Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΝΕΡΟ Είναι βασικό συστατικό του κυτταρικού περιβάλλοντος το οποίο συμβάλλει στη δομή, την εμφάνιση και τη διατηρησιμότητα των τροφίμων. Εξυπηρετεί απαραίτητες.
Advertisements

KΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
Απολυμαντικά χώρων και τοπικά απολυμαντικά
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Της μαθήτριας: Αρμπούζη Γεωργίας Τάξη Α1 του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης
Δεύτερη γραμμή άμυνας 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου
Βιοτεχνολογία.
ΧΛΩΡΙΟ (cl) NIKOΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ Γ’2.
ΝΕΡΟ: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ
MICROSILVER.
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Φωτεινές πηγές - λαμπτήρες
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑ 2 10/02/2015
ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Επεξεργασία και απολύμανση πόσιμου νερού
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης
Διαχειριση φυσικων πορων
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Ενότητα 1.1 Νερό.
1 Μπαλωμένου Γεωργία ΑΣΠΑΙΤΕ 2011.
Μηχανιςμοι αμυνας του ανθρωπινου οργανιςμου – βαςικες αρχες ανοςιας
Ορισμοί Εσωτερικά ύδατα οικοσυστήματα γλυκών νερών Λιμνολογία:μελέτη των δομικών και λειτουργικών αλληλεπιδράσεων των οργανισμών των εσωτερικών υδάτων.
2103 κoσ κοσμητολογια eapino ΕΞΑΜΗΝΟ 2015
2013 ΚΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ Ε ΞΑΜΗΝΟ 2015 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ¨5
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Επιμέλεια: Φωτεινή Σωτηροπούλου, Βιολόγος, 1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑ Είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, αόρατοι με γυμνό μάτι, διαδεδομένοι στο περιβάλλον. ΠΑΘΟΓΟΝΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Προκαλούν.
KΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ LECTURE:2 KΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ LECTURE:2.
ΜΙΚΡΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
Αντιβιοτικά Κεφάλαιο 12 Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη. Ιστορικό Υπόβαθρο Α. Fleming 1928: Ανακάλυψη της αντιβακτηριακής δράσης του Penicillium nοtarium στον.
οι ευκαιρίες για υγιεινή των χεριών είναι οι εξής
“Δροσισμός Θερμοκηπίων (Α)” Εισαγωγή Άσκηση Επίλυση Συζήτηση Θέμα Θεωρία Εργαστήριο – Γεωργικές Κατασκευές TEI Πελοποννήσου Διδάσκων - Γεώργιος Δημόκας.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙ ΕΝΖΥΜΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ ΗΠΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ ΧΗΜΙΚΟ ΠΗΛΙΝΓΚ.
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 5: Αναπαραγωγή βακτηρίων, μικροβιακή αύξηση και θανάτωση. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Μικροβιολογία: είναι ειδική Επιστήμη που ασχολείται με όλους τους μικροοργανισμούς, μελετά και ερευνά αυτούς, πάντοτε σε σχέση με τον.
Καθαριστικά, Απολυμαντικά, Ιατροτεχνολογικά. Καθαρισμός – Απολύμανση – Αποστείρωση Ιατροτεχνολογικών Επιφανειών Πρόληψη της μετάδοσης λοιμώξεων και λοιμωδών.
Tεχνολογία Δομικών Υλικών
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Διαδικασία απομόνωσης γενωμικού DNA από βιολογικό υλικό
Aπομόνωση DNA από επιθηλιακά κύτταρα παρειάς
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Καλλιέργεια βακτηρίων
Το πρόβλημα του όζοντος
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΤΑΠΗΤΟΚΑθΑΡΙΣΤΗΡΙΟΥ
ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Το μικρόβιο κατάφερε να περάσει στο εσωτερικό του οργανισμού διαπερνώντας.
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΙΚΡΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Aσκηση 2 Απομόνωση DNA.
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά)
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
Ενότητα 3: Μικροβιολογία προϊόντων που υφίστανται θερμική επεξεργασία
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη

Ξέρατε ότι.. 1 ΜΟΝΟ κύτταρο E.coli αυξανόμενο εκθετικά (σε ιδανικές συνθήκες) …. …..παράγει βιομάζα μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης …. ……σε λιγότερο από 48 ώρες!

Περιορισμός μικροβιακής αύξησης Αναστολή ή Πλήρη καταστροφή του οργανισμού Δηλαδή… Αποστείρωση: είναι η στέρηση μικροβιακής αναπαραγωγικής ικανότητας

Δράση αντιμικροβιακών σύμφωνα με: Α) Είδος μικροοργανισμών Β) Φυσική κατάσταση μικροοργανισμών Γ) Οργανικό υλικό περιβάλλοντος Δ) pH

Θερμότητα Θερμικό σημείο θανάτου Θερμικός χρόνος θανάτου Ελάχιστη θερμοκρασία που απαιτείται για να επέλθει ο θάνατος σε 10 λεπτά Θερμικός χρόνος θανάτου Ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να θανατωθούν όλα τα βακτήρια σε μια δεδομένη θερμοκρασία Δεκαδική μείωση θανάτου Ο χρόνος σε λεπτά κατά τον οποίο θανατώνεται το 90% των βακτηρίων σε μια δεδομένη θερμοκρασία

