκονται μέσα σε ένα υγρό και οδηγούνται, μέσω του σπερματικού πόρου, από τους όρχεις στη σπερματοδόχο κύστη.

7 Εκεί, στο υγρό που περιέχει τα σπερματοζωάρια, προστίθενται και τα εκκρίματα του προστάτη.
Έτσι σχηματίζεται το σπερματικό υγρό (ή σπέρμα) που οδηγείται μέσω της ουρήθρας προς τα έξω (εκσπερμάτωση). Το σπερματικό υγρό διευκολύνει την κίνηση των σπερματοζωαρίων και τους εξασφαλίζει θρεπτικές ουσίες.

8

9 Η εκσπερμάτωση μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια του ύπνου (ονείρωξη).
Επειδή η παραγωγή σπερματοζωαρίων είναι συνεχής, αν δεν συμβεί εκσπερμάτωση, τα σπερματοζωάρια απορροφώνται.

10 Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι . . .


Κατέβασμα ppt "6.4 Η αναπαραγωγή στoν άνθρωπο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google