σχολικοσ εκφοβισμοσ - επιθετικοτητα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Advertisements

Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Επιθετικότητα ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ.
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Ντία Γερμανού, Δασκάλα ΙΒ΄Δημοτικό Σχολείο Πάφου.
Η σχολική βία και ο εκφοβισμός (Bullying)
ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΥΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΕΣ
Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying)
Εκφοβισμός στο σχολείο
Όνομα:Ελευθερία+Γιώτα
Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας
Εργασία της μαθήτριας Γ’ τάξης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Οι πεντε ΜΕΛΙΝΑ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ ΘΑΛΕΙΑ ΚΩΤΟΥΛΑ ΕΛΕΝΑ ΚΟΒΑΝΗ
Ενδοσχολική Βία Η ενδοσχολική βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη , απρόκλητη, συστηματική και επιθετική συμπεριφορά που έχει ως.
Σχολικός Εκφοβισμός Τι ακριβώς είναι ; Πώς αντιμετωπίζεται από το θύμα ; Πώς αντιμετωπίζεται από τον παρατηρητή ;
Επιμελήθηκαν οι: Αλέξανδρος Π. Βλαδίμηρος Ε. Νίκος Π.
Ρατσισμός-Bulling.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
Σχολικός Εκφοβισμός Τι είναι σχολικός εκφοβισμός;
Σχολικός Εκφοβισμός/Bullying
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ;  Αντικείμενο προσοχής  Εσκεμμένη η απρόκλητη  Κοινωνικό πρόβλημα  Ομαδικό φαινόμενο  Συχνό φαινόμενο.
ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
Σχολικός εκφοβισμός και θυματοποίηση Αίτια, επιπτώσεις, αντιμετώπιση
Βασιλική Μουγκού Γεωργία Παπαθεοδώρου
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΚΑΤΑΝΟΩ, ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ
Σωτηρία Ηλιοπούλου Βίκυ Μάρκου
 Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας.  Οι επιθέσεις τις περισσότερες φορές αναίτιες πληθαίνουν.  Οι υποστηριχτές.
ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ
“ Ένας 15χρονος έστειλε μήνυμα μέσω e- mail και γνωστοποιούσε ότι τον κορόιδευαν για μια συμπεριφορά που είχε και που δεν ταίριαζε με το στερεότυπο συμπεριφοράς.
Bullying Τρόποι Πρόληψης και Αντιμετώπισης
Άγχος και burnout: Παράγοντες άγχους και εξουθένωσης
Επιθετικότητα και Προ-κοινωνική Συμπεριφορά
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ
Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
Μια εργασία του Νικόλα Ρώσση, Φάνη Κουσσουρή και του ‘Ιωνα Καπράλου ΄΄Τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού αυξάνονται ραγδαία στη χώρα μας. Εκεί δε που το.
Θέμα : « Ενδοσχολική Βία ».  A βραάμκια Ελεονώρα  Καραλή Σοφία  Σπυριδώνου Ειρήνη  Σωτηρίου Μαρία.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ BULLYING ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ ΑΝΝΑ ΓΚΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΜΠΑΡΔΗ Β3.
Όλοι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, όλοι ΙΣΟΙ.
Ενδοσχολική Βία (Bullying). Διαστάσεις του φαινομένου Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής,
Βία στα σχολεία. Τι είναι ο εκφοβισμός; O σχολικός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος μαθητής ή μαθήτρια χρησιμοποιεί επανειλημμένα τη δύναμη του/της,
ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΧΙ ΒΙΑ. Εκφοβισμός: επιθετική, σκόπιμη πράξη ή συμπεριφορά που εκδηλώνεται από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων επαναλαμβανόμενα,
Ονομα ομαδασ: ‘’NUMBER 2’’
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΙΑΝΟΣ
Σχολικός Εκφοβισμός.
ΒΙΑ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, BULLYING (εκφοβισμός).
ΟμΑδα 1 - Ενδοοικογενειακη Βια
Μαρία Μπατσίλη Εκπαιδευτικός, Μ.Α Ιστορίας
6 Μαρτίου 2016 Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού!
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Ερευνητική εργασία Θέμα: Σχολική βία Κατάλογος μαθητών:
Βία στο σχολείο: εικόνα σου είμαι κοινωνία…και σου μοιάζω;
ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
Ερευνα για την σχολικη βια
ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Ο εκφοβισμός ορίζεται ως «επαναλαμβανόμενη βία από ανικανότητα του θύματος να αμυνθεί και να προστατέψει τον εαυτό του».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ « Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΑ»
Σχολικός εκφοβισμός Σε όλο τον κόσμο.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

σχολικοσ εκφοβισμοσ - επιθετικοτητα Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών

Ορισμός επιθετικότητας Ως επιθετικότητα ορίζεται η συμπεριφορά εκείνη που σκοπό έχει να πλήξει ή να προξενήσει βλάβη σε κάποιον. Επομένως, πράξεις όπως η βιαιοπραγία, η κατασυκοφάντηση ή η κλοπή περιουσίας συνιστούν επιθετικές συμπεριφορές, εφόσον στόχο έχουν να ζημιώσουν σωματικά, ηθικά ή υλικά ένα άλλο πρόσωπο. παρορμητική Επιθετικότητα συντελεστική

