ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αιδεία φροντιστήριο ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ.
Advertisements

2.7 Χημική αντίδραση.
Θερμοχημεία.
Μια παρουσίαση του Π.ΑΡΦΑΝΗ,για την Α! ΕΠΑΛ 2011,v.01
Ένα ταξίδι στο μικρόκοσμο
Τι χαρακτηριστικά έχουν τα Υλικά Σώματα;
Χημεία Α΄ Λυκείου 3ο κεφάλαιο Χημικές αντιδράσεις
2.8 Άτομα και μόρια.
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
Χημικές ενώσεις – Χημικά στοιχεία
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ.
άτομα και μόρια Άτομα και μόρια
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Κεφ.10 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ : ΧΗΜΕΙΑ.
Χημεία Α΄Λυκείου 1ο κεφάλαιο Άτομα, μόρια, ιόντα Υποατομικά σωματίδια
Καύση Μεθανίου.
Οργανική Χημεία Υδρογονάνθρακες
Μaθημα 1ο ΕισαγωγικeΣ ΕννοιεΣ ΧημεΙαΣ
2.6.1 Ηλεκτρολυτική διάσπαση του νερού
Εξουδετέρωση 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης Τοπογλίδη Ελένη.
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Isaac Newton Gottfried Wilhelm Leibniz Οι πρόδρομοι της ατομικής θεωρίας Robert Boyle 1627–1691 Roger Boschovich
1.1 Ιδιότητες των οξέων 1.2 Οξέα κατά Arrhenius
Ατομικότητα στοιχείου Ε.Παπαευσταθίου-Μ.Σβορώνου
Της ύλης σωματίδια Δομικά Άτομα Μόρια Ιόντα.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ.
Άτομα και μόρια.
Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστή;
ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
Καύση Μεθανίου. Μίγμα μορίων οξυγόνου και μεθανίου Μόριο Οξυγόνου Μόριο Μεθανίου Ανοιχτός λύχνος Bunsen.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
Οργανισμοί Αυτότροφοι ή παραγωγοί ετερότροφοι καταναλωτές Καταναλωτές 1ης τάξης φυτοφάγοι Καταναλωτές 2ης τάξης σαρκοφάγοι αποικοδομητές.
Α-Β + Γ-Δ  Γ-Β + Α-Δ. Οι αντιδράσεις διπλής αντικατάστασης γίνονται ανάμεσα σε ηλεκτρολύτες με ανταλλαγή ιόντων (συνήθως μέσα σε υδατικά διαλύματα).
Η μονάδα ατομικής μάζας (Μ.Α.Μ. ή a.m.u. atomic mass unit) είναι η μονάδα μέτρησης της μάζας των ατόμων και ισούται με το 1/12 της μάζας του πυρήνα του.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ.
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
Χημικές ενώσεις – Χημικά στοιχεία
ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Χ η μ ι κ ο ί Δ ε σ μ ο ί Το μόριο του Η2 Λιόντος Ιωάννης e e p p Lio.
Από τι είμαστε φτιαγμένοι ;
Το πρόβλημα του όζοντος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
Κινητική θεωρία των αερίων
Σχετική ατομική και μοριακή μάζα
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Άτομα , μόρια , ιόντα Λιόντος Ιωάννης Lio.
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Δ.1 Χημική εξίσωση Ζαΐμη Φωτεινή.
Θερμοχημεία.
Θερμοχημεία.
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3
Οι Φυσικές καταστάσεις της ύλης και οι αλλαγές τους
Η μάζα ενός φορτηγού μετριέται σε τόνους
Χημική αντίδραση Δ
Εισαγωγή στην έννοια Μole
Η ύλη και τα δομικά συστατικά της.
Κινητική θεωρία των αερίων
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα είναι άφθαρτα και άχρωμα. Δεν καταστρέφονται και δεν δημιουργούνται από το μηδέν. ● Κατά τη διάρκεια των χημικών αντιδράσεων παραμένουν αμετά-βλητα αλλά αναδιατάσσονται δημιουργώντας νέα σώματα. ● Τα άτομα ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας πιο σύνθετα σωματίδια που λέγονται μόρια. Δηλαδή τα μόρια είναι ομάδες ατόμων. ● Τα άτομα του ίδιου στοιχείου είναι όλα όμοια μεταξύ τους (ίδια μάζα, ίδιο μέγεθος, ίδιες ιδιότητες). ● Υπάρχουν τόσα είδη ατόμων όσα είναι και τα χημικά στοιχεία (περίπου 112).

