Τίνα Μπιρμπίλη Δημόσια Διαβούλευση και Συμμετοχή

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η θέση της Ελλάδας στη διεθνή συνεδριακή αγορά. Ποια η θέση της Ελλάδας;  Δεν υπάρχει επίσημο μητρώο συνεδρίων  Αποσπασματικές προσπάθειες που δεν ανταποκρίνονται.
Advertisements

Χριστούγεννα προσαρμογή από PositivelyAutism
Δεν γράφουμε προγράμματα δίνουμε λύσεις… ΙΤ as a Service.
24/4/2015B' ΤΑΞΗ Το εσωτερικό του Η/Υ1 Το εσωτερικό του Η/Υ.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ Σέρρες, 6/11/2015 ΟΜΙΛΟΣ ΟΥΝΕΣΚΟ ΣΕΡΡΩΝ ΑΝΤΩΝΙΑ ΤΣΑΪΡΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΡΓΩΝ.
Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) Ο ρόλος της ΚΜΕ είναι τόσο σημαντικός, που καθορίζει πώς πρέπει να είναι οργανωμένο όλο το άλλο υλικό που συνδέεται.
1 Επιχειρησιακή Στρατηγική και Πολίτικη Στρατηγική Ανάλυση του Εξωτερικού Περιβάλλοντος Τριάρχη Ειρήνη Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΙΙ Β’ ΚΥΚΛΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ : ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ.
ΚΑ2-Στρατηγικές Συμπράξεις Τομέας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης «Τεχνική Ημερίδα Διαχείρισης Εγκεκριμένων Σχεδίων ΚΑ2» Αθήνα, 23/10/2015 Μαρία Αδαμοπούλου,
Η επιχειρηματική στρατηγική ανάπτυξη. Παρουσίαση Δρ. Δημήτρης Λαμπρουλης.
1 Επιχειρησιακή Στρατηγική και Πολίτικη Εισαγωγή στην Στρατηγική Τριάρχη Ειρήνη Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
1 Κεφάλαιο 8 Αξιολόγηση & Επιλογή Στρατηγικής Θα ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας της «Στρατηγικής Διοίκησης», στην «Επιλογή.
 Διαιτητική αντιμετώπιση σακχαρώδη διαβήτη  Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1  Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2  Ειδικοί τύποι διαβήτη  Ινσουλίνη.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ INNOVATIVE STRATEGY FOR RAISING AWARENESS OF LIFELONG LEARNING IN GREECE - INSTALL.
Computational Systems & Human Mind Research Unit Ανθρώπινος Εγκέφαλος & Υπολογιστές.
Slide 2.1 Harrison and van Hoek, Logistics Management and Strategy: Competing Through the Supply Chain, 4 th Edition, © Pearson Education Limited 2011.
ERASMUS+ το Ευρω π αϊκό Πρόγραμμα για την Εκ π αίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό ( ) Λευκωσία, 09 Δεκεμβρίου
Βασικές αρχές Νοσηλευτικής Ενότητα 1: Μετεγχειρητική Φροντίδα Μάρθα Κελέση Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται.
Ερωτήματα αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική Γιατί προκύπτει μια τέτοια ανάγκη για την Ε.Ε.; Ποιοι είναι οι θεσμοί, οι μορφές και η μέθοδος.
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘ (762) Δρ. Στέλλα Ζέττα-επιστημονικός συνεργάτης.
ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α. Μαρτίνης.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 2: Το εσωτερικό του Υπολογιστή Β΄ τάξη Λέξεις Κλειδιά: Μητρική πλακέτα, κάρτες επέκτασης, κάρτα οθόνης, κάρτα ήχου, τροφοδοτικό, Κεντρική.
Tokyo.
Ολομέλεια Πλατφόρμας «Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών»
ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Επενδυτικοί Αριθμοδείκτες
Mazi Travel Hotel Management Consulting
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ (PLCs).
Αθλητική Διοίκηση Ενότητα 4: Στρατηγική στον αθλητισμό
Επιχειρησιακή Στρατηγική και Πολίτικη
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νομική Σχολή
Ενοτητα 4. πολυεθνικεσ επιχειρησεισ
«Η σημασία των STARTUPS στην Υλοποίηση της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής» 2 Φεβρουαρίου 2017, Βόλος.
Μορφές και πεδία εφαρμογής του Μάρκετινγκ - (Β2Β)
Επιχειρηματικό Σχέδιο
Ανάπτυξη Μοντέλων Διακριτών Συστημάτων Μέρος Α
Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.:
ΔΙΑΛΕΞΗ 8 Διαιτητική αντιμετώπιση σακχαρώδη διαβήτη
Εξέλιξη Υπολογιστικών Συστημάτων
Τεχνική Εφαρμογή- Εμπορευματοποίηση
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός των Πωλήσεων
Επιχειρησιακή Στρατηγική
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Μέθοδοι και Όργανα Περιβαλλοντικών Μετρήσεων
ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ 6ο: Tα έσοδα του Δημοσίου
Καθορισμός στόχων-Εναλλακτικές Στρατηγικές.
Θεωρητικό Υπόβαθρο της Περιβαλλοντικής Σκέψης
Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας
Εναλλακτικές Στρατηγικές.
Η φύση των επιδράσεων περίστασης
Διοίκηση τάξης (Classroom management)
Εικόνα 2.1: Η Κεντρική Μονάδα.
Αξιολόγηση Επιχειρηματικής Ιδέας
Εικόνα 2.1: Η Κεντρική Μονάδα.
Αρχες διοικησησ & διαχειρισησ εργων
Νοεροί υπολογισμοί και εκτιμήσεις Mental calculations and estimations
MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No.5: Πρόσβαση των πολύ μικρών επιχειρήσεων αγροτικών.
Στρατηγικές Επίτευξης Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος
Βασικές έννοιες (Μάθημα 2) Τίτλος: Η Συσκευή
Φυσικές Διεργασίες της Χημικής Τεχνολογίας
ERASMUS+ για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση,
الطاقة الحراريـة الفصل الخامس فيزيـــــــــاء 2 الصف الثاني ثانوي
Υλικό/ Αρχιτεκτονική Η/Υ
Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Unit Circle.
Αρχες διοικησησ & διαχειρισησ εργων
Αρχες διοικησησ & διαχειρισησ εργων
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ Γ΄
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΩΝ
Κορινθιακός - Η δική μας θάλασσα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τίνα Μπιρμπίλη Δημόσια Διαβούλευση και Συμμετοχή Τίνα Μπιρμπίλη Δημόσια Διαβούλευση και Συμμετοχή Προϋπόθεση για την Περιβαλλοντική Πολιτική Βόλος, 30.5.08 Συνέδριο «Μεσαίες Πόλεις προς την αειφορία» Ελληνικό Τμήμα UIA

