ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3.10 Σωτήρης Δημητρίου 6417.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Electronics Theory.
Advertisements

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
Κεφάλαιο 6: Κινητική Ενέργεια και Έργο
ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΔΟΜΙΚΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΣΕ ΈΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ.
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΤΑ LEWIS.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΑ
Ήπιες Μορφές Ενέργειας ΙΙ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
ΕΝΟΤΗΤΑ 2Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ TTL
ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ.
Φράγματα echelle Είναι φράγματα περίθλασης των οποίων κύριο γνώρισμα είναι η μεγάλη διακριτική ικανότητα τους για μεγάλο αριθμό τάξης περίθλασης, όπως.
Θεωρία Γράφων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
ΒΕΣ 06: Προσαρμοστικά Συστήματα στις Τηλεπικοινωνίες © 2007 Nicolas Tsapatsoulis Προσαρμοστικοί Αλγόριθμοι Υλοποίησης Βέλτιστων Ψηφιακών Φίλτρων: Ο αναδρομικός.
Σχέση Μάζας - Φωτεινότητας 1 Οι 4 καταστατικές εξισώσεις της δομής ενός μη περιστρεφόμενου, σφαιρικά ομογενούς αστέρα dM/dr = 4π ρ(r) r 2 dP/dr = –G M(r)
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΑΚΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αντιστάσεις σε σειρά-παράλληλα
Κοζαλάκης Ευστάθιος ΠΕ03
 Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον:  Τεχνικές Διδασκαλίας.
σε άτομα- μόρια- στερεά
2ο Γυμνάσιο Αριδαίας Α’ Γυμνασίου
Επίλυση Διακριτών Γραμμικών Συστημάτων Νικόλαος Καραμπετάκης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μαθηματικών, Α.Π.Θ.
1 Τότε το ρεύμα δίνεται από τη σχέση(1) (q είναι το φορτίο ηλεκτρονίου). Η πυκνότητα ρεύματος, δίνεται από την σχέση(2). (3) Ταχύτητα ολισθήσεως (4) Με.
Βασικές αρχές ημιαγωγών και τρανζίστορ MOS
Διάλεξη 13 Βαρυονική και Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ. 9.1.
Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δ ΥΤΙΚΗΣ Μ ΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Θεωρία Σημάτων και Συστημάτων 2013 Μάθημα 3 ο Δ. Γ. Τσαλικάκης.
Συνδετικότητα γραφήματος (graph connectivity). α β Υπάρχει μονοπάτι μεταξύ α και β; Παραδείγματα: υπολογιστές ενός δικτύου ιστοσελίδες ισοδύναμες μεταβλητές.
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της κινηματικής είναι η περιγραφή της κίνησης του ρευστού Τα αίτια που δημιούργησαν την κίνηση και η αναζήτηση των.
Σαββίνα - Μανώλης Έτος Μάθημα Πληροφορικής Τάξη Δ΄
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής.
ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ..  ΓΕΝΙΚΑ : ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ 14 η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ.
Άσκηση 1 : Δίνονται οι συντεταγμένες δυο σημείων Χ ο = m, Y ο = m, X 1 = m, Y 1 = m. Μετρήθηκαν οι γωνίες θλάσης (β 1 =250 g.2345.
ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ … Αλεξίου Δημήτρης Αντωνόπουλος Σπύρος.
Κεφάλαιο 5 Συμπεριφορά των ΣΑΕ Πλεονεκτήματα της διαδικασίας σχεδίασης ΣΑΕ κλειστού βρόχου Συμπεριφορά των ΣΑΕ στο πεδίο του χρόνου Απόκριση ΣΑΕ σε διάφορα.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 8η Στοχαστικά Σήματα - 1.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 8 η Διάλεξη ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ Το σύστημα ελέγχου.
Συμπληρωματική Πυκνότητα Ελαστικής Ενέργειας Συμπληρωματικό Εξωτερικό Έργο W: Κανονικό έργο Τελικές δυνάμεις Ρ, τελικές ροπές Μ, ολικές μετατοπίσεις δ.
Θεωρία ηλεκτρονιακών ζωνών στα στερεά
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΨΕΥΔΟΚΩΔΙΚΑ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
Πυκνότητα καταστάσεων ηλεκτρονίων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Hλεκτρικά Κυκλώματα 5η Διάλεξη.
Ημιαγωγοί X (ορθός χώρος).
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Κινητική θεωρία των αερίων
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ
Μέγιστη ροή Κατευθυνόμενο γράφημα 12 Συνάρτηση χωρητικότητας
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Παράδειγμα 3.2 Υπολογίστε την τάση threshold (VT0) όταν VSB=0, με πύλη πολυπυριτίου, n_type κανάλι MOS transistor με τις ακόλουθες παραμέτρους: Πυκνότητα.
Τεχνολογία Προηγμένων Ψηφιακών Κυκλωμάτων & Συστημάτων (10ο εξάμηνο)
ΖΩΝΗ σθΕνουΣ - ΖΩΝΗ αγωγιμΟτηταΣ
Work function differences
Από το βιβλίο του Sung-Mo Kang: Aνάλυση και Σχεδίαση Ψηφιακών Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων CMOS   Όνομα : Τσιμπούκας Κων/νος ΑΜ : 6118 Παράδειγμα 3.7.
Υπολογισμός μέσης χωρητικότητας επαφής
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
ΦΑΣΗ φ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση ΤΠΕ (Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου) ΔΙΟΔΟΣ ΕΠΑΦΗΣ P-N Συστάδα 2: Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Υγεία και.
Κινητική θεωρία των αερίων
Αντίσταση αγωγού.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3.10 Σωτήρης Δημητρίου 6417

Σκοπός: Υπολογισμός της απαραίτητης συγκέντρωσης ατελούς νόθευσης σε ένα ημιαγώγιμο υλικό.

