Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία στη Φυσιολογία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία στη Φυσιολογία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία στη Φυσιολογία
ΘΕΜΑ:ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ Διδάσκουσα:Αποστολίδου Ευτέρπη Πτολεμαΐδα 2013 ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Θεοδώρου Κατερινα Μαστρογιαννίδου Μένια Μπούρα Πένη Σεσσαρίδου Σοφία Τσιτσιντά Στέλλα

2 ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ Ως αντισύλληψη χαρακτηρίζονται όλες οι μέθοδοι που παρακωλύουν την γονιµοποίηση ενός ωαρίου ή εµποδίζουν την εµφύτευση του γονιµοποιηµένου ωαρίου.

3 ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ
Στον άνδρα στόχος είναι το σπέρμα  η μείωση ή η καταστολή της παραγωγής σπέρματος η αποφυγή της μεταφοράς του σπέρματος εκτός του πέους  η αποφυγή τοποθέτησης του σπέρματος στον κόλπο  η ακινητοποίηση ή η καταστροφή του σπέρματος στον κόλπο 

4 Στη γυναίκα στόχος είναι
Στη γυναίκα στόχος είναι  η καταστολή της λειτουργίας της ωοθήκης και της ωορρηξίας  η αποφυγή της εισόδου του σπέρματος στη μήτρα η αποφυγή της γονιμοποίησης στη σάλπιγγα  η καταστολή της κατασκήνωσης του εμβρύου στη μήτρα

5 ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ Οι φυσικές μέθοδοι στοχεύουν στη αποφυγή της σεξουαλικής επαφής ή στη χρήση προφυλακτικού κατά το χρονικό διάστημα γύρω από την ωορρηξία. Πρόκειται για μεθόδους χαμηλής αποτελεσματικότητας, που απαιτούν πείρα και αυτοέλεγχο, ιδιότητες όχι τόσο εύκολες για νεαρά άτομα. 

6 Μητρικός θηλασμός Ο μητρικός θηλασμός είναι η αρχαιότερη αντισυλληπτική μέθοδος σε όλο τον κόσμο. Έχει παρατηρηθεί ότι στο 1ο εξάμηνο με αποκλειστικό θηλασμό, η αντισύλληψη αγγίζει το ποσοστό του 98%. Η παραγωγή προλακτίνης από την υπόφυση, αναστέλλει την παραγωγή των γοναδοτροπίνων με αποτέλεσμα να σταματάει η ωοθυλακιορρηξία. Έτσι εμφανίζεται η αμηνόρροια. Όμως μπορεί να επιτευχθεί η πρώτη ωοθυλακιορρηξία χωρίς να έχει εμφανισθεί ακόμη έμμηνος ρύση στη γυναίκα και να προκύψει ακόμα και εγκυμοσύνη χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό.

7 Διακεκομμένη συνουσία
Διακεκομμένη συνουσία  Ονομάζεται και μέθοδος του αποτραβήγματος. Υπάρχουν δύο είδη αποτραβήγματος  1.Coitus interruptus – Λατινικό όνομα για το τράβηγμα με την εκσπερμάτωση να γίνεται εκτός του κόλπου.  2.Coitus reservatus – Λατινικό όνομα για το τράβηγμα χωρίς εκσπερμάτωση.  Και οι δύο μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για σκοπούς αντισύλληψης. Εφαρμόζεται κατά κόρον από τα ζευγάρια αλλά δεν ενδείκνυται γιατί έχει υψηλότατα ποσοστά αποτυχίας (15–30%) και επιπλέον, μειώνει τη σεξουαλική απόλαυση και ηδονή και στους δύο συντρόφους.

8 ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΓ ΓΟΝΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Ημερολογιακή μέθοδος Το ζευγάρι αποφεύγει την επαφή αυτές τις ημέρες. Θερμομετρική μέθοδος Την ημέρα της ωορρηξίας η θερμοκρασία αυξάνεται κατά μισό βαθμό Κελσίου. Επομένως πρέπει να αποφεύγει το ζευγάρι την επαφή αυτές τις ημέρες. Μέθοδος της τραχηλικής βλέννας Η τραχηλική βλέννα αλλάζει ποιότητα και σύσταση. Η γυναίκα μπορεί να εντοπίσει τις αλλαγές αυτές ελέγχοντας την ποσότητα και τη σύσταση των κολπικών υγρών, οπότε αποφεύγει την επαφή.

