ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η μελέτη των μεταβολών της δυναμικής και κινητικής ενέργειας σώματος κατά την ελεύθερη πτώση του με βάση τη χρονοφωτογραφία. Ο έλεγχος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κεφάλαιο 9: Περιστροφή Στερεού Σώματος
Advertisements

2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
H Mathematica στην υπηρεσία της Φυσικής
Καλή και δημιουργική χρονιά.
Μηχανική Ενέργεια Τι είναι η Ενέργεια Κινητική Ενέργεια
Κεφάλαιο 6: Κινητική Ενέργεια και Έργο
Επιμέλεια: Κυρισκόζογλου Ουρανία
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
Κινητική ενέργεια στερεού σώματος λόγω μεταφορικής κίνησης
Αντικείμενο μελέτης της Φυσικής είναι:
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
ANAKOINWSH H 2η Ενδιάμεση Εξέταση μεταφέρεται στις αντί για , την 24 Νοεμβρίου στις αίθουσες ΧΩΔ και 110 λόγω μη-διαθεσιμότητας.
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια
Κινηματική.
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου Επιμέλεια –παρουσίαση χ. τζόκας
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης.  Θέση - χρόνος - μετατόπιση - χρονικό διάστημα - ταχύτητα  Οι Στόχοι: 1.Να υπολογίζεις την ταχύτητα ενός σώματος.
Σχεδιασμός Μαθήματος ΑΔΜΕ Στόχοι – Δραστηριότητες - Αξιολόγηση.
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης Ηλίας Μαυροματίδης
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
1 Ενέργεια Έργο Ισχύς Ενέργεια Δυναμική ενέργεια Κινητική ενέργεια Θεώρημα έργου-ενέργειας Κινητική ενέργεια και ορμή Διατήρηση της Ενέργειας Μηχανές Απόδοση.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ Μεταφορική κίνηση, Έργο, Ενέργεια.
ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΜΑΤΩΝ Εργαστηριακή Άσκηση 9 από τον Εργαστηριακό Οδηγό Φυσικής Γ′ Γυμνασίου και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών των Ν. Αντωνίου, Π. Δημητριάδη,
ΒΑΡΟΣ – ΜΑΖΑ – ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα
ΕΝ ΕΡΓΟ Δηλαδή κάποιος έχει μέσα του την ικανότητα να παράγει έργο
Φυσική Γ΄ Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης
ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
Ερωτήσεις Ένα αυτοκίνητο κινείται προς το Βορρά, σε οριζόντιο δρόμο. Ποια είναι η κατεύθυνση της στροφορμής των τροχών του; Η στροφορμή ενός συστήματος.
ΑΣΚΗΣΗ 4: Θεμελιώδης Νόμος της Μηχανικής
ΑΣΚΗΣΗ 11: Υπολογισμός των συντελεστών κινητικής και στατικής τριβής .
Άσκηση 9 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ.
Εργο W Σταθερή δύναμη F που μετακινεί σώμα για διάστημα s (χωρίς περιστροφή). Όπου φ η γωνία που σχηματίζει η δύναμη με την μετατόπιση. Μονάδα μέτρησης.
Κινητική θεωρία των αερίων
Κινητική ενέργεια στερεού σώματος λόγω μεταφορικής κίνησης
ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ
ΚΑΝΑΒΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Α.Ε.Μ: Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΆΣΚΗΣΗ
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HOOKE.
Νόμος του Hooke ελαστικότητα
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
Διατήρηση μηχανικής ενέργειας
Το έργο που παράγει η δύναμη F είναι :
1 Δήμητρα Φινδάνη Ανδριανή Συρίμη Στεριανή Στέτσικα Εύα Πασακοπούλου
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Επαναληπτικές ερωτήσεις στην ενέργεια
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Ομάδα Δ: Κοπανέλης Δημήτρης Μήλας Μιχαήλ Κρητικού Χριστιάνα
Ταλάντωση ελατηρίου Εργαστηριακή Άσκηση 8 Γ′ Γυμνασίου
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
9. ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ βαρίδιο m=150g 8/11/2018 Μιχαήλ Μ.
Κινητική θεωρία των αερίων
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
(Θεμελιώδης νόμος της Μηχανικής)
1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου Σχ. Έτος
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η μελέτη των μεταβολών της δυναμικής και κινητικής ενέργειας σώματος κατά την ελεύθερη πτώση του με βάση τη χρονοφωτογραφία. Ο έλεγχος της διατήρησης της μηχανικής ενέργειας του σώματος κατά την ελεύθερη πτώση του.

