Εγχειρίδιον Επικτήτου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
Advertisements

4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas.
Δρ. Τζάμου Αικατερίνη Φιλόλογος Πειραματικού Λυκείου Βαρβακείου Σχολής
Tο project από τα μάτια των μαθητών ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Το καλοκαίρι του 2011, όταν άκουγα στην τηλεόραση για ένα καινούριο μάθημα– την ερευνητική.
Το παιδικό παιχνίδι Εισαγωγικά σχόλια και ερμηνευτικές υποθέσεις
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ»
Γενικό πλαίσιο παρουσιάσεων Διάρκεια παρουσιάσεων: 10 λεπτά με 5 λεπτά για ερωτήσεις Φόρματ παρουσιάσεων: PowerPoint ή αντίστοιχο πρόγραμμα Αριθμός ομιλητών:
ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ
Θεωρητικό πλαίσιο 1ου και 2ου κύκλου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Θεματική Ενότητα 3: Βία στο όνομα του Θεού
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ κεφάλαιο 2 κατανοώντας τα πράγματα
Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ. Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Μαριάμ Μακάρ Ορέστης Μπίτρο
Δεκέμβριος 2014 Γιώτα Γιαννοπούλου – Αθηνά Μακροπόδη Αρσάκεια –Τοσίτσεια Δημοτικά Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γιώτα Γιαννοπούλου – Αθηνά Μακροπόδη.
Πυθαγόρας ο Σάμιος ( πΧ)
Αρχαία Ελληνικά ΙΙ Επιλογικές παρατηρήσεις. Κομβικό σημείο: σύγκριση αρχαίων ελληνικών απόψεων και χριστιανικών για τα ίδια θέματα.
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Ψυχολογίας
Σχολικός Σύμβουλος Ν. Φλώρινας
Νεοελληνική γλώσσα και διαδραστικός πίνακας διαδραστικός πίνακας.
Δαλάι Λάμα.
Η Ιστορία των Κόμικς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
ΔΙΩΓΜΟΙ ΕΠΙ ΔΟΜΙΤΙΑΝΟΥ (81-96 μΧ.)
Ελευθεροτεκτονισμός (ΜΑΣΟΝΙΑ)
Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Σχολικό έτος: 2013 – 2014 Ονοματεπώνυμο: Άννα – Χριστίνα Φοντούλη Μάθημα: Θρησκευτικά Τάξη: Γ’3.
‘’ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ 5οπ.χ. αιώνα’’  ΙΣΤΟΡΙΑ  Είναι η εποχή που έζησαν οι τρεις μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί:  1. Ηρόδοτος  2. Θουκυδίδης  3. Ξενοφών.
Κατάρτιση Στελεχών στο Φορολογικό Δίκαιο για Νομικούς Κ.Ε.Κ./Ο.Π.Α.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΓΕΛ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΑΪΑΝΟΥ Άρτεμις Βεζυργιάννη Εύα Ζορμπά.
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις.
Η Δομή του Εκπαιδευτικού Υλικού Για τη διδασκαλία της Γλώσσας στην Γ΄ τάξη του Δημοτικού χρησιμοποιείται το παρακάτω υλικό: Βιβλίο του Μαθητή, 3 τεύχη.
ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΥΛΑ ΚΑΜΑΤΑΚΗ ΣΤ2 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Ιστορική εξέλιξη Παιδαγωγικής Επιστήμης Διεθνής παιδαγωγική σκέψη και πράξη Πρώτες παιδαγωγικές αντιλήψεις: φιλόσοφοι, θεολόγοι Διαμόρφωση καθαρά παιδαγωγικής.
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχολ. Έτος
Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Σεμινάριο Τελειοφοίτων
ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)
2ο Γυμνάσιο Καλυβίων Ενημέρωση για το Γυμνάσιο
Έννοια, χαρακτηριστικά
Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Τ Ι Α Β Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο ΒΕΡΑ ΚΑΡΥΩΤΗ Β1 Π.Γ.Ε.Σ.Σ.
Πορεία Διδασκαλίας-Στάδια Διδασκαλίας
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Ψυχολογίας
Δρόσου Μαρίνα Θεοδοσίου Ιωάννα Καμαργιάννη-Βασιλείου Άννα
21. Το Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
Κοκκινομηλιώτη Ελένη Μαθητές Γ΄ τάξης Γυμνασίου Κασσιώπης
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ
Αποτελεσματικές Στρατηγικές Μάθησης
Πυθαγόρας ο Σάμιος ( πΧ). Με λίγα λόγια…  υπήρξε σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής.  θεμελιωτής.
Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ Ζ΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Επιμέλεια-παρουσίαση
Αλλαγεσ στο γυμνασιο
To Teach Curricular Subjects
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εγχειρίδιον Επικτήτου Περιγραφή θεματικής ενότητας: Υπό εξέταση σύγγραμμα από φιλοσοφικής απόψεως, προκειμένου να διερευνηθεί η σχέση του με τις άνωθεν θεματικές διά της μεταφραστικής, γραμματικής και συντακτικής εξετάσεώς του κατά τις απαιτήσεις του μαθήματος. Λέξεις κλειδιά: Στωική Φιλοσοφία, Επίκτητος, Εγχειρίδιον.

