Μάθημα: Υγιεινή Τροφίμων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Advertisements

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Δυνατότητες Ελέγχου Εργαστηρίων ΕΒΕΤΑΜ
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (A.I.D.S.)
Διαθεματική Εργασία στο μάθημα της Χημείας
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ Στοιχεια: ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Η πυραμίδα της διατροφής
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΓΩΓΗ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Κ. Ι. Φεγγερός Αναπλ. Καθηγητής στο Εργαστήριο Διατροφής Ζώων του Τμήματος Επιστήμης.
ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
Υδατάνθρακες & Διατροφή
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
Ενότητα 6.1 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
Το πρωινό αποτελεί, αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο γεύμα όλων μας! Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Αγγλικός όρος για το πρωινό («breakfast») σημαίνει «σπάσιμο.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
ΚΑΛΙΟ (Κ).
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
Ζύμες και μύκητες.
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 9 Η ΜΥΚΟΤΟΞΙΝΕΣ.
Π ΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ A SPERGILLUS NIGER ΚΑΙ A SPERGILLUS CARBONARIUS ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΣΠΑ ΜΠΕΡΤΟΛΗ ΜΑΡΙΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ Α.Μ. Α17240 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.
Υγιεινή διατροφή Συντονίστρια εκπ/κός: Μαντικού Σταματία Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί διαχείρισης ομάδων: Καρβούνη Ευαγγελία Λιβανίου Ευαγγελία Τσούτσουρα Φρειδερίκη.
Τραπεζικό σύστημα Μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, οι ανάγκες χρηματοδότησης από την ΕΚΤ σταδιακά περιορίζονται Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 8 Η ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
1 Διατροφή και Πρόληψη Καρκίνου Diet and Cancer Prevention Where we are Where we are going.
Πρακτική Άσκηση 2012 ΕΝΤΑ ΝΑΣΚΑ Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Ένζυμα Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
ΒΡΑΣΤΑ Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Η έννοια της τοξικότητας Σ. Αθανασέλης Καθηγητής Τοξικολογίας
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Απομόνωση και ταυτοποίηση
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
Μελέτη των λειτουργιών του πεπτικού συστήματος
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Απομόνωση και ταυτοποίηση
Απομόνωση και ταυτοποίηση A. Φωτεινοπούλου, Α. Μαρμάρη
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ρ. Τσιτσιλώνη, Π. Παπαζαφείρη
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
4. Πολαρογραφία-2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙΙ 4. Πολαρογραφία-2.
Απομόνωση και ταυτοποίηση Ανοσοσφαιρινών
Τροφοτοξίνωση & τροφολοίμωξη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μάθημα: Υγιεινή Τροφίμων Ποσοτικός προσδιορισμός Αφλατοξίνης Μ1 σε γάλα με την μέθοδο της ELISA Σκανδάμης Π.

Μυκοτοξίνες Tοξίνες οι οποίες παράγονται από είδη μυκήτων των Aspergillus, Penicillium και Fusarium sp. Συγκεκριμένα: είναι προϊόντα δευτερογενούς μεταβολισμού των μυκήτων είναι χημικές ενώσεις χαμηλού, σχετικά μοριακού βάρους Κυριότερες: Αφλατοξίνες, Ωχρατοξίνη Α, Πατουλίνη,Τριχοθεκίνες, Φουμανισίνες, Ζεαραλενόνη

Ωχρατοξίνη Α Aspergillus carbonarius Aspergillus ochraceus Penicillium verrucosum (OTA/11) Τρόφιμα: σιτηρά, κρασί, αποξηραμένα φρούτα, καφές, ξηροί καρποί. (Zimmerli and Dick, 1996; Bellí et al., 2005; Pardo et al., 2005) Eπίσης… : ανθρώπινο αίμα & γάλα θηλασμού. (Gareis, 2000; Thuvander, 2001) Νεφροτοξικές, καρκινογόνες, ανοσοτοξικές και τερατογόνες ιδιότητες. (IARC, 1993; Schlatter et al., 1996; Murphy et al., 2006) Χημική δομή Ωχρατοξίνης Α

Αφλατοξίνες Παράγονται κυρίως από τα είδη Aspergillus flavus και A. parasiticus Σημαντικότερες Αφλατοξίνες είναι: Β1 και Β2 G1 και G2 Μ1 και Μ2 παράγονται από την Β1 και Β2 αντίστοιχα Τρόφιμα που συναντώνται: καλαμπόκι, φιστίκια, δημητριακά και όσπρια Μ1 και Μ2 : μητρικό γάλα, γιαούρτη, τυρί

Τοξικότητα αφλατοξινών Οξεία τοξικότητα: έχει επιπτώσεις στο συκώτι, στους πνεύμονες, στο μυοκάρδιο, στα νεφρά, στον εγκέφαλο Χρόνια τοξικότητα: καρκινογένεση ήπατος, κίρρωση ήπατος, μεταλλάξεις, τερατογενέσεις, ανοσοκαταστολή Σειρά δραστικότητας: B1 > G1 > B2 > G2

Magan and Aldred 2007 Int. J. Food Microbiol. 119,131-139

Μέθοδοι ανίχνευσης-ποσοτικοποίησης Ανοσοενζυμικές μέθοδοι: ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) Αναλυτικές μέθοδοι: Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC) Στάδια: 1) Εκχύλιση 2) Καθαρισμός- Στήλες ανοσοσυγγένειας (Immunoaffinity Columns) 3) Ανάλυση

ELISA Ανοσοενζυμικές Τεχνικές A Προσκόλληση αντιγόνου B προσθήκη 1ου αντισώματος -ξέπλυμα C Προσθήκη 2ου αντισώματος, σύζευξη αντισώματος ενζύμου -ξέπλυμα D Προσθήκη υποστρώματος Ανοσοενζυμική μέθοδος

Μέθοδοι ανίχνευσης-ποσοτικοποίησης Ανοσοενζυμικές μέθοδοι: ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) Αναλυτικές μέθοδοι: Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC) Στάδια: 1) Εκχύλιση 2) Καθαρισμός- Στήλες ανοσοσυγγένειας (Immunoaffinity Columns) 3) Ανάλυση

Στήλες ανοσοσυγγένειας Αντισώματα

Πειραματικό μέρος Τρόφιμο: Γάλα Φόρτιση με διαφορετικές συγκεντρώσεις Αφλατοξίνης Μ1 Μέθοδος: ELISA ΣΤΟΧΟΣ: Ποσοτικοποίηση των άγνωστων συγκεντρώσεων με την χρήση πρότυπης καμπύλης