ΘΕΩΡΙΑ

Η ΒΑΡΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια (U) ενός σώματος μάζας m το οποίο βρίσκεται σε ύψος h πάνω από το οριζόντιο επίπεδο(επίπεδο αναφοράς), ονομάζουμε την ενέργεια που έχει το σώμα λόγω της θέσης του. Υπολογίζεται από την εξίσωση: U=mgh. Είναι μονόμετρο μέγεθος με μονάδα μέτρησής στο S.I. το Joule (J).

ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όταν ένα σώμα μάζας m κινείται με ταχύτητα u, τότε έχει κινητική ενέργεια (Κ). Υπολογίζεται από την εξίσωση: K=1/2mu2 Είναι μέγεθος μονόμετρο και μονάδα μέτρησής του στο S.I. Είναι το Joule (J).

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Το άθροισμα της κινητικής ενέργειας (Κ) και της βαρυτικής δυναμικής ενέργεια (U) ενός σώματος το ονομάζουμε μηχανική ενέργεια (Ε=Κ+U).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ Θα μελετηθεί η ελεύθερη πτώση σφαίρας μάζας m=0,173kg από έτοιμη φωτογραφία πολλαπλής λήψης. Στη φωτογραφία πολλαπλής λήψης απεικονίζεται η σφαίρα σε διαδοχικές θέσεις κατά την πτώση της. Το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο οποιονδήποτε διαδοχικών θέσεων είναι Δt=0,02s. Στη φωτογραφία που θα χρησιμοποιηθεί υπάρχει κατακόρυφος κανόνας για τη μέτρηση του ύψους (h) και της μετατόπισης Δy της σφαίρας.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Παρατηρήσαμε τη φωτογραφία πολλαπλής λήψης κατά την ελεύθερη πτώση της σφαίρας. Το κέντρο της σφαίρας στην αρχική θέση συμπίπτει με τη χαραγή μηδέν του κατακόρυφου κανόνα. Θεωρήσαμε σαν επίπεδο αναφοράς το οριζόντιο επίπεδο που περνά από τη χαραγή 45cm του κατακόρυφου κανόνα. Με δεδομένο ότι η μάζα της σφαίρας είναι m=0,173kg και η επιτάχυνση βαρύτητας g=9,81m/s2 υπολογίσαμε τη δυναμική, την κινητική και τη μηχανική ενέργεια της σφαίρας στην αρχική θέση. Έτσι, συμπληρώσαμε τον ΠΙΝΑΚΑ Ι.

Φωτογραφία πολλαπλής λήψης που απεικονίζει την ελεύθερη πτώση σφαίρας.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι. U (αρχική θέση) J K (αρχική θέση) J E (αρχική θέση) J 76,3 ΣΧΟΛΙΟ: Η σφαίρα είναι αρχικά ακίνητη. Επομένως η αρχική τιμή της κινητικής ενέργειας (Κ) θα είναι 0 J και η αρχική τιμή της δυναμικής ενέργειας (U) θα είναι μέγιστη 76,3 J.

