Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

Σεμινάριο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
Παραγωγα δικαιωματα – κυπριακη πρακτικη υπο το φως των ευρωπαϊκων και διεθνων υποχρεωςεων Νικολέττα Χαραλαμπίδου – ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη,
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Βασική πολιτική μικροοικονομία Μάνθος Ντελής. Ελεύθερη αγορά  Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλο βάρος στη σπουδαιότητα της έννοιας ελεύθερη αγορά.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
 Οικογενειακό Δίκαιο Οικογενειακό Δίκαιο είναι το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζει τις οικογενειακές σχέσεις κυρίως μεταξύ συζύγων καθώς και γονέων και.
Το συμβατικό πλαίσιο του Μηχανικού. Οι συμβατικές υποχρεώσεις
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΜΚΦ
1 Η νέα Οδηγία για την παροχή πιστώσεων σε καταναλωτές Χριστίνα Κ. Λιβαδά Ειδική Νομική Σύμβουλος ΕΕΤ.
Πως Γράφω Σωστά Επιστημονικές Ερμηνείες - Πως Γράφω Σωστά Επιστημονικές Ερμηνείες Βασίλης Γαργανουράκης
Quality Safety Environment
Μάριος Χαϊνταρλής Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κοινωνία και Οικονομία της Πληροφορίας ΤΠΕ: Θεσμική και Νομική Διάσταση Λίλιαν Μήτρου Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Μονομερής δράση της Δημόσιας Διοίκησης. Ελαττωματική διοικητική πράξη Τριπλή διάκριση ελαττωματικών πράξεων Ανυπόστατες (από ιδιώτη, δεν φέρουν εξωτερικά.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΙΙ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού διεθνούς δικαίου Διδάσκουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Χρ. Τσούκα 1 Η αρχή του κράτους προελεύσεως και η σημασία της.
2 ο ΜΑΘΗΜΑ Ο γάμος και το σύμφωνο συμβιώσεως στο πεδίο του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Νομικής Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο Καθηγητής Χαράλαμπος Π. Παμπούκης.
Όρια και οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014.
Kάλλη Καρβέλη, M.Sc. Δικηγόρος – Ειδικός επιστήμονας ΑΠΔΠΧ Έλενα Μαραγκού, ΔΝ Δικηγόρος – Ειδικός επιστήμονας ΑΠΔΠΧ Μαρία Αλικάκου, ΔΝ Δικηγόρος – Ειδικός.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ - ΠΜΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Σχέσεις δικαίου ΕΕ και εθνικών δικαίων. Σχέσεις εξελισσόμενες Η ΕΕ εξελίσσεται διαρκώς. Νέες αρμοδιότητες και νέα όργανα. Παράλληλα, νέα έννοια ήδη υφιστάμενων.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι B.Tζώρτζη Ειδική Επιστήμονας.
Χαρακτηριστικά διοικητικών πράξεων: Τεκμήριο νομιμότητας Εκτελεστότητα
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Άρθρο 218 (πρώην άρθρο 300 της ΣΕΚ) Ιωάννα Παπαδοπούλου.
Νομικά Θέματα Πληροφορικής
Μαυρή Ηρώ-Ουρανία Μπακογιάννη Βασιλική Οικονομοπούλου Ελένη
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ Ν. 4354/2015
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Νομική Πληροφορική Δρ. Δαμιανός Σακάς.
Ευαγγελία Μαρία Θωμά, Πρωτοδίκης – Υποψήφια ΔΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τα δικαιώματα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων Τ. Τσαλαβούτα Κ. Μάρκου
Σεμινάριο Δημοσίου Δικαίου
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
Διαδικασία και έννομες συνέπειες της άσκησης της εγκατάλειψης
Μονομερής δράση της Δημόσιας Διοίκησης
ΕΠΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ
Πηγές του διοικητικού δικαίου -Γενικές αρχές
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 12: Δικαστής και διαδικασίας δίκης
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ενδικοφανής προσφυγή
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Δίκαιο.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Προσφυγή κατά παραλείψεως
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Παντείου Πανεπιστημίου
Το Πρωτόκολλο της Σύμβασης περί Διεθνών Ασφαλειών επί Κινητού Εξοπλισμού όπως εφαρμόζεται σε Εξοπλισμό Αεροσκαφών και ο Πιθανός Αντίκτυπος στη Θέση της.
TMHMA NOMIKHΣ TOMEΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Κεφάλαιο 2ο: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΜΣ Δίκαιο της ΕΕ Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μανώλης Περάκης
Μανώλης Περάκης Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
«Θεωρία και Δίκαιο Διεθνών Οργανισμών»
Δίκαιο των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
“ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.”
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο Καθηγητής Χαράλαμπος Π. Παμπούκης

Προκρίματα στο ιδ.δ.δ. Πρόκριμα/προδικαστικό ζήτημα: Έννομη σχέση από την ύπαρξη ή ανυπαρξία της οποίας, από το κύρος ή την ελαττωματικότητα της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη ή ανυπαρξία, το κύρος ή η ελαττωματικότητα μιας άλλης έννομης σχέσης, η οποία αποτελεί το κύριο ζήτημα της δίκης.

Ζητήματα Ορολογίας Η νομολογία χρησιμοποιεί αδιακρίτως τους όρους πρόκριμα και προδικαστικό ζήτημα. Ορθότερος είναι μάλλον ο όρος πρόκριμα.

Το πρόβλημα των προκριμάτων στο ιδ.δ.δ. Το πρόβλημα των προκριμάτων στο ιδ.δ.δ. έγκειται στο ερώτημα: ποιο το εφαρμοστέο δίκαιο στα προκρίματα; Το πρόβλημα αναφύεται και πρακτικά διότι στο κύριο ζήτημα της δίκης και στο πρόκριμα εφαρμόζονται διαφορετικοί κανόνες συγκρούσεως και κατά συνέπεια διέπονται από διαφορετικά δίκαια.

Παραδείγματα Στην κύρια σχέση διαζύγιο της ΑΚ 16 ανιχνεύεται το πρόκριμα της υπάρξεως γάμου. Διότι πρέπει να υπάρχει γάμος για να προχωρήσουμε στην ανεύρεση του δικαίου που θα εφαρμοστεί στη λύση του. Στην κύρια σχέση κληρονομική διαδοχή της ΑΚ 28 μπορεί να ανιχνευτεί ως πρόκριμα η ύπαρξη σχέσεως γονέως και τέκνου γεννημένου εκτός γάμου.

Διακρίσεις Πρόκριμα Συστατικά στοιχεία της σχέσεως - Η διάκριση δεν είναι πάντοτε εύκολη. Πάντως, δεν συνιστούν προκρίματα η ικανότητα δικαίου και η ικανότητα προς δικαιοπραξία των συμβαλλομένων, η τήρηση τύπου, οι παρεπόμενες ενοχές.

Εφαρμοστέο δίκαιο στα προκρίματα Το ελληνικό ιδ.δ.δ δεν περιλαμβάνει κανόνα ο οποίος να προσδιορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο στα προκρίματα. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επίσης δεν περιλαμβάνουν ρύθμιση για το εφαρμοστέο δίκαιο στα προκρίματα.

Κύριες θεωρίες για το εφαρμοστέο δίκαιο στα προκρίματα Δύο κύριες θεωρίες έχουν υποστηριχθεί: Θεωρία της lex fori Θεωρία της lex causae της κύριας σχέσεως

Θεωρία της lex fori Θεωρία της lex fori Το ιδ.δ.δ του forum θα προσδιορίσει το δίκαιο, το οποίο θα απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει ή όχι η συνιστώσα το πρόκριμα έννομη σχέση. Έτσι, στην περίπτωση του προκρίματος του γάμου ως προς την κύρια σχέση διαζύγιο, ο Έλληνας δικαστής θα εφαρμόσει την ΑΚ 13 (lex matrimonii).

Θεωρία της lex causae Θεωρία της lex causae Το δίκαιο που διέπει τα πρόκριμα υποδεικνύεται από τους κανόνες συγκρούσεως του κράτους της lex causae της κύριας σχέσεως. Η δε lex causae έχει προσδιορισθεί από το ιδ.δ.δ. του forum.

Δικαιοπολιτικές σταθμίσεις έκαστης από τις κύριες θεωρίες Η θεωρία της lex fori εμφορείται από την αναγκαιότητα εσωτερικής αρμονίας. Δηλαδή, η ύπαρξη ή ανυπαρξία, το κύρος ή ελαττωματικότητα ορισμένης έννομης σχέσης θα κριθεί κατά τον ίδιο τρόπο από το forum είτε τίθεται ενώπιόν του ως πρόκριμα είτε ως κύριο ζήτημα.