Ψυχαναλυτική οπτική

Θεωρία της ματαίωσης Η ματαίωση οδηγεί πάντα σε κάποια μορφή επιθετικότητας. Η ισχύς της επιθετικότητας είναι ευθέως ανάλογη προς την ισχύ της προηγηθείσας ματαίωσης. Η τέλεση επιθετικών πράξεων απελευθερώνει ενέργεια, η οποία μειώνει την ετοιμότητα για περαιτέρω επιθετικότητα (υπόθεση της κάθαρσης). Όταν παρεμποδίζεται η εκδήλωση της επιθετικότητας, τότε αναλαμβάνουν δράση οι μηχανισμοί μεταβίβασης. Σ’ αυτή την περίπτωση είτε γίνονται αντικείμενο επίθεσης πρόσωπα και αντικείμενα άλλα από αυτά που προκάλεσαν τη ματαίωση, είτε εμφανίζονται άλλες μορφές αντίδρασης (υποκατάσταση αντίδρασης, π.χ., το να πάει κανείς μια βόλτα για να ξεθυμάνει).

Μοντέλο Crick & Dodge, 1994

Helfritz-Sinville, & Stanford, 2014

Σχολικός εκφοβισμός Μορφή επιθετικής συμπεριφοράς όπου: (α) παρατηρούνται δυναμικά και επαναλαμβανόμενα μοτίβα λεκτικής, σωματικής ή διαδικτυακής άσκησης βίας που κατευθύνονται από έναν ή περισσότερους μαθητές προς τους πιο αδύναμους συμμαθητές τους. (β) Οι συμπεριφορές αυτές γίνονται συνειδητά και ηθελημένα από την πλευρά του θύτη με στόχο να προκαλέσουν σωματική, λεκτική ή ψυχολογική κακοποίηση (γ) Ανάμεσα στο θύτη και το θύμα υπάρχει μια αντικειμενική ή υποκειμενική διαφορά ισχύος. (Olweus, 1993)

Αιτίες Ατομικά χαρ/κά (π.χ. φύλο, ηληκία, σωματομετρικά δεδομένα, ευαισθησία, άγχος, αυτοεκτίμηση, ευθιξία) Οικογενειακό περιβάλλον (π.χ. έλλειψη επικοινωνίας, συγκρούσεις, διαταραγμένες σχέσεις) Το σχολικό κλίμα

Ο ρόλος των θεατών – παρατηρητών (α) Σε αυτούς που γενικά έχουν θετική στάση απέναντι στον εκφοβισμό (οπαδοί). (β) Σε αυτούς που, χωρίς να εμπλέκονται άμεσα, υποδαυλίζουν τον σχολικό εκφοβισμό (παθητικοί θύτες ή υποστηρικτές). (γ) Σε αυτούς που αρέσκονται να παρακολουθούν επεισόδια εκφοβισμού, (παθητικοί/εν δυνάμει θύτες ή παθητικοί υποστηρικτές). (δ) Σε αυτούς που ούτε εμπλέκονται, ούτε παίρνουν θέση υπέρ οποιουδήποτε. (αμέτοχοι/παθητικοί θεατές).

Ο ρόλος των θεατών – παρατηρητών α) αυτοί που δε συμφωνούν με την πράξη του εκφοβισμού ή που θα ήθελαν να συμπαρασταθούν στο θύμα, αλλά τελικά δεν το κάνουν (δυνητικοί υπερασπιστές του θύματος) και (β) αυτοί που αποδοκιμάζουν έμπρακτα το φαινόμενο του εκφοβισμού ή τάσσονται φανερά υπέρ του θύματος και προσπαθούν να το προστατέψουν (υπερασπιστές)

Ψυχοεκπαιδευτική Παρέμβαση Ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς το σχολικό εκφοβισμό και τις συνέπειές του Τόνωση της αυτό-εκτίμησης των μαθητών, κυρίως μέσα από αλτρουιστικές πράξεις Εκμάθηση τρόπων αποτελεσματικής αντιμετώπισης εκφοβιστικών συμπεριφορών Προώθηση της επικοινωνίας και των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών Εκμάθηση στρατηγικών αυτό-ελέγχου της συμπεριφοράς και διαχείρισης του θυμού Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

Ψυχοεκπαιδευτική Παρέμβαση Προώθηση της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας προς τον συνάνθρωπο Γνωστική αναδόμηση και αντίληψη διαπροσωπικών καταστάσεων από άλλη οπτική γωνία Εκπαίδευση των μαθητών πάνω στον ρόλο του παρατηρητή, ώστε να παρεμβαίνουν ενεργά υπέρ του θύματος Εμπλοκή και εκπαίδευση των γονέων πάνω στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της θυματοποίησης