Η κατάσταση σήμερα (1) Το περιβάλλον σήμερα είναι θέμα. Θεματολογία που ξεπερνά τα στενά δικά μας σύνορα: Κλιματική αλλαγή, Ενεργειακή ασφάλεια, Επισιτιστική κρίση, Έλλειψη νερού. Προβλήματα με παγκόσμια εμβέλεια χτυπάνε σε μικρότερη κλίμακα και τις πόλεις.

Η κατάσταση σήμερα (2) Όμως, στη χώρα μας λίγα είναι αυτά που έχουν γίνει για το περιβάλλον. Οι λόγοι είναι πολλοί. Τα προβλήματα ξεπέρασαν τον παραδοσιακό τρόπο κατάτμησης των επιστημών. Τα προβλήματα ξεπέρασαν τον παραδοσιακό και τομεακό τρόπο άσκησης της πολιτικής. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα ξεπέρασαν τις παραδοσιακές σχέσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Άγνοια πολιτών σχετικά με προβλήματα και δική τους συμβολή στην αντιμετώπισή τους.

Τι πιστεύει ο πολίτης (1) Το περιβάλλον είναι ζήτημα που οφείλει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ή κάποιος άλλος. Πρόθυμος να συμμετέχει αρκεί να μην κοστίζει. Λεπτομερείς αναλύσεις δείχνουν έλλειψη ουσιαστικής γνώσης και απουσία διάθεσης για ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων. Το μέγεθος που προσλαμβάνουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα εξαρτάται από την ενημέρωση των πολιτών και το προσωπικό τους ενδιαφέρον.