Ο Επίκτητος είναι μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της Στωικής Φιλοσοφίας. Γεννήθηκε μισό αιώνα περίπου μετά την Χριστού γέννηση στην Ιεράπολη της Φρυγίας από αγνώστους γονείς, πιθανώς εκ μητρός δούλης. Το όνομά του οφείλεται πιθανώς στην αρχική του ιδιότητα ως δούλου, αποκτήματος του αυτοκρατορικού υπαλλήλου Επαφροδίτου, στον οποίο οφείλεται ενδεχομένως κι η σωματική του αναπηρία στο πόδι.

Εν τούτοις, επί Νέρωνος κατέστη απελεύθερος και ξεκίνησε την διδασκαλία της Στωικής φιλοσοφίας ως μαθητής του στωικού Γαΐου Μουσώνιου Ρούφου, ο οποίος είχε εξοριστεί στη Γυάρο από τον αυτοκράτορα κι ο οποίος επέστρεψε στη Ρώμη μετά τον θάνατο του τελευταίου το 68 μ. Χ. Δίδαξε στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα έως το 94 μ.Χ., όταν αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω του διωγμού μου εξαπέλυσε ο αυτοκράτωρ Δομιτιανός εναντίον των φιλοσόφων, οπότε κι εγκαταστάθηκε στην Νικόπολη της Ηπείρου, όπου και ίδρυσε σχολή. Απέκτησε πολλούς μαθητές κι απεβίωσε πλήρης ημερών το 130 μ. Χ.

Το Εγχειρίδιον αποτελεί σύνοψη των Διατριβών και Ομιλιών του Επικτήτου, το οποίο συνέταξε ο μαθητής του Φλάβιος Αρριανός. Όπως δηλώνει και ο τίτλος του αποτελεί επιτομή έτοιμη προς χρήσιν, ''πρόχειρη'' υπό την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, δηλαδή προ των χειρών. Προσδίδει δηλαδή χαρακτήρα πρακτικό στην Ηθική Φιλοσοφία που άσκησαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.

Αποτελεί το ευκολότερο στην κατανόηση και δομή Στωικό σύγγραμμα κι ως εκ τούτου προσφέρεται όχι μόνο από φιλοσοφικής, αλλά και από συντακτικής και γραμματικής απόψεως ως άσκηση στην αρχαιοελληνική γλώσσα. Τα πενήντα τρία κεφάλαια από τα οποία απαρτίζεται το Εγχειρίδιο εξετάζονται ένα προς ένα: μεταφράζονται λεπτομερώς κι αναλύονται φιλοσοφικώς σύμφωνα με τις αρχές που έχουν παρουσιαστεί στα άνωθεν φιλοσοφικά κεφάλαια κατά τον P. Hadot.

Ακολουθεί το αρχαίο κείμενο από το «Εγχειρίδιο του Επικτήτου» , Σύνοψη της Στωϊκής Φιλοσοφίας και Ηθικής, (Εκδοτική Θεσσαλονίκη)