Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ομάδες εστίασης – Συνεντεύξεις Κατευθυντήριες γραμμές για τη διεξαγωγή μιας επιτυχημένης ημι-δομημένης συνέντευξης Μαρία Τακούση.
Advertisements

Ποιοτικη αναλυςη δεδομενων
Ποιοτική ανάλυση Μέρος ΙΙ Θεματική ανάλυση
Θέματα Παιδαγωγικής και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης Ενότητα 3: Η Γνώση ως Κοινωνική Κατασκευή Μπεκιάρη Αλεξάνδρα Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
I have written four letters so far. I have been writing letters since morning. Έμφαση στον αριθμό (seven times) Έμφαση στην διάρκεια (seven years) Present.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Μάθημα 10ον.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ & Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ Με βάση τον Νόμο 4186 ( ΦΕΚ 193/ ), το ΠΔ 68/2014 ( ΦΕΚ 110/ ), τη Νομοθετική Ρύθμιση της και τη.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ  Ευρώπη: Ήπειρος Ευρώπη: Ήπειρος  Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Διεύρυνση Διεύρυνση  Τα σύμβολα της Ε. Ε.
Πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΑΛΗΣ- ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΚΟ»
Η ADD ADVANTAGE είναι μια νέα εταιρεία παροχής ολοκληρωμένης λογιστικής υποστήριξης αλλά και υποβολής και σύνταξης Ευρωπαικών Προγραμμάτων.
1 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών – ΙΑΚΑ Τομέας Ιστορίας Εργαστήριο Ιστορίας Εκπόνηση εργασιών στην ιστορία
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ-ΑΛΜΠΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Διδάσκουσα Π.Δ. 407/80 ΜΑΘΗΜΑ 12 ο (24/05/2013): ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ.
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ. Ένταξη σε συστηματικό θεραπευτικό πρόγραμμα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ & ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΙΟΥ.
Φυσική για Μηχανικούς Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλεκτρικά Πεδία Εικόνα: Μητέρα και κόρη απολαμβάνουν την επίδραση της ηλεκτρικής φόρτισης των σωμάτων τους. Κάθε.
Φορέας Λειτουργίας: Διεύθυνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων (ΣΕΠΕΔ) Θεσμός Αριστείας και ανάδειξη καλών.
Παναγιώτης Νταβαρίνος Σχολικός Σύμβουλος ( ΠΕ 02) Διαπολιτισμική Γλωσσική Αγωγή και Διαθεματικότητα Διαπολιτισμική Γλωσσική Αγωγή και Διαθεματικότητα.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός ΜEd – MSc Συνεργάτης ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ενότητα 12 : Δευτερογενής έρευνα, Μετα-σύνθεση και Μετα-ανάλυση Δρ. Στέφανος Μαντζούκας Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό.
Φυσική για Μηχανικούς Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλεκτρικά Πεδία Εικόνα: Μητέρα και κόρη απολαμβάνουν την επίδραση της ηλεκτρικής φόρτισης των σωμάτων τους. Κάθε.
Συμβουλευτική και Δια Βίου Ανάπτυξη Καθηγήτρια: Θ. Τσακίρη Δια Βίου... Μάθηση - Εκπαίδευση - Κατάρτιση - Ανάπτυξη Εννοιολογικές αποσα Δια Βίου... Μάθηση.
«Ηλεκτρονικό Αρχείο Παρουσίασης (power point)_Επιμορφωτικό Υλικό»
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1η: Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΙΙΙ
Χρήστος Τζεκίνης (σελ:21-28)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ και ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Βασική βιβλιογραφία:
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Έρευνα δράσης (action research) Η έρευνα δράσης είναι μια ερευνητική διαδικασία που οι ίδιοι οι άνθρωποι της πράξης διενεργούν, με στόχο να βελτιώσουν.
Τεχνολογία Επικοινωνιών
Εγκυρότητα και αξιοπιστία
Διδακτική Εργαστηριακών Μαθημάτων
Αφήγηση και Ιστορίες στη Διδακτική της Γλώσσας Σούδη Αντωνία, 428
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ alco THE PULSE OF SOCIETY.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΡΟΤΖΕΚΤ
Ηθική της ιατρικής έρευνας σε παιδιά
Οι κοινωνικές παράμετροι της εκπαιδευτικής διαδικασίας
Δειγματοληψία.
4Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΝΕΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ»
Ποιοτικεσ μεθοδοι ερευνασ
ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΕΑΕ
Χριστίνα Γεωργιάδη Δανάη Χατζηαποστόλου
Τεχνολογίες Προστασίας Υλικών ΜΕΡΟΣ Γ:
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣ
Ο Χορός ως Φυσική Δραστηριότητα
Διδακτική Εργαστηριακών Μαθημάτων
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ ΟΝΟΜΑ: ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΣΟΥΤΗ ΤΑΞΗ:Γ’3
Ευρωπαϊκός Κώδικας Κατά του Καρκίνου
ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ.
Keep calm and Keep writing «Οι μαθητές γράφουν ποιήματα-πεζά-θεατρικά»
Πώληση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας
Οργανωσιακή κουλτούρα
Μέθοδοι Έρευνας Στις Επιχειρήσεις και την Οικονομία
Αριθμοί- αλγεβρικές εκφράσεις
Πίνακας σταθερών των εμπειρικών τύπων Hazen-Williams και Manning για διάφορα υλικά κατασκευής των αγωγών.
Ρεαλισμός, Θεμελιωμένη Θεωρία και Εθνογραφικές Μελέτες.
Όνομα φοιτητή : Ιωάννης Παυλίδης (U151N0311)
της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών
Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας
Ρατσισμός: Μια παγκόσμια απειλή
ΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑ μέρος 1
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ…. ΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Εκπαιδευτική πολιτική (ΕΚ)
Έλληνες Τραγουδιστές.
Γιατί χρησιμοποιήται η ανάλυση παραγόντων (Factor Analysis)
Ελεάνα Αρμάο Αναπτυξιακή Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτορας
OIKONOMIKO ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ alco THE PULSE OF SOCIETY.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ Εαρινό εξάμηνο 2017 Μάθημα 22: Γράφοντας την ερευνητική πρόταση Α. Βασιλοπούλου

