Σπατάλη Τροφίμων Συνοδευτικό υλικό για τη διδασκαλία του μαθήματος This publication has been produced with the support of the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of CARDET and its project partners and can in no way be taken to reflect the views of the European Union. “EAThink2015. Global Learning for Change in EYD2015 and Beyond: European Youth Engagement from School Gardens to Sustainable Food Systems” [Project Number: DCI-NSAED/2014/349-033]. The European Union is made up of 28 Member States who have decided to gradually link together their know-how, resources and destinies. Together, during a period of enlargement of 50 years, they have built a zone of stability, democracy and sustainable development whilst maintaining cultural diversity, tolerance and individual freedoms. The European Union is committed to sharing its achievements and its values with countries and peoples beyond its borders.
Η αλυσίδα Παραγωγής Τροφίμων Ενότητα στο πλαίσιο του Έργου EAThink 2015
Να παρακολουθήσετε το βίντεο «Σπατάλη Τροφίμων» και να συμπληρώσετε τις προτάσεις:
Έρευνα (Ελλάδα, 2012)
10 γεγονότα για τη σπατάλη τροφίμων (I) 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλιούνται κάθε χρόνο. Η αξία των τροφίμων που σπαταλιέται ανέρχεται σε 1 τρισεκατομμύριo ευρώ. Τα τρόφιμα που απορρίπτονται στα σκουπίδια είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Τα τρόφιμα που σπαταλιούνται θα μπορούσαν να χορτάσουν τα 795 εκατομμύρια υποσιτιζόμενων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από πείνα. Τα απορρίμματα τροφίμων στις πλούσιες χώρες είναι 222 εκατομμύρια τόνοι και ισοδυναμούν με όλα τα τρόφιμα που παράγονται στην υποσαχάρια Αφρική.
10 γεγονότα για τη σπατάλη τροφίμων (II) 6. Ο μέσος Ευρωπαίος και Βορειοαμερικανός καταναλωτής σπαταλά σχεδόν 100 κιλά τροφίμων ετησίως. 7. Ο μέσος Ευρωπαίος και Βορειοαμερικανός καταναλωτής σπαταλά 15 φορές περισσότερο φαγητό από τον μέσο Αφρικανό καταναλωτή. 8. Η έλλειψη τεχνολογίας και υποδομής είναι η κύρια αιτία για τη σπατάλη τροφίμων στην Αφρική, σε αντίθεση με τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων στον αναπτυγμένο κόσμο. 9. Τα απορρίμματα τροφίμων στην Ευρώπη και μόνο θα μπορούσαν να χορτάσουν 200 εκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους. 10. Τα απορρίμματα τροφίμων παράγουν 3,3 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που επιταχύνει την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος.