ΦΥΣΙΚΗ Στοιχειώδη σωματίδια Από τι αποτελείται η ορατή ύλη

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ένα ταξίδι στη διάσταση των στοιχειωδών σωματιδίων
Advertisements

Ένα ταξίδι στη διάσταση των στοιχειωδών σωματιδίων
Η αμηχανία των θεωρητικών είχε πάρει τον ανήφορο. Είχαν αρχίσει να χάνουν τον έλεγχο. Μα ήταν άραγε δυνατόν; Τόσο πολλά; Τόσο πολλά τα στοιχειώδη σωματίδια.
Εισαγωγή στη Θεωρία των Στοιχειωδών Σωματιδίων
Ποιο σωματίδιο είναι ο φορέας της Ισχυρής Αλληλεπίδρασης;
Ένα ταξίδι στη διάσταση των στοιχειωδών σωματιδίων
Αρχή ηλεκτρονιακής δόμησης (aufbau)
QCD.
Ανάλυση Δεδομένων στη Σωματιδιακή Φυσική
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ Καγκλής Ιωάννης Υπ. Καθ. κ.Σ.Μαλτέζος.
Εικόνες στην HTML Η HTML υποστηρίζει δύο ειδών αρχεία εικόνων 4 GIF 4 JPEG ¶ Ολοι οι ψηφιακοί σαρωτές (scanners), υποστηρίζουν τουλάχιστον μιά από τις.
Αναζήτηση σωματιδίου Higgs στο LHC
Η Ανακάλυψη του Top Quark στο Tevatron Ονοματεπώνυμο:Κατσιμπούρη Δέσποινα Επιτηρητής καθηγητής:κ.Κατσούφης Ηλίας.
Οπτική Προσοχή και Θεωρία του Αντιληπτικού Φορτίου
ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΠΛΗ 513 Δημιουργία ομάδας Nao για το Robotstadium Αντίληψη & Δράση Γεωργάκης Γεώργιος 1.
Αναζήτηση σωματιδίου Higgs στο LHC Υπευθ. Καθηγήτρια: Θεοδώρα Παπαδοπούλου Σπύρου Δημήτριος.
Σχ. Έτος Ξέρουμε ότι υπάρχουν 6 quarks. Στην ύλη που παρατηρούμε έχουν ανακαλυφθεί μόνο τα 2. Πώς ξέρουμε ότι υπάρχουν τα άλλα 4; Κι αν υπήρχαν.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ 2 Ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ Θ έμα:«Από το σύμπαν στο μικρόκοσμο, κυνηγώντας το σωματίδιο Higgs» ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο
Κώστας Κορδάς LHEP, University of Bern Διάλεξη υπό τύπο διδασκαλίας σε προπτυχιακούς φοιτητές Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσσαλονίκης, 16/10/2007 Το Ισοτοπικό.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Γεώργιος Βενιέρης Σάνδρα Κοέν.
Σωματιδιακή Φυσική: Από το Ηλεκτρόνιο μέχρι το Higgs και το Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (LHC) στο CERN Κωνσταντίνος Φουντάς Καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων.
Ενότητα: Απορρόφηση αερίων Διδάσκοντες: Χριστάκης Παρασκευά, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Σπαρτινός, Λέκτορας Δ. Σωτηροπούλου, Εργαστηριακό Διδακτικό.
Ενότητα 1 1 Πρότυπο κόστος. Τι είναι: –Πολύ σωστά και πολύ λεπτομερειακά υπολογισμένο προϋπολογιστικό κόστος Τι εκφράζει: –Στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν.
ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΟΡΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Η θεωρία των υπερχορδών γεννήθηκε στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τους νόμους των θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων.
ΤΟ ΠΕΔΙΟ & ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ HIGGS. Τι είναι το σωματίδιο του «Θεού»; Ονομάζεται σωματίδιο του Θεού, επειδή είναι ένα μυστήριο υποατομικό σωματίδιο που.
KΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ LECTURE:4 KΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ LECTURE:4.
Integrated Water Resources Management (IWRM) Η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων (ΟΔΥΠ) είναι μια συστηματική διαδικασία για την αειφόρο ανάπτυξη,
ΕΞΟΡΥΞΗ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ JAVA: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ WEKA
-Johann Wolfgang von Goethe
Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RISCrete)
Πολυτεχνική Σχολή: Κοσμητεια –Πεπραγμένα Ι Γ Μπάρτζης
Εισαγωγή στο Περιβάλλον της Visual Basic
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΈΡΓΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ
Καλώς Ορίσατε στο CERN Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN - Σήμερα και στο Μέλλον... Ευάγγελος ΓΑΖΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
ΘΕΜΑ Διατροφή και Εφηβεία
Ας δούμε σε ποιο ενεργειακό επίπεδο μπορείς να φτάσεις!
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (από την τροχιά του Bohr στο τροχιακό της κβαντομηχανικής) ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΡΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ Β2.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ «Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ»
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Νικήτας Σγούρος Μεταγλωττιστές Νικήτας Σγούρος
Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας
Νικήτας Σγούρος Μεταγλωττιστές Νικήτας Σγούρος
Καλώς Ορίσατε στο CERN Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN - Σήμερα και στο Μέλλον... Ευάγγελος ΓΑΖΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ LHC Τίνα Λημναίου Bαγγέλης Καλλιπέτης Κωνσταντίνος Αδάμος
‘Βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις περιφερειακής ανάπτυξης/μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων και οι εφαρμογές τους σε περιόδους κρίσης-Παραδείγματα από.
Microstrip patch Yagi array
<<Προσεγγίζοντας τις απαρχές του Σύμπαντος>>
Το υλικό του Υπολογιστή
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
Οι προοπτικές του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία
Κοσόγλου Ιορδάνης - Msc, μαθηματικός
ΣΧΗΜΑ 4.1 Σχηματική παρουσίαση των δυνάμεων που αναπτύσσονται στο μονοηλεκτρονικό άτομο Η (αριστερά) και στο πολυηλεκτρονικό άτομο He (δεξιά).
H προσφορά του καθηγητή και ακαδημαϊκού Δημήτρη Νανόπουλου στη Θεωρητική Φυσική και τις Ενοποιημένες Θεωρίες, όπως προκύπτει από το αυτοβιογραφικό βιβλίο.
Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό ) Τμήμα T2: Κ. Κορδάς & Δ. Σαμψωνίδης Μάθημα 1β Μια εισαγωγή στο αντικείμενο.
Αρχες διοικησησ & διαχειρισησ εργων
Κατάρτιση Επιχειρηματικού Σχεδίου
ΙΙΙ. Ηλεκτρονική δόμηση.
ΣΧΗΜΑ 4.1 Σχηματική παρουσίαση των δυνάμεων που αναπτύσσονται στο μονοηλεκτρονικό άτομο Η (αριστερά) και στο πολυηλεκτρονικό άτομο He (δεξιά).
Αισθητηριακές Διαταραχές
ΣΧΗΜΑ 4.1 Σχηματική παρουσίαση των δυνάμεων που αναπτύσσονται στο μονοηλεκτρονικό άτομο Η (αριστερά) και στο πολυηλεκτρονικό άτομο He (δεξιά).
ΕΑΠ – ΠΛΗ24 2η ΟΣΣ.
ΙΙΙ. Ηλεκτρονική δόμηση.
Αποικίες στον Άρη Top Six Χατζής Πέτρος Χατζής Ευάγγελος
Αρχες διοικησησ & διαχειρισησ εργων
6η Επιμορφωτική Διημερίδα Ζ’ ΕΝΩΣΗΣ
Μια ματιά στα Στοιχειώδη Σωμάτια και τους κβαντικούς αριθμούς τους
Mar. 5,2009 Jongseok Lee (Sungkyunkwan University)
Intrauterine insemination (IUI) pregnancy outcome is enhanced by shorter intervals from semen collection to sperm wash, from sperm wash to IUI time, and.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΦΥΣΙΚΗ Στοιχειώδη σωματίδια Από τι αποτελείται η ορατή ύλη Υπερσυμμετρικά σωματίδια