9 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ Κολπικές πλύσεις Σπερματοκτόνα
 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ Κολπικές πλύσεις  Οι κολπικές πλύσεις γίνονται με νερό ή διάφορες ουσίες διαλυμένες στο νερό. Μεταξύ των ουσιών που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι το ξύδι και το λεμόνι.Το αποτέλεσμα είναι φτωχό, με μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. Σπερματοκτόνα  Πρόκειται για χημικές ουσίες που τοποθετούνται στον κόλπο και καταστρέφουν ή αδρανοποιούν τα σπερματοζωάρια. Κυκλοφορούν στις εξής κυρίως μορφές:  κολπικά χάπια  - κολπικά υπόθετα  - κολπική κρέμα ή ζελέ  - κολπικός αφρός τύπου αεροζόλ 

10 Ανδρικό προφυλακτικό  Το ανδρικό προφυλακτικό είναι ένα κάλυμμα (μια λεπτή θήκη) από ελαστικό που περιέχει καουτσούκ, το οποίο χρησιμοποιείται για την κάλυψη του πέους την ώρα της συνουσίας. Έτσι το σπέρμα συγκεντρώνεται μέσα στη θήκη, χωρίς να έρθει σε επαφή με τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. 

11 Γυναικείο προφυλακτικό
Πρόκειται για ένα μεγάλο κύλινδρο από πολυουρεθάνη, που στις δύο άκρες έχει από ένα στεφάνι. Μπαίνει ως καμπύλη στον κόλπο και καλύπτει το εσωτερικό του, εμποδίζοντας το σπέρμα να έρθει σε επαφή με τον κόλπο και τον τράχηλο. Η γυναίκα το τοποθετεί αμέσως πριν, και το αφαιρεί αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη. Το ένα μέρος σπρώχνεται στον κόλπο μέχρι τον τράχηλο, ενώ το στεφάνι στο ανοικτό μέρος μένει έξω από τον κόλπο. 

12 Κολπικό Διάφραγμα / Τραχηλική Καλύπτρα
Κολπικό Διάφραγμα / Τραχηλική Καλύπτρα  Το κολπικό διάφραγμα είναι κάψα από καουτσούκ που τοποθετείται στον κόλπο με τρόπο που να καλύπτει τον τράχηλο, εμποδίζοντας την άνοδο των σπερματοζωαρίων στη μήτρα. Κολπικός Σπόγγος  Αποτελείται από στερεό πολυουρεθάνιο αφρό. Μπορεί να περιέχει επίσης σπερματοκτόνες ουσίες. Είναι μαλακός, στρογγυλός και έχει διάμετρο 5 cm. εκ. Τοποθετείται βαθιά στον κόλπο πριν την επαφή. Στο έξω μέρος φέρει μια νάιλον κλωστή για την αφαίρεση του. Καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας και απορροφά το σπέρμα.

13 Ενδομητρικό Σπείραμα Ορμονικό Σπείραμα
Ενδομητρικό Σπείραμα  Ορμονικό Σπείραμα  Το ενδομητρικό σπείραμα με ορμόνη περιέχει ένα προγεσταγόνο αντί του χαλκού ή άλλων μετάλλων. Η ορμόνη απελευθερώνεται σταδιακά μέσα στη μήτρα και αποτρέπει την εγκυμοσύνη συμπυκνώνοντας τη βλέννα στον τράχηλο της μήτρας, έτσι ώστε να δυσχεραίνεται η διέλευση του σπέρματος. Επίσης, έχει τοπική δράση στη μήτρα. Σε μερικές γυναίκες αναστέλλει επίσης περιστασιακά την ωορρηξία. προκαλεί πάχυνση του βλεννογόνου του τραχήλου άνοιγμα της μήτρας, ώστε το σπέρμα να μην μπορεί να εισχωρήσει για την γονιμοποίηση του ωαρίου διατηρεί το ενδομήτριο λεπτό και έτσι αποτρέπεται η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου καθιστά το περιβάλλον εντός της μήτρας εχθρικό για τη διάβαση του σπέρματος προλαμβάνει την ωορρηξία (απελευθέρωση των ωαρίων) σε ορισμένες γυναίκες και ορισμένους μήνες

14 Μηχανικό Σπείραμα Είναι μια μικρή συσκευή μήκους 2-4 εκ. από εύκαμπτο πλαστικό ή συνδυασμό πλαστικού και μετάλλου και τοποθετείται από γιατρό μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Τα λευκά αιμοσφαίρια κινητοποιούνται σαν φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην παρουσία ενός ξένου σώματος μέσα στη μήτρα .Έτσι, συγκεντρώνονται γύρω από το σπιράλ και δημιουργούν εχθρικό περιβάλλον στην εμφύτευση και ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωαρίου. Εμποδίζει το βλεννογόνο της μήτρας να προετοιμαστεί για την υποδοχή του γονιμοποιημένου ωαρίου. Προκαλεί συσπάσεις στις σάλπιγγες και καθιστούν το ωάριο λιγότερο λειτουργικό, τη στιγμή που θα συναντηθεί με το σπερματοζωάριο.