Στη συνέχεια… Με τη βοήθεια διαφανούς χάρακα που τοποθετήσαμε κάθετα στον κατακόρυφο κανόνα, βρήκαμε τη χαραγή που αντιστοιχεί στο κέντρο της 10ης θέσης της σφαίρας. Γράψαμε το αποτέλεσμα στη στήλη 2 του ΠΙΝΑΚΑ ΙΙ , αφού το μετατρέψαμε από cm σε m. Επαναλάβαμε το βήμα (4.) για τις θέσεις 11, 12, 13, 14 και 15 της σφαίρας.

Υπολογίσαμε τη μετατόπιση της σφαίρας από τη θέση 10 στη θέση 11 αφαιρώντας τις αντίστοιχες αποστάσεις από την αρχική θέση. Γράψαμε το αποτέλεσμα στη στήλη 3 του ΠΙΝΑΚΑ ΙΙ. Επαναλάβαμε το βήμα (6.) για τη μετατόπιση της σφαίρας από τη θέση 11 στη θέση 12 κ.ο.κ. Με τη σχέση u=Δy/Δt υπολογίσαμε για καθεμία από τις μετατοπίσεις την ταχύτητα της σφαίρας. Υπολογίσαμε τα τετράγωνα των ταχυτήτων.

Υπολογίσαμε την Κινητική Ενέργεια Κ=1/2mu2 της σφαίρας. Υπολογίσαμε το ύψος h(h=45-y) από το επίπεδο αναφοράς για τις θέσεις 10, 11, 12, 13, 14 και 15 της σφαίρας σε cm και το μετατρέψαμε σε m. Υπολογίσαμε τη Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια U=mgh για τις θέσεις 10, 11, 12, 13, 14 και 15 της σφαίρας. Τέλος υπολογίσαμε τη Μηχανική Ενέργεια. Ε=Κ+U.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Θέση σφαίρας y (m) Δy Δt (s) u (m/s) K (J) h U E 0,16 - 0,02 11 0,20 0,04 0,346 0,25 0,424 0,77 12 0,24 0,21 0,356 0,70 13 0,28 0,17 0,288 0,63 14 0,33 0,05 2,5 6,25 0,540 0,10 0,169 15 0,38 0,07 0,118 0,65

ΣΦΑΛΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ Καμία μέτρηση φυσικού μεγέθους δεν είναι απόλυτα ακριβής. Το αριθμητικό αποτέλεσμα κάθε μέτρησης είναι πάντοτε μία προσέγγιση. Η διαφορά του αριθμητικού αποτελέσματος μιας μέτρησης από την πραγματική τιμή που έχει το μέγεθος ονομάζεται σφάλμα μέτρησης.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ Σε μια εργαστηριακή άσκηση, μπορούμε να περιορίσουμε τα σφάλματα στη μέτρηση ενός φυσικού μεγέθους, αν το μετρήσουμε πολλές φορές και κατόπιν υπολογίσουμε τη μέση τιμή του. Μεταφέρουμε τις τιμές της στήλης 10 του ΠΙΝΑΚΑ ΙΙ στη στήλη 1 του ΠΙΝΑΚΑ ΙΙΙ. Υπολογίζουμε τη μέση τιμή της Εμηχ και κατόπιν υπολογίζουμε το σφάλμα κάθε μέτρησης ως εξής: ΔΕ=Ε-Εμέση. Τέλος, υπολογίζουμε το σχετικό σφάλμα: ΔΕ/Εμέση*100%.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙΙ Ο,69 J 1 2 3 4 Ε (J) Εμέση ΔΕ=Ε-Εμέση |ΔΕ|/Εμέση* 100% 0,77 0,08 11% 0,70 0,01 1% 0,63 -0,07 10% 0,65 -0,04 5% ΣΧΟΛΙΟ: Τα σφάλματα που προέκυψαν θεωρούνται απολύτως λογικά, καθώς καμία μέτρηση φυσικού μεγέθους δεν είναι απολύτως ακριβής.

ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Νίγκρο Παναγιώτα Μπουρντά Σταυρούλα Παπαδιά Γεωργία Παναγοπούλου Κων/να