Τι πιστεύει ο πολίτης (2) Σήμερα, διαμορφώνεται ένα κίνημα καταναλωτών με πιο «πράσινα» χαρακτηριστικά. «Πράσινα», οικολογικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τις καταναλωτικές τους συμπεριφορές. Και από την άλλη, επιχειρήσεις που προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες συμπεριφορές. Αυτό που κάποια στιγμή ήταν η πληροφορική και η ψηφιοποίηση για την ανταγωνιστικότητά τους, μπορεί σήμερα να είναι το περιβάλλον.

Αλλαγές, τομές, μεταρρυθμίσεις (1) 7 λόγοι που εξηγούν την αποτυχία μιας πραγματικής περιβαλλοντικής μεταρρύθμισης: 1. Η ελληνική κοινωνία δεν βίωσε τα διάφορα βήματα ανάπτυξης του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κινήματος. 2. Η ενημέρωση από τα ΜΜΕ για τα θέματα του περιβάλλοντος είναι κατά κύριο λόγο φοβική. 3. Η ενημέρωση από τα ΜΜΕ για τα θέματα του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο φοβική αλλά και στρεβλή.

Αλλαγές, τομές, μεταρρυθμίσεις (2) 4. Καμία κυβέρνηση ως τώρα δεν έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα και δεν έχει προωθήσει συστηματικά τα περιβαλλοντικά θέματα. 5. Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων ενέχει υψηλά κόστη βραχυπρόθεσμα ενώ τα οφέλη γίνονται αντιληπτά μακροχρόνια. Πολιτικό κόστος. 6. Αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να αντιληφθεί ότι το περιβάλλον μπορεί να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη.

Αλλαγές, τομές, μεταρρυθμίσεις (3) 7. Τέλος, το πιο σημαντικό, η απουσία οργανωμένων και συστηματικών διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης και συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων με ορατά για τον πολίτη αποτελέσματα από την συμμετοχή του. Απουσία αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος και έλλειψη διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης.

Διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης (1) Διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης (1) Σε επίπεδο κομμάτων, άτυπα δίκτυα με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Επιμελητηρίων, συνδικαλιστικών οργάνων, για διαβούλευση και διατύπωση θέσεων, αντιδράσεων, συμφωνιών σε συγκεκριμένα σημεία των προγραμμάτων των κομμάτων. Σε επίπεδο Βουλής, αναβάθμιση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης (2) Διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης (2) Δυνατότητα διατύπωσης γνώμης μέσα από το διαδίκτυο σε προσχέδια νόμων. Σε επίπεδο κυβέρνησης, δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σε επίπεδο χάραξης μακροχρόνιας στρατηγικής για θέματα που είναι οριζόντια, σύσταση μιας ειδικής Αρχής στα πρότυπα του Strategy Unit της Αγγλίας.

Συμπεράσματα (1) Συμπέρασμα 1ο. Τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για το περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξουν αν οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι για να μπορέσουν να δράσουν ως «πράσινοι» καταναλωτές και «πράσινοι» ψηφοφόροι. Συμπέρασμα 2ο. Τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για το περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξουν αν ο πολίτης δεν συναινέσει στις αλλαγές, αν δεν συμμετέχει σε αυτές, αν δεν είναι ο ίδιος φορέας τους.

Συμπεράσματα (2) Συμπέρασμα 3ο. Τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για το περιβάλλον δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν υπάρξει συνεργασία. Συμπέρασμα 4ο. Η δημόσια διαβούλευση και συμμετοχή είναι απαραίτητη όχι μόνο για τον σχεδιασμό της περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από τα ελλείμματα της περιβαλλοντικής πολιτικής και να προλάβουμε αβέβαιες αλλά μη αναστρέψιμες πιθανόν επιπτώσεις.

Συμπεράσματα (3) Συμπέρασμα 5ο. Δημόσια διαβούλευση μπορεί να γίνει με την αναβάθμιση θεσμών και τη δημιουργία διαδικασιών που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή στη φάση διαμόρφωσης της πολιτικής. Συμπέρασμα 6°. Είναι αναγκαίο οι πολιτικές δυνάμεις να αποδεχθούν μια νέα πραγματικότητα. Η διστακτικότητα, η αμηχανία, η άρνηση να αναληφθεί το πολιτικό κόστος για την προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Συμπεράσματα (4) Η πρόκληση και η προοπτική μιας νέας συλλογικότητας γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα.