ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ LHC Τίνα Λημναίου Bαγγέλης Καλλιπέτης Κωνσταντίνος Αδάμος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ανιχνευτές και Ανάλυση Δεδομένων στη Σωματιδιακή Φυσική
Advertisements

Κίνηση φορτίου σε μαγνητικό πεδίο
TI …ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ; Το «ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ»
Βατής Τεχνική Α.Ε..
Η ΒΑΣΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑΚΗ ΦΥΣΙΚΗ
Εκπαίδευση Τεχνολογία Συνεργασία Έρευνα και Ανακάλυψη Καθ. Εμμανουήλ Τσεσμελής (CERN) Νοεμβρίου Αθήνα - 22 Νοεμβρίου 2010 Μελλοντικοί Επιταχυντές στο CERN.
Τοσιλιάνη Δήμητρα..  Το CERN είναι μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων από πολλές χώρες της Ευρώπης που προσπαθεί να ανακαλύψει πως δημιουργήθηκε το σύμπαν. Μέχρι.
Η υποατομική περιπέτεια: Εκπαιδευτικά σενάρια για τα σχολεία
CERN.
Αρχαιολογία του Σύμπαντος και... Εφαρμογές “The past is a foreign country,they do things differently there.” The Go-Between - L.P.Hartley.
Ποιο σωματίδιο είναι ο φορέας της Ισχυρής Αλληλεπίδρασης;
Ο Επιταχυντής LHC(Large Hadron Collider) ΄Ονομα:Πετκίδου Γεσθήμανη.
Το Πείραμα Atlas στο LHC
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ 1ου ΓΕ. Λ
Επιταχυντές Πλησιάζοντας την ταχύτητα του φωτός
QCD.
Ανάλυση Δεδομένων στη Σωματιδιακή Φυσική
Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΣ ΑΔΡΟΝΙΩΝ (όχι ακριβώς επιταχυντής) European Organization for Nuclear Research CERN.
Έρευνα για ανίχνευση δομής στα κουάρκ και τα λεπτόνια.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ Καγκλής Ιωάννης Υπ. Καθ. κ.Σ.Μαλτέζος.
Αναζήτηση σωματιδίου Higgs στο LHC
Μεγάλα πειράματα στη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων τα τηλεσκόπια του μικρόκοσμου Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Εκδήλωση βράβευσης.
Αναζήτηση σωματιδίου Higgs στο LHC Υπευθ. Καθηγήτρια: Θεοδώρα Παπαδοπούλου Σπύρου Δημήτριος.
Το καθιερωμένο πρότυπο στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων
Δυνάμεις – Σωματίδια Δυναμεις Εξ’ αποστάσεως Εξ’ επαφής Τα λεγόμενα σωματίδια φορείς δυνάμεων είναι υπεύθυνα για την αλληλεπίδραση των σωμάτων που βρίσκονται.
ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ NEWALL
Εισαγωγή στους Επιταχυντές II
Από τα μυστικά του Big Bang στο Web και το Grid
Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε ομογενές μαγνητικό πεδίο
ΤΟ ΜΠΟΖΟΝΙΟ Ζ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ Α.Ε.Μ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
Τι ακριβώς είναι οι Η.Υ.; Είναι μηχανές που επεξεργάζονται δεδομένα – για την ακρίβεια επεξεργάζονται σύμβολα – και παράγουν πληροφορίες. Τα δεδομένα είναι.
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 2β: Πειράματα-Ανιχνευτές (α' μέρος) Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 2α: Επιταχυντές (β' μέρος) Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Στοιχειώδη.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ 2 Ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ Θ έμα:«Από το σύμπαν στο μικρόκοσμο, κυνηγώντας το σωματίδιο Higgs» ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Νικόλας-Κωνσταντίνος Μπαρτζώκας 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ Τάξη Ε2 Σχολικό Έτος
Ψάχνοντας «Το πως και το από τι των πραγμάτων» στους μεγάλους επιταχυντές του CERN και του Σύμπαντος Δρ. Πέτρος Ραπίδης Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής, «Δημόκριτος»
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Χ. Πετρίδου, Κ. Κορδάς Μάθημα 2β: Πειράματα-Ανιχνευτές Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Μεγάλα πειράματα στη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων τα τηλεσκόπια του μικρόκοσμου Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Εκδήλωση βράβευσης.
Καλώς Ορίσατε στο CERN Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN - Σήμερα και στο Μέλλον... Ευάγγελος ΓΑΖΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Χρήση τεχνολογιών πλέγματος για την επίλυση επιστημονικών προβλημάτων Βασιλική Κοτρώνη Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών 19 Απριλίου 2005.
ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΟΡΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Η θεωρία των υπερχορδών γεννήθηκε στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τους νόμους των θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων.
ΤΟ ΠΕΔΙΟ & ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ HIGGS. Τι είναι το σωματίδιο του «Θεού»; Ονομάζεται σωματίδιο του Θεού, επειδή είναι ένα μυστήριο υποατομικό σωματίδιο που.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 1
Σχολική εκδρομή της Α΄ και Β΄ τάξης του 4 ου Λυκείου Λάρισας Γενεύη - Cern 11 Φεβ – 16 Φεβ Lio.
Κανονικά πολύγωνα. Κανονικά πολύγωνα στη φύση, τέχνη, ανθρώπινες κατασκευές, Μαθηματικά …
Τί τους θέλουμε τους επιταχυντές;
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Ας δούμε σε ποιο ενεργειακό επίπεδο μπορείς να φτάσεις!
Εκπαιδευτικός: Μελέκ Ιμάμ Επ. Υπεύθυνη: Μαρία Ζωγραφάκη
Ειδική θεωρία της σχετικότητας
Τί είναι το CERN; Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire
Θρησκευτικά Α Γυμνασίου
Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;…
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ Ν.ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΙΚΑ
Ρομαντισμός.
ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ.
Σημαντικές Προσωπικότητες Μεταμόρφωσης
Θεωρίες για την δημιουργία του σύμπαντος
Ά Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Τ Ι Α.
<<Προσεγγίζοντας τις απαρχές του Σύμπαντος>>
Επιταχυντές και Ανιχνευτές Σωματιδίων και τα πειράματα στο CERN
Μαρία Αμπατζή, Ε2, Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ
Σταθερά ΚΕΣΠΕΜ Ιάσμου Εκπαιδευτικός: Μελέκ Ιμάμ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ
Μελέτη μιας κίνησης με χρήση λογισμικού διερεύνησης
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Μια σύντομη περιήγηση! ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΤΑΣΣΗ ΤΜΗΜΑ Γ3
Κουάρκ Τα κουάρκ (quarks) θεωρούνται σήμερα βασικοί τύποι των στοιχειωδών σωματιδίων της ύλης από τα οποία αποτελούνται τα βαρυόνια (baryons) και τα μεσόνια.
1ο Σενάριο: Σύγκρουση με αστεροειδή.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ LHC Τίνα Λημναίου Bαγγέλης Καλλιπέτης Κωνσταντίνος Αδάμος ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-16

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ?? O LHC (Large Hadron Collider, στα ελληνικά Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων ( Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων)) είναι ένας επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN της Γενεύης. Οι πρώτες δέσμες πρωτονίων κατά την αυτή φορά άρχισαν να κυκλοφορούν στον επιταχυντή στις 10 Σεπτεμβρίου του 2008, σύντομα όμως παρουσιάστηκε πρόβλημα στους μαγνήτες του επιταχυντή. Έτσι η έναρξη της κανονικής του λειτουργίας μετατέθηκε αρχικά για την άνοιξη και μετά για το καλοκαίρι του 2009.

ΓΕΝΙΚΑ Ο επιταχυντής χρησιμοποιείται κυρίως για την έρευνα φαινομένων που θα προκύψουν από τη σύγκρουση δεσμών πρωτονίων-πρωτονίων, σε πολύ μεγάλες ενέργειες, όπως φαίνεται και από το όνομά του. Η εγκατάστασή του πραγματοποιήθηκε στην υπάρχουσα υπόγεια σήραγγα του επιταχυντή LEP, με περιφέρεια 27 χιλιομέτρων και σε βάθος μεταξύ 50 και 175 μέτρων περίπου.

Στόχοι και Επιτυχίες Στις 30 Μαρτίου του 2010 σημειώθηκε το ιστορικό ρεκόρ της σύγκρουσης δεσμών με συνδυασμένη ισχύ 7 TeV (= Τέρα-ηλεκτρονιοβόλτ). Η ισχύς αυτή είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα και ο αρχικός στόχος τελικά επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες διακοπές λόγω τεχνικών προβλημάτων που στοίχισαν πολύμηνες καθυστερήσεις και δαπανηρές επισκευές. Η ενέργεια που εκλύθηκε απ΄ αυτή τη σύγκρουση υπολογίσθηκε θεωρητικά ότι είναι ίση μ΄ εκείνη που θα απελευθέρωνε ένα όχημα αν προσέκρουε σε τοίχο με την ταχύτητα του ήχου. Μετά απ΄ αυτή την επιτυχία έγινε η συνέχιση της λειτουργίας του Επιταχυντή για ενάμισι περίπου χρόνο όπου ακολούθησε διακοπή, οπότε επανελέγχθηκαν και επισκευάστηκαν ελαττωματικοί μαγνήτες. Στη συνέχεια ετέθη και πάλι σε λειτουργία και πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις ενέργειας14 TeV.

Ο Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων, μετά την ανακοίνωση της 4ης Ιουλίου 2012 , έκανε την ταυτοποίηση του σωματιδίου Χιγκς (Higgs Boson), η έως τότε μη παρατήρηση του οποίου είναι ήταν από τους 'χαμένους κρίκους' του Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του σωματιδίου Χιγκς ερμηνεύει πώς τα υπόλοιπα  στοιχειώδη σωματίδια  αποκτούν μάζα.

ΤΕΛΟΣ ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΚΟΝΕΣ: GOOGLE