Υγρή θερμότητα Αυτόκαυστο 121οC για 15 λεπτά σε 1 Αtm Θρεπτικά υλικά, γυαλικά, πλαστικά, σύριγγες κλπ

Ξηρή Θερμότητα Διήθηση Φλόγα Bunsen: κρίκος Κλίβανος: 170οC για 2 ώρες Ηθμός-φίλτρο με πολύ μικρούς πόρους δεν επιτρέπει την διέλευση μικροοργανισμών Διέλευση υγρού ή αέριου Ένζυμα, αντιβιοτικά, μερικά θρεπτικά υλικά, εμβόλια

Παστερίωση Γάλα: 63οC για 30 λεπτά ή 72οC για 15 δευτερόλεπτα Μετά ψύξη και αναστολή ανάπτυξης των λίγων οργανισμών που έμειναν Ψύξη 0-7οC μειώνεται η μεταβολική δραστηριότητα των μικροοργανισμών Πολλοί όμως ανθεκτικοί Η αργή ψυξη είναι πιο αποτελεσματική γιατί οι κρυσταλλοι πάγου καταστρέφουν την κυτταρική δομή

Αφυδάτωση Οσμωτική πίεση Απομάκρυνση νερού με λυοφιλίωση Οι μικροοργανισμοί δεν αυξάνονται αλλά παραμένουν βιώσιμοι για χρόνια Οσμωτική πίεση Υψηλή συγκέντρωση αλάτων ή σακχάρων για διατήρηση τροφίμων Απομάκρυνση υγρών λόγω υπερτονικότητας Συρρίκνωση κυττάρου Σταμάτα η αύξηση του αλλά ο θάνατος δεν είναι άμεσος

Ακτινοβολία Επιδρά στο DNA Ιονίζουσα ακτινοβολία: γ, ακτίνες Χ Υψηλής ενέργειας Σύριγγα μιας χρήσης, καθετήρες, χειρουργικά γάντια Μη ιονίζουσα: Υπεριώδης ακτινοβολία Καταστρέφει το DNA στα 260nm Οροί, εμβόλια, πόσιμο νερό και υδατικά απόβλητα Οι μικροοργανισμοί για να πεθάνουν πρέπει να εκτεθούν άμεσα.

Χημικά απολυμαντικά Με βάση τη Φαινόλη (η ίδια αποφεύγεται γιατί προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα. Χρησιμοποιείται σε μικρά ποσοστά) Κρεζόλη: όχι πια. Συνθετικές πλέον ουσίες (Dettol) Λιζόλη (καθαρισμών πάγκων, πατωμάτων κλπ) Εξαχλωροφαίνιο (στα σαπούνια και καλλυντικά) Δρά εναντίον Gram+ σταφυλόκοκκων και στρεπτόκοκκων

Αλογόνα Ιώδιο Δρά ενάντια σε όλα τα βακτήρια, πολλά ενδοσπόρια και μύκητες και αρκετούς ιούς. Για το δέρμα: Βάμμα ιωδίου, betadine Χλώριο Υποχλωρικό οξύ (σχηματίζεται όταν χλώριο προστεθεί στο νερό) Για απολύμανση χώρων: χλωρίνη

Αλογόνα Φθόριο Αναμιγμένο με χλώριο και νερό χρησιμοποιείται για αντισηψία ούλων και δοντιών Βρώμιο Καταστολήνευρικού συστήματος

Αλκόολες Νεκρώνουν αποτελεσματικά βακτήρια και μύκηρες αλλά όχι ενδοσπόρια και ιούς που δεν φέρουν μανδύα Αποδιατάσσουν πρωτείνες, καταστρέφουν λίπη, Αφου δράσουν εξατμίζονται χωρίς να αφήνουν υπολείματα. Κάτω από τη περιοχή δράσης τους όμως τα βακτήρια συνεχίζουν να αναπτύσσονται 70% αιθανόλη, ισοπροπανόλη: καλύτερα ταχύτατα αποτελέσματα

Βαρέα μέταλλα Άργυρος Υδράργυρος Αντισηπτικά Χαλκός Υδράργυρος Αντισηπτικά Χαλκός Χλωριούχος ψευδάργυρος: στοματικές πλύσεις Οξείδιο του χαλκού: αντιμυκητοκτόνο στις βαφές

Απορρυπαντικά και άλλα Σαπούνια Συγκεντρώνονται στις ενδιάμεσες επιφάνειες και παρεμβαίνουν στη φυσιολογική λειτουργία μικροοργανισμών Φορμαλδεύδη Αέριο –αποστείρωση χώρων Υγρό-αποστείρωση εργαλείων και σκευών Οξείδιο αιθυλενίου Αποστείρωση χειρουργικών εργαλείων, κλινοσκεπασμάτων, ενδοσκοπίων Αντιβιοτικά…. (Κεφ 7)