ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σημειώσεις Ηλεκτρικοί Κινητήρες
Advertisements

Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
Χωρητικότητα Ο μαθητής να μπορεί να, ΣΤΟΧΟΣ :. Σ’ αυτό το κεφάλαιο θα εισαγάγουμε ένα νέο απλό στοιχείο κυκλώματος του οποίου οι σχέσεις τάσης- έντασης.
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ
Ο μαθητής να μπορεί να Στόχος
ΙΣΧΥΣ Η χρονική συνάρτηση της στιγμιαίας ισχύος προκύπτει από τη σχέση
15. ΠΥΚΝΩΤΕΣ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΚΝΩΤΗΣ 15.1.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Σ’ ΈΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
ΔΙΑΙΡΕΤΗΣ ΤΑΣΗΣ ΜΕ ΦΟΡΤΙΟ
Κεφάλαιο 26 Συνεχή Ρεύματα
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Μετασχηματιστές Μετρήσεων
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 5
ΠΥΚΝΩΤΕΣ Capacitors.
Ανόρθωση, εναλλασσόμενου ρεύματος
ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΧΟΙ Ο μαθητής να μπορεί να
Αντιστάσεις παράλληλα
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ Ι
15. ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΕΙΔΗ ΠΥΚΝΩΤΩΝ 15.3.
Αντιστάσεις σε σειρά-παράλληλα
Άσκηση 6 Κυκλώματα παραγώγισης και ολοκλήρωσης
Αντιστάσεις σε σειρά Δύο ή περισσότερες αντιστάσεις, λέμε ότι είναι συνδεδεμένες σε σειρά όταν το άκρο της μίας αντίστασης συνδέεται με την αρχή της άλλης.
Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 5
Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Εργαστήριο
αναφέρει την ανάγκη ύπαρξης των μετασχηματιστών.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.
ΠΥΚΝΩΤΗΣ ΣΤΟΧΟΙ Να μπορείτε να, (α) Αναφέρετε τι είναι πυκνωτής
Εισαγωγή στα Ηλεκτρονικά
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΦΩΤΙΑΔΗΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΗΣ M.Sc.
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
Υψηλές Τάσεις Ενότητα 5: Διατάξεις Παραγωγής Υψηλών Τάσεων & Μέτρηση τους Κωνσταντίνος Ψωμόπουλος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΤ ΚΟΝΕΩΣ (ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ)
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ #2
ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ … Αλεξίου Δημήτρης Αντωνόπουλος Σπύρος.
ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΙΣΧΥΟΣ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Rabaey et al Example 5-16) Γιώργος Σαρρής6631 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Σ’ ΈΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΥΚΝΩΤΩΝ
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Οι μετασχηματιστές είναι ηλεκτρικές διατάξεις που μετατρέπουν (μετασχηματίζουν) την εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης.
Aρχές Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής Μερικές βοηθητικές σημειώσεις
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΠΟΛΥΜΕΤΡΑ (MULTIMETERS)
Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΚΝΩΤΗΣ.
Για τους πυκνωτές Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Πράκτορες βασισμένοι στη γνώση
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Χριστόπουλος Κωνσταντίνος
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ
Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ & ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ
RC, σε σειρά Στόχος Ο μαθητής να μπορεί να
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 Σχεδιάστε ένα κύκλωμα μονοβάθμιας κρουστικής γεννήτριας, η οποία τροφοδοτείται έναν μετασχηματιστή μέσω μια διάταξης απλής ανόρθωσης. Αν η μορφή της τάσης εξόδου είναι 250/2500μs, η επιθυμητή μέγιστη τάση εξόδου 200kV, η χωρητικότητα φορτίου C2=500pF και η χωρητικότητα φόρτισης C1=30xC2, υπολογίστε την μέγιστη τάση εξόδου του μετασχηματιστή.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ 2 Για την δοκιμή υπόγειου καλωδίου μέσης τάσης μήκους 10μ και χωρητικότητας 2nF/μ σε κρουστική τάση μέγιστης τιμής 175kV, 1,2/50μsec κατασκευάζεται μονοβάθμια κρουστική γεννήτρια κατά VDE – β. Η κρουστική γεννήτρια τροφοδοτείται μέσω κυκλώματος απλής ανόρθωσης από έναν μετασχηματιστή 220kV/150kVrms, ενώ λόγω της μεγάλης τιμής της, η χωρητικότητα του δοκιμίου χρησιμοποιείται σαν χωρητικότητα φορτίου της γεννήτριας. Η κρουστική τάση στην έξοδο της γεννήτριας μετράται με την βοήθεια ωμικού καταμεριστή με αντίσταση βραχίονα υψηλής τάσης 5kΩ. Να σχεδιαστεί το κύκλωμα δοκιμής και να υπολογιστεί η χωρητικότητα του πυκνωτή φόρτισης της γεννήτριας, ώστε η μέγιστη τάση εξόδου με τον πιο πάνω μετασχηματιστή να είναι 175kV. Να βρεθούν οι αντιστάσεις μετώπου και ουράς, καθώς και η τιμή του βραχίονα χαμηλής τάσης του ωμικού καταμεριστή εάν η τάση στα άκρα του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2kV.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ 3 Μονοβάθμια κρουστική γεννήτρια τύπου VDE-a, έχει τα εξής στοιχεία: Χωρητικότητα φόρτισης C1=15nF, χωρητικότητα φορτίου C2= 0,5nF, αντίσταση μετώπου R2=1000Ω, και αντίσταση ουράς R1=4000Ω. Στην έξοδο της κρουστικής γεννήτριας συνδέεται χωρητικότητα καταμεριστή με χωρητικότητα βραχίονα υψηλής τάσης C1k=100pF και χωρητικότητα βραχίονα χαμηλής τάσης C2k=100nF. Να υπολογιστούν οι χρόνοι μετώπου και ουράς καθώς και η μέγιστη τάση φόρτισης VDC της γεννήτριας αν η μέγιστη μετρούμενη τάση στον βραχίονα χαμηλής τάσης του καταμεριστή είναι 200V.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ 4 Μονοβάθμια κρουστική γεννήτρια πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή μονωτήρων με χωρητικότητα 1nF. Εάν η χωρητικότητα φόρτισης είναι 20nF και η χωρητικότητα μετώπου 4nF υπολογίστε τις αντιστάσεις μετώπου και ουράς που πρέπει να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε η επιβαλλόμενη στον μονωτήρα τάση να είναι της μορφής 250/2500μsec. Εάν η τάση φόρτισης είναι 200kV, πόση είναι η μέγιστη τάση εξόδου της γεννήτριας όταν αυτή θεωρηθεί σαν VDE – a και VDE – b.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ 5 Για την δοκιμή δισκοειδών μονωτήρων χωρητικότητας 100pF σε κρουστικές τάσεις 1,2/200μsec μέχρι την τάση 200kV, κατασκευάζεται μονοβάθμια κρουστική γεννήτρια τύπου VDE – b, η οποία τροφοδοτείται από DC διάταξη διπλασιασμού τάσης απλής ανόρθωσης. Η χωρητικότητα φόρτισης είναι 30nF, η χωρητικότητα φορτίου 1nF και η χωρητικότητα του βραχίονα υψηλής τάσης χωρητικού καταμεριστή που χρησιμοποιείται για την μέτρηση της τάσης εξόδου είναι 500pF. Να σχεδιαστεί το κύκλωμα δοκιμής και να βρεθεί η συνολική χωρητικότητα φορτίου. Να βρεθούν οι αντιστάσεις μετώπου και ουράς καθώς και η τιμή του βραχίονα χαμηλής τάσης, αν η τάση στα άκρα του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1000V. Για την τροφοδότηση της γεννήτριας DC διατίθενται οι ακόλουθοι μετασχηματιστές: 220V/25kVrms, 220V/50kVrms και 220V/100kVrms. Ποιών μετασχηματιστών αποκλείεται η χρήση;