15 ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ
Αντισυλληπτικό χάπι (Pill)  α. Μικτό χάπι   β. Χάπι μόνο με προγεσταγόνο γ. Χάπι της επόμενης ημέρες  Διαδερμική μέθοδος (Patch)  Ρινική μέθοδος (Spray)  Ενέσιμος προγεστερόνη  Κολπικός δακτύλιος  Εμφυτεύματα προγεσταγόνης  Ορμονικό Σπείραμα

16 Ρινική μέθοδος (Spray)
Αντισυλληπτικό Χάπι  Το αντισυλληπτικό χάπι περιέχει δύο ορμόνες, ένα οιστρογόνο και ένα προγεσταγόνο, που εμποδίζουν την εγκυμοσύνη αναστέλλοντας την ωορρηξία (θέτουν τις ωοθήκες "σε ανάπαυση").Η τραχηλική βλέννα γίνεται πιο πηκτή που δυσκολεύει την άνοδο των σπερματοζωαρίων στη μήτρα και το ενδομήτριο πιο λεπτό που γίνεται αφιλόξενο για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Ρινική μέθοδος (Spray)  Είναι μέθοδος ορμονική κατά την οποία η ορμόνη παρέχεται με καθημερινό ψεκασμό στη μύτη με ειδική αντλία (Spray). Η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική όπως το χάπι, αλλά πιο φιλική προς τον οργανισμό.

17 Ενέσιμος προγεστερόνη
Κολπικός Δακτύλιος  Στρογγυλός δακτύλιος ο οποίος τοποθετείται στον κόλπο και απελευθερώνει καθημερινά 15 μg οιστραδιόλη & 120 μg ετονογεστρέλη.Οι ορμόνες που απελευθερώνει ο δακτύλιος έχουν την ιδιότητα να αναστέλλουν την ωορρηξία. Μένει στον κόλπο για 3 εβδομάδες και μετά αφαιρείται. Μετά από 1 εβδομάδα χωρίς τον δακτύλιο, τοποθετείται ένας καινούργιος. Ενέσιμος προγεστερόνη  Είναι μια ορμονική μέθοδος αντισύλληψης που γίνεται με ένεση, είτε μια φορά το μήνα είτε κάθε 3 μήνες. Υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες ενέσιμες μορφές, στις οποίες περιλαμβάνονται μόνο προγεσταγόνο, καθώς και προγεσταγόνο συνδυασμένο με οιστρογόνο. Η ένεση εμποδίζει την ωορρηξία απελευθερώνοντας σιγά-σιγά τις ορμόνες στο σώμα. Επίσης, συμπυκνώνει την τραχηλική βλέννα, δυσχεραίνοντας έτσι τη διέλευση του σπέρματος στη μήτρα.

18 Ορμονικά Εμφυτεύματα (Implants) 
Είναι ένας μικροσκοπικός εύκαμπτος σωλήνας, διαποτισμένος με προγεσταγόνο, ο οποίος τοποθετείται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος στο εσωτερικό του άνω άκρου. Απαιτείται τοπική αναισθησία για την τοποθέτηση. Τα εμφυτεύματα πρέπει να τοποθετούνται από εκπαιδευμένο γιατρό. Η ορμόνη απελευθερώνεται σε μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών, μετά την οποία το εμφύτευμα αφαιρείται και τοποθετείται ένα νέο εμφύτευμα. Αυτή η μέθοδος αναστέλλει την ωορρηξία και συμπυκνώνει την τραχηλική βλέννα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει τη διέλευση του σπέρματος στη μήτρα. Η γονιμότητα θα επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα μετά την αφαίρεση του εμφυτεύματος.

19 Διαδερμική μέθοδος (Patch)  Είναι ένα μικρό τετράγωνο αυτοκόλλητο επίθεμα, που περιέχει οιστρογόνο και προγεσταγόνο, τα οποία απελευθερώνονται στο σώμα αργά μέσω του δέρματος. Τοποθετείται στους γλουτούς, το στομάχι ή σε κάποιο άλλο σημείο του άνω τμήματος του σώματος, αποφεύγοντας το στήθος.Την τέταρτη εβδομάδα, δεν τοποθετείται επίθεμα. Λειτουργεί παρεμποδίζοντας την ωορρηξία (την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη) και συμπυκνώνοντας την τραχηλική βλέννα, δυσχεραίνοντας έτσι τη διέλευση του σπέρματος στη μήτρα.

20 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ(ΣΤΕΙΡΩΣΗ)
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ(ΣΤΕΙΡΩΣΗ)  Στείρωση της γυναίκας  Με τρόπο λαπαροσκοπικό ή χειρουργικό τίθενται «εκτός λειτουργίας» οι σάλπιγγες. Κόβεται και αφαιρείται ένα κομμάτι της σάλπιγγας, περίπου 2 εκ. στο κέντρο της σάλπιγγας και στη συνέχεια ράβονται ξεχωριστά τα δύο μέρη. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως μόνιμο, αλλά όχι κατ' ανάγκη. Στείρωση του άνδρα ή βαζεκτομή  Με τρόπο χειρουργικό αποκαλύπτεται ο σπερματικός πόρος, και αφαιρείται ένα μικρό μέρος του (2 εκ.), και στη συνέχεια ράβονται ξεχωριστά τα δύο μέρη. Mέθοδος που εφαρμόζεται κατά κόρον σε αρκετές χώρες, και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια ανδρισμού αλλά προϊόν ώριμης σκέψης του άνδρα που απέκτησε παιδιά και θέλει πλέον να απολαύσει άφοβα τον έρωτα με την σύντροφό του.

21 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ Η αντισύλληψη μέχρι τώρα ήταν σχεδόν «γυναικεία υπόθεση». Χάπια, σπιράλ και άλλες μέθοδοι αφορούσαν τα μέτρα που οι γυναίκες έχουν στη διάθεσή τους για να αποφύγουν μια εγκυμοσύνη, ενώ μοναδικό μέσο για τους άνδρες είναι το προφυλακτικό. Όλα αυτά μέχρι τώρα. Μέσα στα επόμενα χρόνια η επιστήμη θα δώσει και στο «ισχυρό» φύλο τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών.

22 ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Ενέσεις τεστοστερόνης Η ένεση τεστοστερόνης γίνεται ενδομυϊκά και ρυθμίζει δύο χημικές ουσίες του εγκεφάλου - την ωοθυλακιοτρόπο και την ωχρινοτρόπο ορμόνη. Έτσι μπλοκάρεται προσωρινά η παραγωγή σπέρματος.  «Παραλυτικό» χάπι Με το χάπι παραλύουν ορισμένοι μύες του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, προκαλώντας προσωρινή φραγή απελευθέρωσης σπέρματος, χωρίς όμως να εμποδίζεται το σεξ. Δρα μέσα σε τρεις ώρες και η δράση του διαρκεί δύο ημέρες. 

23 Υπέρηχοι στους όρχεις Οι υπέρηχοι σκοτώνουν αναπαραγωγικά κύτταρα που παράγουν σπέρμα, μηδενίζοντας τον αριθμό σπερματοζωαρίων. Το καλό είναι ότι οι υπέρηχοι στοχεύουν μόνο στους όρχεις, έτσι δεν υπάρχει καμία απρόβλεπτη παρενέργεια στις ορμόνες. Το ανδρικό χάπι Το φάρμακο λειτουργεί περιορίζοντας προσωρινά τη δυνατότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει τη βιταμίνη Α, απαραίτητη στην παραγωγή σπέρματος. Μόλις οι άνδρες θα σταματούν το χάπι θα αρχίζουν να παράγουν ξανά σπέρμα. Αντισυλληπτικό τζελ Το τζελ εγχέεται στον σπερματικό πόρο, μέσα από τον οποίο ταξιδεύει το σπέρμα. Το τζελ καλύπτει τα τοιχώματα του σπερματικού πόρου μειώνοντας την κυκλοφορία των σπερματοζωαρίων και οι χημικές ουσίες που περιέχει σπάνε τις μεμβράνες τους, ώστε να μη γονιμοποιήσουν το ωάριο.

24 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν πολλές, λίγες όμως, είναι οι αξιόπιστες. Εκείνη που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης είναι η λύση της τελευταίας καταφυγής, η έκτρωση δηλαδή, που εκτός από ψυχολογικές και κοινωνικές αναστολές μπορεί να προκαλέσει στη γυναίκα και κινδύνους υγείας. Η σύγχρονη γυναίκα, που έχει δικαίωμα στη χαρά και στη απόλαυση του έρωτα χωρίς το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο αντισυλληπτικής προστασίας που της ταιριάζει.

25 ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ

26 ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΦΡΑΓΜΟΥ

27 ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΟΡΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ

28 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜ Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜ Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Εργασία στη Φυσιολογία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google