Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ NEWALL

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ NEWALL"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ NEWALL
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ NEWALL ΤΑΞΗ: Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ2’ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΡΩΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΦΥΣΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΛΟΥΦΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΚΑΪ ΡΕΝΑΛΝΤΟ ΠΟΛΥΜΕΡΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΪΝΤΗ ΜΑΡΙΑ ΧΡΥΣΑΦΗ ΜΑΡΙΝΑ

2 ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ NEWALL ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ
Το τηλεσκόπιο Newall οφείλει το όνομά του στον Ρόμπερτ Στέρλινγκ Νιούαλ (Robert Stirling Newall, ), που ξεκινώντας σαν ερασιτέχνης αστρονόμος οραματίστηκε, σχεδίασε και προώθησε την κατασκευή του.

3 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Το 1862 ο Ρόμπερτ Στέρλινγκ Νιούαλ ανακάλυψε τυχαία δύο κρύσταλλα μεγάλων διαστάσεων από στεφανύαλο και πυριτύαλο, οπότε ανέθεσε στο πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ισημερινών τηλεσκοπίων στη Μεγάλη Βρετανία να κατασκευάσει το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της εποχής του, με διάμετρο φακού 62 εκατοστά. Το τηλεσκόπιο ολοκλήρωσαν τα παιδιά του Νιούαλ, το Παρά τη σημασία που είχε η κατασκευή ενός τόσο σημαντικού για την εποχή του αστρονομικού οργάνου, για διάστημα περίπου 20 ετών το τηλεσκόπιο παρέμεινε σε αχρηστία στο κτήμα του Νιούαλ.

4 Τελικά το 1891 έγινε δεκτό από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ύστερα από τη μεσολάβηση του γιου τού Ρόμπερτ Στέρλινγκ, ο οποίος πρότεινε στη διοίκηση του Πανεπιστημίου όχι μόνο να αναλάβει την κάλυψη των εξόδων για τη μεταφορά του, αλλά και να εργαστεί αμισθί για πέντε χρόνια ως κύριος παρατηρητής και υπεύθυνος του τηλεσκοπίου. 

5 Η συμφωνία επιτεύχθηκε και το τηλεσκόπιο μεταφέρθηκε στο Κέμπριτζ στα τέλη του 1891, δύο χρόνια μετά το θάνατο του εμπνευστή του, που δεν πρόλαβε να δει την πλήρη αξιοποίησή του. Στο Κέμπριτζ το τηλεσκόπιο χρησιμοποιήθηκε για πλήθος σημαντικών αστρονομικών ανακαλύψεων, όπως η παρατήρηση των ακτινικών ταχυτήτων των αστέρων, και ο μηχανισμός του αναβαθμίστηκε.

6 ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ
Το 1955 το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δωρίζει το τηλεσκόπιο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την κατασκευή του διαμέτρου 14 μέτρων θόλου και το 1959 το τηλεσκόπιο εγκαθίσταται στην Πεντέλη. Παράλληλα το τηλεσκόπιο εξοπλίζεται με επιστημονικά όργανα, τα οποία αγοράστηκαν για αστροφυσικές παρατηρήσεις, όπως φωτογραφική κάμερα, φασματογράφος, πολωσίμετρο και φωτόμετρο. Η χρήση του εισήγαγε ουσιαστικά τους έλληνες αστρονόμους στη σύγχρονη επιστήμη της παρατηρησιακής αστροφυσικής.

7

8 Το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall,
Το τηλεσκόπιο παρέμενε εκτός λειτουργίας για μια δεκαετία, εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζαν ο μηχανισμός του, ο θόλος που το περιβάλλει, αλλά και όλο το κτίριο του Κέντρου Επισκεπτών. Το 2012 η διοίκηση του Αστεροσκοπείου ξεκίνησε εργασίες για την επισκευή του. Το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Αστρονομίας στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται σήμερα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη.

9

10

11 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!

12 ΠΗΓΕΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ NEWALL"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google