Δικαιοπολιτικές σταθμίσεις έκαστης από τις κύριες θεωρίες Η θεωρία της lex causae εμφορείται από την απαίτηση της διεθνούς αρμονίας. Η έννομη σχέση που συνιστά το πρόκριμα υφίσταται ή δεν υφίσταται έναντι του forum ανάλογα με το εάν υφίσταται ή δεν υφίσταται έναντι του κράτους της lex causae της κύριας σχέσεως.

Άλλες θέσεις περί του εφαρμοστέου δικαίου στα προκρίματα Ενδιάμεση θέση: Υποστηρίχθηκε επίσης η εξεύρεση λύσης κατά περίπτωση, έτσι ώστε, άλλοτε να καθορίζεται το ιδ.δ.δ της των προκριμάτων σύμφωνα με το ιδ.δ.δ της lex fori και άλλοτε σύμφωνα με το ιδ.δ.δ της lex causae.

Άλλες θέσεις περί του εφαρμοστέου δικαίου στα προκρίματα Υποστηρίχθηκε επίσης ότι ενδεχομένως, κατά περίπτωση, η ορθή ερμηνεία του ουσιαστικού κανόνα δικαίου της lex causae της σχέσεως στο οποίο εμφανίζεται το πρόκριμα να οδηγεί στο ότι η έννομη σχέση που συνιστά το πρόκριμα υπάρχει ή δεν υπάρχει, είναι ή όχι έγκυρη σύμφωνα με τους κανόνες του ίδιου αυτού του δικαίου που θέτει το πρόκριμα, σύμφωνα δηλαδή με τη lex causae της κύριας σχέσεως.

Εξαίρεση από την απαγόρευση της αναπαραπομπής Η λήψη υπ’ όψιν καθεαυτού του προκρίματος δεν εμπίπτει στην απαγόρευση της αναπαραπομπής κατ’ άρθρο 32 ΑΚ.

Ελληνική νομολογία Την ελληνική νομολογία απασχόλησαν προκριματικά ζητήματα ιδίως στο πλαίσιο της ΑΚ 26. Ιδίως απασχόλησε το ζήτημα ποια πρόσωπα αποτελούν τον κύκλο της οικογένειας του θανατωθέντος ώστε να έχουν χρηματική αξίωση για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης κατ’ άρθρο 932 ΑΚ. - Απαιτείται ερμηνεία της αόριστης νομικής έννοιας «οικογένεια»

Ελληνική νομολογία Τρεις τάσεις στην ελληνική νομολογία ως προς το ζήτημα αυτό: - Αντιμετώπιση μεν ως προκριματικού ζητήματος, με τάση όμως εφαρμογής της lex fori εξ’ υπαρχής

Ελληνική νομολογία -Αντιμετώπιση του προκρίματος ως αυτόνομου νομικού ζητήματος - Σειρά αποφάσεων χρησιμοποίησαν τη διατύπωση «Για την κρίση του θέματος αν είναι ή όχι κάποιος μέλος της ίδιας οικογένειας με τον θανατωθέντα κατ’ άρθρο 932 ΑΚ καθίσταται αναγκαία η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 13, 14, 17, 22» (αναλόγως του αν πρόκειται για σύζυγο ή για τέκνα).

Ελληνική νομολογία Η πιο πρόσφατη τάση είναι η αντιμετώπιση του προκρίματος ως (οιονεί) πραγματικού περιστατικού. Μειοψηφία ΑΠ 1847/2009 καθώς και στη συνέχεια ΟλΑΠ 10/2011: «Μόνο δε στην περίπτωση εκείνη που αμφισβητηθεί, στη συνέχεια, μια από τις παραπάνω συγγενικές ιδιότητες, όσο έχει σχέση με την ύπαρξη ή την εγκυρότητα της σχέσης εκείνης, από την οποία προέρχεται η ιδιότητα αυτή, τότε πλέον καθίσταται αναγκαία η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 13, 14, 17-24 του ΑΚ».

Προκρίματα και αρχή της αναγνώρισης Η τελευταία αυτή θέση της νομολογίας φαίνεται να προσεγγίζει την αρχή της αναγνώρισης και διατήρησης δημιουργηθεισών καταστάσεων.