• Σύλληψη της ερευνητικής ιδέας Αφόρμηση από προσωπικές εμπειρίες, μελέτη της βιβλιογραφίας, επικαιρότητα...

• Η ερευνητική πρόταση -Περιλαμβάνει τη δομή των πρώτων κεφαλαίων της όποιας εργασίας: Εισαγωγή, Θεωρητικό πλαίσιο, Βιβλιογραφική επισκόπηση, Μεθοδολογία -Γράφεται σε χρόνο μέλλοντα -Το κάθε επιστημονικό παράδειγμα οδηγεί σε διαφορετικές προσεγγίσεις στην έρευνα Θετικιστικό παράδειγμα/ποσοτικός σχεδιασμός έναντι Ερμηνευτικού παραδείγματος/έρευνα ποιοτικού τύπου.

Η κοσμοθεωρία του ερευνητή Τα ερευνητικά ερωτήματα Η προτεινόμενη μεθοδολογία τοποθετούν την έρευνα σε συγκεκριμένο παράδειγμα.

1. Η διατύπωση του προβλήματος (α) Περιγράφεται με συντομία • το προβλημα που θα ερευνηθεί • ο σκοπός της έρευνας • η σημασία του προβλήματος • οι λόγοι για τους οποίους αποφασίζετε να ασχοληθείτε με αυτό Αν προτείνετε τη χρήση ποιοτικών μεθόδων η αρχική περιγραφή είναι σημείο εκκίνησης της έρευνας.

(β) Ορισμός των όρων: οι όροι και οι έννοιες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην έρευνα πρέπει να οριστούν επαρκώς. (γ) Αναφορά στην επιλογή του επιστημονικού παραδείγματος, θεωρητικό πλαίσιο

2. Επισκόπηση βιβλιογραφίας - Επισκόπηση της βιβλιογραφίας στο θέμα που έχει επιλεγεί: θεωρητικό πλαίσιο και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί - Πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόβαθρο για την περιγραφή του ερευνητικού προβλήματος και των ερευνητικών ερωτημάτων.

3. Μεθοδολογία (α) Ερευνητικα ερωτήματα. Αν η έρευνα είναι ποσοτική παρουσιάζονται τα ερωτήματα όπως έχουν προκύψει από την επισκόπηση της βιβλιογραφίας Αν η έρευνα είναι ποιοτική παρουσιάζονται οι στόχοι στους οποίους θα επικεντρωθεί η έρευνα και οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τη σύγχρονη θεωρία και έρευνα. Τα ερωτήματα μπορεί να είναι λιγότερο σαφή.

(β) Περιγράφεται ο σχεδιασμός της έρευνας (περιγραφική έρευνα, πειραματική, παρατήρηση, ιστορική κ.λπ.). Παρουσιάζεται το σκεπτικό σχετικά με τον συγκεκριμένο ερευνητικό σχεδιασμό.

(γ) Δείγμα: Περιγράφονται τα γενικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού από τον οποίον θα συλλεγούν τα δεδομένα. Αναπτύσσεται η λογική με βάση την οποία θα επιλεγεί το δείγμα. ΄Εγκριση από Επιτροπή Δεοντολογίας

(δ) Μετρήσεις: Αν η έρευνα είναι ποσοτική περιγράφονται οι μεταβλητές και η λειτουργοποίηση της διαδικασίας. Αν η έρευνα είναι ποιοτική τη συλλογή δεδομένων την κάνει ο ίδιος ο ερευνητής που είναι το βασικό εργαλείο συλλογής δεδομένων.

(ε) Διαδικασία συλλογής δεδομένων Στην ποσοτική έρευνα περιγράφονται οι διαδικασίες συλλογής δεδομένων (αν τη διαδικασία θα τη χειριστεί ο ερευνητής, συνεργάτες, αν τα ερωτηματολόγια θα αποσταλούν μέσω ταχυδρομείο κλπ). Στην ποιοτική έρευνα περιγράφονται οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, ο ρόλος του ερευνητή, ο βαθμός συμμετοχής του, η εγκυρότητα και αξιοπιστία του εγχειρήματος.

(στ) Πιλοτική δοκιμή (ζ) Διαδικασίες ανάλυσης δεδομένων Αν η έρευνα είναι ποσοτική περιγράφονται οι στατιστικές διαδικασίες για κάθε ένα από τα ερωτήματα. Αν η έρευνα είναι ποιοτική περιγράφονται οι τεχνικές ανάλυσης δεδομένων.

(η) Περιορισμοί της ερευνητικής μελέτης (π. χ (η) Περιορισμοί της ερευνητικής μελέτης (π.χ. περιορισμοί λόγω της φύσης του δείγματος που είναι διαθέσιμο, της συγκεκριμένης στρατηγικής κλπ)

(θ) Χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται να διαρκέσει το κάθε βήμα (π.χ. η επιλογή ή η ανάπτυξη του εργαλείου, η αναζήτηση του δείγματος, η πιλοτική έρευνα κλπ)

Βιβλιογραφία Βασική βιβλιογραφία Συμπληρωματική βιβλιογραφία Babbie, E. (2011) Εισαγωγή στην Κοινωνική Έρευνα, Κεφ. 3 ενότητες «Πώς να σχεδιάσετε ένα ερευνητικό πρόγραμμα» και «Η ερευνητική πρόταση» Ιωσηφίδης, Θ. (2008) Ποιοτικές μέθοδοι έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες Κεφ. 2 «Ο σχεδιασμός της ποιοτικής κοινωνικής έρευνας» Mason, J. (2011) Η Διεξαγωγή της Ποιοτικής Έρευνας κεφ.2 Προγραμματισμός και σχεδιασμός της ποιοτικής έρευνας Συμπληρωματική βιβλιογραφία Έγγραφο στην η-τάξη «Οδηγίες για την εκπόνηση επιστημονικών εργασιών» Kelly, M. (1998) Writing a research proposal, in C. Seale (ed.) Researching Society and Culture, London: Sage. Mertens, D. (2009) Γράφοντας την ερευνητική μας πρόταση, Έρευνα και Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση και την Ψυχολογία, Αθήνα: Μεταίχμιο. Silverman, D. (2000) Writing a research proposal, Doing Qualitative Research: a practical handbook, London: Sage.