Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

2 ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ Η έννοια του εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου (έτσι μεταφράζεται σα ελληνικά ο όρος bullying) αφορά τη βία που ασκείται από και σε βάρος μαθητών. Συγκεκριμένα, στοιχεία του ορισμού της σχολικής βίας είναι η επιβολή της βούλησης, η πρόκληση ζημίας ή βλάβης, η απειλή εκφοβισμού, κακομεταχείρισης ή κακοποίησης. Η σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, και λεκτική κακοποίηση καθώς και ο βανδαλισμός αποτελούν τις κύριες μορφές σχολικής βίας. Με κριτήριο τα άτομα ή τις ομάδες που εμπλέκονται στη σχολική βία διακρίνουμε τη: Βία μεταξύ των μαθητών Βία από τους δασκάλους προς τους μαθητές Οι σχετικές με τον σχολικό εκφοβισμό έρευνες δείχνουν ότι, όταν ένα παιδί αγνοεί συστηματικά, απομονώνει, χτυπά ή βρίζει ένα συμμαθητή του, χαρακτηρίζεται ως δράστης σχολικής κακομεταχείρισης.

3 ΣΗΜΑΔΙΑ BULLYING (ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ)
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Τσιάντη «τα παιδιά - θύματα της σχολικής βίας μπορούν να εμφανίσουν έντονο άγχος και συναισθήματα ανασφάλειας και φοβίες. Επίσης, συχνά εκδηλώνουν άρνηση να συμμετάσχουν στη σχολική καθημερινότητα (σχολική άρνηση), μαθησιακές δυσκολίες και σχολική αποτυχία».

4 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Παράλληλα, το άγχος που βιώνουν τα παιδιά, εκφράζεται συχνά και σωματικά: Πονοκέφαλοι Πόνοι στην κοιλιά Διαταραχές ύπνου Το άτομο εμφανίζεται: Κοινωνικά απομονωμένο Επιθετικό η υπερβολικά ανήσυχο - υποτονικό

5 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Ανάπτυξη σχέσεων καθηγητών με τα παιδιά εκτός σχολείου έτσι ώστε να λένε τα προβλήματα τους Ενημέρωση των καθηγητών για το θέμα της σχολικής βίας. Δημιουργία κλίματος συνεργασίας και δημοκρατικού διαλόγου ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σε κάθε σχολείο καλό είναι να ορίζονται ορισμένοι εκπαιδευτικοί με ειδικές δεξιότητες και γνώσεις, ως μεσολαβητές - σύμβουλοι, προς τους μαθητές. Συζητήσεις στις τάξεις σχετικά με τα δικαιώματα και ειδικότερα για τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών.

6 ΠΗΓΕΣ Βία στο σχολείο – Έρευνες και πολιτικές στην Ευρώπη (Βάσω Αρτινοπούλου)


Κατέβασμα ppt "ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google