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Η πρώτη γενιά των στοιχειωδών σωματιδίων: Μ' αυτά τα στοιχεία μπορούμε τώρα να περιγράψουμε όλη τη φύση, εμάς τους ίδιους, το σύμπαν ολόκληρο. Πράγματι, η σημερινή επιστήμη της δομής της ύλης, η ΦΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ, χρειάζεται μόνο 4 βασικούς δομικούς λίθους για να χτίσει τον σημερινό κόσμο. το άνω και το κάτω κουάρκ, το ηλεκτρόνιο και επιπλέον ένα πολύ παράξενο σωματίδιο, το νετρίνο. Αυτό το τελευταίο είχε προβλεφθεί από τον Πάολι (Wolfgang Pauli) από το 1930, αλλά μόνο το 1956 αποδείχθηκε και πειραματικά η ύπαρξή του.

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Το νετρίνο, είναι ένα ουδέτερο ηλεκτρικά σωματίδιο με εκπληκτικά μικρή μάζα (στη πραγματικότητα η μάζα του είναι μικρότερη από το σφάλμα που κάνουν οι πειραματικές συσκευές και θεωρητικά το αντιμετωπίζουμε σαν να μην έχει μάζα). Το νετρίνο εμφανίζεται σαν προϊόν της διάσπασης του νετρονίου. Το ηλεκτρόνιο και το νετρίνο ονομάζονται λεπτόνια (από την λέξη "λεπτός"). ΝΕΤΡΙΝΟ

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Η 2η ΚΑΙ 3η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ Παρόλο που τα τέσσερα αυτά σωματίδια σχηματίζουν την ύλη όλου του (σημερινού) σύμπαντος, στα πειράματα που γίνονται (και, όπως πιστεύουμε, επίσης κατά τα πρώτα δευτερόλεπτα της δημιουργίας του σύμπαντος), εμφανίζονται και άλλα σωματίδια που έχουν όμως εκπληκτικές ομοιότητες με τα τέσσερα που προαναφέραμε και που θα ονομάζουμε σαν 1η γενιά. Πράγματι λοιπόν, εμφανίζονται άλλες 2 γενιές σωματιδίων, η κάθε μια με 2 λεπτόνια και με 2 κουάρκ.