Ας εξετάσουμε ένα μόριο νερού… Αποτελείται από τρία μικρότερα σωματίδια που λέγονται άτομα Δ.2.8.6

Όταν το νερό διασπάται, τα άτομα των μορίων του αναδιατάσσονται Όταν το νερό διασπάται, τα άτομα των μορίων του αναδιατάσσονται Δ.2.8.7

Παρατηρείστε τις παρακάτω σχηματικές αναπαραστάσεις των μορίων ορισμένων ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Μόριο υδρογόνου: (Η2) Μόριο οξυγόνου: (Ο2) Μόριο αζώτου: (Ν2) Μόριο όζοντος: (Ο3) Τι κοινό χαρακτηριστικό έχουν τα μόρια αυτά; Αποτελούνται από όμοια άτομα ή αλλοιώς (ίδιου είδους άτομα) ● Σε τι διαφέρουν; ● Διαφέρουν στο μέγεθος (διότι το άτομο κάθε χημ. στοιχείου έχει διαφορετικό μέγεθος από τα άτομα των άλλων χημ. στοιχείων)

Παρατηρείστε τις παρακάτω σχηματικές αναπαραστάσεις των μορίων ορισμένων ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ Μόριο νερού: (Η2Ο) Μόριο αμμωνίας: (ΝΗ3) Μόριο νιτρικού οξέος: (ΗΝΟ3) Τι κοινό χαρακτηριστικό έχουν τα μόρια αυτά; Αποτελούνται από ανόμοια άτομα (ή αλλοιώς από διαφορετικού είδους άτομα)

μόριο φωσφόρου: μόριο χλωρίου : μόριο διοξειδίου : του άνθρακα Βρες ποια από τα παρακάτω προσομοιώματα αναφέρονται σε μόρια χημικών στοιχείων και ποια σε μόρια χημικών ενώσεων. ΧΗΜ. ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΧΗΜ. ΕΝΩΣΗ μόριο φωσφόρου: μόριο χλωρίου : μόριο διοξειδίου : του άνθρακα μόριο οινοπνεύματος μόριο ιωδίου :

Συμπεράσματα: Σε τι διαφέρουν τα μόρια των χημικών στοιχείων από τα μόρια των χημικών ενώσεων; Τα μόρια των χημικών στοιχείων αποτελούνται από όμοια άτομα ενώ Τα μόρια των χημικών ενώσεων αποτελούνται από διαφορετικά άτομα

Για να θυμηθούμε τις ουσίες της αντίδρασης… 2 μόρια νερού 2 μόρια υδρογόνου 1 μόριο οξυγόνου Δ.2.8.8

Τα άτομα δεν μεταβάλλονται κατά την αντίδραση Πόσα άτομα υδρογόνου και πόσα άτομα οξυγόνου υπάρχουν πριν και πόσα υπάρχουν μετά την αντίδραση; Δ.2.8.9

Συγκρίσεις μορίων Το μόριο του νερού αποτελείται από ανόμοια άτομα Το μόριο του υδρογόνου αποτελείται από όμοια άτομα Το μόριο του οξυγόνου αποτελείται από όμοια άτομα Τελικά πότε τα άτομα ενός μορίου είναι όμοια και πότε ανόμοια; Δ.2.8.11

Μόρια στοιχείων και μόρια χημικών ενώσεων Χημικά στοιχεία Χημικές ενώσεις Τα μόριά τους αποτελούνται από όμοια άτομα Τα μόριά τους αποτελούνται από ανόμοια άτομα Δ.2.8.12

Ας ελέγξουμε τι μάθαμε! XΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

«Μόρια» ή «άτομα»; Τα σωματίδια του νερού λέγονται ………….. Όταν διασπώνται ………… νερού παράγονται …………. υδρογόνου και οξυγόνου. Τα …………. του νερού αποτελούνται από ……………… υδρογόνου και οξυγόνου. Τα ………..... του υδρογόνου αποτελούνται από ……………. υδρογόνου. Τα …………… του οξυγόνου αποτελούνται από ……………. οξυγόνου. Γενικά, τα ………….. των χημικών ενώσεων αποτελούνται από …………… …………….., ενώ τα …………… των χημικών στοιχείων αποτελούνται από …………. ………......... μόρια μόρια μόρια μόρια άτομα μόρια άτομα μόρια άτομα μόρια ανόμοια άτομα μόρια όμοια άτομα

Σχηματική διάσπαση αμμωνίας σε άζωτο και υδρογόνο 2 μόρια αμμωνίας 3 μόρια υδρογόνου 1 μόριο αζώτου 2 μόρια αμμωνίας διασπώνται για να δώσουν 3 μόρια υδρογόνου και 1 μόριο αζώτου

«Μόρια» ή «άτομα»; Τα σωματίδια της αμμωνίας λέγονται ………….. Όταν διασπώνται ………… αμμωνίας παράγονται …………. υδρογόνου και αζώτου. Τα …………. της αμμωνίας αποτελούνται από ……………… υδρογόνου και αζώτου. Τα ………..... του υδρογόνου αποτελούνται από ……………. υδρογόνου. Τα …………… του αζώτου αποτελούνται από ……………. αζώτου. Γενικά, τα ………….. των χημικών ενώσεων αποτελούνται από …………… …………….., ενώ τα …………… των χημικών στοιχείων αποτελούνται από …………. ………......... μόρια μόρια μόρια μόρια άτομα μόρια άτομα μόρια άτομα μόρια ανόμοια άτομα μόρια όμοια άτομα