Προδιαγραφές Προβλήματος Μια συσκευή πυριτίου με n-τύπου υλικό , πρόκειται να λειτουργήσει σε θερμοκρασία Τ=550°Κ. Σε αυτή την θερμοκρασία , η συνεισφορά της συγκέντρωσης των ενδογενών φορέων πρέπει να μην ξεπερνά το 5% της ολικής συγκέντρωσης ηλεκτρονίων.

Ζητούμενο: Υπολογίστε την ελάχιστη συγκέντρωση δοτών – ατόμων που απαιτούνται για να τηρούνται οι πιο πάνω προδιαγραφές.

ΛΥΣΗ(1) Θέλουμε να υπολογίσουμε την συγκέντρωση δοτών – ατόμων ώστε η συγκέντρωση ενδογενών φορέων να μην συμβάλλει περισσότερο από 5% στην συνολική συγκέντρωση ηλεκτρονίων. Οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εξίσωση 3.60 που μας δίνει την συγκέντρωση των ηλεκτρονίων, για ένα αντισταθμισμένο ημιαγωγό (δηλαδή ημιαγωγό νοθευμένο και με δότες και με δέκτες).

ΛΥΣΗ (2) (3.60) (1) Nd: συγκέντρωση δοτών – ατόμων Na: συγκέντρωση δεκτών – ατόμων ni: ενδογενής συγκέντρωση φορέων

ΛΥΣΗ (3) Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε την εξίσωση (1) για αγωγό νοθευμένο με δέκτες μόνο (έχουμε n-τύπου άρα Nd>> Na ). Οπότε το Na στην περίπτωσή μας είναι μηδέν (Na = 0) . Άρα η (1) γίνεται: (2)

ΛΥΣΗ (4) Επίσης για να μην συμβάλλει η ενδογενής συγκέντρωση φορέων (ni) , περισσότερο από 5% στην συνολική συγκέντρωση ηλεκτρονίων , θέτουμε : n0= Nd+0.05 Nd=1.05 Nd (3) Μετά και από αυτή την παρατήρηση έχουμε: (4)

ΛΥΣΗ (5) Ζητάμε θυμίζω την συγκέντρωση δοτών ατόμων ( Nd) για να ισχύει η (4). Άρα πρώτα πρέπει να υπολογίσουμε την ενδογενή συγκέντρωση φορέων (ni). Η ενδογενής συγκέντρωση φορέων , είναι η συγκέντρωση φορέων (ηλεκτρονίων και οπών), πριν τις προσμίξεις , θεωρώντας ότι το υλικό μας δεν έχει ατέλειες. Για αυτό τον υπολογισμό θα χρησιμοποιήσουμε την εξίσωση 3.23. (5)

ΛΥΣΗ (6) (5) Όπου: Nc: φαινόμενη πυκνότητα καταστάσεων στην ζώνη αγωγιμότητας. Nv: φαινόμενη πυκνότητα καταστάσεων στην ζώνη σθένους. : φαινόμενη μάζα οπών : φαινόμενη μάζα ηλεκτρονίων :σταθερά του Planck

ΛΥΣΗ (7) (5) ΚΒ: σταθερά Boltzmann T: Θερμοκρασία Ec: κατώτατο όριο ενέργειας της ζώνης αγωγιμότητας Εv: ανώτατο όριο ενέργειας της ζώνης σθένους Εg: Energy gap : Η ενέργεια που απαιτείται για μετακίνηση ενός ηλεκτρονίου από την ζώνη αγωγιμότητας στην ζώνη σθένους (Εc-Ev)

ΛΥΣΗ (8) Η ποσότητα ΚΒΤ σε θερμοκρασία δωματίου (300K) είναι 0.0259 eV. Για οποιαδήποτε άλλη θερμοκρασία αρκεί να υπολογίσουμε το: Η ποσότητα Εg είναι 1.12eV για το πυρίτιο (Si). Από τον πίνακα 3.1 για θερμοκρασία 300Κ και για πυρίτιο παίρνουμε τις τιμές: Γ

ΛΥΣΗ (9) Αν εφαρμόσουμε τα παραπάνω στην εξίσωση : (5) Τότε: (6)

ΛΥΣΗ (10) Βάζοντας όπου Τ τους 550oKelvin προκύπτει ότι: (7) ‘Αρα:

ΛΥΣΗ (11) Τώρα που βρήκαμε την ενδογενή συγκέντρωση φορέων στο υλικό , μπορούμε να γυρίσουμε στην εξίσωση (4): Με : Τότε…

ΛΥΣΗ (11) Μερικές πράξεις:

Σχόλιο: Οπότε αν η θερμοκρασία παραμείνει μικρότερη από 550οΚ , τότε η συγκέντρωση ενδογενών φορέων θα συνεισφέρει λιγότερο από 5% στη συνολική συγκέντρωση ηλεκτρονίων για αυτήν την συγκέντρωση ατελειών λόγω του δότη.