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Στη 2η γενιά έχουμε το σωματίδιο μ και το δικό του νετρίνο (διαφορετικό από αυτό της πρώτης γενιάς) για λεπτόνια καθώς και το γοητευτικό (charm) και το παράξενο (strange) κουάρκ με φορτία ακριβώς αντίστοιχα με τα σωματίδια της πρώτης γενιάς. Οι ομοιότητες συνεχίζουν και σε άλλες ιδιότητες εκτός από τη μάζα: η 2η γενιά είναι πιο βαριά από την 1η.

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Στη 3η γενιά εμφανίζονται το σωματίδιο τ και το δικό του νετρίνο για λεπτόνια και το υψηλό (top) και το χαμηλό (bottom) κουάρκ (κατ' άλλους κορυφή και πυθμένας). Και πάλι η 3η γενιά εμφανίζεται ακόμα πιο βαριά. Είναι γεγονός ότι η ύπαρξη των 3 γενιών, με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά, αποτελεί ένα από τα αναπάντητα ακόμα ερωτήματα της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Πάντως τα πειράματα συνηγορούν στην ύπαρξη 3 και όχι περισσότερων γενιών. ΜΠΟΖΟΝΙΟ HIGGS

ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνολικά 12 σωματίδια αποτελούν τους βασικούς δομικούς λίθους του σύμπαντος, από τη γέννησή του μέχρι σήμερα. Όχι ακριβώς! Η σύγχρονη θεωρία που περιγράφει τον μικρόκοσμο, η κβαντομηχανική, προβλέπει (και έχει αποδειχθεί πειραματικά) την ύπαρξη του αντισωματίδιου: σε κάθε σωματίδιο αντιστοιχεί άλλο ένα, με ίδια μάζα και αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο. Έτσι ο συνολικός αριθμός των σωματιδίων διπλασιάζεται.

ΟΡΑΤΗ ΥΛΗ Η ύλη αποτελείται από τα πρωτόνια, τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια. Σχηματίζει αστέρια, σκόνη και αέριο. Παρατηρείται με τα τηλεσκόπια.

ΥΠΕΡΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Τα υπερσυμμετρικά σωματίδια είναι ένα υποτιθέμενο πλήρες σετ από σωματίδια, συζυγή αντίστοιχα για καθένα από τα δώδεκα σωματίδια που περιγράφει το καθιερωμένο πρότυπο. Κατά μια υπόθεση, αποτελούν συστατικά της σκοτεινής ύλης, η οποία συνεισφέρει κατά μεγάλο ποσοστό στη συνολική μάζα του σύμπαντος.

ΥΠΕΡΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Τι σχέση έχει η υπερσυμμετρία με τη σκοτεινή ύλη; Αν η θεωρία της υπερσυμμετρίας είναι σωστή, τότε θα έπρεπε να έχουν παραχθεί πολλά υπερσυμμετρικά σωματίδια κατά τη Μεγάλη Έκρηξη. Τα περισσότερα από αυτά θα ήταν ασταθή και θα είχαν διασπαστεί, αλλά τα πιο ελαφρά από τα υπερσυμμετρικά σωματίδια θα ήταν σταθερά.

ΥΠΕΡΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Και είναι αυτά τα πλέον ελαφριά υπερσυμμετρικά σωματίδια που μπορεί να παραμένουν στο Σύμπαν και να είναι συσσωρευμένα σχηματίζοντας μεγάλες σφαίρες σκοτεινής ύλης, οι οποίες πιστεύεται ότι αποτελούν τη «σκαλωσιά» για το σχηματισμό των γαλαξιών και των άστρων σε αυτούς.

ΥΠΕΡΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ Όμως, κανένα από αυτά τα υπερσυμμετρικά σωματίδια δεν έχει ανιχνευτεί ακόμη. Αν κάποιο από τα πειράματα στον LHC μπορεί να ανιχνεύσει και να μετρήσει τις ιδιότητες τέτοιων σωματιδίων, αυτό θα σήμαινε μια σημαντική πρόοδο στην κατανόηση του Σύμπαντος.

ΠΗΓΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!  http://www.physics.ntua.gr/POPPHYS/articles/elpart.html http://www.physics4u.gr/articles/cosmoconstant.html http://www.scienceinschool.org/node/1896 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!  ΝΥΧΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΜΑΓΓΙΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΙΧΑΛΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΙΤΣΙΑΒΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ, ΚΟΒΙΟΣ ΝΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-16 ΤΜΗΜΑ Γ1